Kako narediti spletno stran?

Nov 25, 2020
Nov 25, 2020
Kako narediti spletno stran? - Spletnik blog

Kako narediti internetno stran je vprašanje vsakega posameznika, ki se prvič sreča s tem izzivom. Izdelati spletno stran je lahko enostavno, ali pa zahteva znanje programiranja, odvisno od vaših potreb in želja. Podjetja imajo veliko možnosti, da hitro najdejo ponudnika za postavitev spletne strani. Kar potrebujete za začetek sta domena (naslov spletne strani) in gostovanje. Domeno si izberete sami in preverite, če je prosta. Gostovanja omogočajo različni ponudniki.

V nadaljevanju prispevka bomo odgovorili na vprašanje, kako izdelati spletno stran in pa seveda kaj sploh je internet stran?

Kako izdelati spletno stran - Spletnik Blog

Kaj je spletna stran oz. internet stran?

Spletna stran oz. internet stran je zbirka spletnih strani in z njimi povezane vsebine, ki jo prepozna skupno ime domene in ima gostovanje na spletnem strežniku. Vse javno dostopne spletne strani skupaj tvorijo svetovni splet.

Tako kot pri oblikovanju vaše blagovne znamke tudi pri oblikovanju vaše spletke obstaja nekaj ključnih elementov, ki jih preprosto ne morete spregledati pri tem, kako izdelati spletno stran. Da bi bil postopek izdelave spletne strani karseda enostaven, smo v Spletniku naredili vodnik po korakih, kako izdelati spletno stran. V nadaljevanju prispevka vam predstavljamo 13 korakov, kako ustvariti spletno stran, ki bo imela vse potrebne elemente.

Pa si poglejmo, kako narediti spletno stran:

1. Postavitev spletne strani – kje začeti?

Preden si zastavite vprašanje, kako narediti svojo spletno stran, morate definirati njen namen. Začnite z jasno opredelitvijo cilja vaše spletne strani, da boste učinkovito predstavili svoje podjetje in izkoristili prednosti svoje nove spletne prisotnosti. Nato se prepričajte, da je vaša spletka skladna z identiteto vaše blagovne znamke, saj dopolnjuje namreč vse druge vidike vašega poslovanja, vključno z družabnimi omrežji, spletnimi dnevniki, pa tudi fizične grafične elemente, kot so npr. vizitke. Vaša identiteta blagovne znamke bo vplivala na vse podrobnosti vašega spletne strani, od vsebin do barvne sheme.

2. Google raziskava

Izdelava spletne strani (postopek) nas s svojimi različnimi možnostmi hitro prevzame, zato je dobro, da imamo pred izdelavo spletne strani vizijo končnega izdelka. Oglejte si, kaj počnejo vaši konkurenti in priljubljene blagovne znamke na svojih spletnih straneh, in poiščite najboljše zasnove spletnih strani, da zberete več idej. Od tam lahko začnete vleči nekatere elemente, za katere menite, da bodo najbolje ustrezali vaši znamki. Nato raziskujte še po drugih vizualnih platformah, kot sta Pinterest in Instagram, da najdete vse, od barvnega navdiha do trendov spletnega oblikovanja.

Google raziskava - Spletnik blog

3. Objavljajte odlično vsebino

Najbolje je, da pripravite vsa besedila, ki jih nameravate uporabiti, preden dejansko začnete graditi spletno stran. To vključuje dolge odstavke, slogan in vabljivo besedilo za poziv k dejanju.

Pri vsebini se držimo preprostega pravila: kakovost nad količino. Vzemite si čas in napišite vsebino, ki bo vašim uporabnikom koristila, vam pa pomagala pri vašem poslanstvu.

4. Določite podroben načrt spletne strani

Načrt spletne strani mora vsebovati vse kategorije strani, ki jih nameravate ustvariti, in način, kako se povezujejo med seboj. Najboljša praksa je, da zagotovite, da je vaša spletka organizirana tako, da obiskovalec ne klikne več kot dvakrat, da se premakne z ene strani na drugo. Poleg tega pa so kategorije strani, na katere ne smete pozabiti, še privlačna domača stran, galerija izdelkov ali storitev,»O nas« in kontaktna stran.

povprasevanje povprasevanje

5. Izberite ime domene za svojo spletno stran

Prvi korak, kako izdelati spletno stran, je izbor domene. Ime domene je preprosto edinstven spletni naslov vaše spletne strani. Ime domene lahko pomaga izboljšati verodostojnost vaše spletne strani in obiskovalcem pokaže, da ste profesionalna, zaupanja vredna blagovna znamka. Ljudem lahko pomaga tudi, da vas lažje najdejo v spletu, še posebej, če izberete nepozabno domeno, ki ustreza vaši dejavnosti.

6. Postavitev spletne strani

Kako narediti svojo spletno stran? Če že znate oblikovati spletko in imate nekaj predhodnih izkušenj, se lahko odločite za izdelavo spletnega mesta iz nič. Druga možnost pa je, da izbirate med profesionalnimi in dobro opremljenimi predlogami spletnih strani. Izdelava spletnih strani z različnimi predlogami je možna pri različnih ponudnikih, kot so WordPress, Wix, Weebly, Squarespace, Webnode, Jimdo, itd, kjer je mogoče izdelati spletno stran tudi brezplačno. Preden namestite predlogo, razmislite, ali postavitev spletne strani in celotna struktura strani ustrezata vaši vsebini. Ali tema omogoča možnost prilagajanja in ali je omogočena tudi podpora?

Tako lahko vsak z malo vloženega truda naredi svojo spletno stran.

7. Primerna barvna paleta

Uporaba barv ni namenjena le temu, da bi bila vaša spletka videti lepo. Preberite si o psihologiji barv, da ugotovite, kako barva vpliva na obiskovalce in vzbuja določena čustva. Barvna shema spletne strani, za katero se odločite, bo imela pomembno vlogo tudi za vašo internet stran, kar bo vplivalo na stopnje konverzije, čas, porabljen na strani, in še več. Ne uporabljajte preveč barv. Manj je več.

8. Pravi font pisave

Tako kot barve ima lahko tudi tipografija ključno vlogo pri vzbujanju določenih občutkov in pojavljanju konotacij. Pri izbiri najboljših pisav za vašo spletko je treba upoštevati številne stvari. Tudi vaša izbira pisave se mora ujemati z identiteto vaše blagovne znamke. Pobrskajte po različnih pisavah in poiščite tisto, ki odraža vašo edinstveno osebnost, ne glede na to, ali ste mladostni in sodobni, ali pa imate bolj tradicionalen pristop. Za kar koli se odločite, poskrbite, da bo vaša pisava berljiva.

9. Dajte prednost vsebini

Pomembno je, da je vaše spletna stran oz. internet stran urejena in sledi neki hierarhiji. Želeli boste, da bo vaša najbolj privlačna in pomembna vsebina postavljena v vidno polje spletne strani nad prelom (ne da bi se morali obiskovalci pomikati). Poleg tega upoštevajte, da večino vaših bralcev v resnici zanima le vaša vsebina. Da jim olajšate življenje in poskrbite, da bo vaša vsebina izstopala, razmislite, kako lahko optimizirate svoj dizajn za občinstvo. To lahko naredite z uporabo video posnetkov, slik in animacij.

Dajte prednost vsebini - Spletnik blog

10. Vključite družbena omrežja

Izkoristite trženje v družabnih omrežjih, tako da spodbudite obiskovalce spletnega mesta, da delijo vašo vsebino v družabnih omrežjih. To je enostaven, brezplačen in učinkovit način za širjenje svojega imena po svetovnem spletu. Na svojo spletko lahko dodate socialno vrstico, ki je zelo vidna in pravilno povezana z vsemi vašimi stranmi družabnih omrežij.

11. SEO optimizacija

Dobra optimizacija za Google omogoča boljše rangiranje spletke. Na spletu lahko najdete kar nekaj nasvetov za SEO, s katerimi lahko izboljšate uvrstitev v brskalnikih, kot je Google. Poleg tega vam različne platforme spletnih strani ponujajo tudi različne SEO vtičnike. Ta rešitev vam bo pomagala rangirati vaše spletno mesto v Googlu, tako da vas bo vodila skozi iskanje pravilnih ključnih besed, sledenje vašemu uspehu in še več.

12. Mobilni dizajn

Če želite zagotoviti, da uporabniška izkušnja v mobilnih napravah poteka brez težav, vložite čas v izpopolnjevanje spletne strani za mobilne naprave. Pravzaprav je ta ključna podrobnost eden najboljših nasvetov za oblikovanje profesionalne spletne strani.

Mobilni dizajn - Spletnik blog

13. Vprašajte za drugo mnenje

Ko so vsi elementi postavljeni, vprašajte ljudi, ki jim zaupate, za mnenje o vaši spletni strani. Naj pregledajo vse strani in povezave, ali vse tekoče deluje, ter vam sporočijo, ali je sporočilo blagovne znamke jasno in dosledno.

Spletne strani

V prispevku smo odgovorili na vprašanje, kako postaviti spletno stran oz internetno stran. Izdelava spletnih strani (postopek) je po teh korakih lahko izvedljiva. Lahko jo postavite sami ali enostavno izberete ponudnika, ki ga želite in je na voljo. Spletne strani lahko naredite zanimive in hkrati uporabne. Sami boste najbolje vedeli, kaj to pomeni za vašo blagovno znamko. Za nasvet, priporočila ali usmeritve pa smo vam vedno na voljo na e-poštnem naslovu blog@spletnik.si.

Uspešno,
Spletnik

5/5 - (3 votes)

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

5/5 - (3 votes)
Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.