Požarni zid – zaščitite se pred ognjem

Sep 22, 2011
Sep 22, 2011

V tokratnem prispevku bomo rahlo gasilsko obarvani, saj bomo predstavili požarne zidove za računalnike. Kaj so, zakaj jih potrebujemo, kako delujejo, kakšna pravila imajo … Pa kar raztegnimo cevi …

Kaj je požarni zid?
Požarni zid je varnostni sistem za računalnik (PC) ali mrežo, ki varuje pred vsiljivci, hekerji in škodljivimi kodami. Ščiti pred škodljivo programsko opremo, ki vam lahko na različne načine poškoduje/uniči podatke.
Požarni zidovi so programska ali strojna oprema, ki filtrira promet na vaš računalnik ali mrežo preko internetne povezave. Sejejo preko podatkov in blokirajo, kar se zdi škodljivo za mrežo ali PC sistem.
Ko ste povezani na internet, je vaš PC lahka tarča zlonamerni programski opremi in brezvestnim hekerjem. Požarni zid tako ponudi varnost, s katero ste manj ranljivi, zaščiti pa tudi podatke.
Kako delujejo?
Požarni zidovi so nastavljeni na vsaki povezavi na splet, na takšen način pa upravljajo s pretokom podatkov preko vašega PC-ja. Lahko jim določimo določena varnostna pravila, ki jih nastavimo sami ali delo prepustimo administratorjem. Tako imate močno kontrolo nad tem, kdo prihaja in odhaja v in iz vaše mreže.
Pravila določajo, kdo se lahko poveže na internet, kakšne povezave se lahko ustvarijo, kakšne datoteke so lahko prenešene ipd. Praktično lahko nadzorujemo celoten promet, tako da požarnemu zidu nastavimo visoko stopnjo varnosti in zaščite.
Pravila požarnih zidov
Nastavimo jih lahko glede na potrebe, zahteve in stopnje zaščite. Ustvarjate ali onemogočate lahko pravila filtriranja glede na:
IP naslov – blokirate lahko določen IP naslov ali vrsto IP naslovov, za katere menite, da so škodljivi
ime domene – določite lahko le eno domeno, s katere dovolite dostop sistemu/serverjem
protokoli – požarni zid se lahko odloči, kateri sistemi imajo dostop do protokolov, kot so IP, SMTP, FTP, UDP,ICMP,Telnet ali SNMP
porti – blokiranje portov (vrat) serverjev, ki so povezani na internet, pomaga ohranjati želen pretok podatkov in onemogoča vstop hekerjem in škodljivi programski opremi
ključne besede – požarni zid pregleduje tudi ključne besede in blokira žaljive in nezaželene podatke, da vstopajo v sistem.
Dandanes je online zaščita top prioriteta PC uporabnikov, zato je požarni zid obvezna oprema vsakega PC-ja, ki je povezan z internetom. Ščitijo nas pred mnogotero zlorabo in neavtoriziranim vstopom, kot so na primer trojanom, ki prevzamejo nadzor nad računalnikom.
Če boste vestno uporabljali požarni zid na vašem računalniku, se vam požarov ni bati.
Bi radi vašo spletno prisotnost izboljšali? Kontaktirajte nas!

Spletnik marketing

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran