Ali je Google Ads oglaševanje primerno za vaše podjetje? Prednosti, slabosti, in nasveti

Jul 10, 2024
Jul 10, 2024

Če so Google oglasi primerni za vaše podjetje ali ne, je zelo subjektivno vprašanje. Na tej točki vam ne moremo podati enotnega odgovora, vendar vam lahko predstavimo glavne dejavnike, ki vam bodo pomagali pri tej odločitvi.

Vsebina članka: 

  • Osnovne prednosti in slabosti Google Ads oglasov
  • Dejavniki, ki vplivajo na stroške Google Ads oglasov 
  • Kaj Google oglasi lahko in česa ne morejo storiti 
  • Kakšno profitabilnost lahko pričakujete
  • Kakšni so začetni stroški
prednosti in slabosti Google ads oglaševanja

Prednosti Google Ads oglasov 

Glavni namen Google Ads oglasov

Glavni namen Google Ads oglaševanja je povečati prepoznavnost vašega podjetja, pritegniti ciljno občinstvo in spodbuditi konverzije

Konverzija je vsako ciljno dejanje za katerega želite, da ga obiskovalec spletne strani izvede, ko obišče vašo spletno stran. Med najbolj pogoste konverzije na spletni strani štejemo: 

  • Klik na telefonsko 
  • Klik na e-mail 
  • Izpolnjen kontaktni obrazec

V spletni trgovini pa je konverzija nakup. 

Google Ads oglaševanje vam omogoča, da se prikažete potencialnim strankam v trenutku, ko te iščejo vaše izdelke ali storitve, ki jih ponujate. 

S tem doseže relevantno občinstvo, ki je že pokazalo interes za določeno vrsto izdelka ali storitve. 

Poleg tega vam Google Ads oglaševanje omogoča natančno spremljanje in merjenje uspešnosti kampanj, kar vam pomaga optimizirati oglasne kampanje za boljše rezultate. 

Hitri rezultati

Google oglaševanje vam omogoča, da se vaši plačani iskalni oglasi prikažejo takoj, kar omogoča takojšnjo vidnost in takojšen obisk vaše spletne strani. Nasprotno pa je SEO optimizacija tudi bistvenega pomena za vas, vendar lahko traja več tednov ali celo mesecev, da dosežete opazne rezultate na iskalnikih.

google oglas na prvi strani googla

Izpostavljenost

Poleg tega, da Google oglasi omogočajo, da vas najdejo vsi, ki iščejo vašo ponudbo, skozi izpostavljenost na prvi strani tudi gradite tudi na prepoznavnosti vaše blagovne znamke.

Google je daleč najbolj uporabljen iskalnik med uporabniki interneta. Zajema kar 92 % tržnega deleža iskalnikov. Zato je oglaševanje na Googlu odličen način, da se prikažete pred ljudmi, ki iščejo ne le izdelke in storitve, temveč tudi vašo blagovno znamko – bodisi vašo ali vašo konkurenco.

Merljivost

Tako kot pri večini oblik spletnega oglaševanja, Google Ads oglaševanje zagotavlja merljive rezultate, kar vam omogoča jasen vpogled v to kateri oglasi, slike, videi, ključne besede in ciljne strani se najbolje obnesejo.

merjenje google oglaševanja

Več formatov

Čeprav običajno povezujemo Google Ads z iskalnimi oglasi, obstaja še veliko drugih formatov, s katerimi v sklopu oglaševanja razpolagamo, pri čemer vsak oglaševalski kanal igra svojo vlogo v vaši marketinški strategiji.

vrste oz. formati google oglaševanja

Vir: www.demandcurve.com

Donosnost naložbe (ROI)

Google Ads oglaševanje v praksi  pomeni, da plačate za klik le takrat, ko obiskovalec pride na vašo spletno stran. Za prikaz iskalnega oglasa ne plačate nič, plačljiv je le klik, ki vam pripelje obiskovalca na spletno stran (PPC).

Povprečno PPC prinese 2 € za vsak porabljen 1 €. Google trdi, da lahko Google Ads vrne celo do 8 € za vsak porabljen evro, vendar je to trditev potrebno jemati z rezervo in ne velja za vse panoge. Vsekakor pa pri vodenju Google Ads kampanj vedno stremimo k temu, da se vam naložba v oglaševanje povrne. 

Slabosti Google Ads oglaševanja 

Kot vsaka stvar, ima tudi Google oglaševanje svoje slabosti oz. pomanjkljivosti. Sem spadajo:

Nizki stroški niso zagotovljeni

Cena Google oglaševanja je odvisna od konkurence, ki zakupuje iste ključne besede, zato stroški na klik niso nujno nizki.  Nekatere ključne besede so lahko zelo drage. Poleg tega je Google Ads eden izmed najbolj učinkovitih marketinških kanalov, zaradi česar vse več ljudi uporablja Google Ads, kar posledično pomeni, da je tako spletno oglaševanje bolj konkurenčno in posledično tudi dražje. 

Ohranjanje Google oglaševanja 

Stroški vaših kampanj so odvisni od številnih dejavnikov, eden glavnih pa je, kako učinkoviti ste pri pripravi in spremljanju oglasov. Pravilno upravljanje Google Ads kampanj vključuje: 

  • pravilno strukturiranje oglaševalskega računa, 
  • raziskovanje ključnih besed ter 
  • stalno spremljanje in prilagajanje na podlagi zbranih podatkov – optimizacija kampanj

Avtomatizacija ne pomeni brezskrbnosti/nič dela 

Res je, da Google uporablja veliko avtonomnega učenja, vendar morate še vedno znati delati z avtomatizacijo in z novimi informacijami, ki jih ta prinaša.

Samodejno upoštevanje priporočil večinoma ni priporočljivo, saj ima vsaka kampanja svoje posebnosti in vsa priporočila niso primerna za vsako kampanjo, zlasti ker se trgi na katerih oglašujete med sabo zelo, zelo razlikujejo.

Krivulja učenja

Razvoj platforme Google Ads je nekoliko paradoksen – več funkcij in zmožnosti, ki jih dodajajo za olajšanje uporabe platforme, hkrati pomeni, da je lahko uporaba bolj zahtevna, vsaj na začetku.

Čeprav obstaja veliko odličnih brezplačnih tečajev za Google Ads, se boste potrebovali kar nekaj časa, da osvojite osnove. Kjer pa se pravo delo šele začne.Poleg tega več funkcij pomeni tudi več možnosti za napake pri uporabi Google Ads oglaševanja. 

Dejavniki, ki vplivajo na stroške Google Ads oglasov 

Industrija. Zaradi različnega vedenja potrošnikov glede na izdelek ali storitev, ki jo iščejo, ima vsaka industrija drugačne povprečne stopnje klikov (CTR) in stopnje konverzij, kar vpliva na stroške na klik (CPC) in stroške na pridobitev stranke (CPL). Vendar je treba upoštevati, da imajo številne industrije z višjimi stroški tudi večjo vrednost konverzije.

Življenjski cikel stranke. Prav tako se življenjski cikli strank razlikujejo glede na industrijo. Nekateri nakupni procesi trajajo en dan, drugi več mesecev ali celo let.

Ekonomski trendi. Trendi, kot so inflacija, pandemija, pomanjkanje zalog ali kaj drugega, povzročajo spremembe v vedenju potrošnikov, kar vpliva na rezultate vaših Google oglasov.

Drugi kanali. Drugi kanali, kot sta SEO optimizacija in družbena omrežja, lahko izboljšajo prepoznavnost vaše blagovne znamke in posredno vplivajo na učinkovitost vaših Google oglasov.

Upravljanje računa. Kot že omenjeno, ali je Google Ads oglaševanje smiselno za vaše podjetje, je v veliki meri odvisno od tega, kako upravljate svoj oglaševalski račun. 

Tisti, ki redno izvajajo optimizacijo kampanje, ohranjajo svoje oglase in ciljne strani relevantne, spremljajo posodobitve platforme ter nenehno testirajo in optimizirajo na podlagi podatkov, so tisti, ki dosegajo uspeh s to vrsto spletnega oglaševanja. 

stroški google oglasov

Kaj Google oglasi lahko in česa ne morejo storiti 

Kot že omenjeno, vam ne moremo podati enotnega odgovora, vendar lahko spodnje smernice in nasveti služijo kot vodilo pri določanju ali so Google oglasi dejansko primerni za vaše podjetje, v smislu ali vam bodo za dan vložek prinesle pričakovan izplen.

