Kako napisati dober članek?

Dec 14, 2022
Dec 14, 2022

Pisanje članka je lahko zahtevno, a hkrati tudi zelo zabavno. Če želite napisati kakovosten članek, je pomembno, da se dobro pripravite in da sledite nekaj preprostim korakom.

Koraki pred pisanjem članka:

  • Izberite temo – Preden začnete pisati, je pomembno, da izberete primerno temo. Poskrbite, da bo tema zanimiva za vaše bralce in da boste o njej imeli dovolj informacij. Če želite napisati kakovosten članek, je pomembno, da se dobro vživite v svojo temo in da jo dobro poznate.
  • Izdelajte osnovni načrt – na začetku si vzemite nekaj časa in izdelajte osnovni načrt. To vam bo pomagalo, da se bolje zavedate, kaj želite pisati, in da se izognete zmedenosti med pisanjem. Osnovni načrt lahko vključuje naslove poglavij, podnaslove in glavne točke, ki jih želite obdelati v svojem članku.
  • Preberite si o temi – pred pisanjem vsekakor preberite nekaj člankov ali knjig o temi, o kateri želite pisati. To vam bo pomagalo, da se bolje seznanite s temo in da pridobite nove ideje.
  • Zapišite si svoje misli – Preden začnete pisati, si vzemite nekaj časa in zapišite svoje misli. To vam bo pomagalo, da se bolje zavedate, kaj želite povedati, in da se izognete pisanju v krogu.

Koraki po napisanem članku

  • Uredite svoj članek – Ko končate pisanje preglejte in uredite svoj članek. Preverite, ali so vaše misli logično povezane in ali so vaše ideje dobro izražene. Poskrbite tudi, da je vaš članek gramatično in stilistično brezhiben.
  • Preberite si svoj članek – Vzemite si tudi nekaj časa in preberite svoj članek. Preverite, ali je vaš članek zanimiv in razumljiv za bralce. Če je potrebno, popravite kakršnokoli napako ali nedoslednost.
moški piše članek

Pomembno je, da se ne omejujete preveč in da svoje misli in ideje izrazite čim bolj svobodno. Ne bojte se eksperimentirati in poskušati novih stvari.

Tudi če ne bo vse šlo po načrtih, se ne obupajte. Pisanje je proces in z vsakim člankom boste izkušnje in spretnosti pridobili. Ne pozabite tudi, da je pomembno, da se zabavate med pisanjem in da uživate v tem, kar počnete.

Sorodni članek: kako optimizirati članek?

Kako izbrati naslov članka?

Naslov članka je zelo pomemben, saj je to prva stvar, ki jo bodo bralci videli. Naslov mora biti zanimiv in privlačen, da bo bralcem spodbudil radovednost in jih pritegnil k branju. Hkrati pa mora biti naslov tudi informativen in jasen, da bo bralcem povedal, o čem bo članek.

Pri izbiri naslova je pomembno upoštevati nekaj naslednjih nasvetov:

  1. Uporabite ključne besede: Naslov naj vsebuje ključne besede, ki povedo bralcem, o čem bo članek. Ključne besede bodo tudi pomagale, da se vaš članek bolje pojavi v iskalnikih.
  2. Kratkost in jasnost: Naslov naj bo kratek in jasen, da bo bralcem takoj povedal, o čem bo članek. Preveč dolgi in zapleteni naslovi bodo bralce odvrnili.
  3. Poskrbite za privlačnost: Naslov naj bo privlačen in zanimiv, da bo bralce pritegnil k branju. Uporabite radovednost vabila ali izrazite stvari z drugačnega zornega kota.
  4. Izogibajte se klišejem in banalnosti: Naslov naj bo svež in originalen, da bo bralce zanimal. Izogibajte se klišejem in banalnosti, saj bodo ti samo odvrnili bralce.
  5. Dolžina naslova: Naslov naj bo dovolj dolg, da bo bralcem povedal, o čem bo članek, vendar pa ne preveč dolg, da bo odvrnil bralce.

Če se še vedno trudite najti pravi naslov za svoj članek, si lahko vzamete nekaj časa in preberete naslove drugih člankov o podobni temi. To vam lahko da nekaj zanimivih idej in navdihov za svoj naslov.

Dolžina članka

Dolžina članka je odvisna od številnih dejavnikov, kot so tema, namen članka in ciljna publika. V splošnem lahko rečemo, da je primerna dolžina članka odvisna od tega, koliko besedilne vsebine je potrebno za popolno razlago teme.

Če pisanje članka namenjate spletni objavi, je pomembno, da upoštevate tudi dejstvo, da je spletni bralec običajno manj pozoren kot bralec tiskanega medija. Zato je pomembno, da je članek dovolj dolg, da bo bralca zanimiv, a hkrati dovolj kratek, da ne bo predolg in preveč zahteven za branje.

dolžina članka

Če želite, da bo vaš članek zanimiv za bralce, ga lahko podaljšate z dodajanjem slik, tabel in drugih grafičnih elementov, ki bodo pomagali vizualno predstaviti informacije.

V splošnem lahko rečemo, da je primerna dolžina članka odvisna od namena in ciljne publike. Če nameravate objaviti članek v tiskani publikaciji, boste morda potrebovali več besedilne vsebine, medtem ko bo spletni članek verjetno lahko krajši.

Povprečne dolžine različnih vrst člankov

Dolžina povprečnega članka je odvisna od namena in ciljne publike. V splošnem lahko rečemo, da so spletni članki običajno krajši kot tiskani članki, saj so bralci spletnih člankov običajno manj pozorni in jim je težje prebrati daljše besedilo.

Če pisanje članka namenjate spletni objavi, lahko upoštevate naslednja priporočila glede dolžine:

  • Osnovni članki za blog: 400-800 besed
  • Novičarski članki/PR članki: 600-800 besed
  • Strokovni članki: 1000-1500 besed (ali več)

Zgornja priporočila le orientacijska in se lahko razlikujejo glede na temo, vašo konkurenco in ciljno publiko. Pomembno je, da se prepričate, da ste v članku obravnavali vse pomembne točke in da je članek dovolj dolg, da bo zanimiv za bralce, a hkrati dovolj kratek, da ne bo predolg in težak za branje.

Zaključek

Pisanje članka je lahko trd oreh, ki pa vsekakor ne predstavlja prevelikega izziva.

Če želite napisati kakovosten članek, je pomembno, da se dobro pripravite in da sledite nekaj preprostim korakom, kot so izbira teme, dobro napisan uvod, razdelitev članka na poglavja in podpoglavja, povzemanje glavnih točk v zaključku in na koncu pregled ter popravljanje članka.

Upoštevanje teh korakov vam bo pomagalo napisati kakovosten in zanimiv članek, ki bo zanimiv za bralce.

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.