Vse o optimizaciji spletnih strani

Vse o optimizaciji spletnih strani

Za vas smo izbrali najbolj pogosta vprašanja, ki nam jih ponavadi postavljajo naši naročniki. Če med njimi ne najdete ustreznega, nas kontaktirajte.

 

 1. Kako delujejo spletni iskalniki?
 2. Zakaj so nekatere spletne strani višje v iskalnikih kot druge?
 3. Ali je moja spletna stran relevantna? Kako spletni iskalniki ocenjujejo spletne strani?
 4. Kaj je SEO - Optimizacija strani?
 5. Zakaj spletna stran potrebuje optimizacijo?
 6. Kaj pomeni ustvarjanje povezav in zakaj so pomembne?
 7. Od česa je odvisna pozicija moje spletne strani?
 8. Se bodo rezultati optimizacije strani obdržali na dolgi rok?
 9. Lahko kaj sam naredim za optimizacijo strani?
 10. Kakšna je razlika med optimizacijo strani in oglaševanjem?
 11. Kaj je on-site SEO - Optimizacija strani?
 12. Kaj je off-site SEO - Optimizacija strani?
 13. Kaj so koristi on-site in off-site optimizacije strani?
 14. Kaj so meta ključne besede, meta tag-i? Jih potrebujem?
 15. Kako vemo, da je optimizacija strani učinkovita?

 

Kako delujejo spletni iskalniki?

Spletni iskalniki, kot na primer Google je spletna stran, kjer z vpisom ključne besede dobimo najbolj relevantne informacije. Rezultati iskanj se prikažejo na podlagi algoritmov, ki jih iskalniki uporabljajo pri izračunu trenutne pozicije strani. Spletni pajki, ki se "sprehajajo" po internetu izvajajo obhode spletnih strani in tako nabirajo informacije o spletnih mestih. Na podlagi tega, iskalniki nato določijo rang spletne strani. Lažje kot bo pajek "obhodil" spletno stran in pri tem nabral čimveč relevantnih informacij (sveža vsebina, ključne besede, itd.), bolje bo za spletno stran. Glavni cilj iskalnikov je, da uporabnikom interneta ponuja čimbolj relevantne informacije, torej vsebino, ki se navezuje na iskalni pojem, ki ga uporabnik pri iskanju vpiše. Na ta način se upošteva glavni namen iskalnikov, in to je, uporabniku ponuditi točno tiste informacije, ki jih išče.

Na vrh

Zakaj so nekatere spletne strani višje v iskalnikih kot druge?

Obstaja ogromno razlogov, da so nekatere spletne strani višje kot druge. Preveč jih je, da bi vse izpostavljali. Poleg optimizacije strani moramo upoštevati tudi dejstvo, da imajo iskalniki svoje algoritme, ki se ves čas spreminjajo in ostajajo večna skrivnost. V sklopu optimizacije strani SEO strokovnjaki sledijo vseskozi spremenljivim trendom in tako vašo spletno stran prilagajamo zahtevam posameznih iskalnikov.

Na vrh

Ali je moja spletna stran relevantna? Kako spletni iskalniki ocenjujejo spletne strani?

Biti na prvih straneh v iskalnikih je vse prej kot srečno naključje. Zato je prav, da optimizacijo strani prepustite strokovnjakom, ki bodo vašo spletno stran naredili relevantno. Kako? Vsebovati mora čim več ključnih besed, besedilo na spletni strani mora biti primerno optimizirano in stran mora biti ustrezno tehnično pripravljena. Spletni pajki se sprehajajo po spletu in beležijo informacije o spletnih straneh. Te informacije se nato zbirajo in na podlagi določenega izračuna, iskalniki spletno stran prikažejo na določeni poziciji.

Na vrh

Kaj je SEO - Optimizacija strani?

SEO (Search Engine Optimisation) - Optimizacija spletne strani za iskalnike je tehnična in vsebinska prilagoditev vaše spletne strani, da ustreza spletnim iskalnikom in poziconiranje spletne strani tam, kjer se že nahajajo vaši kupci. Deli se torej na On-site in Off-site optimizacijo in pa del, ki je prav tako nepogrešljiv, to je merjenje in poročanje o učinkovitosti.

Na vrh

Zakaj spletna stran potrebuje optimizacijo?

Več milijonov ljudi dnevno išče informacije na internetu. 50 % je takih, ki produkt takoj tudi naročijo. Dejstvo je, da bodo ti uporabniki za iskanje željenega produkta uporabili iskalnike. Problem pa nastane, ko je na trgu že ogromno konkurence med katero se bije težek boj za vidnost spletnih strani v teh iskalnikih. Raziskave so pokazale, da se kar 80 % klikov zgodi na prvih straneh iskalnikov. Vidnost v iskalnikih je v tem času in kontekstu izjemnega pomena, edino tako namreč podjetje lahko uspešno konkurira na trgu.

Na vrh

Kaj pomeni ustvarjanje povezav in zakaj so pomembne?

Ustvarjanje povezav je proces, s katerim na vašo spletno stran pripeljemo zunanje povratne povezave. To lahko naredimo na različne načine. Z vpisom v spletne direktorije dobimo najbolj relevantne zunanje povezave, ki vam povečajo možnosti, da vas iskalniki spoznajo še za bolj relevantne. Poleg tega so še druge prednosti, ki jih pridobimo z različnimi zunanjimi povezavami: pridobivanje relevantnega obiska na vašo spletno stran, ustvarjanje kredibilnosti in povečanje vidnosti strani. Ustvarjanje povezav je ključen element pri optimizaciji strani, saj jih spletni pajki razumejo kot priporočila in jih ravno zato tudi obožujejo.

Na vrh

Od česa je odvisna pozicija moje spletne strani?

Pozicija spletne strani je odvisna od različnih faktorjev. Najbolj poglaviten je izbira ključnih besed, ki jih vključite na svojo stran. To so besede, ki so ključne za vašo ponudbo, ki jih uporablja tudi konkurenca in se z njimi pojavlja na prvih straneh. Spletnik SEO strokovnjaki smo usposobljeni za iskanje ključnih besed, ki vam prinesejo najvišje pozicije in vam povečajo obisk na spletni strani. Poleg ključnih besed so tukaj še vsebina, tehnična usposobljenost spletne strani (hitro odpiranje, intuitivna navigacija, itd) in pa priporočila obiskovalcev oz. drugih, višje rangiranih spletnih strani.

Na vrh

Se bodo rezultati optimizacije strani obdržali na dolgi rok?

Spletnik SEO strokovnjaki bomo poskrbeli, da bo vaša spletna stran vedno uvrščena visoko v iskalnikih. Glede na to, da imajo iskalniki svoje algoritme, ki jih pogosto spreminjajo, jim je potrebno tudi ves čas slediti in spletno stran temu konstantno prilagajati, tako z vsebinskega kot tudi tehničnega vidika.

Na vrh

Lahko kaj sam naredim za optimizacijo strani?

Da in ne. Obstajajo področja znotraj optimizacije strani, ki se jih lahko lotite samostojno. Ponavadi vam SEO strokovnjaki podajo navodila za samostojno urejanje in dodajanje novih optimiziranih vsebin, vendar pa se tukaj stvar zaključi. Za primerjavo vam lahko povemo, da dobro optimizirana spletna stran vključuje preko 100 t.i. white-hat metod, s katerimi se potem ubadajo strokovnjaki. Vprašajte se, če lahko za tistih 10 prvih mest v iskalnikih tekmujete s strokovnjaki, ki jim je to glaven vir zaslužka?
Je pa tukaj jasna ena stvar, optimizacija strani ne more biti uspešna brez vzajemnega sodelovanja med naročnikom in izvajalcem, torej med lastnikom spletne strani in SEO strokovnjakom.

Na vrh

Kakšna je razlika med optimizacijo strani in oglaševanjem?

Optimizacija strani in PPC oglaševanje gresta ponavadi z roko v roki. Več si lahko preberete tukaj

Na vrh

Kaj je on-site SEO - Optimizacija strani?

On-site optimizacija strani so spremembe na spletni strani, ki pomagajo, da jo iskalniki pravilno indeksirajo. Obsega optimizacijo vsebin, prilagoditev meta tag-ov, vnosa zemljevidov strani in še veliko t.i. white-hat metod. Z on-site optimizacijo spletno stran prilagodimo iskalnikom.

Na vrh

Kaj je off-site SEO - Optimizacija strani?

Off-site optimizacija strani zagotavlja, da vaša spletna stran zbira povezave za ključne besede, na katere se želite pojavljati visoko v iskalnikih. Off-site optimizacije ne izvajamo neposredno na spletni strani, proces poteka na drugih straneh. Zunanja optimizacija strani bo pozitivno vplivala na pozicijo vaše strani v iskalnikih. Off-site SEO predstavlja večino aktivnosti celotnega koncepta optimizacije in traja daljše obdobje. Pravzaprav, se ta izvaja neprekinjeno.

Na vrh

Kaj so koristi on-site in off-site optimizacije strani?

On-site in off-site SEO sta metodi za izvajanje optimizacije spletne strani. Posledica uporabe obeh metod je bolj berljiva in privlačna stran v očeh iskalnikov ter višje pozicije na ključne besede. V praksi se prepletata med seboj, toda izvajamo ju ločeno z istim ciljem.

Na vrh

Kaj so meta ključne besede, meta tag-i? Jih potrebujem?

Meta ključne besede in meta tag-i vam prinesejo dodatno besedilo potrebno za indeksacijo strani. En način za izkoristek meta ključnih besed je poudarjanje določene besede ali besedne zveze v jedru besedila. Druga možnost pa je vnos sopomenk v meta ključne besede, tako da vam ni potrebno spreminjati strani. Meta tag-i so HTML kode, ki so vnesene v glavo spletne strani za naslovom strani in so obiskovalcem skrite. V kontekstu optimizacije strani jih običajno povezujemo z opisi strani in meta ključnimi besedami. Meta ključne besede in meta tag-i so v kodi spletne strani in ne spreminjajo videza strani, potrebujete pa jih za učinkovitost pozicioniranja vaše strani saj jih berejo spletni pajki.

Na vrh

Kako vemo, da je optimizacija strani učinkovita?

V podjetju Spletnik se trudimo, da optimizacijo strani izvajamo preprosto in transparentno. Dejavnosti, ki jih bomo izvajali v sklopu optimizacije strani, bodo povezane z vašim poslom, implementirali pa jih bomo tako tako, da vam bodo prinesle čim boljše rezultate. Ravno zato pa vam Spletnik mesečno oblikuje poročilo, kjer boste lahko sami videli, kako se vaša spletna stran vzpenja med naravnimi rezultati. Vpogled boste imeli v rast vaše spletne strani in pozicije, ki jih vaša spletna stran dosega. Točno boste vedeli, kaj vam je optimizacija strani prinesla.

Na vrh

Anja

Imate vprašanje?
Pokličite nas na brezplačno telefonsko številko.