Prenovili smo pisarne. Zakaj in kako?

Jul 5, 2017
Jul 5, 2017


Pri Spletniku smo prenovili svojo pisarno in zelo sem vesel s končnim rezultatom. Bolje ne bi moglo biti 🙂


V pisarni preživimo velik del svojega dneva. Osebno preživim v pisarni več kot 8 ur svojega časa na dan.

Velikokrat rečemo pisarni drugi dom že samo zaradi dejstva, da v njej preživimo toliko časa. In zato se mi je zdelo najbolj primerno, da je ta prostor takšen kot bi bil doma. Zato smo šli v prenovo pisarne na način, da se počutim kot doma.


Vedno sem si želel imeti pisarno podobno kot Google in druga globalna podjetja. Kdo si pa ne? Pa nekako to nikoli ni prišlo na dnevni red. Zdaj smo končno naredili ta korak in vesel sem da smo ga. Povedati moram, da je projekt prenove pisarne izredno kompleksen in potrebuje veliko volje in energije. Vsaj meni se je zdel. Lotil sem se ga tako, da sem najprej na list papirja napisal vse stvari, ki bi si jih želel v pisarni imeti, od posameznih predmetov do konceptov delovanja pisarne, pretoka ljudi oz. vsega kar sem se spomnil.

Tako je začel nastajati “brief za pisarno”.

Ta je vključeval opis tega kako naj se ljudje počutijo v pisarni, kot tudi kateri poslovni procesi se v njej morajo dogajati ter kakšne so interakcije med posameznimi enotami.


Tukaj sem se ustavil.

Želel sem ustvariti prostor brez enot. Bolj kot posamezna enota je pomemben cilj, ki ga ima skupina.

Zato sem hotel ustvariti fluidna delovna mesta z namenom da se ljudje lahko selijo po pisarni glede na cilj, ki ga morajo doseči in ne glede na oddelek kateremu pripadajo. Rezultat tega razmišljanja so dolge mize brez nogic, ki omogočajo, da se sodelavci enostavno gibajo.


Drug koncept, ki mi je šel vedno na živce, so mize postavljene ena nasproti drugi, tako da sodelavci gledajo eden v drugega. V takšnem scenariju mora ena oseba vedno vstati, če želi videti kaj mu druga oseba kaže na monitorju. In tega je v digitalnem marketingu kjer se dela v glavnem z računalniki ogromno.

Temu sem se izognil tako, da se k sodelavcu, s katerim želiš deliti informacije enostavno obrneš.

Hkrati pa je med mizami nastal prostor okrog katerega se sodelavci lahko enostavno zberejo, tako da se obrnejo eden proti drugemu. To se mi je zdel ultimativni pristop za kolaboracijo.

Naslednja stvar, ki sem jo želel ustvariti je open space, ki ni open. Zato smo namesto klasičnih knauf sten uporabili veliko stekla in prostore razdelili s steklenimi stenami in na ta način dosegli delitev prostora in hkrati odprtost.

Če želim lahko pomaham sodelavcu na drugi strani pisarne in med nama ni ovir. Poleg tega pa steklo izgleda tako kul.
Open space zna včasih biti preveč odprt in glasen, zato smo ustvarili dve tako imenovani Skype sobi. Namen teh dveh prostorov je, da se vanj lahko umakneš če potrebuješ tišino ali pa se vanj umakneš, če imaš sestanek.

Večina sestankov se dejansko odvija med dvema ali tremi ljudmi zato so ti prostori namenoma manjši. Za “večje” sestanke sem seveda načrtoval sejno sobo in osebno se mi to še vedno zdi pomemben prostor v organizaciji.


Ta zapis sem začel s tem kako v pisarni preživimo veliko časa, zato naj bo ta čimbolj podoben domu. Iz tega razloga smo ustvarili veliko kuhinjo in jedilnico skupaj z dnevnim prostorom. V resnici je vse skupaj veliko 😉

Zakaj se mi je to zdelo izredno pomembno? Vedno so mi šle na živce tiste majhne kuhinje v katero lahko vstopi ena ali dve osebi in je vse natlačeno.

Tega nisem nikoli razumel.

Zato smo naredili ogromno kuhinjo z vsemi kuhinjskimi aparati, v kateri se lahko skuha prav vse, kar se lahko kuha doma in to poje v naši skupni jedilnici. Prej, ko smo bili še v prejšnjem prostoru skoraj nikoli nismo jedli skupaj. Moja ideja je, da bomo v naši novi jedilnici preživeli veliko časa in se družili ob hrani.

Vsak ve da se takrat sprostijo vsi ventili in rešijo marsikatere zadeve ali rodijo dobre ideje. Popolnoma enak namen ima tudi dnevna soba, kjer nismo postavili televizije in Playstation-a. Dnevna soba je prostor za sprostitev in druženje.
Table vsepovsod. Ena od ključnih stvari v načrtu pisarne je bila zmožnost pisanja po vseh površinah zato smo povsod, kjer je to možno namestili table.

Table so super, za zapisovanje idej, za brainstormanje, za business model canvas, za post-it listke. Imajo skoraj neomejeno aplikacij in ljudem omogočajo, da izrazijo svoje ideje.
Jasno v sodobni pisarni ne gre brez rekreacije zato imamo čisto pravi ribstol, kjer se lahko zjutraj ali kar tako čez dan raztegneš, kar je super glede na to da precej sedimo. Za tiste, ki so bolj močni naredijo še kakšno veso v zgibi 🙂 Poleg ribstola smo namestili še ročni nogomet, ki nam bo služil ob petkovih druženjih, ki so pri nas precej pogosta.  

Za konec bi se rad zahvalil za svojo požrtvovalnost, dobro voljo in splošno za pomoč na projektu Poloni ter Katri. Hvala vama za vse. Brez vaju ta prostor danes ne bi bil takšen kot je. Poleg tega hvala vsem sodelavcem, ki ste pomagali s selitvijo in ostalimi zadevami. Veste kdo ste.


Tako, to so bila nekako moja razmišljanja o pisarniških prostorih. Upam, da nam bodo dobro služili še vrsto let in da nas boste kdaj tudi obiskali.

Srđan Mahmutović

5/5 - (2 votes)

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

5/5 - (2 votes)