Video: Analiza sentimenta

Nov 30, 2011
Nov 30, 2011

Analiza sentimenta ali rudarjenje mnenja predstavlja obdelavo podatkov. Spremlja se odnos govorca ali pisca o določeni temi. Ugotavlja se ali je določena tema všečna ali ne, kakšno je mnenje oziroma sodba, kakšna čustva ima do tematike in v kakšem afektu je bil tekst napisan, oziroma kakšen čustveni vpliv želi imeti pisec na bralca.

S porastom družbenih medijev, se je zanimanje za analizo sentimenta dvignilo. Postaja virtualna valuta za podjetja, saj jih zanima mnenje strank, ocene, priporočila in ostale oblike izražanja na spletu. Kako deluje analiza sentimenta?

[youtube width=”600″ height=”400″]https://www.youtube.com/watch?v=5_O-0mcJPRE[/youtube]

 

Učinkovitost programa je težko opredeliti, saj je sodnik programa človek. Usklajenost človeških sodb z oceno računalnika je identična v približno 70%. Možna je uporaba tudi bolj sofisticiranih ukrepov, vendar je vrednotenje sistemov za analizo sentimenta zapletena zadeva.
Problem je, da se večina algoritmov analize sentimentov zanaša na uporabo preprostih izrazov. Ne uporabljajo pa kulturnih dejavnikov, jezikovnih odtenkov in različnih kontekstov. Krajši je tekst, težje je opredeliti čustva.
Koristi analize sentimenta?
S pomočjo analize sentimenta, lahko podjetje profilira stranke ter postane posledično bolj učinkovit pri izvajanju marketinga PPP ena na ena. širjenje informacij od ust do ust je najbolj učinkovit način marketinga, tako v pozitivnem kot negativnem smislu. Analiza sentimenta bo postala v prihodnosti ključni sestavni del vašega podjetja in osnova za vašo marketinško strategijo.
Vendar, ne čakajte! Začnite s komunikacijo na družbenih medijih še danes, če še niste. Spremljajte odzivnost vaših fanov ter se jim prilagodite. Tudi neodzivnost je sporočilo vaših strank za vaše podjetje.
Spremljajte mnenje o vašem podjetju, izdelku in storitvah na spletu in se nanj primerno odzovite.
Helena Felc.
 

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.