Video: Prikrivanje podatkov pred iskalniki – cloaking

Apr 10, 2012
Apr 10, 2012

Cloaking je tehnika, ki se v svetu optimizacije za spletne iskalnike uporablja za prikrivanje podatkov pred pajki spletnih iskalnikov. Ker se spletne strani za boljše uvrstitve najpogosteje optimizira za iskalnik Google, se bomo usmerili k njihovemu pogledu na omenjeno tehniko.

[youtube width=”600″ height=”400″]https://www.youtube.com/watch?v=I3oAtBqJ5AM[/youtube]
Vsakemu naprednejšemu administratorju spletnih strani je jasno, da je cloacking v osnovi black hat tehnika optimizacije spletne strani in ni v skladu s pravili podjetja Google. Kljub temu je velika večina prepričana, da obstajajo tudi white hat metode cloackinga in jih zagovarjajo. V lanskem letu je Matt Cutts, ki pri podjetju Google sodeluje na področju Googlovega algoritma , objasnil, da so vse oblike cloakinga v navzkrižju z njihovimi pravili in da posledično white hat oblike prikrivanja ne obstajajo.
Poglejmo si kako deluje cloacking. Predstavljajte si, spletno stran, ki uporablja cloaking. Na eni strani imamo uporabnika, ki sproži zahtevek za dostop do spletne strani, na drugi strani pa zahtevek za dostop pošlje Googlov pajek. V primeru cloackinga se uporabniku prikaže stran z določeno vsebino, medtem ko se spletnemu pajku prikaže druga vsebina, ki je namenjena zavajanju pajka. Zato se je v preteklosti mnogokrat zgodilo, da je spletni pajek ob obisku spletne strani dobil informacijo, da ta vsebuje vsebine o vrtnarstvu in te podatke posredoval uporabnikom, le te pa so ob obisku spletne strani naleteli na vsebine za odrasle. Zaradi takega izkoriščanja so pri podjetju Google cloackanje prepovedali in ga tudi kaznujejo.
Tukaj se poraja vprašanje v povezavi s spletnimi stranmi, ki vsebine prilagajajo glede na lokacijo uporabnika ali pa pri straneh, ki se lahko prilagodijo mobilnim telefonom. V ta koš bi lahko vrgli tudi A/B testiranje spletnih strani, ki izmenično prikazuje obe različici spletne strani.
Vzemimo primer geografske prilagoditve. Recimo, da zahtevek do spletne strani pride iz IP naslova, ki se nahaja v španiji. Geo lokator zazna IP naslov, ga poveže s španskim jezikom in uporabniku se prikaže vsebina tem jeziku. Enako preverjanje iz kakšne naprave prihaja zahtevek, se zgodi pri mobilnih telefonih. Seveda mora biti spletna stran prilagojena za take primere.
Mogoče se zdi nekoliko čudno, da tako početje ni obravnavano kot cloacking, saj se prikazujejo različne vsebine. Vendar, če še enkrat pogledamo definicijo cloackinga, bomo takoj opazili razliko. Cloaking posreduje spletnim pajkom drugačno, le njim namenjeno vsebino. Pri geo lokatorju in drugih primerih, pa je vsebina enaka tako za uporabnika in pajka. Torej, dokler spletna stran obravnava pajke enako kot uporabnike, ne boste imeli nobenih skrbi, da bi vas Google kaznoval na podlagi cloackinga.
Lep pozdrav do prihodnjič,

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.