7 trendov za izdelavo spletnih strani v letu 2023

Apr 26, 2023
Apr 26, 2023

V današnjem digitalnem svetu ima spletna prisotnost podjetja ključno vlogo pri doseganju uspeha. Spletne strani so postale eden izmed najpomembnejših marketinških orodij za podjetja, saj igrajo vlogo njihove virtualne vizitke in velikokrat imajo prvi stik s (potencialnimi) strankami.

Spremljanje trendov oblikovanja oziroma izdelave spletnih strani je zato izredno pomembno. Podjetjem pomaga ustvariti privlačno, uporabniku prijazno spletno stran, ki bo pritegnila pozornost uporabnikov in povečala možnosti za želeno konverzijo.

V nadaljevanju predstavljamo najnovejše trende izdelave spletnih strani v letu 2023, ter zakaj so ti trendi pomembni za podjetja, ki želijo biti uspešna na spletu.

Kako oblikovanje spletne strani vpliva na vaš uspeh na spletu?

Oblikovanje spletne strani je sestavljeno iz več delov in sicer:

  1. Načrtovanja spletne strani
  2. načrtovanja vsebine
  3. priprave žičnega okvirja
  4. oblikovanja spletne strani
  5. izbira barv, pisave, grafik in drugih vizualnih elementov, ki tvorijo vizualno predstavitev vašega podjetja na spletu.

Bistvo kakovostne spletne strani skriva v ustvarjanju edinstvenih vizualnih elementov, ki pritegnejo pozornost in ustvarijo nepozabno uporabniško izkušnjo za obiskovalce na vaši spletni strani.

Pomen dobrega oblikovanja spletne strani presega estetiko; vpliva tudi na to, kako uporabniki komunicirajo z vašo vsebino. Dobro oblikovana spletna stran mora biti intuitivna in enostavna za uporabo, tako da lahko obiskovalci hitro najdejo, kar iščejo, brez kakršne koli zmede ali razočaranja.

Poleg tega kakovostna vizualna podoba pomaga vzpostaviti zaupanje med vami in vašim občinstvom, saj bodo ljudje bolj verjetno sodelovali s spletnimi stranmi, ki so videti profesionalne in zanesljive.

Odlična spletna stran bo pritegnila pozornost in naredila trajen vtis na uporabnika, medtem ko ga lahko slaba spletna stran razočara in spodbudi, da jo hitreje zapusti.

Dobro oblikovanje spletnih strani vpliva tudi na uporabniško izkušnjo (UX). V kolikor uporabniki težko krmarijo po vaših spletnih straneh, je manj verjetno, da se bodo na njih zadržali dovolj dolgo, da bi lahko izvedli dejanje – bodisi da nekaj kupijo, prenesejo vsebino ali izpolnijo obrazec.

Intuitivna postavitev jih mora voditi skozi vsak korak, tako da jim ni treba preveč razmišljati o tem, kaj sledi.

Na splošno ima dober dizajn spletne strani pomembno vlogo pri ustvarjanju pozitivnega prvega vtisa za potencialne stranke in zagotavljanju, da je njihova izkušnja na vaši spletni strani prijetna in koristna. Toda kako doseči učinkovito zasnovo spletnega mesta in kateri so trendi, ki vam bodo pri tem pomagali? To je tema, ki jo bomo raziskali v nadaljevanju.

Top trendi izdelave spletnih strani v letu 2023

Trendi izdelave spletne strani v letu 2023 se nanašajo na trenutno priljubljene elemente oblikovanja, tehnike in sloge, ki se uporabljajo za ustvarjanje spletnih strani.

Ko so na voljo nove tehnologije in oblikovalske prakse, se lahko ti trendi sčasoma spremenijo. V tem članku bomo govorili o najbolj priljubljenih trendih oblikovanja, ki jih je treba upoštevati razvoju ali izdelavi vaše spletne strani.

1. Minimalistične in čiste oblike

Ne želi si vsak vpadljivih spletnih strani, polnega drznih barv in animacij. Minimalizem je klasičen in nikoli ne bo šel iz mode.

Pristop »manj je več« je vodilno načelo v arhitekturi, likovni umetnosti in vsakdanjem življenju. Primeri so jasne linije, red in izbira manjšega števila stvari, vendar bolj kakovostnih.

Minimalistični dizajni uporabljajo omejene barvne palete in le toliko elementov oblikovanja, kolikor je potrebno, da bi razumeli bistvo. Čeprav sprejemanje minimalistične estetike ponuja številne prednosti, morate biti zelo pozorni na splošno ravnovesje vsakega dizajna, saj zaradi velike količine belega prostora postane hitro očitno, ko nekaj ni na svojem mestu.

