Nastavitev ključnih besed: tipi ujemanja

Maj 27, 2013
Maj 27, 2013

Izbira tipa ujemanja ključnih besed je pomemben dejavnik pri izdelavi oglaševalske kampanje na klik, saj vpliva na oceno kakovosti oglasa (QS), ceno na klik (PPC) in v končni fazi tudi na uspešnost oglaševalske kampanje. Vsak tip ujemanja ima svoje prednosti in slabosti in se uporablja pri različnih oglaševalskih scenarijih. Pri izdelavi tekstovnih oglasov lahko nastavite različne tipe ujemanja za iskane ključne besede. Osnovni tipi ujemanja, ki jih lahko nastavite za ključne besede so:

  • Široko ujemanje
  • “Frazno ujemanje”
  • [Natančno ujemanje]

Široko ujemanje

Široko ujemanje je pomemben tip ujemanja zaradi tega ker je privzeta nastavitev v AdWords sistemu in zaradi tega, ker ta tip ciljanja doseže zelo široko publiko. Pri širokem ujemanju se bo vaš oglas prikazal vsakič, ko bo uporabnik vnesel poizvedbo, ki vsebuje katerokoli besedo iz ciljane fraze.

Če na primer uporabite široko ujemanje pri ključni besedi oz. frazi »zdrava prehrana«, se bo vaš oglas prikazal takrat ko bo uporabnik v iskalnik vnesel »zdrava prehrana«, »pestra prehrana« in »zdrava narava«. Ker tovrstno ujemanje deluje na vsako besedo v frazi posebej in tudi skupaj, se lahko oglas prikazuje tudi za nekoga, ki bo vnesel manj relevantne poizvedbe v iskalnik. V izogib temu (primer »zdrava narava«), si lahko pomagate z negativnimi ključnimi besedami (»-narava«). V praksi to pomeni, da se oglas ne bo prikazal, kadar bo poizvedba vsebovala ključno besedo “narava”.

Frazno ujemanje

Frazno ujemanje ponuja nekaj več vsestranskosti širokega ujemanja, hkrati pa zagotavlja večji nivo nadzora nad prikazi oglasa. Oglas se bo prikazal samo takrat, ko uporabnik vnese ključne besede v takem zaporedju, kot ste ga vnesli v kampanjo.

Na primer, če so ključne besede oz. ključna fraza »gumijasti škornji«, se bo oglas prikazal takrat, ko bo uporabnik vnesel »gumijasti škornji«, »gumijasti škornji s popustom« ali »poceni gumijasti škornji«. Oglas se ne bo prikazal kadar bo uporabnik vnesel »gumijasti čevlji«, »gumijasti veliki škornji« ali veliki škornji«. Frazno ujemanje dopušča nekaj fleksibilnosti s tem, ko omogoča uporabniku vnesti tekst okoli poizvedbe, hkrati pa veliko prometa pri tem tipu ujemanja tudi izgubite.

Natančno ujemanje

Natančno ujemanje je najbolj specifičen tip ujemanja za ključne besede. Pri tem tipu ujemanja se bo uporabnikom prikazal oglas samo takrat, ko bodo vnesli samo ključno besedo ali frazo, ki jo ciljate z oglaševanjem na Googlu.

Naprimer, za ključno besedo oz. ključno frazo »poučevanje angleščine«, se bo oglas prikazal samo takrat, ko bo uporabnik vnesel »poučevanje angleščine« in ne v primeru ko uporabnik vnese »poučevanje«, »poceni poučevanje angleščine«.

Uporabniki, ki kliknejo na vaš oglas, kadar vnesejo ključno besedo ali frazo, ki je nastavljena na natančno ujemanje, se običajno bolj zanimajo za vaš izdelek ali storitev. Tak tip ciljanja pa oklesti število prikazovanja vaših oglasov zaradi visokih omejitev.

Na žalost ne obstaja niz ujemanj ključnih besed/fraz, ki bi bile primerne za vse situacije oz. oglaševalske tipe. Idealen tip ujemanja bi moral zagotovo omogočiti kombinacijo:

  • Fleksibilnosti širokega ujemanja.
  • Kontroliran domet fraznega ujemanja.
  • Visok nivo specifičnosti, ki ga ponuja natančno ujemanje.

Pri Spletniku redno optimiziramo ključne besede in kampanje ter vsaki kampanji poizkusimo zagotoviti idealno kombinacijo različnih tipov ključnih besed. Vašo oglasno kampanjo načrtujte z našimi strokovnjaki za Google oglaševanje in poskrbeli bomo, da bo zelo uspešna.

Uspešno,
Spletnik
 

Andreja Ogrinc Vidic

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.