Kako izdelati spletno stran na Wix platformi? Wix

Okt 21, 2016
Okt 21, 2016

Izdelava-spletne-strani-Wix
Wix iz leta v leto pridobiva na priljubljenosti kot platfroma, ki omogoča samostojno izdelavo in upravljanje spletne strani oz. trgovine. Eden izmed razlogov zato je tudi zadnja reklama za Super Bowl 2017 v kateri igra glavo vlogo Hollywodski igralec Jason Statham.

V osnovi je Wix namenjen manjšim podjetjem, restavracijam, umetnikom, glasbenikom, fotografom in manjšim, butičnim spletnim trgovcem. Spletne strani so odzivne, kar pomeni, da se vsebina prilagaja različnim resolucijam mobilnih naprav, ponuja pa tudi precejšen nabor raznoraznih aplikacij, ki jih najdete v Wix App Marketu.

Kot platforma je brezplačna in jo lahko kot tako uporabljate neskončno dolgo, a vendar, če želite svojo spletno stran objaviti na lastni domeni ali pa iz nje odstraniti privzet Wix logo, morate za to plačati. Izbirate lahko med 5 paketi, ki jih najdete na njihovi spletni strani, skupaj s specifikacijami. 

Brez dvoma so njihove predloge čudovite in nič čudnega ni, da imajo kar 90 milijonov uporabnikov, a vendar, kot sem povedal že na začetku, Wix je kot platforma namenjena specif ičnim dejavnostim in nikakor ni primerna za podjetja, ki si na spletu želijo resne predstavitve in splet izkoristiti kot resen prodajni kanal.

Prva stvar, ki jo moram izpostaviti je, da spletna stran ali trgovina sama po sebi ni odzivna, da bo ta prilagojena raznoraznim ekranom in napravam, morate lastnoročno prestavljati elemente, za kar je sicer poskrbljeno tako, da je uporaba urejevalnika intuitivna, a vseeno, nekatere elemente ne morete prestaviti in jih morate za potrebe odzivne spletne strani umakniti. Na ta način je uporabniška izkušnja na mobilni napravi omejena.

Druga težava, oz. pomanjkljivost je ta, da ko si enkrat izberete predlogo (temo), te ne morate zamenjati. Za razliko od drugih platform, kot na primer Weebly, Magento … ko lahko temo spremenite samo z nekaj kliki. To je cena, ki jo morate plačati, saj v zameno dobite res enostaven urejevalnik, podprt s funkcijo ADI (Artificial Design Intelligence), ki vas vodi skozi proces izdelave in oblikovanja vaše spletne strani.

Kot omenjeno na začetku, vam Wix omogoča tudi samostojno izdelavo spletne trgovine, vendar vam zaradi omejenih možnosti urejanja, izdelavo večje spletne trgovine na Wix platformi odsvetujem.

Prvič zato, ker Wix ne podpira uvažanja in izvažanja artiklov, kar predstavlja težavo samo po sebi. Si predstavljate, da imate 1000 artiklov, ki jih morate uvoziti ročno. Vsak izdelek posebaj. Ne samo da je postopek časnovno zamuden, zaradi ročnega vnašanja artikov v veliko primerih prihaja do napak. Prostora za napake v svetu digitala, pa kot si lahko mislite, ni.

Druga težava, ki jo izpostavljam je ta, da ne morate prilagoditi potrditvenega sporočila, ko kupec opravi nakup.

Tretja težava se pojavi, če želite v trgovino namestiti modul za kreditnokartično plačevanje. Žal lahko v Sloveniji, slovenskim kupcem ponudite samo plačevanje preko PayPal sistema.

Zaključek

Wix je sam po sebi odlična platforma za posameznike, ki se na spletu želijo samo predstaviti. Se pravi za glasbenike, fotografe, umetnike, …, za tovrstne namene je Wix več kot odlična platforma, s čudoviti temami in enostavnim urejevalnikom.
Podjetjem, ki si od spleta želijo več in podjetjem, ki jim splet predstavlja pomemben prodajni kanal, pa svetujem, da se izdelave spletne strani ali trgovine lotijo premišljeno. Z mislijo na vse potencialne nakupne poti, na potencialne kupce in njihove nakupne navade.

S tem v mislih, vam svetujem, da si ogledate kako se izdelave spletne strani ali izdelave spletne trgovine lotimo pri nas in na kaj vse smo pozorni, ko jo izdelujemo in oblikujemo.
Premišljeno do uspeha na spletu!
Tilen

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.