Vse, kar morate vedeti o poštnih predalih

Nov 10, 2009
Nov 10, 2009

Žal je v današnjih časih tako, da je biti brez svojega poštnega predala skoraj tako, kot bi bili brez spodnjih hlač – lahko ste trenutno, na dolgi rok pa ne boste daleč prišli. Poleg tega danes ponudniki domen in spletnih gostovanj nudijo veliko število poštnih predalov ob registraciji domene. Tako se pogosto dogaja, da ima neka oseba več poštnih naslovov, ki  jih zaradi internetne dostopnosti lahko pregleduje v službi, od doma, s prenosnikom, osebnim računalnikom, dlančnikom, mobitelom ipd. Zaradi tega je prav, da vsakdanji uporabniki spletne pošte poznamo vsaj osnove o tem, kako se pošta prenaša, kaj so poštni odjemalci itn. Za ta članek sem se odločil tudi na podlagi pogosto zastavljenih vprašanj naših zvestih strank, ki jim vsakodnevno nudim tehnično podporo.

Torej kaj je sploh poštni predal? Malce simbolično rečeno je to res nek predalček, ki bi ga lahko primerjali s poštnim nabiralnikom. Vendar pa kot veste, je lahko poštnih nabiralnikov več enakih, zato mora imeti vsak svoje edinstveno ime. Ime poštnega predala je sestavljeno iz dveh delov; imena (priimka, vzdevka) ter domene (spletnik.si, amis.net, siol.net…), ta dva dela pa povezuje znak @. Ko imate svoj poštni predal pomeni, da imate svoj nabiralnik na točno določeni ulici, hišni številki in kraju.

Za pošiljanje in tudi prejemanje poštnih sporočil potrebujete poštarja (pri spletni pošti je to nek program na strežniku ali osebnem računalniku, ki mu pravimo poštni odjemalec). Najbolj poznani poštni odjemalci na osebnem računalniku so Outlook Express, Microsoft Outlook, ThunderBird, Mail…, na spletu pa Gmail, Yahoo, RedCube… S pomočjo poštnega odjemalca lahko pošiljate in prejemate elektronska sporočila.
Vaša centralna pošta je strežnik, za katerega že ime pove, da usmerja pretok poštnih sporočil. Pri konfiguraciji poštnih računov na vašem osebnem računalniku vas ponavadi vpraša, kakšno vrsto strežnika boste uporabljali (POP3 ali IMAP). Kakšna je razlika? Pop3 strežnik pomeni, da boste vsa elektronska sporočila prenesli na lokalno raven, to pomeni na vaš osebni računalnik, pri imap strežniku pa boste vedno pustili kopijo sporočila tudi na strežniku. Čeprav lahko tudi pri pop3 strežniku nastavite, da puščate kopijo sporočila na strežniku, je ta možnost ponavadi izklopljena.
Kakšne so prednosti in slabosti teh dveh strežnikov? Na strežniku ima vsak poštni predal ponavadi tudi določeno količino prostora, ki ga lahko zasedejo elektronska sporočila. Če boste kopije sporočil puščali na strežniku, potem boste slej ko prej to kvoto tudi zasedli in ne boste mogli prejemati novih sporočil. Nasprotno pa pop3 strežnik sporočila nalaga na vaš osebni računalnik, kar pomeni, da lahko prejemate toliko sporočil, kot vam dopušča trdi disk (v praksi to pomeni izjemno veliko število sporočil). Če je pri zasedanju prostora zmagal pop3 strežnik, pa to ne velja pri pregledovanju sporočil, kajti če imate nastavljen pop3 strećnik na vašem osebne računalniku v službi, sporočil ne boste mogli pregledovati od doma s kakim drugim računalnikom, pri imap strežniku pa vam bodo sporočila vedno na voljo kjerkoli boste dostopali do svojega poštnega predala. Pop3 strežnik uporablja samo eno vrsto map (inbox, outbox, sent email, spam), kar pomeni, če imate v vašem poštnem odjemalcu konfiguriranih več poštnih predalov, bodo vsa sporočila prihajala v isti »koš«, pri imap strežniku pa vsak poštni predal tvori tudi svoje mape, tako da imate za vsak poštni predal lahko svoj nabiralnik. Kot zadnjo primerjavo naj navedem problem z velikimi priponkami v sporočilih in počasno medmrežno povezavo. Če vam nekdo pošlje priponko, ki presega 10 MB, bo pri počasnejši povezavi trajalo kar nekaj časa, da vam bo to sporočilo odprlo. Ker pop3 strežnik jemlje sporočila po vrsti, boste morali počakati, da do konca prejmete to veliko sporočilo, predno boste lahko prejemali druga sporočila. Pri imap strežniku pa se prenese samo tisto sporočilo, katerega želite pregledati, torej boste lahko prej pregledali manjša sporočila, ki so bila poslana kasneje tudi, če tega velikega sporočila še niste odprli.
Na vprašanje kakšne so ugodnejše nastavitve za vas, vam žal ne morem odgovoriti, upam pa, da sem vam vsaj malo pomagal osvojiti osnovno teorijo o elektronski pošti, da bomo v bodoče lažje odkrivali napake ter da bo prebiranje vaše spletne pošte prijetnejše.
Za konec morda samo droben nasvet, če ne veste, kako pravilno nastaviti poštni predal v vašem priljubljenem odjemalcu. Navodila za različne nastavitve se hitro najde na spletu. Dovolj bo že, če v google vtipkate: nastavitve poštnega računa za »vaš poštni odjemalec« (ang. set up mail account in »vaš poštni odjemalec«).
Veliko uspeha vam želim!

Žiga Macedoni, Urednik spletnih strani
Želite sistem Spletnik preizkusiti BREZPLAČNO?

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.