Kako izbrati pravo agencijo za digitalni marketing?

Okt 17, 2022
Okt 17, 2022

Digitalno oglaševanje danes presega okvire “to bomo delali sami”, saj je skoraj nemogoče slediti vsem spremembam, ki se dnevno dogajajo na vsaki od oglaševalskih platofrm. V kolikor “obdelujete” več kot 1 digitalni kanal – je nemogoče slediti vsem. Poleg tega pa trg postaja vse bolj zahteven, prav tako so vedno bolj zahtevni kupci in pa seveda konkurenca, ki s polno paro dela na tem, da vas prehiti.

‍Danes je torej ključno za vaš uspešen nastop na internetu izbira prave agencije za digitalni marketing. S tem, ko boste upravljanje oglaševalskih kampanj prepustili agenciji, jim boste prepustili tudi skrbi in delno odgovornost za rezultate. A najprej morate izbrati agencijo, ki ji boste zaupali in je zaupanja tudi vredna.

Še preden pa vam razkrijemo, kako najti pravo agencijo za digitalni marketing za vas, si najprej poglejmo kaj agencija za digitalni marketing sploh je.

Kako izbrati agencijo za digitalni marketing

Kaj je agencija za digitalni marketing in kaj počne?

Agencija za digitalni marketing je podjetje, ki namesto vas upravlja digitalne oglaševalske kampanje, optimizira spletno stran, skrbi za socialna omrežja in e-mail marketing. Glavni namen digitalne agencije je pridobitev več obiska na vašo spletno mesto, povečanje vidnosti vašega podjetja na spletu in seveda ustvarjanje (večjega) večjih prihodkov.

‍Niso pa vse agencije specializirane za vse dejavnosti v sklopu digitalnega marketinga. Ne glede na to kaj in koliko storitev v sklopu digitalnega marketinga potrebujete, je priporočljivo, da izberete eno agencijo, ki ima v svojih vrstah strokovnjake za vsa področja. Predvsem zato, ker so področja digitalnega marketinga med seboj tesno povezana in skupaj delujejo kot celota.

‍Zakaj najeti agencijo za digitalni marketing?

‍Najem agencije za digitalni marketing je investicija na dolgi rok. Rezultati načeloma niso vidni čez noč, prav tako je nerealno pričakovati, da se vam bo investicija povrnila v prvem mesecu. Pomembno je, da v oglaševalski proračun, ki ste ga pripravljeni vložiti, vključite tudi investicijo za najem agencije, ki bo poskrbela za uspeh.

Razlogi za najem digitalne agencije:

?Naj strokovnjaki delajo tisto, kar znajo najbolje: strokovnjaki za digitalni marketing so natanko to – strokovnjaki! Naj delajo tisto, v čemer so dobri.

‍?Svoj čas namenite ostalim aktivnostim: s tem ko najamete agencijo za digitalni marketing se lahko osredotočite na druga podorčja poslovanja, nakaterih ste vi strokovnjaki.

‍?Hitreje vidni rezultati: kljub temu, da rezultati ne bodo vidni čez noč, jih boste sigurno zaznali prej če boste delo prepustili strokovnjakom.

Kot smo že omenili in s čimer se ne bi mogli bolj strinjati je dejstvo, da naj vsak dela to v čemer je dober. Vi ste odlični na svojem področju in je prav, da svoj čas, energijo in znanje namenite temu področju, agencija pa bo s svojim strokovnim znanjem poskrbela za svoj del posla.

razlogi za najem digitalne agencije

Kako najti pravo agencijo za digitalni marekting?

Velika večina podjetij se pri iskanju marketinške agencije osredotoča na številke in prav je tako. Želijo vedeti, koliko jih bo to stalo, kakšne rezultate lahko pričakujejo in kako je agencija delovala v preteklosti. Vedno več pa je tudi takih, ki mnenje o agencijio poiščejo dirketno pri strankah, ki z dotično agencijo sodelujejo.

?(S)poznajte svoje cilje in oglaševalski proračun

Ko stopite v stik z digitalno marketinško agencijo, morate vedeti, kaj želite doseči. To pomeni, da veste, kakšni so vaši cilji in koliko ste pripravljeni vložiti, da jih dosežete.

Namig: v veliko pomoč vam je lahko “smart” strategija v sklopu katere si odgovorite na vprašanja kot so:

?? kaj želimo doseči

?? kako bomo vedeli, da je cilj dosežen

?? koliko je v naši moči, da cilj dosežemo

?? je cilj realno dosegljiv

?? kdaj želimo, da je cilj dosežen

Od tu naprej bo iskanje digitalne agencije lažje. Veste, kaj iščete in kakšni so vaši želeni rezultati. Če vam “izbrana”agencija ne more pomagati pri doseganju teh ciljev, iščite naprej.

cilji digitalnega oglaševanja

?(S)poznajte jih v živo

To se morda zdi očitno, vendar je ključno pri izbiri, tako, da si vzemite čas in izbrano agencijo povabite na “sestanek”. Lahko je to kava v vaši pisarni ali pa poslovno kosilo.

