Izdelava spletnih strani z WordPress (vodič 2024)

Nov 17, 2021
Nov 17, 2021

Kaj je WordPress?

WordPress.org je CMS platforma, ki omogoča najpreprostejši in najbolj priljubljen način ustvarjanja lastne spletne strani ali bloga. Je odprtokodni sistem za upravljanje vsebin, licenciran pod GPLv2, kar pomeni, da lahko vsakdo brezplačno uporablja ali spreminja WordPress programsko opremo. Sistem si lahko zamislite kot sestavljanje lego kock – vsak lahko z njim zgradi vse, kar želi. Če pa imate znanje iz programiranja, se lahko poglabljate v CSS, JavaScript, PHP ozadje WordPressa in še več.

WordPress je verjetno najbolj znan kot blog. Vsaj v najzgodnejši obliki so bili taki njegovi začetki. Toda že zdavnaj je presegel blogiranje in zdaj lahko poganja veliko različnih spletnih strani. WordPress je v svojem jedru namreč zmogljiva CMS (Content Management System) platforma. CMS platforme omogočajo delovnim skupinam ali posameznikom katere koli ravni spretnosti, da na svoji spletni strani hitro in enostavno objavijo vsebino, ki je dosledno oblikovana. Končni rezultat je, da WordPress omogoča izdelavo spletne strani dostopne vsem – tudi ljudem, ki niso spletni razvijalci.

Tako je WordPress postal ena izmed najbolj priljubljenih brezplačnih platforma za izdelavo spletnih strani, ki jo uporabljajo številna podjetja, organizacije in posamezniki po celem svetu. WordPress dejansko upravlja več kot 38,8 % vseh spletnih strani v spletu. Da – več kot eno od štirih spletnih strani, ki jih obiščete, poganja WordPress.

Kako narediti spletno stran z WordPress orodjem?

Sprva brezplačna platforma za pisanje in objavo spletnih blogov je zaradi palete brezplačnih oblikovnih in funkcionalnih rešitev, ki jih zagotavljajo WordPress razvijalci in oblikovalci iz celega sveta, danes pogosta izbira za izdelavo spletnih strani.

Kako narediti spletno stran z WordPress orodjem? - Spletnik blog

Podjetja se za WordPress odločajo tudi zato, ker zanj ni potrebno plačevati licence in ker je urejevalnik precej razumljiv in intuitiven. S predpripravljenimi dizajni in vsebinami je mogoče tudi brez posebnega znanja hitro izdelati spletno stran, pri tem pa imajo sodobnejši WordPress urejevalniki (z ali brez vtičnikov) na voljo že zelo široko izbiro funkcionalnosti. Blog oz. novice so pri tem še vedno v ospredju, ne manjka pa niti galerij, obrazcev in drugih elementov vsebine.

Kljub temu pa samostojna izdelava spletne strani z WordPress ni primerna za vse.

Samostojna izdelava WordPress spletne strani zahteva precej več znanja, kot zgolj njeno urejanje. Priporočljivo je vsaj osnovno poznavanje HTML in CSS, pri objavi spletne strani na domeni in izdelavi varnostnih kopij pa boste najverjetneje potrebovali tudi pomoč sistemskega tehnika ali vašega ponudnika gostovanja.

Tudi vzdrževanje je nekoliko zahtevnejše, saj se WordPress pogosto posodablja, nameščeni vtičniki pa prav tako. Platformo je potrebno tudi varnostno posodabljati, saj je zaradi svoje razširjenosti pogosta tarča zlorab in poskusov vdora. Varnostne kopije so torej obvezne.

Priporočamo, da za posodabljanje, vzdrževanje in izdelavo varnostnih kopij vaše WordPress strani najamete strokovnjaka in se tako izognete nevarnosti, da bi vaša WordPress spletna stran iz kakršnegakoli razloga prenehala delovati ali pa za izdelavo vaše spletne strani izberete centralizirano/licenčno platformo, pri kateri za varnost in druge posodobitve skrbi izvajalec.

Izdelava spletnih strani WordPress

Izdelava spletne strani WordPress je lahko enostavna. Na voljo imate pomoč na vsakem koraku. Ker je platforma tako priljubljena, je pomoč enostavno najti. WordPress navodila lahko tako najdete na blogih, forumih, na YouTube, v Facebook skupinah itd. V kolikor pa je vaša spletna stran bolj kompleksna, lahko za pomoč prosite programerje. Pomoč je tako brezplačna kot plačljiva, odvisno od vaših potreb.