Minimalizem na splošno gradi zaupanje in kaže občutek za stil. Minimalistična oblika običajno vključuje naslednje značilnosti:

  • čiste in razumljive slike
  • jedrnata besedila
  • uporaba belega prostora
  • omejitev števila barv na tri
  • intuitivna navigacija

minimalističen dizajn spletne strani

2. Izboljšane animacije in mikrointerakcije

Drugi trend se vrti okoli izboljšanja angažiranosti in interaktivnosti spletne strani. Animacije in mikrointerakcije so že dolgo pomemben del oblikovanja, saj razvijalcem omogočajo, da na spletno stran dodajo igričarske elemente in obdržijo uporabnika.

Animacije

Vzemimo za primer animacije. Animacije pri “nalaganju”, znane tudi kot “loading spinners” ali “progress indicators”, so majhne animacije, prikazane na spletni strani ali v aplikaciji, ko se vsebina nalaga. Poglejmo si nekaj primerov uporabe:

  • obveščanje uporabnika, da sistem deluje in da bodo zahtevane vsebine na voljo v kratkem,
  • zagotavljanje vizualnih povratnih informacij,
  • zaradi tovrstnih animacij je čakanje manj frustrirajoče za uporabnika.

Spodaj je odličen primer nalagalne animacije s spletne strani ITG. Vidimo lahko psa, ki hodi in se razteza v nasprotni smeri, medtem ko čaka na nalaganje vsebine.

animacije na spletni strani

Mikrointerakcije

Tako kot drugi trendi oblikovanja leta 2023 tudi mikrointerakcije izboljšujejo uporabniško izkušnjo in povečujejo prepoznavnost blagovne znamke.

Običajne interakcije na spletni strani vključujejo klik na povezavo, pisanje komentarja na blog objavo, ogled videoposnetka ali izpolnjevanje ankete. Mikrointerakcije zahtevajo še manj “inputa” uporabnikov, zaradi česar so izjemno koristne za povečanje angažiranosti in zagotavljanje, da lahko uporabniki krmarijo po spletnih straneh, ne da bi naleteli na kakršne koli napake.

En pogost primer mikrointerakcije je uporaba indikatorjev napredka.

Ti indikatorji se pogosto uporabljajo na straneh, ki od uporabnikov zahtevajo, da izpolnijo obrazec ali dokončajo postopek z več koraki. Ko uporabnik dokonča vsako zahtevano dejanje, se indikator napredka premakne v desno in mu sporoči, da se spletno mesto odziva na njegov vnos.

Uporaba indikatorjev napredka odpravlja potrebo, da se uporabniki sprašujejo, ali je stran zamrznjena in ali sistem prepozna njihov vnos, kar izboljša uporabniško izkušnjo. Kazalniki napredka lahko tudi pomagajo uporabnikom, da ostanejo potrpežljivi pri nalaganju velikih datotek ali dokončanju drugih dolgotrajnih postopkov.

Prilagajanje izdelkov po meri je en primer mikrointerakcij v oblikovanju spletnih strani. Tukaj je posnetek zaslona BMW, kjer lahko izberete barvo avtomobila, platišč, notranjosti itd.

indikator napredka

3. Večja spletna dostopnost

Priporočljivo je, da so vsebine ter spletne strani čedalje bolj individualizirane in da se odzivajo na različne potrebe, zahteve ter okuse uporabnikov. Na primer, spletne strani z vdelanimi videoposnetki bi morala ponujati (pod)napise, ki uporabnikom z okvarami vida pomagajo razumeti vsebino.

Najbolj razširjeni primeri so funkcije, kot sta temni način (angl. dark mode) in zvok. Spletno stran naredijo uporabniku prijaznejše za obiskovalce z različnimi potrebami ter zagotavljajo dostopnost. Dostopna spletna mesta uporabnikom olajšajo zaznavanje informacij in krmarjenje po uporabniških vmesnikih.

4. Uporaba umetne inteligence (AI)

Dandanes se preprosto ne morete izogniti razmišljanju o tem, kako umetna inteligenca prevzema vse, od oblikovanja do pisanja besedil. Res je, da so orodja za AI oblikovanje prišla daleč, vendar to ne pomeni, da so sposobna nadomestiti človeške oblikovalce in druge ustvarjalne strokovnjake. Moč umetne inteligence daje blagovnim znamkam po vsem svetu nove priložnosti za povezovanje z uporabnikom.

Eden izmed načinov je vizualno privlačen dizajn chatbota. Klepetalni roboti služijo kot virtualni pomočniki, ki strankam dajejo možnost, da postavljajo vprašanja ali dobijo osnovno podporo, ko agenti za pomoč strankam niso dosegljivi. Oblikovanje je eden najpomembnejših vidikov razvoja uspešnega chatbota, saj dobro oblikovanje pomaga pritegniti uporabnika.

chat boti na spletni strani

Tudi, če ne ustvarjate spletnih strani z elementi umetne inteligence, je vseeno koristno, da spoznate ali se naučite uporabljati AI orodja. V času, ko se tehnologija hitro izboljšuje, boste lahko uporabljali AI za sprejemanje boljših oblikovalskih odločitev v veliko krajšem času.

5. Drzne in svetle rešitve

Vsak dizajn mora imeti določeno barvno paleto, da se razlikuje od ostalih. Nevtralni odtenki so bili v preteklosti zlato pravilo. Čeprav so še vedno v uporabi, se soočajo z novimi tekmeci: svetlimi in drznimi barvami. Ti odtenki izzivajo konvencionalni pristop in predstavljajo prihodnost oblikovanja.

Nekatera podjetja premikajo meje restriktivnega minimalističnega pristopa in eksperimentirajo na ustvarjalne načine. Zato se je digitalni maksimalizem vrnil in ponovno prežema industrijo spletnega oblikovanja. Lahko je v različnih oblikah, npr:

Anti-design: Anti-design poudarja zavračanje tradicionalnih oblikovalskih načel in estetike v korist bolj spontanega, organskega in intuitivnega pristopa.

Brutalizem: Nasprotno, brutalizem spodbuja uporabo surovih, minimalističnih in nebrušenih elementov v oblikovanju spletne strani. Osredotoča se na funkcionalnost in preprostost, pogosto je uporabljena osnovna tipografija, monokromatske barvne sheme in pomanjkanje okraskov/detajlov. Oglejte si, kako Balenciaga združuje svojo estetiko z brutalizmom.

brutalizem na spletni strani

Eksperimentalna tipografija: Zabavne tipografske rešitve, ki očarajo uporabnika, so v trendu leta 2023. Nenavadne pisave lahko uporabite v različnih situacijah, od izražanja luksuza ali minimalizma do okrasitve strani.

eksperimentalna tipografija

Pisave in črke po meri: Z vzponom oblikovanja spletnih strani, ki temeljijo na besedilu, je leta 2023 uporaba edinstvenih pisav in “handwritten” stila postala bolj razširjena. Na voljo imate različne možnosti za pripravo, prenos in uporabo vaše izvirne pisave s pomočjo programske opreme za ustvarjanje pisav, kot so BitFontMaker, FontStruct in Calligraphr.

Y2K estetika: Y2K ali zgodnja 2000-ta, moda se je vrnila in zdaj vpliva na vse, od glasbe, stila, mode in zdaj oblikovanja spletnih strani. Spletne pisave v obdobju Y2K so bile enostavne, pogosto brez serifov ali z enostranskim presledkom in občasno jasno pikselirane. Oblikovanje spletne strani v zgodnjih 2000-ih je bila naklonjena preprostim oblikam, osredotočenim na besedilo, z veliko praznega prostora, ker se je grafika takrat nalagala počasi.

Edinstveni kazalci/cursors: Navdihnjeni z nostalgijo po Y2K so kazalci po meri trend tudi leta 2023. Kazalci lahko uporabijo izvirno sliko kot ikono ali animirane učinke in tako razvijejo interaktivno okolje.

edinstveni kazalci na spletni strani

Pikselizacija: pikselizacija se nanaša na postopek ustvarjanja elementov, ki so sestavljeni iz majhnih kvadratnih elementov, imenovanih piksli (ali slikovne pike). Lahko povzroči, da je slika videti kockasta, zaradi česar je besedilo ali druge podrobnosti težko berljive. Tehnološka potreba po pikseliranju v zgodnjih dneh računalnikov se je zdaj spremenila v estetiko. Oblikovalci se zatečejo k pikselizaciji, da dodajo vizualno privlačnost pisavam, ikonam in slikam.

pikselizacija na spletni strani

6. Tehnologija obogatene resničnosti (AR) in 3D modeli

Obogatena resničnost združuje računalniško ustvarjeno vsebino z elementi resničnega sveta, kar ustvarja bolj privlačno izkušnjo. Zaradi nedavnega napredka v tehnologiji vse več blagovnih znamk vključuje elemente AR na svoje spletne strani.

Odličen primer je Amazon, ki uporablja na spletni strani Virtual Try-On , da uporabnikom pomaga najti čevlje, ki jim bodo všeč. S to funkcijo kupci uporabljajo svoje pametne telefone za “preizkušanje” čevljev, kar omogoča kombiniranje različnih stilov in barvnih kombinacij, ne da bi morali oddati naročilo.

Virtualni preizkus pomaga Amazonu pri prodaji in zmanjša število čevljev, ki jih vrnejo stranke, ki so bile razočarane nad stili, ki so jih izbrali.

IKEA uporablja tudi obogateno resničnost za povečanje angažiranosti uporabnikov in spodbujanje zvestobe blagovni znamki. Podjetje ponuja lasten oblikovalski laboratorij, ki strankam pomaga pri izbiri pravega pohištva in dodatkov. IKEA Studio strankam celo omogoča uporabo svojih pametnih telefonov za ustvarjanje 3D načrtov vsake sobe, kar olajša eksperimentiranje z različnimi kombinacijami izdelkov. Uporabniki lahko na primer uporabijo to funkcijo, da vidijo, kako dobro se kos pohištva prilega njihovemu trenutnemu prostoru, ali najdejo preprogo, ki se ujema z vsemi umetninami in dodatki v sobi.

Drug način je z navdihovanjem novih oblikovalskih trendov, kot so 3D in holografski elementi. Morda ste že videli funkcije 3D na recimo strani spletne trgovine ali kje drugje.

3D-učinek je primeren za ikone, logotipe, risane človeške figure, slike junakov in celo celotne spletne strani, da zagotovi globino in perspektivo. Zaradi tega je spletna stran videti bolj profesionalna, hkrati pa ohranja svoj prvotni slog nedotaknjen.

Claymation je tehnika, ki se uporablja za ustvarjanje skulptur iz gline, ki se gibljejo realistično, ko so animirane. Spletni oblikovalci lahko ta pristop uporabijo tudi pri izdelavi spletnih strani. Claymorphism ustvari 3D, lebdeči videz z dvema notranjima in eno zunanjo senco. Ogledate si ga lahko v spodnjem posnetku zaslona.

7. Mobilnim napravam prijazni dizajni in dark mode

Mobilnim napravam prijazen dizajn ni nič novega, vendar je pomembnejši kot kdaj koli prej, zaradi česar je eden izmed najizrazitejših trendov oblikovanja spletnih strani leta 2023. V primeru, da spletne strani podjetja ne delujejo dobro na mobilnih napravah, lahko uporabniki zapustijo stran, kar povzroči izgubo potencialne stranke.

Odzivne spletne strani se morajo prilagajati različnim napravam, od majhnih pametnih telefonov do tablic z 12-palčnim zaslonom, da vsakemu uporabniku omogoči čim boljšo uporabniško izkušnjo. Pomisliti morate tudi na velikost gumbov v svojih dizajnih, saj mnogi ljudje svoje pametne telefone upravljajo s palcema namesto s kazalcem.

Zdaj, ko več ljudi ve o prednostih uporabe temnega načina, lahko pričakujete, da boste videli več zahtev, da ga vključite v svoje dizajne. Tako kot odziven dizajn tudi “dark mode” ali temni način ni novost, vendar je bolj priljubljen kot kdaj koli prej.

Nekateri uporabniki lažje berejo svetlo besedilo na temnem ozadju, temni način pa lahko celo podaljša življenjsko dobo baterije pametnega telefona ali tablice. Z vidika oblikovalca temni način olajša eksperimentiranje z oblikovalskimi elementi, kar vam omogoča, da nekoliko bolj razgibate svoje ustvarjalne mišice kot običajno.

Dobro oblikovanje spletne strani se vam lahko zelo obrestuje

Tehnologija napreduje z izjemno hitrostjo, zato bo vznemirljivo videti, kako se bodo ti trendi še razvijali in vplivali na način oblikovanja in interakcije s spletnimi stranmi. Zato morajo biti oblikovalci v koraku z najnovejšimi trendi in tehnologijami ter predvideti pričakovanja strank za vključitev določenih funkcij v spletne strani.

Prilagajanje spremembam in predvidevanje potreb strank je ključno za izdelavo uspešnih spletnih strani, saj le tako lahko ustvarite privlačne, uporabniku prijazne spletne strani, ki izstopajo iz množice.

V kolikor torej želite uporabljati najnovejše trende spletnega oblikovanja, ki delujejo in prinašajo rezultate, ne oklevajte in poiščite pomoč in nasvet izkušenih strokovnjakov. V našem podjetju smo specializirani za ustvarjanje uporabniku prijaznih, vizualno osupljivih spletnih strani, ki spodbujajo konverzije in sodelovanje uporabnika.

Stopite v stik z nami in skupaj bomo pogledali, kako vam lahko pomagamo ostati v prednosti pred konkurenco. Pišite nam na oglasevanje@spletnik.si

Uspešno!

Vaš Spletnik

Andreja Ogrinc Vidic

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.