Kaj je “White hat” SEO? Zakaj je pomemben?

Nov 24, 2022
Nov 24, 2022

Izraz “white hat SEO” (slo. Beli klobuk) se nanaša na taktike SEO optimizacije, ki so v skladu z določili in pogoji iskalnikov, kot je Google

White hat SEO je nasprotje Black Hat SEO. Na splošno se White hat SEO nanaša na vsako prakso, ki izboljša vaše uvrstitve pri iskanju na strani z rezultati iskalnika (SERP), hkrati pa ohranja celovitost vašega spletnega mesta in ostaja v okviru pogojev storitve iskalnikov.

Na kratko povedano gre za taktike, ki se gibljejo po priporočilih Googla za dobre prakse. Primeri belega SEO vključujejo:

  • Pisanjevisoko kakovostnih vsebin
  • Dobra hitrost odpiranja spletnega mesta in prijaznost do mobilnih naprav
  • Uporaba dobrih in relevantnih metaoznak, bogatih s ključnimi besedami
  • Enostavna in logična navigacija po vašem spletnem mestu

Nasprotno pa primeri črnega SEO vključujejo nakupovanje povezav PBNjev (privatni blogi) ali uporaba zavajajočih tehnik prikrivanja.

Vsaka taktika, ki velja za goljufivo ali škodljivo za potrošnike in obiskovalce, bi se štela pod to področje. Taktike črnega klobuka izjemno tvegane. Z vsako posodobitve Googlovih algoritmov je vse manj verjetno, da bodo delovale

Zakaj so tehnike White Hat SEO pomembne?

Če gremo v nasprotno smer – v kolikor ne upoštevate dobrih,White Hat SEO praks, se lahko vaša spletna stran hitro znajde na črni listi Googla, ki vašo spletno stran na koncu koncev tudi »skrije« v svojem iskalniku. Z drugimi besedami – nihče vas ne more najti.

Google, kot iskalnik številka ena, obišče milijarde ljudi na dan in vsak obisk predstavlja možnost, da vaše spletno mesto odkrije nov uporabnik.

Google je nedvomno močan vir prometa za vsa spletna mesta in kakršni koli penali ali prepoved lahko povzroči drastičen upad prometa na spletnem mestu (in celo poslovanja, v nekaterih primerih).

Premislite o vsem delu, ki je vloženo v vaše spletno mesto. Nato pa si predstavljajte kako bi bilo, bi čez noč iginili na najbolj uporabljenem spletnem iskalniku.

Kar je še huje – ko vas Google izključi iz svojega iskalnika ni nobenega zagotovila, da vas bodo kdaj ponovno uvrstili na seznam. Doživljenjska izključitev iz Googla se je in se bo dogajala še naprej.

Zakaj tvegati? Oglejte si celoten opis tehnik SEO, ki jih je napisal Google v smernicah lastnike spetnih mest. Googlove smernice za spletne skrbnike so pravo mesto, kjer se lahko naučite praks SEO optimizacije.

Se White Hat SEO izplača?

Kratek odgovor je – absolutno!

Izvajanje praks White Hat SEO optimizacije je najboljši način za ustvarjanje etičnega, trajnega in dolgoročno uspešnega spletnega mesta.

V nadaljevanju navajamo nekaj  korakov, ki so vam lahko odskočna deska pri implementaciji White hat optimizacije spletne strani

Kakovostna in poglobljena vsebina

Pišite čim bolj dolgo in kakovostno vsebino, ki ustreza potrebam vaših obiskovalcev in pomaga rešiti njihove težave. Pri tem lahko vsekakor uporabite orodja za raziskovanje ključnih besed. Ta vam bodo pomagali odkrijeti najbolj ustrezne ključne besede, za katere bi bilo najbolje optimizirati vsebino vaših raznih podstrani

kakovostna vsebina za white hat SEO

Naslednji korak je osredotočenje na uporabo teh izbranih ključnih besed znotraj vsebine. Sem lahko štejemo članki z navodili in raznimi tabelami, slikami, teri videoposnetki, ki se ujemajo z namenom ključne besede in predstavljajo informacije, ki so za vaše bralce pomembne.

Uporabite dobre meta oznake, bogate s ključnimi besedami

Upoštevajte najboljše prakse pri ustvarjanju meta podatkov za vsako stran na vašem spletnem mestu, da boste iskalnikom in uporabnikom pomagali odkriti vašo vsebino.

Ne pozabite tudi na meta opise, ki niso neposredni faktor za boljše pozicije, so pa izjemno pomembni za obiskovalca.

Enostavna in logična navigacija po spletnem mestu

Bodite previdni, ko organizirate informacijsko arhitekturo svojega spletnega mesta. Spletna mesta, ki jih uporabniki zlahka obiščejo, so velikokrat tudi višje uvrščena kako spletne strani, po katerih se težko navigiramo.

Poskusite se držati pravila, da se do vsake vaše podstrani lahki pride v maksimalno 3-4 klikih.

Zaključek

Najboljša stvar pri uporabi strategij White Hat SEO optimizacije je dejstvo, da so te tehnike »odporne« na prihodnost. Oz. enostavneje povedano – z njimi ne morete zgrešiti.

Če se osredotočite na kakovost vsebine in dobro uporabniško izkušnjo, ste lahko prepričani, da vaše delo ne bo razveljavljeno s kasnejšo posodobitvijo Googlovega algoritma – ne bost se nenadoma znašli na 10. Strani ali še celo kaj hujšega.

Če iščete ugledno agencijo ki se uvkarja izključno z White hat strategijami SEO optimizacije, je ekipa Spletnika vedno na voljo – tudi, če potrebujete samo nasvet.

Matjaž Sedlar

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran