Uvoz produktov v vašo spletno trgovino

Avg 13, 2013
Avg 13, 2013

Spletna trgovina je lahko zapletena ali enostavna stvar, odvisno s katere strani se je lotite. V tem članku vam predstavljam način, kako lahko v kratkem času v vašo spletna trgovino uvozite večje število izdelkov. Tisti, ki imate spletne trgovine boste vedeli o čem govorim. Do sedaj je bil uvoz za vas lahko nočna mora, danes pa vam razkrivamo postopek. 
Postopek
uvoz produktov v spletno trgovinoNajpomembnejši del spletne trgovine so produkti, saj so le ti glavni razlog za obstoj le te. Žal se zelo malo ljudi, ko odpre svojo novo spletno trgovino, zaveda koliko dela je pri vnašanju novih produktov. Običajno se tega dela lotijo ročno in zelo kmalu ugotovijo, da jim bodo za to porabili zelo veliko časa. Naslednji korak je običajno iskanje na brskalniku Google ali pa se zatečemo na pomoč k prijatelju, ki že ima spletno trgovino in je vse te težave že dal skozi. Oba vira nam ponudita zelo podoben odgovor. Prenos produktov v spletno trgovino se običajno dela avtomatsko z modulom ali drugimi bolj naprednimi sistemi.
Sedaj poznamo rešitev našega problema. Potrebujemo modul, ki bo to delo opravljal namesto nas (ali nek večji sistem, a več o tem drugič). Eden izmed takih modulov je Fast Importer module. Glavna prednost tega modula je, da je izredno hiter, saj se poveže neposredno na podatkovno bazo.
Ne smemo pozabiti, da moramo modulu natančno povedati kaj mora vnašati. To storimo tako, da mu priskrbimo uvozno datoteko, v kateri se nahajajo produkti (podatki o produktih). Običajno je ta datoteka tipa CSV (.csv) ali XML (.xml), ki jo dobimo od dobavitelja (npr. Diss, Acord, Techtrade, …) ali katerih drugih spletnih trgovin, ki imajo možnost B2B (Business-to-business) poslovanja.
Modul namestimo in ga nastavimo, da bo vnašal našo (lahko jih je seveda več) uvozno datoteko, katero smo dobili od našega dobavitelja. Zadevo poženemo in opazujemo kako se produkti sami od sebe prenašajo v trgovino. Običajno je prenos končan v 10 sekundah (če imate do 1000 produktov).
Na kaj moramo biti pozorni
Zavedati se moramo, da namestitev modula in tudi nastavitev (celotna integracija) potrebuje nekaj računalniškega znanja. Tu vam lahko priskočijo na pomoč podjetja, ki so za take storitve specializirana in vam bomo prihranili veliko  časa (in s tem denarja). Eno izmed takih podjetij je Spletni sistemi.
Zavedati se moramo, da je (skoraj) vsaka uvozna datoteka (tista, ki nam jo priskrbi dobavitelj) drugačna in je zato potrebno modulu povedati kateri podatek kaj pomeni (da podatek postane informacija). To storimo tako, da mu preslikamo lastnosti (atribute). Npr v uvozni XML datoteki imamo lastnost “<PPC>”. V naši trgovini tega polja nimamo. Imamo samo polje “price” (oz cena po slovensko). Torej modulu moramo povedati, da naj vse podatke, ki jih najde v zapisu “<PPC>” prenese v trgovino v polje “price”. Temu pravimo preslikava lastnosti (oz mapiranje atributov).
Druga zelo pomembna stvar na katero moramo biti pozorni je razvrščanje novo vnešenih produktov v kategorije. To je podobno kot preslikava atributov, le da imamo pri tem na eni strani (v uvozni datoteki) kategorijo npr “Kartuše” na drugi strani (v naši trgovini) pa želimo da se te produkti dodajo v kategorijo “Ostalo”. To storimo tako, da modulu povem, da če bo našel v uvozni datoteki kategorijo “Kartuše” naj ta produkt doda kategoriji “Ostalo”.
Tehnična izvedba preslikave lastnosti in preslikave kategorij je seveda bolj zahtevno, zato svetujem, da to prepustite strokovnjakom.
Za lažje razumevanje pa še nekaj izrazoslovja:
Izrazoslovje:
Modul: programski dodatek večjemu sistemu. Ima več izrazov. V Firefox je poznan kot Addon, v Magentu kot Extension,  Plugin, …
CSV: Tekstovna različica zapisovanja tabel. Je eden od starejših formatov in ima zato tudi več možnosti zapsa ločil med stolpci. Običajno je vejica (“,”), lahko je tudi podpičje (“;”), tabulator (” “) itd.
XML: Je datoteka posebnega formata namenjenega strukturiranemu hranjenju informacij. V našem primeru gre za informacije o produktih in njihovih lastnosti. Za razliko od navadnega tekstovnega formata je XML format veliko bolj razčlenjen in pregleden tako za človeško oko kot tudi za računalnik.
Podatkovna baza: Skoraj vsi večji sistemu uporabljajo podatkovno bazo. Če poenostavimo, je podatkovna baza računalniški zapis tabel (takih, kot jih poznate iz programa Excel). Razlika je le v tem, da so vnešena na tak način, da računalnik iz njih ekstremno hitreje najde podatek, kot če bi te podatki bili zapisani v navadni datoteki (npr Excel datoteki)
Če želite izvedeti več, nas kontaktirajte!
Andreja Ogrinc
 

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.