Ko jih boste spoznali v živo boste razumeli dinamiko ekipe in vrsto ljudi, s katerimi boste (potencialno) sodelovali. To vam bo pomagalo dobiti občutek, ali so oni pravi za vas.

?Oglejte si podjetja s katerimi sodelujejo

Dober pokazatelj, ali je agencija prava izbira za vas, je, da preverite, s kom je v preteklosti sodelovala in sodeluje danes. To boste najlažje odkrili tako, da si na spletni strani izbrane agencije pogledate njihove reference, pretekle projekte.

‍Če so podjetja ugledna in imajo o agenciji dobro mnenje in še boljše izkušnje, potem odločitev ne bo težka. Če pa povratne informacije niso najbolj pozitivne, potem bo to pustilo slan priokus, ki bo vplival na končno odločitev pri izbiri agencije za digitalni marketing.

‍To, da agencija (še) ni imela na stotine strank, še ne pomeni, da ni dobra v tem, kar počne. Lahko, da imajo znanje in super strokovnjake na svojem področju, ampak jim še ni uspelo pridobit večjega števila strank.

Delo s temi agencijami je sicer lahko nekoliko bolj tvegano, vendar to ne pomeni, da ni vredno poskusiti. Spoznajte jih in se odločite sami.

Vsekakor pa stopite v stik z več različnimi agencijami, saj boste le tako lahko našli tako, ki vam bo najbolj ustrezala. V kolikor pa dobite priporočilo od ljudi, ki jih zaupate, na oklevajte. Take agencije naj bodo prve na seznamu za prvi, uvodni sestanek.

?Bodite pozorni na rdeče zastavice

Preden se zavežete k partnerstvu z agencijo za digitalni marketing, bodite pozorni na rdeče zastavice.

? Ena taka zastavica je vsekakor obljubljanje velikih rezultatov v kratkem času. Na videz nemogoči cilji so točno to: nemogoči.

To ne pomeni, da ne bi smeli imeti velikih ciljev. Vsekakor ciljajte visoko, vendar morajo biti realni in dosegljivi. Sodelovati morate z digitalno agencijo, ki se tega zaveda in z vami to tudi transparentno komunicira.

? Druga pogosta težava je lahko komunikacija in odkritost. Če vam agencija ne omogoča transparentnosti aktivnosti, ki jih izvaja, poročanja o napredku in predvsem če niso dosegljivi, ko jih potrebujete, potem to vsekakor ni agencija, ki s katero bi se zavezali za dolgoročno sodelovanje.

izbira digitalne agencije

?Spoznajte njihovo kulturo in njihove vrednote

Agencija za digitalno oglaševanje mora biti “podaljšek” vašega podjetja. V idealnem primeru bi torej morali sodelovati z digitalno agencijo, ki ima podobne vrednote kot so vaše. Če delujete v podobnem delovnem okolju s podobno delovno etiko, bo partnerstvo veliko lažje za obe strani.

Če želite preveriti, ali se vaše vrednote ujemajo, si oglejte njihovo spletno stran. Ali njihov jezik odraža vrednote, ki jih želite v agenciji?

Ena od naših temeljnih vrednot je odprta komunikacija, transparentnost in poštenost.

Naša komunikacija je vedno odprta in transparentna, čeprav včasih izpade, da “nismo na vaši strani”. Če menimo, da nekaj ni v redu, vam bomo to tudi povedali – in skupaj z vami bomo našli rešitev.« Stremimo k temu, da za vas dosegamo čim boljše rezultate.

Ko izbirate agencijo za digitalni marekting, izberite tako, kot bi izbrali novega zaposlenega, saj boste z njimi veliko sodelovali. Hkrati pa jim boste zaupali vodenje vašega spletnega nastopa in pa upravljanje z oglaševalskim proračunom, ki bo prišel iz vašega računa. Izberite zaupanje in transparentnost.

Če izberete Spletnik, izberete ekipo vrhunskih strokovnjakov, ki bo poskrbela za vaš celosten spletni nastop. Zavezani smo k kredibilnosti in transparentni komunikaciji. Vse za dosego želenih ciljev. Za vse, ki bi nas radi spoznali smo dosegljivi na oglasevanje@spletnik.si

Ekipa Spletnik

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran