Kako do blagovne znamke v 7 korakih (z omejenim proračunom)

Jun 12, 2024
Jun 12, 2024

V marketingu se pogosto srečujemo z izrazoma “blagovna znamka” in pa “branding” – a kaj ta izraz v resnici pomeni za podjetje?

Ali potrebujete strokovnjaka za izvajanje brandinga (znamčenje)? Je ustvarjanje blagovne znamke res tako drago?

Ne nujno.

Obstajajo namreč izvirni načini, kako zgraditi močno blagovno znamko brez velikih stroškov. Res je, da to zahteva nekaj časa, vendar se trud izplača – včasih lahko celo prihranite denar in hkrati dvignete svoje podjetje na višji nivo prepoznavnosti.

Blagovna znamka je temelj vašega podjetja. Omogoča mu glas, identiteto, vrednost in prepoznavnost med potrošniki.

Danes imamo na voljo številna orodja, platforme in vire, ki omogočajo, da gradnja blagovne znamke ni tako zapletena ali draga, kot si morda mislite.

kako ustvariti močno blagovno znamko

V nadaljevanju predstavljamo, kako lahko z omejenim proračunom ustvarite močno blagovno znamko.

Kako oblikovati blagovno znamko vašega podjetja?

Blagovna znamka je sestavljena iz vidnih in nevidnih elementov.

Na primer, vaš logotip predstavlja vaš posel vizualno in vzbuja določena čustva, s čimer izraža osebnost blagovne znamke. Vaša identiteta pa ni nekaj oprijemljivega, vendar je ključna za povezovanje z občinstvom.

Ti elementi skupaj oblikujejo percepcijo vašega podjetja v očeh potrošnikov, zato je pomembno, da skrbno načrtujete vsak del, da bo vaša blagovna znamka resnično odmevala pri ciljnih strankah.

Ne veste, kje začeti?

Priporočamo vam, da si ustvarite lasten “priročnik” o vaši blagovni znamki, znan tudi kot “brandbook”, ki definira temelje vaše blagovne znamke.

Dobra stran tega, da enkrat ustvarite “priročnik o svoji blagovni znamki” je to, da ga lahko delite z vsemi, ki bodo skupaj z vami ali za vas izvajali marketinške aktivnosti in pri kreiranju vsebine (slikovne, tekstovne, video vsebine) sledili temeljnim vrednostim in smernicam vaše blagovne znamke. 

Priročnik o blagovni znamki naj vsebuje: 

 • Slogan vašega podjetja
 • Poslanstvo in ključne vrednote
 • Vašo ciljno publiko
 • Informacije o glasu in tonu, ki ga želite uporabiti pri komunikaciji s strankami
 • Visokokakovostno vsebino, ki jo lahko vaša ekipa in ostali uporabljajo v marketinških gradivih

Ko poznate svojo identiteto, ustvarite strateško sporočilo, ki bo privlačno za vaše občinstvo. 

To sporočilo naj izraža, kaj naredi vašo blagovno znamko edinstveno, kaj ponujate in zakaj bi si potrošniki želeli vaše izdelke ali storitve. Prav tako naj odraža lastnosti, ki jih želi videti vaša ciljna publika.

V naslednjem koraku definirajte vizualno podobo svojega podjetja in sicer: 

 • logotip, 
 • tipografijo, 
 • embalažo, 
 • barve, 
 • vizualne zasnove in 
 • vsebino.

Dejstvo je, da kljub pozitivnim informacijam o blagovni znamki, tri od petih strank ne bodo uporabljale storitev podjetja, če se jim zdi, da je njegova vizualna podoba slaba. 

Dejstvo je tudi, da večina potrošnikov verjame, da lahko videz in občutek logotipa/vizualne podobe odločilno vplivata na uspeh blagovne znamke.

brandbook - priročnik o blagovni znamki

To jasno kaže, kako pomembni so vaši elementi blagovne znamke v očeh potrošnikov. Potrošniki se pogosto odločajo na podlagi prvega vtisa, ki ga ustvarijo vizualni in vsebinski elementi blagovne znamke.

Močna, dosledna in privlačna podoba lahko bistveno pripomore k prepoznavnosti in zaupanju, medtem ko slaba podoba lahko odvrne potencialne stranke.

Zato ne varčujte pri ustvarjanju vizualnih elementov vaše blagovne znamke. So investicija, ki bo prispevala k dolgotrajnosti in rasti. Bistvo pri grajenju blagovne znamke je doslednost. 

To je namreč tisto, kar potrošnikom pomaga prepoznati in se poistovetiti z vašo blagovno znamko. 

Drug način za utrjevanje vaše blagovne znamke je gradnja skupnosti, ki vključuje: 

 • ustvarjanje platforme, kjer se lahko vaša publika srečuje in komunicira z vami ter drugimi člani skupnosti, na primer Facebook skupina ali Slack kanal.
 • angažiranje vaše publike na družbenih omrežjih prek komentarjev, anket in vprašalnikov.
 • organiziranje dogodkov, kot so spletni seminarji in srečanja.
 • vključevanje vaših sledilcev v zakulisje vaših procesov.

Blagovna znamka ni le del marketinga, je del vaše identitete, zato poskrbite, da bo vaša strategija blagovne znamke usklajena z vašo produktno, prodajno in storitveno strategijo ter ostalimi aktivnostmi. 

7 korakov za trženje vaše blagovne znamke z omejenim proračunom

Za rast in vzdrževanje blagovne znamke vam ni treba zapraviti veliko denarja. Pravzaprav lahko večino teh nasvetov uresničite brez stroškov.

Dve stvari, ki ju morate vedno upoštevati: imejte v mislih svoje stranke in posredujte sporočila, ki podpirajo poslanstvo vašega podjetja.

1. Idealna stranka 

Verjetno ste že slišali, da je poznavanje svoje publike ključ do ustvarjanja marketinških sporočil, ki jih pritegnejo.

Definiranje idealne stranke je pomemben korak pri razvoju učinkovite marketinške strategije. Najprej je pomembno zbrati podatke o obstoječih strankah – analizirajte, kdo so vaši najboljši kupci in katere so njihove skupne značilnosti. To lahko vključuje uporabo anket in vprašalnikov za zbiranje podatkov. Pogovori in intervjuji z obstoječimi in potencialnimi strankami omogočajo globlji vpogled v njihove potrebe, želje in izzive.

Naslednji korak je segmentacija trga, ki vključuje analizo demografskih podatkov, kot so:

 • starost,
 • spol,
 • izobrazba,
 • dohodki in zaposlitev, ter

geografskih podatkov, kot so lokacija, mesto, država in regija. Poleg tega je pomembno razumeti ostale podatke, ki vključujejo vrednote, življenjski slog in interese strank, ter vedenjske podatke, kot so nakupne navade, uporaba izdelkov ali storitev in zvestoba blagovni znamki.

Ko zberete te podatke, lahko ustvarite svojo idealno stranko. Ta posledično vključuje demografski profil, kot je starost, spol, izobrazba, družinski status in poklic, ter vedenjski profil, ki zajema vrednote, prepričanja, interese in življenjski slog. 

Poleg tega je pomembno, da opredelite izzive in boleče točke strank, ki jih vaša ponudba rešuje, ter njihove cilje in motivacijo. 

Razumevanje, kako poteka proces odločanja za nakup in kateri kanali so pomembni, je bistvenega pomena.

2. Identiteta in glas blagovne znamke 

Ko boste opredelili svoje idealne stranke, lahko vaša blagovna znamka začne dobivati obliko. 

Ustvarite identiteto blagovne znamke – to, kar naredi vašo blagovno znamko edinstveno – in njen glas, kar je ton, ki ga uporabljate v kateremkoli marketinškem gradivu ali komunikaciji.

Razvijanje glasu in identitete blagovne znamke je podobno kot oblikovanje vaših idealnih strank. Namesto da odgovarjate na vprašanja o svoji ciljni publiki, odgovarjate na vprašanja, ki so bolj introspektivna glede vaše blagovne znamke: 

Kakšne so vrednote vašega podjetja, kaj predstavljajo in kako želite, da ljudje govorijo o vas?

Najpomembnejši del razvoja blagovne znamke je pripravljalno odkrivanje. Če ste opravili delo in se poglobili v to, kdo ste kot blagovna znamka in ugotovili, po čem želite biti prepoznani in kaj vaša blagovna znamka pooseblja, ste na odličnem mestu. 

Razvoj vašega glasu se kaže v besedilih, ki jih ustvarjate. Boste uporabljali pogovorni jezik, ki se približa strankam? Ali vam je bližje, da svojo publiko nagovorite z bolj profesionalnim tonom? Ne glede na to, kako se boste odločili, bodite pri izražanju konsistentni/dosledni. 

Bistven del identitete vaše blagovne znamke je vaš logotip. Je eden najpomembnejših vidikov vaše blagovne znamke — to je tisto, s čimer bodo ljudje povezovali vašo blagovno znamko. 

identiteta blagovne znamke

Ko ustvarjate logotip, začnite z razmislekom o tem, kaj želite, da predstavlja. Dober logotip naj bo preprost, a hkrati zapomnljiv, saj preveč zapleteni dizajni lahko zmedejo občinstvo. Pomembno je, da logotip deluje dobro v različnih velikostih in medijih – tako na vizitkah kot na spletnih straneh ali reklamnih panojih.

Izbira barv je ključnega pomena. Barve ne le, da pritegnejo pozornost, ampak tudi izražajo čustva in vplivajo na percepcijo vaše blagovne znamke. 

Na primer, modra pogosto simbolizira zaupanje in profesionalnost, rdeča energijo in strast, zelena pa trajnost in mirnost. 

Pri izbiri barv za logotip je pomembno upoštevati barvno psihologijo in se prepričati, da barve ustrezajo vrednotam in sporočilom vaše blagovne znamke.

Poleg tega je tipografija enako pomembna. Izberite pisavo, ki se sklada z vašim logotipom in je enostavna za branje. Tipografija mora biti skladna z osebnostjo vaše blagovne znamke – bodisi moderna in minimalistična ali klasična in elegantna.

tipografija na spletni strani

3. Dosledna prisotnost na socialnih omrežjih 

Ko enkrat poznate lastnosti svoje idealne stranke, jih morate le še poiskati. Danes jih najverjetneje najdete na družbenih omrežjih, kar je priložnost, ki je ne smete zamuditi. Pomembno je doseči ljudi tam, kjer so že prisotni, kar vključuje njihovo spletno vedenje.

Vzpostavitev dosledne prisotnosti na družbenih omrežjih pomeni redno objavljanje relevantnih in zanimivih vsebin ter interakcijo s sledilci. Doslednost pomaga graditi prepoznavnost blagovne znamke in zaupanje med sledilci.

Dejstvo je, da bi kar 89 % potrošnikov kupilo izdelke blagovnih znamk, ki jih spremljajo na družbenih omrežjih. Študija je razkrila, da uporabniki družbenih omrežij želijo izvedeti več o novih izdelkih in storitvah blagovnih znamk, pri čemer je 57 % anketirancev izjavilo, da je to glavni razlog, zakaj sledijo podjetjem.

Potrošniki cenijo interaktivnost in avtentičnost blagovnih znamk na družbenih omrežjih. Ugotavljanje, katere platforme so najbolj priljubljene med vašim ciljnim občinstvom, vam bo omogočilo, da svojo prisotnost optimizirate za največji učinek.

primer aktivnega socialnega omrežja

Če večina vašega občinstva daje prednost enemu družbenemu omrežju, usmerite vire tja. Vendar ne zanemarite drugih spletnih mest. Prisotnost na več družbenih omrežjih omogoča širši doseg.

Na primer, mlajše generacije lahko najdete na TikToku, medtem ko so profesionalci pogosteje na LinkedInu.

Premislite o vsebinah, ki jih boste objavljali, in o interakcijah s sledilci. Po poročilu Sprout Social Index je eden glavnih razlogov, zakaj potrošniki prenehajo slediti blagovnim znamkam, nerelevantna vsebina in preveč oglasov.

Kar si želite, je angažiranost — aktivno sodelovanje s sledilci, odgovarjanje na njihove komentarje in ustvarjanje vsebin, ki spodbujajo interakcijo. Nepozabna vsebina in privlačno pripovedovanje zgodb, ki se ujemajo z vrednotami in izkušnjami sledilcev, krepita povezanost z blagovno znamko.

4. Blog 

Začetek bloga je temeljni korak “vhodnega” marketinga. Pomaga vam doseči stranke, z ustvarjanjem vsebine, ki ustreza njihovim iskanjem. Zato je tako pomembno, da so blog objave relevantne za občinstvo (in optimizirane za iskalnike).

Članki na vaši spletni strani so namreč prva interakcija, ki jo imajo mnogi ljudje z vašo blagovno znamko – še preden izvedo za vaše izdelke – in pomaga vam začeti ta odnos na pozitiven način. 

Stranke iščejo informacije in vi jih lahko zagotovite. Poleg tega lahko ta vsebina služi kot material za vaša družbena omrežja. Da bi ugotovili, kaj vaše občinstvo išče, izvedite raziskavo ključnih besed, ki vam bo povedala, kateri so najpomembnejša teme oz. področja, ki jih vaše občinstvo največ išče na spletu.

blog na spletni strani

Čeprav je pisanje člankov načeloma “poceni”, pa ta proces lahko hitro zahteva veliko časa in truda. Potrebno je raziskati teme, zbrati ustrezne informacije in podatke, ter jih nato smiselno vključiti v članek.

Poleg tega je pomembno poskrbeti za kakovostno pisanje, ki bo pritegnilo in zadržalo pozornost bralcev. Vsak članek mora biti skrbno urejen in pregledan, da se zagotovi brezhibna slovnica in jasnost sporočila.

Proces pisanja člankov vključuje tudi optimizacijo za iskalnike (SEO), kar zahteva dodatno znanje in čas za izbiro pravih ključnih besed in njihovo vključitev v besedilo. Vse to skupaj pomeni, da je pisanje člankov resnično naložba v čas in energijo, ki pa se na dolgi rok lahko izplača z večjo prepoznavnostjo in uspehom vaše blagovne znamke.

5. Skrb za stranke 

Skrb za stranke je pomemben element uspešnega poslovanja. Podjetja, ki dajejo prednost skrbi za stranke, ne le povečujejo zadovoljstvo strank, ampak tudi krepijo zvestobo in hitreje dobijo tudi pozitivne ocene.

Ko so stranke zelo zadovoljne z izkušnjo je precej verjetno, da bodo delile svoje pozitivne izkušnje z drugimi, kar ustvarja dragoceno “brezplačno” promocijo.

V današnjem digitalnem svetu, kjer so mnenja in ocene lahko dostopne, je pozitivna izkušnja strank še bolj pomembna.

Zadovoljne stranke bodo pustile pozitivne ocene in priporočila, kar bo pritegnilo nove kupce in povečalo zaupanje v vašo blagovno znamko.

S fokusom vašega branda, da je skrb za stranke prednostna naloga, gradite trdne temelje za dolgoročni uspeh vašega podjetja.

mnenja in ocene

Že samo ena slaba izkušnja je dovolj, da potencialno izgubite stranko, saj približno polovica potrošnikov zamenja ponudnika po samo eni negativni izkušnji.

Ko greste skozi te korake gradnje blagovne znamke, razmislite o vrednotah, ki jih želite, da jih vaše občinstvo doživi – tu vsekakor ne zanemarjajte skrb za stranke. Te vrednote oblikujejo kulturo blagovne znamke in vplivajo na glas, ki ga projicirate na občinstvo.

Kako poskrbeti za zadovoljstvo strank? 

 1. Hitro rešujte izzive vaših strank – če se le da, omogočite 24/7 podporo strankam in imejte prijazne svetovalce
 2. Proaktivno obveščajte stranko
 3. Odgovarjajte na vprašanja in pritožbe strank na družbenih omrežjih
 4. Omogočite strankam, da vas pokličejo, saj je to še vedno najljubši kanal podpore za stranke 

6. Sodelovanje z drugimi blagovnimi znamkami/podjetij – Co-branding

Sodelovanje z drugimi blagovnimi znamkami lahko prinese številne koristi za obe strani. Co-branding omogoča:

 • združevanje virov,
 • potencialnih strank in
 • marketinških prizadevanj,

kar lahko vodi do večje prepoznavnosti in večjega dosega.

Izberite partnerje, ki se ujemajo z vrednotami in cilji vaše blagovne znamke ter imajo podobno ciljno občinstvo. Skupaj lahko ustvarite edinstvene in privlačne kampanje, ki bodo koristile obema blagovnima znamkama.

Na primer, lahko organizirate skupne promocije, dogodke ali ustvarite nove izdelke ali storitve.

sodelovanje blagovnih znamk
Screenshot

Pred izbiro partnerja si odgovorite na naslednja vprašanja: 

 1. Ali bo občinstvo vašega partnerja zanimala vaša blagovna znamka? Ali je to občinstvo težko dosegljivo brez tega partnerstva?
 2. Ali bo vaše občinstvo zaupalo vašemu brandu? 
 3. Ali imate nekaj, kar lahko ponudite svojemu partnerju? Izkušnja mora biti koristna za vse: za vas, za vašega partnerja in za potrošnika.

Sodelovanje blagovnih znamk povečuje kredibilnost in zaupanje potrošnikov, saj povezovanje z uglednimi partnerji pozitivno vpliva na vašo blagovno znamko. Poleg tega lahko delite stroške oglaševanja, kar vam omogoča, da dosežete več z manj sredstvi.

7. Organizirajte tečaj ali spletni seminar 

Odličen način za rast vaše blagovne znamke in pridobivanje novih potencialnih strank je, da prednosti svojega podjetja (vrhunska storitev ali vrhunski izdelek) izkoristite v obliki tečaja ali spletnega seminarja. 

spletni webminar

Izobraževalna vsebina ne le povečuje prepoznavnost vaše blagovne znamke, temveč tudi pomaga pri vzpostavljanju avtoritete na vašem področju. Udeleženci bodo cenili praktične nasvete in rešitve, ki jih delite, kar bo povečalo njihovo zaupanje v vaše podjetje in izdelke/storitve.

Poleg tega lahko posnetke in gradiva s teh dogodkov uporabite kot vsebine za vaše ostale digitalne kanale, kar še poveča njihovo vrednost in doseg.

Zaključek

Močna blagovna znamka je temelj uspešnega poslovanja in eden temeljnih dejavnikov za doseganje dolgoročnega uspeha. 

Blagovna znamka ne predstavlja le vizualne podobe vašega podjetja, temveč vključuje tudi vaše vrednote, kulturo in način, kako komunicirate s svojim občinstvom. Zgraditi močno blagovno znamko zahteva čas, trud in strateško načrtovanje, vendar se ta naložba zagotovo obrestuje.

Ko vlagate v razvoj blagovne znamke, vlagate v zaupanje in zvestobo svojih strank. Močna blagovna znamka vam pomaga izstopati na trgu, ustvarja prepoznavnost in privablja nove stranke. 

Vsak korak, ki ga naredite pri gradnji blagovne znamke – od razumevanja svojih potencialnih kupcev, ustvarjanja relevantne vsebine, zagotavljanja odlične storitve za stranke, do organizacije izobraževalnih dogodkov – prispeva k trdnosti vaše blagovne znamke. 

Zavedajte se, da je gradnja blagovne znamke nenehen proces, ki zahteva stalno pozornost in prilagajanje.

Vlaganje v blagovno znamko je vlaganje v prihodnost vašega podjetja. Z doslednim in strateškim pristopom lahko ustvarite blagovno znamko, ki ne le privablja stranke, temveč jih tudi ohranja, kar je ključno za dolgoročni uspeh in rast vašega podjetja.

Mi smo tukaj zato, da vašo blagovno znamko naredimo prepoznano na vseh kanalih digitalnega marketinga, zato nam pišite na oglasevanje@spletnik.si ali pokličite na 01 600 99 30.

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran