Plačilni sistemi v spletni trgovini

Apr 21, 2012
Apr 21, 2012

Spletne trgovine so danes obiskane bolj kot so bile včeraj in manj kot bodo jutri. Od povratka kupcev pa je odvisno več elementov spletne trgovine, in sicer: pestra ponudba, akcije, popusti za zveste kupce, postopek prijave oziroma nakupa ter plačilni sistemi. Danes smo pod drobnogled vzeli plačilne sisteme, in se oprli na slovenske trgovine. Plačilni sistemi so različni sistemi, ki kupcu omogočijo, da v spletni trgovini izdelek plača. In teh plačilnih sistemov je več. Poglejmo najbolj pogoste v slovenskih spletnih trgovinah.
a.) Plačilo po povzetju
Plačilni sistemiPlačilo po povzetju je najbolj pogost način plačila v slovenskih spletnih trgovinah. Plačila dejansko ne izvedete, dokler vam poštar ne dostavi paketa na dom. Izdelek odložite v košarico, prodajalec vam za lično zapakira ter odda na pošto. In ko poštar pride do vaših vrat, mu vi le izročite znesek ter paket prevzamete. Za spletne trgovce pa je to najbolj pomanjkljiv plačilni sistem. Zakaj? Zato ker se mnogokrat  zgodi, da naročnik paketa ne prevzame. In tako ima trgovec še dodaten strošek, ker mora uslugo nedostavljenega paketa plačati pošti.
b.) Plačilo po predračunu
Meni osebno najbolj priljubljen način plačila. Ko napolnite košarico in zaključite plačilo, na email naslov dobite predračun. In ko predračun poravnate, vam ponovno poštar, dostavi vaš naročeni paket. In tako je zadovoljen tudi trgovec, ki odpošlje že plačano blago.
c.) Plačilo s kreditno kartico
Plačilo s kreditno kartico boste zasledili v zelo malo spletnih trgovinah na slovenskem spletnem trgu. Slovenija je še vedno premalo zaupljiva do nakupov na tak način. Sama sicer redno kupujem knjige v angleški spletni trgovini, a bi se za nakup s kreditno kartico v Sloveniji s težka odločila. Razlog najbrž tiči v grmu, kjer je plačevanje s kreditnimi karticami še premalo razvito in mu zato podzavestno ne zaupam. Res pa je, da tako plačevanje najbolj elegantno in zahteva najmanj klikanja. Le pogum potrebujete!
d.) Plačevanje z Moneto
Plačevanje z Moneto je definirano kot: varna storitev brezgotovinskega plačevanja z mobilnikom. Spletne trgovine vam že omogočajo plačevanje z mobilnim telefonom, tudi pametnim :). Tako boste točno vedeli, kdaj boste naročeno blago plačali – ko bo prišel račun za naročnino vaših mobilnih storitev. Varno, hitro in brez odvečnega klikanja.
Tako, danes smo pogledali najbolj pogoste plačilne sisteme, ki jih najdete v slovenskih spletnih trgovinah. V tujini pa poleg kreditnih kartic obstaja še nekaj drugih plačilnih sistemov:
Najbolj pogost, tudi že pri nas, je sistem Paypal. In kaj vam omogoča PayPal? PayPal je zaščiteno mesto na spletu, kjer se hranijo vsi podatki vaših plačilnih kartic, ki jih želite uporabljati za kupovanje preko spleta. Na tem mestu lahko vedno operirate s plačili ali nakazili. Ta sistem vam namreč omogoča, da plačate izdelek ali storitev le preko PayPal storitve in svojih podatkov o kreditni kartici ne rabite deliti s celim svetom. Uporaben pa je tudi zato, da na svoj PayPal račun dobivate vrnjen denar ali katero drugo nakazilo iz druge, oddaljene države. Da pa si boste lažje predstavljali kako PayPal deluje, si poglejte video.
Veliko varnega in prijetnega nakupovanja vam želim.
Andreja Ogrinc

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.