Preden se odločite za Google Ads oglaševanje si odgovorite na tri najpomembnejša vprašanja in sicer: 

1: Kaj želite, da Google naredi za vas?

Začeti moramo z jasnim ciljem, saj Google Ads zmore veliko stvari, hkrati pa obstajajo stvari, ki jih ne more.

Česa Google Ads ne more storiti:

  • zagotoviti prodaje ali potencialnih strank
  • zagotoviti, da bo oglaševanje dobičkonosno
  • speljati  strank vašim konkurentom
  • prikazovati vaše oglase na spletnih straneh konkurentov
  • dvigniti uvrstitev vaše spletne strani v organskih rezultatih iskanja

Prve tri so najpogostejše, ki jih ljudje želijo, da Google Ads doseže in čeprav je to možno, tega ni mogoče zagotoviti. Četrta možnost je odvisna od zunanjih dejavnikov. Zadnja stvar pa je absolutno nemogoča. To lahko sproži le SEO optimizacija. 

kako deluje google oglaševanje

Kaj Google Ads lahko stori:

  • prikazuje oglase ljudem, ki iščejo vašo blagovno znamko, izdelke ali vaše storitve,
  • pomaga vam prikazati oglase ljudem, ki iščejo vaše konkurente,
  • pomaga vam doseči potencialne stranke z uporabo ciljne publike in ciljnih oseb,
  • promovira vašo fizično trgovino tistim, ki so v njeni bližini.

2: Kakšno profitabilnost lahko pričakujete? 

Ne glede na vaše cilje z Google Ads oglasi, se lahko srečate z različnimi scenariji profitabilnosti. Vaš primer je odvisen od številnih dejavnikov, na nekatere lahko vplivate, na druge ne. Dejavniki, kot so: 

  • konkurenca v industriji, 
  • cena na klik, 
  • stopnja konverzije spletne strani itd… 

Da se boste že lažje odločili ali je Google Ads oglaševanje primerno za vas ali ne, morate poznati razliko med ROAS in ROI:

  • ROAS (Return on Ad Spend) meri prihodke ustvarjene z oglasi, glede na stroške oglaševanja.
  • ROI (Return on Investment) meri skupni dobiček ustvarjen z oglasi, glede na stroške oglaševanja.

ROAS – donosnost oglasov

ROAS oziroma donosnost naložbe v oglaševanje, je ključni kazalnik uspešnosti, ki meri učinkovitost vaših oglaševalskih kampanj. Izračuna se tako, da delimo prihodek, ki ga prinesejo oglasi, z zneskom, porabljenim za te oglase. 

ROAS google oglaševanja

Kako izračunate svoj ROAS?

ROAS= prihodek iz oglaševanja/stroški oglaševanja 

Na primer, če zaslužite 500 € od oglaševalske kampanje, za katero ste porabili 100 €, je vaš ROAS 5. To pomeni, da za vsak evro, porabljen za oglaševanje, zaslužite 5 €.

Zakaj je ROAS pomemben?

  1. Merjenje uspešnosti: ROAS vam pomaga razumeti, kako učinkovito so vaša sredstva za oglaševanje porabljena in kako donosne so vaše kampanje.
  2. Optimizacija proračuna: Na podlagi ROAS-a lahko prilagodite svoj oglaševalski proračun in sredstva usmerite v kampanje, ki prinašajo najboljše rezultate.
  3. Strateške odločitve: Visok ROAS lahko pomeni, da so vaše strategije učinkovite, nizka vrednost pa lahko kaže na potrebo po spremembah v strategiji ali optimizaciji oglasov.

Nizki ROAS: Če vaš ROAS ni zadovoljiv, pomeni, da vaši oglasi ne prinašajo dovolj prihodkov v primerjavi z vložkom. To nakazuje potrebo po izboljšanju kakovosti oglasov, primernejšemu ciljanju ali izboljšanju konverzij na vaši spletni strani. Na tej točki se lahko vprašate ali je Google oglaševanje za vas primerno ali ne. 

Visoki ROAS: Visoka vrednost ROAS pomeni, da so vaši oglasi učinkoviti in prinašajo visoke prihodke glede na vložek. To je znak, da lahko povečate proračun za te kampanje, da dosežete še večji dobiček.

ROI – donosnost celotne naložbe 

ROI, oziroma donosnost naložbe, je ključen kazalnik uspešnosti, ki meri skupno učinkovitost in dobičkonosnost vaših oglaševalskih kampanj. Izračuna se tako, da od prihodkov, ki jih prinesejo oglasi, odštejete stroške oglaševanja in nato rezultat delite s stroški oglaševanja. 

Zakaj je ROI pomemben?

  1. Celovita meritev uspešnosti: ROI vam omogoča, da vidite, kako uspešne so vaše kampanje v smislu dobička, ne le prihodkov.
  2. Finančna učinkovitost: Na podlagi ROI lahko ocenite, ali se vaša naložba v oglaševanje splača in kje bi morali morda prilagoditi strategijo za izboljšanje dobičkonosnosti.
  3. Primerjava kampanj: ROI omogoča primerjavo učinkovitosti različnih kampanj, kar vam pomaga določiti, katere strategije prinašajo največ dobička.

ROI v praksi:

  • Nizki ROI: Če je vaš ROI nizek ali negativen, to pomeni, da vaši oglasi ne prinašajo dovolj dobička v primerjavi s stroški. To lahko kaže na potrebo po izboljšanju kakovosti oglasov, optimizaciji ciljne publike ali povečanju stopnje konverzije na vaši spletni strani.
  • Visoki ROI: Visoka vrednost ROI pomeni, da so vaše kampanje zelo učinkovite in prinašajo visoke dobičke glede na vložek. To je znak, da so vaša sredstva za oglaševanje dobro porabljena in da lahko razmislite o povečanju proračuna za te kampanje.

Ko enkrat razumete te podatke, se boste lažje odločili ali se vam vlaganje v Google Ads oglaševanje splača ali ne. 

3: Kakšni so vaši začetni stroški?

Poleg dolgoročnih doprinosov oglaševanja na Googlu, je pomembno izračunati tudi začetne stroške, povezane z vzpostavitvijo računa, v vašo oceno “ali se splača”. 

Ne glede na to, koliko se zanašate na lastna sredstva, bodo začetni stroški vedno prisotni. Morda ne bodo takoj očitni v finančnem smislu, a vseeno obstajajo.

Tukaj je nekaj pogostih scenarijev, ki vam bodo pomagali ugotoviti, kakšen način vodenja Google Ads kampanje je za vas najbolj primeren. 

Če Google Ads oglaševanje delate sami

Če nameravate sami upravljati svoj Google Ads račun, bodo vaši začetni stroški večinoma usmerjeni na čas in učno krivuljo zmogljivosti. Google Ads je kompleksna platforma in čeprav Google trdi, da je namenjena malim podjetnikom, ki lahko naredijo vse sami, se lahko zelo hitro zaplete, če ne veste kaj počnete.

Na tem mestu vas ne želimo prestrašiti, ampak želimo poudariti pomembnost  časa in truda, ki ga je treba vložiti, da ne boste zapravljali svojega denarja. 

Ne pozabite, vsi oglasi na Googlu stanejo in v kolikor vaše oglaševalske veščine niso dovolj dobre za zagotavljanje kakovostnega obiska in vodenja oglaševalskih kampanj, se boste hitro znašli v situaciji, ko boste dobesedno zapravljali svoj čas in denar.

Če najamete zunanjega strokovnjaka 

V tem primeru ne boste porabljali svojega časa za učenje in vzpostavitev kampanj, ampak bo to namesto vas počel nekdo drug. Boste pa na ta račun imeli višje začetne stroške, saj morate plačati osebo, ki bo ustvarila in upravljala vaše kampanje. 

agencija za google oglaševanje

Še vedno bo prisotna učna krivulja (čas in trud, ki ga je potrebno vložiti v vodenje oglasnih kampanj) za uspešnosti kampanj, vendar boste v rokah strokovnjaka (predpostavimo, da ste ga dobro preverili), vi boste lahko svoj čas namenili stvarem, v katerih ste najboljši, torej v razvijanje svojega posla.

Prednosti:

  • Strokovnjak bo bolje optimiziral vaše kampanje, kar lahko vodi do boljših rezultatov.
  • Prihranek vašega časa, ki ga lahko namenite drugim poslovnim nalogam.
  • Manjša verjetnost napak, ki bi vas lahko stale denarja in zmanjšale učinkovitost kampanje.

