Kako s spletno trgovino ustvariti dobiček

Apr 18, 2011
Apr 18, 2011

Obstajajo le 4 osnovne poti, s katerimi lahko s pomočjo on line trgovine pridete do dobička. Lahko prodajate izdelke ali storitve, članstva ali vpisnine, oglaševanje ali pa se ukvarjate z distribucijo in živite od provizij.
Večina on-line podjetij uporablja samo eno ali največ dve. Vsekakor, če uporabite vse 4, potem ste lahko zelo blizu vašemu zastavljenemu cilju.
Če naj malo povzamem, kaj potrebujete za vsako od teh poti…
V vsakem primeru želite dostaviti to, kar vaše stranke od vas pričakujejo in pri tem karseda avtomatizirati vaš prodajni proces.
S spletno stranjo lahko dokaj hitro zaslužite, če nekaj prodajate. To so lahko storitve ali izdelki, toda, če želite res zaslužiti, potem je potrebno izpiliti najmanjše malenkosti.
Ne glede na to, kaj prodajate, potrebovali boste dobro spletno rešitev, ki vsebuje tudi on-line košarico. Današnji on-line kupci od vas pričakujejo tudi večjo mero prilagodljivosti glede samega plačila. To pomeni, da morate imeti na voljo tudi plačilo po povzetju, po položnici, preko računa ali pa s kreditno kartico. Vaša on-line košarica mora biti sposobna izračunati tudi morebitno poštnino in ceno z ali brez spremljajočih dodatkov.
Če prodajate izdelke, se prepričajte, da ste nastavili celoten proces, še preden ste postavili on-line trgovino. Tu je zelo pomembna zanesljivost, saj potencialni kupec jutri že lahko klika po drugi trgovini, ker mu vi več niste všeč.
Glede na to, da je internet globalni fenomen, lahko naročila dobite tudi iz drugih držav. Kako jih boste sploh lahko izvedli?
Prodajate lahko tudi digitalne izdelke, kot so e-knjige, specialna poročila, programi, itd… Kupci bodo pričakovali, da si jih lahko prenesejo, že takoj ko so opravili plačilo. Torej…potrebno je biti pripravljen.
Denar lahko zaslužite tudi npr. s portalom, kjer vaši obiskovalci plačajo članarino, v zameno da lahko uporabljajo vaše vsebine in imajo pri tem privilegij.
Ljudje plačujejo za dostop do arhivov, datotek, storitev ali pa do ljudi. Določite kaj od tega si lahko vzamete in naredite pravi »koktejl« za vas. Prepričajte se najprej, da boste za to imeli sredstva, znanje in čas.
Denar lahko zaslužite tudi z oglaševanjem na vaši spletni strani. Včasih je bilo to zelo zakomplicirano, danes pa vam pri tem lahko pomagajo številna podjetja, ki vam plačajo za sleherni klik na njihovo reklamo.
Spet eden od mnogih načinov za zaslužek je, da postanete del distribucijske mreže drugega podjetja, ki nudi tak partnerski program ali pa vzpostavite svojo. To ima lahko dvojno korist:

  • Če imate svojo distribucijsko mrežo, se prepričajte, da imate tudi temu primerno aplikacijo, ki sledi vhodnim klikom, t.j. obisku s partnerskih spletnih strani. Tako lahko namreč ti partnerji sledijo obisku s svoje spletne strani in vidijo, kdo od teh potencialnih strank je kupil izdelek ali storitev pri vas.
    Na ta način lahko dosežete večjo obiskanost vaše spletne strani in s tem tudi več potencialnih kupcev, partnerji pa bodo tudi zadovoljni.
  • Če ste del distribucijske mreže in za to dobivate provizijo, to še ne pomeni, da je vse odvisno od podjetja, katerega izdelke tržite. Pravtako je potrebno raziskati tržišče in temu dodati vsebino, ki izdelek naredi uporaben in prijazen slovenskemu uporabniku. Prepričajte se, da je v povezavi, ki vodi do končnega naročila z vaše spletne strani na spletno stran glavnega podjetja, vključena koda po kateri se ve, da je naročilo prišlo preko vas.
    Prednost tega je, da ponavadi prodajo zaključuje podjetje, katerega distr. mreže ste del, vi pa vsak konec meseca dobivate provizijo.

Nič od tega ni raketna znanost. Uporabite ta članek, preverite orodja s katerimi si boste ustvarili e-trgovino in začnite s poslom.
Višino dobička, ki ga boste s tem pridelali, določa uporaba čimvečjega števila zgoraj omenjenih metod, kajti prava mešanica in kombinacija, ki jo boste izbrali, bo tudi narekovala smer uspešnosti vašega podjetja.
Lep pozdrav!

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.