Iskanje na spletu – kako učinkovito iskati po spletu

Avg 25, 2009
Avg 25, 2009

Ali poznate občutek, ko nujno potrebujete nek podatek, ali pa vas zgolj daje radovednost, pa vam z uporabo vsemogočih iskalnih nizov nikakor ne uspe najti »pravega zadetka« v iskalniku? Sem prepričan, da je že prav vsakdo kdaj obupal in razočaran opustil iskanje nekega tako želenega podatka. Zato sem se odločil, da podam nekaj nasvetov, kako čim bolj učinkovito iskati po spletu, ob tem pa je to vedenje močno priporočljivo upoštevati pri pripravi vsebin za vašo spletno stran, saj se moramo zavedati, da najučinkoviteje pripravljamo vsebino, če jo v veliki meri vidimo skozi oči uporabnika, oziroma iskalca naših informacij in s tem naših izdelkov.

Pri iskanju se vse prevečkrat izpiše enormno število zadetkov, ki jih iskalnik najde, med katerimi je najverjetneje tudi »ta pravi,« vendar pa je le-ta na 3. ali pa morda 10. strani, zato moramo iskanje bolj natančno definirati. To pa lahko storimo na več načinov, ki jih podajam v nadaljevanju, za konec prispevka pa sem pripravil še drobno zanimivost med iskalniki, ki je najverjetneje marsikdo ne pozna.

Prvo omejitev lahko dosežemo z definicijo jezika, v katerem določeno stran iščemo – mnogo je besed, ki so v različnih jezikih enake, med prvimi zadetki pa so ravno strani v napačnem jeziku. Ena možnost je, da izberemo drug iskalnik (za slovenski jezik Najdi.si), druga in bolj univerzalna (a ne nujno tudi učinkovitejša) možnost pa je, da v Googlu nastavimo jezik z možnostvjo napredne nastavitve, kjer pa lahko nastavimo še mnogo drugih kriterijev, ki lahko odločilno vplivajo na zmanjšanje števila zadetkov – tako lahko točno defirniramo, katere besede določena stran mora vsebovati in morda katerih ne sme. Prav tako lahko iščemo po točno določeni frazi, kar dosežemo, če iskalni niz postavimo v narekovaje.  Google že celo omogoča, da vpišemo podobne strani iskani ali strani, ki vsebujejo povezave na določeno stran.

Med splošne nasvete sodi tudi spreminjanje sklona iskalnega niza ali pa iskanje po sopomenki, nadpomenki, sorodnih frazah itd. ki lahko podajo neke zadetke, med katerimi lahko kaj hitro dobimo idejo za nadalnje, bolj specifočno iskanje. Tako lahko športni rekvizit, za katerega ne vemo, kako se imenuje in prav tako ne poznamo izraza za iskani šport, najdemo tako, da naprimer vpišemo frazo »zimski športi« in dalje iščemo na strani, ki ponuja seznam zimskih športov. Takšna stran je naprimer Wikipedia, ki vsebuje ogromno nekih seznamov, v katerih kaj hitro najdemo iskan šport in rekvizit zanj. Ko to najdemo pa iskanje tega idelka ni več problem.


Kot pri pripravi vsebin, je tudi pri iskanju strani pomembno, da se postavimo v kožo avtorja določene spletne strani in razmišljeti o pojmih, za katere pa on misli, da nam bodo kot iskalcu najprej prišli na misel. Nadaljnje je predvsem ob ogromnem številu »primernih« zadetkov smiselno podati tudi krajši opis iskalnega niza (pri iskanju določenega videa lahko dodamo frazo »telefonski posnetek« ali »v živo«, krajevni opis ali morda pogoj plačila, če gre za iskanje določenih storitev). Ena izmed praktičnih metod je tudi, da obiščemo podobne strani in jih na hitro pregledamo ter tako natančneje ugotovimo, kaj točno iščemo – kaj hitro se namreč zgodi, da se začnemo sukati v začaranem krogu nekaj fraz, ki so vse neprimerne, saj se za vaš iskan podatek uporablja povsem druga besedna zveza – zgleden primer je naprimer iskanje nasveta, kako se v nekem programu določena datoteka ali nastavitev shrani v drugem formatu (ki ni privzet), v uporabi pa je povsem druga beseda – izvozi.
Podajam pa še nekaj nasvetov, ki jih za lažje in učinkovitejše iskanje navaja Google, in sicer Uporaba iskalnih funkcij – vpišemo lahko račun (5*2+8=), lahko poiščemo točno določeno definicijo z uporabo besede define (npr. define: SEO), ki nam vrne zadetke s točno podano definicijo iskanega pojma, in sicer za več možnih področij; nadaljnje je smiselno natančno vpisati določen podatek, kot je narpimer številka leta (če vpišete »JP124«, boste dobili informacije o letu JP124 z brniškega letališča), prav tako lahko poiščete strani z opustom ene izmed besed v iskalnem nizu z uporabo zvezdice (*) namesto besede – če vpišete »testenine po *« vam bo Google vrnil zadetke za testenine po milansko, testenine po bolonjsko, testenine po napolitansko itd. (glej http://www.google.com/support/websearch/bin/static.py?page=faq.html&hl=sl)
Potrebno pa je opozoriti, da google pri iskanju ne upošteva ločil, saj so ti nemalokrat napačno ali neenotno rabljeni, ali pa so uporabljani prepogosto, da bi bili zadetki relevantni oziroma lahko iskanje zelo upočasnijo (tak simbol je naprimer @).


Za konec pa sem prihranil meni najbolj zanimivo iskalno orodje
, in sicer  Searchpoint, iskalnik slovenskega Inštituta Jožef Stefan (na http://searchpoint.ijs.si), ki vrne zadetke podobno kot ostali iskalniki, vendar pa si lahko le-te selektivno ogledate, saj se vam desno od prikazanih zadetkov odpre še shema področij, po katerih se iskani niz pojavlja. Z enostavnim premikanjem rdeče pike proti želenemu področju, se vam na levi sproti prikazujejo najbolj relevantni zadetki za izbrano področje.
Iskalnik je ne le zelo koristen, ponuja tudi obilo zabave in novih odkritij – preizkusite ga, pridobljeno znanje pa s pridom uporabite pri pripravi vsebin za vašo spletno stran.


Za kakršnakoli dodatna vprašanja nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca, e-maila info@spletnik.si ali pokličite preko telefona 080 33 39, ob delavnikih, od 9. do 17. ure.


Želim vam veliko uspeha!


Aljoša Kovačič,
Projektni vodja

Želite sistem Spletnik za izdelavo in urejanje spletnih strani preizkusiti BREZPLAČNO?

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.