Domena – 9 nasvetov, kako jo izbrati

Okt 2, 2011
Okt 2, 2011

domena
Nova spletna strani je kot rojstvo otroka – še preden se rodi, razmišljamo o njenem imenu. Podobno kot otroka namreč tudi spletno stran ime močno zaznamuje, zato se izbire ne moremo lotiti kar tako. Upoštevati pa ne moremo le obiskovalcev, misliti moramo tudi na spletne pajke.

Pred časom sem pisala o imenu na splošno v spletnem marketingu, tokrat pa vam bom podala nekaj nasvetov, kako izbrati domeno.
Razmislite o 5 top ključnih besedah
Ko se podate na raziskovanje imena domene, imejte v mislih 5 najbolj relevantnih ključnih besed za vaš posel. Ko imate pred seboj seznam le-teh, jih lahko poljubno kombinirate, dodajate razne končnice, da dobite več idej o domeni.
Domena naj bo unikatna
Domene, ki so podobne že obstoječim, le da jim dodate/odstranite kakšen znak ali črko, se ne bodo obnesle dobro. Podobnost s popularnimi domenami ali imeni blagovnih znamk je morda vabljiva, toda na takšen način ne boste mogli ustvariti unikatne identitete blagovne znamke.
Naj bo enostavna
Če moramo biti pri tipkanju domene posebno pozorni, ker je komplicirana ali dolga, ne bomo morali doseči želene prepoznavnosti in marketinške vrednosti. Ime naj bo jasno in enostavno.
Naj bo zapomljiva
Če si bodo uporabniki zapomnili ime vaše domene, jo bodo z večjim veseljem večkrat vpisali v iskalnik in vas obiskali. Pri tem seveda ne smemo pozabiti priporočil, ki jih bo zagotovo več, če bodo spomnili imena v vsakem trenutku. Prej boste povedali prijateljici za spletno stran balerinke.si kot pa za zenske-balerinke-novak.com, kajne? 😉
Naj bo čim krajša
Kot sem že nakazala s prejšnjim primerom, je dobro, da je domena kratka. Zaradi tega ni samo bolj zapomljiva, bolje se obnese tudi na poslovnih vizitkah, Google oglasih ali promociji v off-line medijih.
Ustvarite in izpolnite pričakovanja
Ko nekdo prvič sliši za ime vaše domene, bi moral v trenutku vedeti vsebino spletne strani, ki jo pri vas dobi. V to kategorijo sodijo npr. optimizacija-strani.com in spletnik.si, medtem ko morajo spletne strani, kot je Amazon.com, vložiti več napora v branding.
Izognite se kršenju avtorskih pravic
Ta napaka se sicer ne zgodi pogosto, toda če se, so posledice močno negativne in dolgotrajne. Uniči lahko težko prigaran imidž, zato bodite posebno pozorni, da ne uporabite tuje lastnine.
Ne upoštevajte trendov
Imena spletnih strani, ki narobe napisane besede ali več vezajev niso vedno najboljša izbira. Tudi kakšni kratki pridevniki, ki so trenutno v modi, (npr. top, hot) niso priporočljivi, ko gre za ime domene.
Uporabljajte orodja
Na spletu je veliko orodij, ki vam pomagajo preveriti razpoložljivost domene. Vabljeni na Spletnahiša.com, da preverite in registrirate svojo domeno.
Tako, sedaj veste, kako izbrati učinkovito ime vaše spletne strani. Kontaktirajte nas, v kolikor bi radi strokovno pomoč. Če pa pričakujete otroka, poglejte raje v kakšno knjigico z imeni 😉
Lep dan!
Spletnik marketing

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.