Kako izbrati pravo ime za vašo spletno stran (Domeno) – 3 Zapovedi

Jun 17, 2008
Jun 17, 2008

Pridobiti in pravilno izbrati ime domene za vašo spletno stran, je pomemben oz eden od ključnih elementov za vaš posel ne glede na to ali gre za podjetje ali fizično osebo. Preden pa se lotimo izbire primernega imena za vašo domeno, si je potrebno zastaviti nekaj preprostih vprašanj:
– Ali izbrana domena ustreza trgu v katerem se nahajate oz. v katerega vstopate?
– Ali ime domene sovpada s storitvijo oz. produktom, ki ga prodajate?
– Ali se ime domene ujema s ključnimi besedami po katerih vas iščejo potencialni obiskovalci?

Odgovore na zgoraj navedena vprašanja lahko smatrate kot 3 zapovedi, dejstva ali če hočete pravila, katere morate upoštevati pri določanju pravega in učinkovitega imena domene.
Torej to je le nekaj vprašanj, ki si jih morate postaviti preden želite izbrati pravo ime za vašo spletno stran. Zapomnite si, da je priporočljivo izbrati takšno ime, ki si ga je lahko zapomniti, ga ni pretežko izgovoriti ter izraža oziroma sovpada s tem kar vaš posel predstavlja (razen v primerih ko hočete namenoma poudariti določeno ime, znamko ali frazo), da ni predolgo ter, da se ujema s področjem trga na katerega ciljate.

Ali izbrana domena ustreza trgu v katerem se nahajate oz v katerega vstopate?

Kar sem želel s tem povedati je to, da se dandanes na Internetu vse nagiba k smotrnosti (uporabnosti), še posebej kadar gre za iskalnike kot sta Google in Najdi, kjer se internetne strani uvrščajo med zadetke na podlagi relevantnih kriterijev, ki jih omenjena iskalnika (najbolj pogosto uporabljena s strani slovenskih uporabnikov) določata. Zato pravim, da je potrebno izbrati za vašo spletno stran takšno ime, na podlagi katerega bo uporabnik dobil prvi vtis o vašem poslu oz bo vedel s čim se ukvarjate.
Ali ime domene sovpada s storitvijo oz. produktom, ki ga prodajate?
Kot sem že v prejšnjem odstavku povedal, izbira imena domene, ki se nanaša na vaš posel ali poudarja imidž podjetja, praktično nima omejitev… Dokler ga bodo potrošniki lahko sprejemali in si ga hitro zapomnili ste na konju. Pravtako pazite na “sleng”, besedne zveze, ki bi lahko bile žaljive ali nespoštljive do drugih kultur…itd.
Ali se ime domene ujema s ključnimi besedami po katerih vas iščejo ciljni obiskovalci?
Zato, da bo vaša spletna stran dobro optimizirana ali če hočete, da vas bodo iskalniki visoko uvrščali med svoje zadetke, je eden od pomembnih kriterijev tudi sovpadanje imena vaše domene s ključnimi besedami, ki se nahajajo v vsebini vaše spletne strani. Ključne besede o katerih je bilo že veliko napisanega so tiste besede, po katerih vas iščejo vaši ciljni kupci. Torej če je le možno, poskušajte izbrati ime domene, ki vključuje ključno besedo, kar vam bo pridobilo nekaj pomembnih mest pri v uvrščanju v iskalnikih.
In še dodatni nasvet…
V primeru, da za uradni e-mail naslov vašega podjetja uporabljate poštni predal gmail.com, yahoo.com. hotmail.com, itd…potem se ne morete nadejati večjega uspeha. Namreč že verjetno iz lastnih izkušenj veste, da je popolnoma drugačen občutek, če nam nekdo piše z uradnega službenega e-maila s končnico in imenom podjetja, kot pa s svojega osebnega e-maila. Poleg tega potrošniki za dodatne informacije iščejo e-mail s predpono info. To pomeni, da se ljudje že navajamo na dejstvo, da je prvi kontakt že po logiki info@mojadomena.si.
Poskušajte se držati omenjenih pravil pri izbiri imena domene za vašo spletno stran… Prav gotovo vam bo to prihranilo čas in denar. Glede na to, da smo tudi pri podjetju Spletnik registrarji domen, nas lahko za več informacij povprašate po telefonu 080 33 39 ali preko e-maila info@spletnik.si.

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.