Izdelava spletnih strani WordPress je enostavna - Spletnik blog

WordPress je enostavno namestiti. Za to ne potrebujete biti tehnološki genij. WordPress lahko namestite na svojo spletno stran že s samo nekaj kliki. Nato pa vam platforma omogoča dostop do orodij, ki vam postavitev spletne strani še olajšajo. Izdelava WordPress strani je tako zelo enostavna in hitra.

WordPress vam nudi ogromno tem in vtičnikov, s katerimi ustvarite unikatno spletno stran. Teme v prvi vrsti spremenijo videz vaše spletne strani, vtičniki pa delovanje vaše spletne strani.

Ti so lahko na primer majhni kot kontaktni obrazec ali veliki kot spletna trgovina. Eden pomembnejših in najbolj uporabljanih vtičnikov pa je tudi Yoast SEO.

Na voljo imate tako brezplačne kot plačljive teme in vtičnike. Svetujemo vam, da razmislite o plačljivi WordPress temi, saj s tem dobite tudi podporo razvijalca teme in se izognete morebitnemu nepravilnemu delovanju vaše spletne strani.

WordPress je zelo prilagodljiv, saj vam omogoča ustvarjanje skoraj vseh vrst spletnih strani, vaša spletna stran pa lahko raste in se razvija tudi skupaj z vami.

Kako namestiti WordPress?

Preden prenesete WordPress in začnete ustvarjati svojo spletno stran, potrebujete dve stvari:

  • ime domene (ki bo ime vaše spletne strani – URL) in
  • račun za WordPress gostovanje (storitev, ki omogoča, da je vaša spletna stran dostopna na spletu).

Nato nadaljujete in namestite programsko opremo s strani WordPress.org ali neposredno iz nadzorne plošče gostovanja. Iz spletne strani WordPress Slovenija lahko prenesete najnovejšo različico platforme.

WordPress za začetnike

Ena izmed največjih prednosti WordPressa je ta, da se ga v primerjavi z drugimi CMS sistemi da hitro naučiti in je enostaven za uporabo. Če že imate nekaj računalniškega ozadja, se lahko osnov hitro naučite. To je eden od razlogov, zakaj je WordPress pridobil tako veliko priljubljenost.

Kot začetnik spletnega oblikovanja lahko stvari poenostavite in se držite osnov WordPressa. Uporabite vmesnik “point-and-click” za zagon spletne strani in dodajanje nove vsebine, kot jo potrebujete. Če pa želite, se lahko v WordPress poglobite. Lahko se odločite za učenje o oblikovanju tem po meri. Ali pa se hitro lotite HTML in CSS programskega jezika! Bistvo je, da lahko napredujete z usvajanjem znanja tako daleč, kot želite.

povprasevanje

Če obstaja področje WordPress, ki se ga začetniki težje naučijo, so to WordPress teme in vtičniki, saj so precej neurejeni – včasih je dokumentacija lahko nejasna ali pa je sploh ni. Ampak to ni težava WordPressa, ampak težava razvijalca vtičnika ali teme. WordPress je sam po sebi zelo enostaven za uporabo. Vseeno namestite izbran vtičnik in morda se boste nekaj časa učili iz poskusov in napak, preden boste ugotovili, kako deluje.

Čeprav je splet poln videoposnetkov, blogov in forumov o WordPressu, je to dejansko najpočasnejši način učenja WordPressa. Težava ni v pridobivanju informacij, težava je v organiziranju informacij. Zato je najhitrejši in najučinkovitejši način učenja WordPressa z delavnico ali poiščite WordPress tečaj. Tako boste v kratkem času pridobili ogromno znanja WordPressa in spletnega oblikovanja. Izvedeli boste vse, kar potrebujete za učinkovit zagon spletne strani WordPress, vključno z vtičniki, prilagoditvami, varnostjo in še veliko več.

WordPress WooCommerce - Spletnik blog

Kaj je WooCommerce?

WooCommerce je WordPress vtičnik, ki vaši WordPress spletni strani doda funkcionalnosti spletne trgovine. Če želite torej svojo obstoječo WordPress spletno stran preoblikovati v spletno trgovino, lahko to storite s tem vtičnikom. 

Se vam ob prebranem porajajo kakšna vprašanja, ali pa želite konkreten nasvet? Pišite nam na blog@spletnik.si in z veseljem vam pomagamo!

Uspešno,
Spletnik

2.3/5 - (3 votes)

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

2.3/5 - (3 votes)
Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.