Video na vaši spletni strani lahko povzroči, da kar naenkrat prodate še več!

Feb 11, 2009
Feb 11, 2009

Kaj na internetu je tisto, kar ponavadi pritegne večino vaše pozornosti? Ali je to tekst, avdio posnetek ali video? Verjetno si mislite: „kakšno neumno vprašanje…“ Toda, če resno pomislite, niti ni tako neumno. Predstavljajte si spletno stran, ki ne vsebuje nobenega teksta, sestavljena pa je samo in izključno iz avdio in/ali video materiala. Tukaj ne govorim o Flash animacijah, temveč o filmčkih, kakršne gledate preko vašega računalnika. Kakšna bi bila vaša reakcija?

Glede na to, da je posneti video dandanes mačji kašelj in glede na to, da se mediji dobesedno selijo iz tiska na internet, je samoumevno da se s tem veča tudi število spletnih strani, kjer najdemo video vsebine. Če ne drugega, se tega popolnoma zavedajo marketingarji, ki na ta način želijo prodati še več svojih proizvodov ali storitev.
Če ste v zadnjem času kaj pokukali recimo na portal 24ur.com, vam bo jasno zakaj PopTV-ju radi rečemo tudi „rumeni ali trič trač medij“. Poleg tega, da se ob kroniki in resnih novicah tam nahajajo tudi videi z erotično vsebino, ki so jih uporabniki posneli s pomočjo mobilnega aparata (in so najslabše možne kvalitete), se pred temi istimi filmčki obvezno vedno zavrti tudi video reklama.
Dejstvo je, da med nami ni osebe, ki ne bi bila radovedna. Torej, če neko novico preberemo ker nas nanjo pač preusmeri presenzacionalen naslov, bomo v primeru videa v takem primeru že nestrpno klikali na gumb „Play“. Video je namreč sredstvo, s katerim zelo hitro lahko privlečemo pozornost obiskovalca in posledično se ta ponavadi na takšni spletni strani zadrži dlje, kot pa tam kjer bi bilo potrebno „brati knjige“.  V primerjavi z drugimi mediji, je ta časovna komponenta (preden obiskovalec odide s spletne strani) lahko neskončna!
Ugotovili smo, da med tekstovno in video vsebino spletne strani zija velika črna luknja. Kljub temu pa vedno še lahko najdemo nekaj podobnosti, vsaj kar se tiče spletnega marketinga. Čeprav ne bom pisal o teh podobnostih, lahko naslednje nasvete v zvezi z „video marketingom“ koristite tudi pri promociji spletne strani s pomočjo tekstovne vsebine.  Vsekakor!
Poglejmo si, kako lahko najbolj izkoristite moč videa v vašem spletnem marketingu:
1. Video vsebina
Vedno sem govoril in vedno bom govoril: Ko gre za optimizacijo spletne strani za iskalnike (da se ta visoko uvršča v iskalnikih) je tekstovna vsebina spletne strani najbolj pomembna! Vsebina je to kar določa, kako bo spletna stran postavljena (struktura), kako bo izgledala (dizajn) in kakšne funkcionalnosti bo vključevala.
Enako je pri video vsebini…Vprašajte se: Kaj je tisti glavni razlog, zaradi katerega bi si vaši obiskovalci spletne strani sploh ogledovali kak video?
Razlog je enostaven! Z videom lahko v nekaj sekundah povemo toliko, za kolikor bi bilo recimo potrebnih 1000 besed. Poleg tega pa te besede lahko še obarvamo, jim dodamo ozadje (glasbo) in seveda, gledalec si lažje predstavlja proizvod ali storitev. Posledično to pomeni, da bomo v potencialnem kupcu lažje ustvarili željo po nakupu produkta, saj ga bo ta imel priložnost videti (in skoraj otipati). Pod pogojem seveda, da bo video gledljiv in da bo čim lepše predstavil produkt ali storitev. V kolikor je video posnetek slabše kakovosti, je bolje da ga sploh ne postavljate na spletno stran, saj kot tak, lahko prej škodi, kot pa koristi vaši znamki. V takšnem primeru bi namreč za izdelavo videa porabili več časa, kot pa bi ga za ogled videa porabili vsi obiskovalci vaše spletne strani skupaj.
2. Velikost in format videa
Pri dodajanju videa na spletno stran, morate obvezno upoštevati samo velikost datoteke. V kolikor se bo video nahajal na vaši spletni strani, torej na strežniku, kjer imate najet prostor, bo ta verjetno zasedel večino vaših megabitov. Tudi nalagati se bo moral dlje časa, kar bo za obiskovalce  prej moteče kot pa sprejemljivo. Video naj bo v formatu, ki se lahko nemoteno odpre v večini brskalnikov.
3. Dolžina videa
Ena od stvari, ki ponavadi najbolj vpliva tako na lastnika spletne strani, kot tudi na obiskovalca je čas. Čas, ki za vsakega od njiju pomeni ravno nasprotno. Lastnik spletne strani si želi, da bo obiskovalec na spletni strani ostal čim dlje, medtem ko se ta čimprej želi posvetiti drugim rečem. Torej si želi čim hitreje priti do uporabnih informacij in oditi. Ravno zato je bolje imeti nekaj krajših videov, ki hitro lahko podajo pravo informacijo. Z videom lahko v nekaj sekundah povemo toliko, za kolikor bi bilo recimo potrebnih 1000 besed.
4. Uporabnost videa
Še zadnja stvar preden dejansko izdelate video… Kakšne bodo možnosti ogleda videa in na kakšen način bo prikazan? Ali ga boste v živo prenašali recimo iz Youtuba ali Googla, ali ga boste na spletno stran postavili ob pomoči enega od spletnih predvajalnikov, ki ga podpira večina brskalnikov? Bo potrebno video pred ogledom prenesti na računalnik ali pa si ga bo mogoče ogledati kar na spletni strani? To so stvari, ki jih morate preveriti, še preden se lotite izdelave videa. Edino tako bo ta dosegel svoj namen, predstaviti proizvod ali storitev tako, da si ga/jo bo gledalec dejansko zaželel.
Štiri zgoraj naštete točke so predstavljene na malo bolj razumljiv način, vendar je k njim potrebno pristopiti z vso resnostjo, saj lahko ravno te nosijo breme vaše spletne strani in s tem tudi vašega posla. Pri tem ne smemo pozabiti, da videe ustvarjamo zaradi povečanja zaupanja med prodajalcem in potencialnim kupcem. Le to namreč prinaša tudi končne kupce.
V kolikor mislite, da ste kot prodajalec bolj uspešni v pogovoru iz oči v oči in ne toliko kot pisatelj prodajnih tekstov, potem bo predstavitveni video kot nalašč za vas. Tudi med videom se lahko večkrat omeni klic k akciji, potencialni kupci pa bodo informacije dobili iz „prve roke“!
Če imate glede napisanega kakršnokoli vprašanje, nas vedno lahko kontaktirate preko kontaktnega obrazca, e-maila info@spletnik.si ali pa nas pokličete preko brezplačnega telefona 080 33 39.

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.