Vse o CMS urejevalnikih spletnih strani

Apr 7, 2021
Apr 7, 2021

CMS sistemi (“Content Management System”) omogočajo enostavno ustvarjanje spletnega mesta ter vsebin brez razumevanja kode. To si najlažje predstavljamo s prispodobo vožnje z avtomobilom. Da ga lahko uporabljamo nam ni potrebno razumeti mehanike in delovanje motorja. Namesto tega imamo poenostavljeno armaturno ploščo in pedale, da avtomobilu podamo ukaz, kaj naj naredi. CMS ali content management system deluje enako, le da z njegovo pomočjo urejamo le “vidni” del spletne strani in se ne ukvarjamo s kodo. Z drugimi besedami jim lahko rečemo tudi programi za izdelavo spletne trgovine ali spletne strani.

V nadaljevanju bomo razložili, kakšen je pomen in funkcija CMS sistemov za upravljanje vsebin, kako delujejo, kakšne so prednosti in katerega izbrati, da bo vaša spletna stran ali spletna trgovina čim bližje temu kar potrebujete.

CMS urejevalnik

Kvaliteten CMS za izdelavo in urejanje spletne strani

CMS oziroma Content Management System je torej vmesnik za samostojno urejanje vsebine ali izdelavo spletnih mest. S pomočjo enostavnega in uporabniku prijaznega CMS sistema si lahko povsem enostavno sami postavite spletno stran. Seveda je odvisno od podjetja, ki je ta CMS razvilo, kako poteka izdelava spletne strani. Kvaliteten CMS za izdelavo spletne strani zagotavlja dober uporabniški vmesnik, ki ga enostavno uporabljate, dodajate, brišete in urejate glavne komponente spletne strani in s tem vsebine. Za mnoge je to še najbolj cenovno ugodna izbira za gradnjo spletne strani in enostaven način za spletno prisotnost.

Kaj lahko ustvarite s pomočjo CMS

CMS so skozi čas postali tako prilagodljivi, da jih lahko uporabljate za skoraj vse vrste projektov. So pa ti sistemi za upravljanje vsebin najbolj idealni za spletne strani, ki temeljijo na ustvarjanju in deljenju vsebine. To pomeni, da jih lahko uporabite za ustvarjanje preprostih spletnih strani, dnevnikov, portfeljev, strani z novicami in podobno. S pravimi dodatnimi orodji ter vtičniki se lahko lotite tudi kompleksnejših spletnih mest, kot so spletne trgovine, forumi ter spletna stran, kjer se uporabnik prijavi in uporablja svoj uporabniški račun.

CMS urejevalnik

Zakaj izbrati CMS za izdelavo spletnih strani?

Klasične spletne strani zahtevajo veliko mero znanja programiranja ter tudi grafičnega oblikovanja. Za razvijalce in druge napredne uporabnike z izkušnjami v razvoju spletnih strani, je morda res najboljša izbira izdelava spletnega mesta “iz nule”. Toda za tiste, ki nimajo znanja o kodiranju ali časa in virov za izdelavo spletnih strani in vzdrževanje le-teh, so CMS sistemi (content management system) ali platforme odlična rešitev. Če se odločite za CMS sistem za upravljanje vsebin, imate vse glavne sestavine že pripravljene. Upravljanja spletnih vsebin se tako lahko lotite povsem samostojno ter neodvisno od lokacije ali števila uporabnikov znotraj podjetja, ki bodo imeli opravka s spletnimi vsebinami in njihovim urejanjem. CMS je smiselno izbrati za tista spletna mesta, kjer je potrebno stalno, ažurno vzdrževanje in zato ne moremo vedno čakati na programerja ali neko drugo osebo za delo s spletnimi vsebinami.

Kakšne so prednosti CMS (content management system) urejevalnikov?

Nekaj ​​prednosti uporabe CMS urejevalnikov smo sicer že omenili, vendar si oglejmo nekaj zanimivih točk, kako lahko CMS vpliva na funkcionalnost spletne strani, produktivnost ekipe in tudi prepoznavnost na spletu.

1. Znanje o kodiranju ni potrebno

CMS sistemi za upravljanje vsebin, so pripomogli k revolucionarnemu spletnemu oblikovanju, saj omogočajo ljudem, ki ne poznajo programskih jezikov, enostavno ustvarjanje in upravljanje lastnih spletnih strani ter vsebin. To pomeni, da samostojno ustvarjate in upravljate s spletnimi vsebinami, prilagajate zasnovo spletnega mesta in po potrebi dodajate razširitve za večjo funkcionalnost – vse brez kodiranja.

Kodiranje

2. Enostavno sodelovanje

Na spletno stran se lahko prijavi več uporabnikov in ​​vsak od njih prispeva, razporeja ali ureja vsebino za objavo. Za podjetja to pomeni, da lahko kateri koli delovni dan zaposleni istočasno proizvajajo vsebino, IT-strokovnjaki izvajajo varnostne protokole in razvijalci dodajajo kodo po meri. Vsi delajo na isti ciljni strani. CMS sistem za upravljanje vsebin tako lahko pomaga izboljšati potek dela in produktivnost vaše ekipe.

3. SEO funkcije in razširitve

Prednost CMS sistemov so vgrajene funkcije in dodatki, ki vam pomagajo optimizirati spletno mesto za iskalnike. Z vgrajenimi orodji ali orodji drugih proizvajalcev lahko:

  • Prilagodite naslove strani in meta opise
  • Dodate zemljevid spletnega mesta (sitemap.xml)
  • Poskrbite za SEO optimizacijo slik (alt teksti)
  • Ustvarite trajno preusmeritev (301)
  • Vključite navigacijo (“breadcrumb navigation”, ki poskrbi za prikaz hierarhične strukture spletne strani
  • Optimizirate čas nalaganja strani

Izvajanje teh praks vam bo pomagalo izboljšati možnosti za uvrstitev v Googlu in drugih večjih iskalnikih.

4. Vnaprej oblikovane predloge dizajna spletne strani

Večina CMS sistemov za upravljanje vsebin ima na voljo vnaprej oblikovane predloge, s katerimi lahko hitro ustvarite in prilagodite videz svoje spletne strani. Poskrbite le, da bodo predloge odzivne, kar pomeni, da se morajo prilagajati različnim elektronskim napravam (tablicam, pametnim telefonom itd.).

Predloge dizajna

5. Preproste posodobitve spletnih strani

Namesto, da najamete samostojnega razvijalca ali poskušate sami urejati kodo, lahko na nadzorni plošči sistema za upravljanje vsebin, posodobite in uredite vsebino spletne strani. To omogoča, da vsebina ostane dinamična in ustrezna.

Kateri so najbolj priljubljeni CMS sistemi za spletne strani?

Na trgu je veliko različnih CMS sistemov/platform, ki pa sem med seboj razlikujejo po namenu, funkcijah, zahtevnosti in tudi ceni. Izpostavili bomo tri:

1. WordPress

WordPress je zagotovo eden najbolj znanih odprtokodnih CMS sistemov, ki poganja milijone spletnih mest. S pomočjo enostavnega spletnega urejevalnika “povleci in spusti” (“drag and drop”) Elementor ali Gutenberg lahko preprosto in hitro ustvarite spletno stran WordPress in jo nato prilagodite ali nadgradite funkcije s katerim koli od tisoč vtičnikov.

WordpPress je trenutno tudi najbolj priljubljen program za izdelavo spletne trgovine.

Želite na svojo spletno stran dodati obrazce in klepet v živo? Z uporabo vtičnikov in tem oziroma predlog za WordPress lahko ustvarite edinstveno izkušnjo, specifično za vašo blagovno znamko.

Preberite tudi: Izdelava spletnih strani WordPress

WordPress

2. Joomla

Lastniki spletnih mest, ki iščejo več funkcionalnosti, vgrajenih neposredno v platformo, lahko preizkusijo WordPress alternativo, kot je Joomla. Tako kot WordPress je tudi Joomla odprtokodni CMS sistem. Je pa drugačna v tem, da ima vgrajeno večjezično podporo in napredne možnosti za upravljanje uporabnikov in vsebin, zaradi česar je idealna za spletna mesta za članstvo, skupnost in družabna omrežja. UIDAI je na primer večjezično spletno mesto, ki ga poganja Joomla. Je tudi (z moduli) program za izdelavo spletne trgovine, ki je najbolj primeren če se želite pojaviti na večjem številu trgov.

Joomla

3. Drupal

Drupal je zelo prilagodljiv CMS sistem upravljanja vsebin, ki ga podpirajo velike korporacije in vladne agencije, kot je NASA. Čeprav boste potrebovali izkušnje s spletnim razvojem, da boste v celoti izkoristili moč te platforme, vam ne bo treba začeti od začetka. Poleg izjemnih funkcij lahko izbirate med moduli, ki so na voljo v njegovem imeniku, in na tisoče brezplačnih tem v repozitoriju tem, da ustvarite kompleksno spletno mesto, ki obdeluje velike količine podatkov in velik promet, kot je Rush University spletno mesto medicinskega centra.

Drupal

CMS sistemi za izdelavo/urejanje spletnih trgovin

Na voljo imamo 2 možnosti, ko izbiramo platformo za spletno trgovino – bodisi so to odportokodni programi oziroma sistemi (kot npr. Magento) ali zaprtokodni sistemi (npr. Shopify ali BigCommerce). Glavna razlika je v gostovanju spletnih trgovin in možnostih urejanja – zaprtokodni sistemi gostujejo na oddaljenem strežniku do katerega nimate dostopa, nadgradnje se delajo težje, pri urejanju pa nimate popolnoma prostih rok. Na drugi strani odprtokodni sistemi omogočajo gostovanje na vašem strežniku, določene prilagoditve, nadgradnje in module si lahko ustvarite sami. Katero od teh dveh možnosti boste izbrali je odvisno od vaših potreb in tehničnih zahtev.

Kateri CMS je pravi za vašo spletno trgovino?

V kolikor razmišljate, da bi imeli do 50 izdelkov v spletni trgovini, ki se bodo čez čas počasi dodajali in ne potrebujete nobenih nadgradenj ter naprednih konfiguracij na spletni trgovini, potem lahko izberete zaprtokodni sistem za izdelavo spletne trgovine. Če želite objaviti več kot 50 izdelkov, imate svoj tim razvijalcev, več zahtev po prilagoditvi nastavitev in modulov na spletni trgovini in želite dizajn dodobra prilagoditi vašim potrebam in CGP-ju: potem bodo odprtokodni programi oz. sistemi najboljša izbira za izdelavo spletne trgovine.

Ne glede na to, kateri program za izdelavo spletne trgovine boste izbrali, pa imejte v mislih naslednje – spletna trgovina ni statična ampak dinamična oziroma živa zadeva, zato jo je potrebno redno nadgrajevati. Ne glede na količino podpore, ki jo ponudniki platform nudijo za svoje stranke, morate razumeti, da le ta ni zadovoljiva, če sami nimate nič znanja iz spletnega razvijanja oziroma postavitve spletnih trgovin. Torej – razmislite o spletni agenciji, ki vam bo nudila dnevno podporo pri konfiguriranju vašega spletnega nastopa in bo poznala zakonitosti spletne prodaje in ne le enega od CMS sistemov za izdelavo spletnih trgovin.

CMS Magento

Je zelo prilagodljiv in varen, vendar se ga je težje naučiti in izkoristiti vse vgrajene funkcije ter razširitve. Z Magentom lahko upravljate več trgovin, poslujete v različnih državah, jezikih in valutah – vse na isti nadzorni plošči. Če imate torej čas in sredstva za vlaganje v postavitev in vzdrževanje, boste lahko zgradili spletno trgovino z ogromno zalogo izdelkov in globalnim dosegom.

Preberite tudi: Je Magento najboljša platforma za spletne trgovine?

Magento

Woocommerce vtičnik

Woocommerce je vtičnik CMS platforme WordPress in omogoča izdelavo spletne trgovine. Velika večina WordPress tem ima možnost brezplačne nadgradnje v spletno trgovino, kar je razlog za drugo najbolj razširjeno obliko spletnih trgovin v spletu. WooCommerce je primeren za manjša podjetja, sistem je uporabniku prijazen in cenejši, kar morda vpliva na kvaliteto in (slabšo) stabilnost spletne trgovine.

WooCommerce

Platforma Shopify

Shopify je gostujoča spletna trgovina z mesečno naročnino, ki je idealna za podjetnike brez tehničnega predznanja, saj nudi vso potrebno infrastrukturo, da lahko začnete s prodajo le z nekaj koraki. Nudi odlično SEO optimizacijo, le uporabniški vmesnik je morda videti malo bolj kompleksen, ko se z njim prvič srečate. Ima odličen CMS sistem za upravljanje tudi bolj kompleksnih trgovin.

Shopify

Urejanja vsebine se lahko loti čisto vsak

Prav vsak CMS (content management system) oz. program za izdelavo spletne trgovine ali strani ima svoje privržence in nasprotnike, zato priporočamo, da se odločate na podlagi vaših potreb, tehničnega (pred)znanja in budgeta. Lahko preizkusite več kot en sistem za upravljanje vsebin, preden se odločite za končno verzijo. Ali pa naredite seznam funkcij, ki jih potrebujete za začetek in s tem naredite primerjavo CMS sistemov ter platform. Odločiti se je potrebno preudarno, racionalno in predvsem tako, da boste sami sebi, kar se da olajšali delo. Dober CMS sistem vam ga vsekakor bo!

Za dodatna vprašanja ali nasvet smo kot vedno na voljo na blog@spletnik.si.

Uspešno,
Spletnik

5/5 - (2 votes)

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

5/5 - (2 votes)
Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.