Izboljšane konverzije v Google Ads – kaj so in zakaj so pomembne?

Mar 20, 2024
Mar 20, 2024

V dobi digitalnega marketinga, kjer se zasebnost uporabnikov in regulacija podatkov nenehno razvijata, postajajo inovativne rešitve za sledenje konverzij ključne za uspeh oglaševalskih kampanj.

Medtem ko se oglaševalci in marketinški strokovnjaki soočajo z izzivi, ki jih prinašajo nove regulacije in naraščajoča pričakovanja potrošnikov glede zasebnosti, ‘izboljšane konverzije’ izstopajo kot rešitev, ki obljublja revolucijo v načinu, kako razumemo in merimo učinkovitost Google Ads.

V tem članku raziskujemo, kako izboljšane konverzije delujejo, zakaj so zdaj pomembnejše kot kdajkoli prej in kako lahko ta tehnologija pomaga optimizirati vaše oglaševalske strategije, hkrati pa zagotavlja zasebnost uporabnikov.

V tem dinamičnem okolju so podjetja prisiljena sprejemati inovativne in etične prakse za krmarjenje skozi zapletenost skladnosti, hkrati pa še vedno izvajati učinkovite oglasne kampanje.

Kot rezultat tega, je industrija marketinga priča premiku paradigme, s poudarkom na transparentnem zbiranju podatkov, strategijah oglaševanja, ki temeljijo na soglasju, in uporabi novih tehnologij, kot je umetna inteligenca, za zagotavljanje praks, osredotočenih na zasebnost.

Sposobnost vzpostavljanja ravnovesja med personaliziranim marketingom in spoštovanjem zasebnosti uporabnikov bo nedvomno oblikovala prihodnost uspešnih marketinških akcij.

Glavne prednosti izboljšanih konverzij 

V nadaljevanju predstavljamo ključne koristi, ki jih prinaša optimizacija procesa konverzije pri Google oglaševanju:

Natančnejše sledenje konverzij

Izboljšane konverzije omogočajo bolj natančno sledenje, kako se klik na oglas pretvori v dejanske konverzije, kot so nakupi ali povpraševanja. To vam daje jasnejši vpogled v uspešnost vaših oglasov.

Boljša optimizacija kampanj

Z natančnejšimi podatki o konverzijah lahko bolje prilagodite in optimizirate vaše oglaševalske kampanje, da izboljšate uspešnost in ROI.

Kaj je ROI?

ROI je kratica za “Return on Investment”, kar pomeni “donos na investicijo”. To je merilo uspešnosti, ki se uporablja za ocenjevanje učinkovitosti investicije v oglaševanje.

ROI izračunamo tako, da razliko med dobičkom (ali izgubo) iz naložbe v oglaševanje in njenim stroškom delimo s stroškom naložbe. Rezultat se običajno izraža v odstotkih in omogoča hitro in preprosto primerjavo donosnosti različnih naložb ali poslovnih prizadevanj. Na primer, v kontekstu oglaševalskih kampanj bi ROI pokazal, koliko dobička ali prodaje je bilo ustvarjenega za vsak vložen evro v oglaševanje.

Učinkovitejše ciljanje

 Z večjim razumevanjem, katere vrste oglasov in ključne besede prinašajo konverzije, lahko natančneje ciljate vaše oglase na najbolj relevantno publiko.

Izboljšana uporaba avtomatiziranih ponudb

Ker imate bolj natančne podatke, lahko avtomatizirane strategije ponudb (kot je CPA – cost per acquisition) bolje delujejo, saj temeljijo na bolj zanesljivih podatkih o konverzijah.

Zaščita zasebnosti uporabnikov

Izboljšane konverzije uporabljajo šifrirane podatke uporabnikov, kar zagotavlja spoštovanje zasebnosti in skladnost z zakonodajo o varstvu podatkov.

Kaj so izboljšane konverzije? 

Izboljšane konverzije omogočajo spletnim stranem, da Google-u pošiljajo šifrirane in anonimne podatke o konverzijah, s čimer varujejo zasebnost uporabnikov in se držijo strogih predpisov o zaščiti podatkov.

Z izkoriščanjem teh zakodiranih podatkov oglaševalci pridobijo globlje vpoglede v vedenje strank, kar jim omogoča optimizacijo njihovih kampanj in izboljšanje natančnosti ciljanja.

Prednost omogočanja izboljšanih konverzij je izboljšana natančnost.

Oglaševalci imajo od tega dodatne koristi, saj to pozitivno vpliva tudi na njihove avtomatizirane strategije ponudb.

Izboljšana natančnost

Oglaševalci lahko pridobijo natančnejše podatke o interakcijah uporabnikov in konverzijah. Ta izboljšana natančnost je dosežena z zmanjšanjem neskladnosti in zagotavljanjem, da so vsi ustrezni dogodki konverzij ustrezno sledeni in pripisani pravilnim interakcijam z oglasi.

