Kaj je “black hat” SEO? Ali se izplača v 2024?

Dec 2, 2022
Dec 2, 2022

Black hat SEO, lokalno včasih tudi omenjen kot “črni klobuk SEO”, se nanaša na nabor praks, ki se uporabljajo za povečanje uvrstitve mesta ali strani v iskalnikih s sredstvi, ki pa kršijo pogoje storitve iskalnikov. Izraz “črni klobuk” izvira iz zahodnih filmov, da bi razlikoval “slabe fante” od “dobrih fantov”, ki so nosili bele klobuke oz. White hat SEO.

V zadnjem času se izraz pogosteje uporablja za opisovanje računalniških hekerjev, ustvarjalcev virusov in tistih, ki izvajajo katero koli neetično dejavnost vezano na računalnik.

black hat seo

Glavno kar rabite vedeti, je da implementacija Black Hat SEO strategij lahko hitro pripelje do tega, da vas Google penalizira ali celo odstrani iz svojega iskalnika. Vsi, ki se ukvarajo s SEO, se morajo zavedati teh posledic.

Namen Black Hat SEO strategij

Kot smo že vzpostavili je Black Hat SEO najpogosteje opredeljen kot neka neodobrena bližnjica oz. slaba praksa, ki bi kljub temu lahko (hitro) povečala uvrstitev strani na Googlu. Njegov glavni namen je sekanje ovinkov – hitrejše uvrsitve na iskalnikih. Tovrstne prakse so v nasprotju s SEO priporočili Googla in lahko povzročijo hude kazni.

Google to da tudi jasno vedeti – seznam taktik in strategij, ki se jih uporablja v okviru Black hat SEO, je odkrito “obsojen” v Googlovih politiki za spam.

Kako na prvo oko presoditi, ali bi neka dejavnost spadala pod Black hat? Zelo enostavo – vprašajte se, ali je neka podstran/stran/vsebine bila narejena z mislijo, da ponudi tudi bralcu neko dodano vrednost? V kolikor je odgovor ne in ni nobene dodatne vrednosti za obiskovalca, namen so pa vseeno boljše pozicije – potem najverjetneje gledate Black Hat SEO strategijo.

Seznam, Black Hat SEO strategij

V tej točki bomo omenili oz. našteli nekaj najbolj znanih Black hat strategij. Z njimi se ne spogledujte, v kolikor želite ostati v dobrih odnosih z iskalniki, kot je Google.

  • Avtomatizacija vsebine
  • Skriti tekst ali skrite povezave na strani
  • Prijava konkurence (brez tehtnega razloga)
  • Skriti redirecti
  • Rich snippet spam
  • Dodajanje virusov in škodljivih skript na podstrani
  • Obračanje vsebine (ang. article spinning)
  • Prepogosto vključevanje ključnih besed naslove, meta podatke in vsebino
primer keyword stuffinga
Primer prepogostega vključevanja glavne ključne besede (ang. Keyword stuffing)

Kako prijaviti Black Hat SEO?

Imamo 2 pogosta razloga, kadar je smiselno in priporočljivo prijaviti Black Hat SEO

  1. Vaša stran je bila napadena s kakšnim škodljivim vdorom, virusom, ali pa je tarča kampanije škodljivih povratnih povezav. V primeru, da je bilo vaše spletno mesto napadeno z zlonamernim vdorom zahtevajte dodaten pregled, vendar le potem, ko ste odstranili zlonamerno kodo. Če pa ste opazili da ste tarča kampanije škodljivih povratnih povezav, pa uporabite Disavow tool, ki ga lahko najdete v vaši Google search konzoli.
  2. pojavijo sumljive strani v iskalniku za ključne besede, s katerimi se tudi vi želite uvrščati. Glede slednjega – takšne spam rezultate lahko prijavite Googlu. Vendar pozor – uporabite to orodje previdno. Ne prijavljate na slepo kar vse ki so pred vami na Googlu, saj je tudi to ena od tehnik Black Hat SEO.

Zakaj se Black Hat SEO ne izplača?

Na odgovor smo sicer skozi članek že večkrat omenili, vendar ga je absolutno treba dodatno poudariti.

SEO taktike čarnega klobuka lahko povzročijo popolno izginotje vaše spletne strani iz Googlovega iskalnika, v kolikor vas ujamejo.

Čeprav lahko pride do nekaj kratkoročnega uspeha zaradi povečanega prometa na vašem spletnem mestu, postajajo Googlove kazni vse bolj stroge. Z vsako posodobitvijo algoritma iskalnikov pa postaja tudi čedalje težje uspešno skrivati te strategije za dolgo.

Ali si res lahko privoščite deindeksiranje vaše spletne strani iz Googla, kjer več sto milijonov ljudi išče informacije, izdelke in storitve čisto vsak dan?

Matjaž Sedlar

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.