Kako deluje PayPal? Napotki za spletne trgovce [2024]

Avg 11, 2020
Avg 11, 2020
Pozor! Spletnik ne ponuja podpore za osebno uporabo PayPal računa – v tem primeru se obrnite na uraden PayPal podporni portal.
Kako deluje PayPal? Napotki za spletne trgovce [2020]

Da je nakupovanje in plačevanje preko spleta v čedalje večjem porastu, najbrž ni potrebno posebej poudarjati. Čeprav spletno plačevanje izvira iz davnih devetdesetih, pa še dandanes eden izmed najpomembnejših faktorjev spletne prodaje ostaja varnost spletnega plačevanja. Slovenija ima Paypal na voljo že vrsto let. Visok nivo varnosti, hitrost in preprosta uporaba so bile konkurenčne prednosti, ki so že skoraj dve desetletji nazaj storitev PayPal postavile med pionirje spletnega plačevanja.

Kaj je PayPal in kako deluje?

Kupci spletne trgovine želijo imeti na voljo več načinov plačevanja. Ne samo želijo, to tudi pričakaujejo. Med daleč najbolj priljubljenimi načini spletnega plačevanja tako v Sloveniji, kot po svetu, pa ostaja PayPal. Število njegovih uporabnikov je že lani preseglo 300 miljonov, rast pa je čedalje bolj pospešena.

Gre za spletno finančno storitev, ki omogoča plačevanje z varnim internetnim računom. Podatke o bančnem računu, kreditni kartici ali debetni kartici preprosto dodate na svoj PayPal račun in jih tako povežete, lahko pa na PayPal račun določeno vsoto tudi nakažete iz svojega bančnega računa in se na ta način izognetu plačevanju s karticami.

Poleg plačevanja lahko PayPal uporabljate tudi za prejemanje denarja. Znesek se nahaja na vašem računu PayPal in ga je mogoče porabiti za neko spletno plačilo, ali pa si ga prenesete na povezano kreditno ali debetno kartico oz. bančni račun.

PayPal je za uporabo v osebne (npr. nakazilo prijateljem) namene povsem brezplačen, dokler ni potrebna pretvorba valut. Za poslovne uporabnike PayPal računa pa so storitve plačljive. Poslovni račun PayPal podjetjem, ki šele začnejo, in tistim, ki so že bolj uveljavljena, omogoča hitro in enostavno sprejemanje in obdelavo plačil s kreditno oz. debetno kartico v več kot 25 valutah in iz več kot 200 držav.

Kaj je PayPal in kako deluje?

Poslovni račun PayPal ponuja vse funkcije osebnega računa PayPal in druge, ki lahko pomagajo tako novim uporabnikom kot že uspešnim podjetjem, da rastejo. Tu so ključne razlike med obema vrstama računov PayPal:

Osebni račun PayPal

Osebni računi PayPal so namenjeni tistim, ki predvsem uporabljajo PayPal za spletno nakupovanje ali za pošiljanje denarja prijateljem in družini. Kljub temu se lahko ta vrsta računa uporablja tudi za občasno prodajo blaga in storitev.

Poslovni račun PayPal

Poslovni računi PayPal vključujejo vse, kar ponuja osebni račun in še več. Poslovni račun PayPal olajša preoblikovanje vašega spletnega mesta v portal za spletno trgovino, ki stranke brez težav pošlje na PayPal stran za izvedbo plačila. 

Poslovni računi PayPal ponujajo tudi nabor izdelkov in storitev, ki podjetjem pomagajo pri vsakodnevnem delu s spletno prodajo, na primer možnost tiskanja nalepk, sledenje plačilom in pridobitev podpore strankam v živo (vir: https://www.paypal.com/us/business/streamline-operations).

Za razliko od osebnih računov se poslovni račun lahko registrira pod imenom podjetja in ne lastnim, kar pomaga zaščititi vašo zasebnost, ko stranke opravijo nakup.

Kako odpreti PayPal račun za podjetje? Paypal Slovenija

  • Poslovni račun odprete na tej povezavi – registrirajte se s poslovnim e-mail računom. Ne pozabite, da je prijava brezplačna.
  • Ko vnesete e-poštni naslov, ustvarite geslo. Vaše geslo mora imeti vsaj osem znakov in mora vsebovati vsaj eno številko in simbol.
  • Ko nastavite geslo, ki ustreza zahtevam, se odpre stran z napisom, kjer boste vnesli več informacij o svojem podjetju, kot so ime poslovnega stika, ime podjetja in njegov naslov.
  • Strinjati se boste morali tudi s politiko spletne dostave, z uporabniško pogodbo in izjavo o zasebnosti. Ko preberete te dokumente in ste pripravljeni za nadaljevanje, potrdite polje in kliknite »Strinjam se« ter ustvarite račun.
  • Na naslednji strani boste morali opisati, s kakšno dejavnostjo se ukvarjate. Izberete lahko s spustnega seznama. Odvisno od vrste podjetja vas bodo morda vprašali za dodatne informacije, kot so ključne besede izdelka ali storitve, mesečna prodaja, identifikacijska številka spletnega mesta ipd.
  • Nato boste morali navesti nekaj osebnih podatkov za nastavitev računa. Ko dodate vse svoje osebne podatke, kliknite »Pošlji«.
  • Ko pošljete svoje podatke, je vaš poslovni račun PayPal nastavljen in pripravljen za uporabo. Preusmerili se boste na stran, da izberete vrsto funkcij, ki jih lahko uporabite za svoj račun.

Provizije na transakcije za PayPal račun

Provizije na transakcije poslovnega računa PayPal so zaračunane samo v primeru, če prodajate izdelke ali storitve ter sprejemate plačila prek spleta ali v trgovini. Vaše podjetje plačuje standardno transakcijsko provizijo na podlagi odstotka celotnega zneska transakcije in fiksne pristojbine valute za zadevno državo. Spodaj je predstavljen odstotek in fiksna pristojbina za transakcije na spletu in v trgovinah v Evro območju. Provizijo plača prejemnik in ne kupec. 

Tip transakcijeOdstotek celotnega zneska transakcijeFiksni znesek provizije
Na spletu2,9 %0,35 €
V trgovini2,7 %Ni provizije
Mednarodno4,4 %Kolikor znaša pretvorba valute
Vir: paypal.com

Če želite svojim spletnim strankam ponuditi bolj robustno prilagojeno in integrirano nakupovalno izkušnjo, boste morda želeli razmisliti o nadgradnji računa v PayPal Payments Pro na tej povezavi. Stane 30 USD na mesec, skupaj s standardnimi provizijami na transakcije.

PayPal račun kot ena izmed možnosti plačevanja

Ni nujno, da imajo stranke PayPal račun. Nakup lahko opravijo tudi z drugimi načini plačila (kreditne in debetne kartice, plačilo z gotovino, bančno nakazilo), bodisi prek spleta ali osebno. PayPal pa kot možnost plačevanja ponuja tako kupcem kot lastnikom spletnih trgovin veliko prednosti.

PayPal Business za podjetja in spletne trgovine
Vir: paypal.com

Prednosti uporabe osebnega PayPal računa za kupce:

  • Ni stroškov nastavitve, proviziji ali stroškov zaprtja računa.
  • Ponuja hiter in preprost način za nakupe v spletu ali pošiljanje denarja prijateljem in družini.
  • Ponuja enostavno možnost plačila za tiste, ki občasno prodajo na eBay, Etsy ali drugih spletnih mestih.
  • Prenos denarja od prodaje je brezplačen na povezan osebni bančni račun. Če želite, lahko plačate 1-odstotno pristojbino (oz. do največ 10 USD) za takojšen prenos sredstev na svoj račun.

Prednosti uporabe poslovnega Pay Pal računa za trgovce:

  • Nastavitev je enostavna.
  • Ni stroškov nastavitve, mesečnih stroškov vzdrževanja (za PayPal Payments Standard).
  • Zahvaljujoč možnosti registracije računa pod imenom podjetja dobite več zasebnosti kot pri osebnem računu.
  • Do 200 zaposlenih lahko dostopa do poslovnega PayPal računa, vi pa izberete, do katere funkcije vašega računa lahko dostopa kateri zaposleni.
  • Spremljate lahko plačila, dobiček in še več.
  • Nudite lahko podporo strankam v živo.
  • Dobite dostop do poslovnih orodij in izdelkov PayPal.
  • Prodajalci lahko sprejemajo in obdelujejo plačila v fizični trgovini prek PayPal Here (vir:https://www.paypal.com/us/webapps/mpp/credit-card-reader).

Imate spletno trgovino, pa svojim kupcem še ne omogočate možnosti plačila s PayPal-om? Predlagamo, da to opcijo implementirate čimprej!

Uspešno,
Spletnik

Pozor! Spletnik ne ponuja podpore za osebno uporabo PayPal računa – v tem primeru se obrnite na uraden PayPal podporni portal.
5/5 - (14 votes)

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

5/5 - (14 votes)
Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.