Znižajte stroške v podjetju s pomočjo brezplačnih računalniških programov

Nov 11, 2009
Nov 11, 2009

Pri načrtovanju stroškovne sheme podjetja pomemben vidik predstavljajo stroški, ki so povezani z nakupom in vzdrževanjem programske opreme, nameščene na službenih računalnikih. In ker si ogromno podjetij, ki še nimajo korporativnih razsežnosti, ne more privoščiti IT službe (služba, ki skrbi za informacijsko tehnologijo v podjetju) in tudi ne vse drage programske opreme, ki jo za nemoteno delovanje potrebuje, se je smiselno posluževati brezplačnih orodij, ki jih legalno prenesemo s svetovnega spleta.

Eno izmed takih orodij, ki je praktično nepogrešljivo v poslovanju podjetja je Microsoft office, v sklopu katerega imamo vrsto za pisarniško delo uporabnih programov, ki pa jih lahko enostavno in brezplačno nadomestimo z odprtokodno različico imenovano Open Office. V paketu Open Office programov lahko najdemo praktično vse programe, ki jih poznamo iz plačljive različice znamke Microsoft – od urejevalnika teksta pa do orodij za delo z bazami.


Prav tako lahko na internetu najdemo ogromno programov, s katerimi lahko prihranimo marsikateri strošek povezan z grafično podobo podjetja ali grafičnim oblikovanjem dokumentov. Tako lahko z malo znanja in nekaj občutka za oblikovanje oblikujemo napredne grafične dizajne s pomočjo brezplačnega programa Paint.net. Še en zanimiv program(ček), ki spada v ta kontekst, je Color Cop, s katerim lahko hitro ugotovimo kakšne barve je katerikoli element, ki ga vidimo na našem zaslonu – in težava z iskanjem enakega odtenka, ki smo ga videli na neki spletni strani in ga želimo prenesti v našo grafiko, je odpravljena. Prav tako je veliko lažje in natančneje, če izdelovalcu vaše spletne strani poveste natančno šifro želene barve določenega elementa.


Med bolj znanimi razvijalci brezplačnih orodij je seveda Google – poleg že vrjetno vsem dobro znane brezplačne storitve e-pošte Gmail z ogromno prostora za shranjevanje sporočil, ta svetovni gigant ponuja še ogromno drugih orodij – med drugimi Google Earth ali Google Map, s katerim lahko hitro preverimo vse lokacije na svetu ali razdalje med kraji, nato Google SketchUp, s katerim lahko povsem brez znanja o 3D risanju hitro preverimo, kako bo izgledala naša nova pisarna, če vanjo postavimo nekaj dodatnih miz ali regalov – le narišemo si pisarno ter elemente in že se lahko sprehodimo po tridimenzionalni animaciji našega novega poslovnega prostora. Le zakaj bi »za vsako malenkost« klicali notranjega oblikovalca ali celo arhitekta?!


In da omenim še element, ki v kontekstu programskih rešitev predstavlja morda najvišji strošek – operacijski sistem. Tudi tu lahko veliko prihranimo, in sicer z uporabo odprto kodnega operacijskega sistema Linux, ki je povsem brezplačen, uporabniku pa nudi vrsto enostavnih rešitev, ki so uporabniku prijazne in kompatibilne z vsemi plačljivimi različicami programskih rešitev. In kar je pri Linuxu najpomembneje, do vseh programov pridemo s kliki, ki jih lahko preštejemo na prste in vsi so brezplačni – teh pa je toliko, da se praktično ne moremo znajti v situaciji, ko za naše zahteve ne bi bilo na voljo iskanega programa.

Zelo koristno brezplačno orodje Spletnik monitor ključnih besed, s katerim lahko spremljate, kako visoko se v iskalnikih uvrščate po določenih ključnih besedah, lahko najdete na spletni strani povecajobisk.si in kaj kmalu vam bo jasno, katere so tiste ključne besede, na katere morati pri pripravi vsebin biti bolj pozorni in kako se dnevno spreminja pozicija vaše spletne strani v iskalnikih.

Povzel sem le nekaj brezplačnih programskih rešitev, ki jih lahko s pridom uporabimo v poslovne namene, teh pa je seveda veliko več – le malo je potrebno biti iznajdljiv, za želena orodja pobrskati po spletu in hitro lahko nekaj privarčujemo obenem pa se še znebimo potencialnega strahu ob morebitni uporabi nelegalnih različic programske opreme.


Aljoša Kovačič,
Projektni vodja

Preizkusite monitor ključnih besed brezplačno!
Izračunajte si, koliko kupcev lahko privabite na spletno stran!

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.