Vpliv na izbrane ponudbe Google oglasov

Natančni podatki o konverzijah so ključni za izbrane strategije Google Ads oglaševanja. Ko so meritve konverzij natančne, algoritem lahko sprejema boljše odločitve o tem, koliko ponuditi za umestitve Google oglasov.

Sistem lahko učinkoviteje dodeli proračune in ponudi več za ključne besede, ki prinašajo konverzije. 

To lahko posledično vodi do boljšega donosa na investicijo (ROI) in splošnega uspeha oglasne Google Ads kampanje.

Z uporabo izboljšanih konverzij za splet lahko zajamete in zakodirate podatke obiskovalcev, kot so;

  • e-poštni naslov,
  • ime,
  • domači naslov in
  • telefonska številka.

Ti podatki so zajeti v sledilnih oznakah za konverzije in poslani Google-u v zakodirani obliki. Nato se uporabljajo za povezavo interakcij strank z vašimi oglasi in njihovimi Google računi.

Prednosti vključujejo:

  • Možnost merjenja konverzij, ki bi sicer ostale nezaznane.
  • Izboljšana optimizacija ponudb zaradi boljših podatkov.
  • Zakodiranje podatkov strank in obiskovalcev zagotavlja večjo zaščito njihove zasebnosti.

Kako delujejo izboljšanje konverzije

Najprej je pomembno razlikovati med dvema vrstama izboljšanih konverzij, saj imamo izboljšane konverzije za splet in izboljšane konverzije za potencialne stranke

izboljšane konverzije google ads

Izboljšane konverzije za splet

Primer:

  • Uporabnik, ki prijavljen v Google račun, vidi vaš oglas.
  • Pristane na vaši spletni strani preko ločenega kanala in opravi konverzijo.
  • Oznaka za konverzijo zajame podatke uporabnika in jih pošlje Googlu.
  • Zakodirani podatki spletnega mesta so primerjani z Googlovimi podatki.
  • Konverzija je lahko nato pripisana vašemu oglasu.
izboljšane konvderzije za splet

Nastavitev izboljšanih konverzij za splet

Google Tag Manager

Če za sledenje konverzijam trenutno uporabljate Google Tag Manager, lahko izboljšane konverzije za splet nastavite z Google Tag Managerjem tako, da samo nekoliko spremenite konfiguracijo.

Google Tag

Če uporabljate sledenje konverzijam z Google Tag neposredno na vaši spletni strani, lahko ročno optimizirate izboljšane konverzije za splet s prilagoditvijo konfiguracije Google Tag oznake.

API za Google Ads

Če želite podatke o izboljšanih konverzijah posredovati prek API-ja za večjo prilagodljivost in nadzor nad podatki, lahko izboljšane konverzije za splet nastavite v API-ju za Google Ads.

Izboljšane konverzije za potencialne stranke 

Primer: 

  • Uporabnik pristane na vaši spletni strani po kliku na vaš oglas.
  • Razišče vašo spletno stran in se odloči izpolniti kontaktni obrazec, s čimer postane vaša potencialna stranka.
  • Podrobnosti o potencialni stranki so shranjene v vaši bazi za upravljanje odnosov s strankami (CRM).
  • Podatke sporočite Googlu, ko se potencialna stranka spremeni v stranko.
  • Google lahko primerja naložene podatke z zakodiranimi podatki uporabnika.
  • Konverzija je lahko nato pripisana vašemu oglasu.
izboljšane konverzije za potencilane stranke

Nastavitev izboljšanih konverzij za potencialne stranke

Izboljšane konverzije za potencialne stranke lahko nastavite na štiri načine:

Google Tag Manager

Če za sledenje konverzijam trenutno uporabljate Google Tag Manager, lahko izboljšane konverzije za potencialne stranke nastavite z Google Tag Managerjem  tako, da samo nekoliko spremenite konfiguracijo.

Googe Tag

Če imate sledenje konverzijam trenutno implementirano z Googlovo oznako neposredno na strani, lahko izboljšane konverzije za potencialne stranke nastavite z Googlovo oznako tako, da nekoliko spremenite konfiguracijo.

Oglasi z obrazcem za potencialne stranke

Če ste aktivirali oglase z obrazcem za potencialne stranke, lahko nastavite izboljšane konverzije, ne da bi morali spremeniti nastavitev označevanja, saj so podatki, ki jih posredujejo uporabniki, zajeti v obrazcu, ki ga gosti Google.

API za Google Ads

Če želite podatke o izboljšanih konverzijah posredovati prek API-ja za večjo prilagodljivost in nadzor nad podatki, lahko izboljšane konverzije za potencialne stranke nastavite v API-ju za Google Ads.

Kako izboljšane konverzije pomagajo optimizirati vaše oglaševanje

Kot omenjeno, lahko izboljšane konverzije igrajo ključno vlogo pri optimizaciji vaših rezultatov Google Ads oglasov. Z uvedbo izboljšanih meritev konverzij lahko bistveno izboljšate splošno uspešnost vaših oglasov.

V preteklosti smo določene oglase morda podcenjevali in nerealno ocenili njihovo uspešnost, saj nam niso prinesli izmerjenih konverzij a so vseeno imeli vpliv na število konverzij.  Z uvedbo izboljšanih konverzij ti oglasi zdaj pokažejo realno sliko uspešnosti, kar omogoča natančnejšo oceno njihove prave vrednosti. Prava prednost tega leži v dejstvu, da ti prej spregledani oglasi zdaj lahko aktivno prispevajo k izboljšanju vaše strategije, ko se vaša kampanja razvija.

Vključitev teh prej podcenjenih oglasov v vašo oglasno kampanjo lahko spremeni igro, kar potencialno vodi do bolj učinkovitega oglaševanja in večje uspešnosti vaše oglasne kampanje. 

Z upoštevanjem širšega nabora oglasov z izboljšanimi konverzijami vaša strategija dobi dostop do širšega bazena dragocenih podatkov. Z natančno nastavitvijo vaših oglaševalskih strategij glede na vpliv posameznega oglasa lahko bolje izkoristite svoj oglaševalski proračun.

Z večjo natančnostjo in vpogledi, ki jih ponujajo izboljšane konverzije, se vaše strategije lahko bolj inteligentno in dinamično prilagajajo spreminjajočim se trendom, vedenju uporabnikov in uspešnosti kampanje.

Ta prilagodljivost zagotavlja, da so vaša sredstva za oglaševanje dodeljena najbolj učinkovito, dosežejo pravo publiko s pravim sporočilom v pravem trenutku.

Primer iz prakse 

Nov način merjenja konverzij se je tudi v praksi pokazal za učinkovitega, kar vam najlažje pokažemo na primeru iz prakse.

Z vami delimo vpogled v resničen primer iz katerega je razvidno, da izboljšane konverzije ne zgledajo dobro samo na papirju ampak tudi v resničnem življenju. 

Ena izmed naših strank, podjetje, specializirano za prodajo športne opreme, je imelo težavo z učinkovitim ciljanjem svojih oglasov. Pred uvedbo izboljšanih konverzij so njihove oglaševalske kampanje prinašale določeno število klikov in obiskov spletne strani, vendar so imeli težave z določanjem, kateri oglasi so dejansko privedli do prodaje.

Po uvedbi izboljšanih konverzij za splet, smo lahko bolj natančno sledili, kako so se obiskovalci, ki so kliknili na oglase, v resnici spremenili v kupce. Z analizo zakodiranih podatkov, kot so e-poštni naslovi in brskalniške zgodovine, smo lahko določili, kateri oglasi so privedli do dejanskih nakupov.

To nam omogoča, da smo oglaševalski proračun preusmerili v najbolj učinkovite oglase, ki so prinesli več prodaje. Rezultat je bil opazen porast v konverzijah in povečan ROI.

Njihova kampanja je zdaj bolj ciljno usmerjena, pri čemer se izogibajo oglaševanju, ki ne prinaša rezultatov, in tako bolj učinkovito vlagajo v tiste kanale, ki dejansko povečujejo prodajo.

Tudi vaša kampanja lahko prinaša še boljše rezultate, če se je le lotite pravilo.

Če želite, da tudi za vas v sklopu Google Ads kampanje uredimo izboljšano merjenje konverzij za bolj učinkovito oglaševanje, izpolnite obrazec.

Vzpostavitev izboljšanih Google konverzij

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Zaključek

V zaključku lahko rečemo, da izboljšane konverzije predstavljajo ključni korak naprej v svetu digitalnega oglaševanja. Z omogočanjem natančnejšega sledenja in merjenja konverzij, ne samo da izboljšujemo uspešnost naših oglaševalskih kampanj, ampak tudi vzpostavljamo močnejši odnos z našimi strankami na temelju zaupanja in transparentnosti.

V svetu, ki se vedno bolj osredotoča na zasebnost podatkov, izboljšane konverzije nudijo uravnotežen pristop, ki združuje potrebe marketinške učinkovitosti z etičnimi standardi zaščite zasebnosti.

Kot oglaševalci moramo biti pripravljeni sprejeti te nove tehnologije in prakse, saj se neizogibno pomikamo proti bolj odgovornemu in uspešnemu digitalnemu marketinškemu okolju.

Če želite, da vam vzpostavimo merjenje izboljšanih konverzij nam pišite na info@spletnik.si ali pokličite na 01 600 99 30.

Ekipa Spletnik

5/5 - (1 vote)

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

5/5 - (1 vote)