Slabosti:

  • Višji začetni stroški zaradi plačila zunanjega strokovnjaka.
  • Potreba po natančnem preverjanju strokovnjaka, da se prepričate, da je primeren za vaše potrebe.
  • Možnost, da rezultati niso takojšnji, saj tudi strokovnjak potrebuje čas, da optimizira kampanje za najboljše rezultate.

V obeh primerih je pomembno upoštevati začetne stroške in jih primerjati z vašimi dolgoročnimi cilji ter oceniti, katera možnost vam bolj ustreza. Na tej točki bodite do sebe čim bolj iskreni – glede časa in znanja, ki ste ga pripravljeni vlagati v Google Ads oglaševanje

Preden se odločite kateremu partnerju boste zaupali vodenje Google Ads kampanje, se vprašajte naslednja vprašanja: 

Izkušnje

  • Kako dolgo agencija že izvaja Google Ads oglaševanje za podjetja? 
  • Ali ponujajo storitve na različnih PPC platformah ali samo Google Ads?
  • Kako dobro razumejo vašo branžo oz. nišo?
  • Katere vrste orodij uporabljajo za upravljanje kampanj in ustvarjanje poročil?

Podatki in uspeh

  • Kako dobro znajo v agenciji določiti metrike in cilje, ki pomenijo uspeh za mojo oglasno kampanjo?
  • Kako aktivno bodo delili podatke z nami?
  • Kakšna poročila o rezultatih oglaševanja nudijo?
  • Kakšne vrste metrik bomo lahko zahtevali “po meri”?
  • Ali bomo imeli dostop do poročil? 

Če najamete nekoga interno 

Vedno imate možnost najeti lastnega oglaševalca oz. Google Ads upravljalca, zlasti ko gre za manjša podjetja, kjer ta oseba izvaja tudi druge marketinške aktivnosti. Glede na velikost vašega podjetja in potrebe to morda ni izvedljivo, saj so s tem povezani stroški zaposlitve in zaposlitev prave osebe, ki ima dovolj znanja in izkušenj, da bo znala iz oglaševanja izvleči kar najboljše rezultate. 

Edino opozorilo tukaj je, da pazite, da te osebe ne preobremenite. Prevečkrat smo videli podjetja, ki najamejo nekoga za “marketing”, nato pa ga preobremenijo z nalogami, ki bi jih moralo opravljati 2-5 ljudi, kar v bistvu onemogoča uspeh tej osebi in škodi rezultatom kampanje. 

Zaključek 

Kot vidite, obstaja veliko dejavnikov, ki določajo, ali je Google Ads za vas smiseln oglaševalski kanal ali ne. Skoraj vsako podjetje ima lahko koristi uporabo Google Ads kampanj, vendar je pomembno, da popolnoma razumete vse komponente, ki so vključene v začetek, gradnjo in vzdrževanje zdrave strategije Google Ads oglaševanja.

Pravilno in učinkovito vodenje kampanj zahteva čas, znanje in natančno spremljanje rezultatov, da lahko dosežete najboljše možne rezultate.

Če še vedno niste prepričani, ali bi Google Ads oglaševanje vključili v svojo marketinško strategijo, se obrnite na nas. Z veseljem vam bomo pomagali oceniti, ali je Google Ads prava izbira za vaše podjetje, in vam svetovali glede najboljših praks.

Javite se nam tudi vsi, ki sami upravljate Google Ads kampanjo in niste popolnoma prepričani, da delate pravilno, ali pa niste zadovoljni s trenutnimi rezultati. Naša ekipa strokovnjakov vam lahko pomaga optimizirati vaše kampanje in doseči boljše rezultate.

Ne glede na to, ali ste začetnik v svetu Google Ads oglaševanja ali izkušeni oglaševalec, je pomembno, da imate jasno strategijo in razumete vse vidike platforme. Z našo pomočjo lahko zagotovite, da boste izkoristili vse možnosti, ki jih ponuja Google Ads, in dosegli največji možni donos na vašo naložbo v oglaševanje.

Pišite nam na info@spletnik.si ali pa nas pokličite na 01 600 99 30.

Ekipa Spletnik

Andreja Ogrinc Vidic

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran