Kako začeti z LinkedIn oglaševanjem: vodič za začetnike

Okt 26, 2022
Okt 26, 2022

Kaj je prva stvar, ki vam pride na misel ob besedi Linkedin?

Seznami delovnih mest, mreženje, poslovne novice? Res je, da je LinkedIn zelo dragocena platforma za mreženje s podobno mislečimi strokovnjaki, navezovanje poslovnih stikov ali iskanje dela. Ima pa tudi druge, morda manj očitne prednosti predvsem za tržnike: je namreč uporabna platforma za vhodni marketing in nudi zelo zmogljivo oglaševanje. Čeprav oglaševanje morda ni prva stvar, na katero pomislite, ko razmišljate o LinkedInu, je to kanal, ki ga je vredno raziskati.

Linkedin oglaševanje omogoča, da bo glas vaše blagovne znamke dosegel pravo občinstvo. In občinstvo vplivnih odločevalcev. Med več kot 800 milijoni uporabnikov platforme imajo štirje od petih moč vplivati na poslovne odločitve. Ti akterji imajo tudi dvakrat večjo kupno moč od tipične spletne publike.

Seveda te številke zvenijo impresivno, toda kako lahko vaše podjetje izkoristi LinkedIn oglaševanje, da pritegne potencialne stranke in ustvari večji prihodek? V tem prispevku bomo pokrili vse, kar morate vedeti, vključno s ciljanjem oglasov, oblikami, stroški, najboljšimi praksami in še več.

1. Določite cilj svojega oglasa

Ko ustvarjate oglaševalsko kampanjo na LinkedIn, je prvi korak izbira vašega cilja. Zamislite si to kot nastavitev splošnega cilja za svoje oglase. Kakšno dejanje želite, da uporabniki izvedejo, ko vidijo oglas?

LinkedIn oglaševanje ponuja naslednje tri možnosti pri izbiri cilja, tako da lahko bolje dosežete te cilje in KPI.

Cilj LinkedIn oglaševanja

?Zavedanje

Oglasi za ozaveščanje ciljajo na vašo ciljno skupino na vrhu lijaka oziroma njihove nakupne poti. Zasnovani so tako, da povečajo prepoznavnost blagovne znamke in spodbudijo ljudi k večjemu zanimanju in seznanjanju z vašo blagovno znamko ali organizacijo. Kampanje za ozaveščanje povečajo vaš delež prostora na platformi prek prikazov in so idealne za krepitev prepoznavnosti blagovne znamke.

?Razmišljanje ali zanimanje

Cilj kampanj za premislek je spodbuditi vaše potencialne stranke, da izvedo več o vašem podjetju ali produktu. Prilagodite lahko, katera dejanja želite, da uporabniki izvedejo v tej oglaševalski kampanji, vključno z:

  • Obiski spletnega mesta so odlična izbira, če je vaš cilj pridobiti stranke, da kliknejo na vašo spletno stran.
  • Pri angažiranosti gre le za interakcijo. Dejanje je lahko karkoli, od všečkanja ali deljenja objave do dejanskega klika na vaš oglas.
  • Ogledi videoposnetkov vam omogočajo ponudbo glede na ceno na ogled. Videoposnetek bo na voljo kot oblika oglasa za druge cilje. Vendar pa boste imeli možnost ponuditi samo na podlagi cene na ogled, tako da kot cilj izberete oglede videoposnetkov (LinkedIn Marketing Solutions).

?Konverzija

Oglaševalske kampanje za konverzije so namenjene ustvarjanju potencialnih strank in ciljanju na ciljno skupino na dnu lijaka oziroma nakupne poti. Torej, če je vaš glavni cilj zaključevanje prodaje, je konverzijski oglas morda najboljša izbira. Ko kot cilj oglasa izberete »Konverzija«, lahko to možnost dodatno prilagodite tako, da znotraj te kategorije izberete naslednje »podcilje«:

  • Izbira cilja pridobivanja potencialnih strank (angl. lead generation objective) je eden najučinkovitejših načinov za pridobivanje potencialnih strank prek LinkedIna. Ta oglas bo prikazal obrazec, ki je vnaprej izpolnjen s podatki uporabnikov in podatki, ki omogočajo enostavno zbiranje.
  • Cilj konverzije spletnega mesta (angl. website conversion) se osredotoča na zajemanje potencialnih strank prek spletnega mesta vašega podjetja.
  • Cilj kandidata za zaposlitev (angl. job applicant objective) vam omogoča oglaševanje določenih seznamov delovnih mest, da boste lažje našli popolnega kandidata.

2. Oglasi naj ciljajo prave ljudi

Kadar izberete cilj oglasa, je čas, da razmislite o možnostih ciljanja občinstva. Da dosežete pravo občinstvo je ključni del za uspeh, kajti če ciljate na prave uporabnike, se vaša verjetnost ustvarjanja visokokakovostnih potencialnih strank in boljše splošne donosnosti naložbe močno poveča.

Ciljanje LinkedIn oglasov

Možnosti targetiranja občinstva

Pri tako velikem številu uporabnikov se je lahko težko odločiti, na koga boste ciljali svoje oglase, a na srečo LinkedIn ponuja široko paleto možnosti, ki najbolje ustrezajo vaši določeni ciljni skupini. V nasprotju z drugimi platformami LinkedIn omogoča, da se poglobite v strokovna ozadja in naslednje možnosti ciljanja:

✓ Delovne izkušnje

Ko ciljate na uporabnike na podlagi delovnih izkušenj, se lahko poglobite v podrobnosti, kot so naziv delovnega mesta, funkcija, delovna doba, spretnosti in leta izkušenj. Z namenom ciljanja na poklicne lastnosti boste lahko bolje dosegli svojo idealno publiko.

✓ Podjetje

Pri oglaševanju na LinkedInu boste imeli tudi možnost ciljanja uporabnikov na podlagi atributov podjetja, kot so ime podjetja, panoga, sledilci, stopnja rasti in velikost.

✓ Izobrazba

V kolikor je vaš fokus na formalni izobrazbi, vam LinkedIn omogoča ciljanje oglasov prek atributov izobrazbe, kot so ime šole ter pridobljene diplome oziroma nazivi.

✓ Interesi in lastnosti

LinkedIn uporabnikom omogoča tudi enostavno spremljanje določenih skupin ali označevanje interesov in lastnosti, da zagotovijo bolj prilagojeno izkušnjo na svojih profilih. Ker so te informacije zlahka dostopne, jih lahko tržniki izkoristijo tudi tako, da ciljajo z oglasi na podlagi teh posebnih zanimanj in lastnosti.

✓ Demografija

Nenazadnje LinkedIn omogoča tudi ciljanje glede na starost in spol. V primerjavi z drugimi platformami ponuja LinkedIn najbolj poglobljene demografske podatke, ki nam omogočajo optimizacijo glede na to, koga ciljamo.

Ciljanje na ujemajoče se ciljne skupine

Kadar želite prilagajanje in ciljanje s svojimi LinkedIn oglasi še bolj nadgraditi, je uporaba funkcije Matched Audiences odlično izhodišče. Gre za ciljanje, ki vam omogoča, da dosežete svojo ciljno publiko, vključno z ljudmi, ki jih že poznate, z uporabo obstoječih in preteklih podatkov o strankah.

Ko dodate Matched Audiences v svoje Linkedin oglaševanje, boste bolje opremljeni za negovanje potencialnih strank, doseganje ustreznejšega in bolj angažiranega občinstva.

3. Izberite vrsto in obliko oglasa

Ko ste določili cilj oglasa in izbrali možnosti ciljanja, je čas, da izberete vrsto in obliko LinkedIn oglasa. Na platformi so na voljo različne vrste oglasov in LinkedIn bo priporočil formate oglasov na podlagi cilja oglasa in ciljne skupine, ki ste jo predhodno izbrali. Obstajajo štiri vrste oglasov LinkedIn, vključno s sponzorirano vsebino, sponzoriranimi sporočili, right-rail in obrazci za lead generation. V vsako kategorijo spadajo različni formati, ki jih v nadaljevanju podrobneje razčlenimo.

Vrsta LinkedIn oglasa

Sponzorirane objave

Ste že kdaj brskali po LinkedInu in opazili promovirano vsebino, ki se pojavlja v vašem viru novic? Če je tako, ste videli primer sponzorirane objave. Ta vrsta oglasa je lahko v različnih oblikah, vključno z eno sliko, videoposnetkom ali vrtiljakom (angl. carousel). Cena na klik oglasov, ki jih sponzorira LinkedIn, je običajno v povprečju najvišja CPC cena, zato je pomembno, da izpopolnite svojo strategijo sporočanja. Razčlenimo vsako vrsto sponzorirane objave, da boste kar najbolje pripravljeni pri ustvarjanju oglasov.

?? Slika

Oglasi z eno sliko poudarjajo eno predstavljeno sliko in besedilo, ki se pojavi v uporabnikovem viru LinkedIn med organsko vsebino. Ti oglasi se lahko prikazujejo na mobilnih in namiznih napravah. Oglasi z eno sliko morajo izpolnjevati naslednje zahteve:

Besedilo:

  • Poimenujte oglas (neobvezno): uporabite do 255 znakov.
  • Uvodno besedilo – priporočljivo je, da uporabite do 150 znakov, da preprečite “rezanje” teksta (sicer največ 600 znakov).
  • Naslov: uporabite do 70 znakov (sicer največ 200 znakov).
  • Opis: Uporabite približno 100 znakov (sicer največ 300 znakov)

Slika:

  • Podprte vrste datotek: JPG, PNG ali GIF
  • Največja velikost datoteke: 5 MB
  • Največja velikost slike: 7680 x 4320 slikovnih pik
  • Razmerja slike: Dodatne podrobnosti o razmerjih najdete tukaj.

?? Video

Video oglasi vam omogočajo, da poveste zgodbo vaše blagovne znamke z dodatkom gibanja in zvoka. Ti sponzorirani video oglasi se pojavljajo v viru novic ciljanega uporabnika med organsko vsebino.

Videoposnetke lahko promovirate od treh sekund do 30 minut, vendar LinkedIn ugotavlja, da je večina uspešnih video oglasov krajših od 15 sekund. Potrebujete dodatne specifikacije za tovrstno Linkedin oglaševanje? Oglejte si specifikacije oglaševanja sponzoriranih objav na LinkedInu.

?? Vrtiljak

Vrtiljak oglasi (angl. carousel) vam omogočajo, da poveste bolj poglobljeno zgodbo blagovne znamke. S pomočjo teh oglasov lahko ustvarite serijo »kartic«, ki jih je mogoče premikati, na katerih so različne slike in vsebina. Ti oglasi so bolj interaktivni za uporabnike in uspejo vizualno pripovedovati zgodbe.

LinkedIn priporoča, da pri ustvarjanju vrtiljaka uporabite najmanj dve in največ deset kartic. Te vrste oglasov se prikažejo v viru novic uporabnikov in do njih lahko dostopajo na mobilnih ali namiznih napravah.

Vrtiljak LinkedIn oglas

Sponzorirana sporočila

Tovrstna sporočila vam omogočajo, da dosežete svojo ciljno publiko na bolj prilagojen način. Ta funkcija vam omogoča pošiljanje vsebine neposredno prek LinkedIn Messaging, mesta, kjer so uporabniki zelo angažirani na platformi. Znotraj sponzoriranega sporočanja lahko izbirate med dvema vrstama možnosti formata, sporočilnimi oglasi in pogovornimi oglasi.

?? Sporočilni oglasi

Ko uporabljate sporočilne oglase, imate možnost poslati neposredna sporočila vašim ciljnim uporabnikom. Znotraj sporočilnih oglasov lahko vključite tudi obrazec za zbiranje potencialnih strank neposredno prek LinkedIna. Ta oblika oglasa je zelo učinkovita, če upoštevamo, da 1 od 2 potencialnih strank odpre oglas s sporočilom.

?? Pogovorni oglasi

Pogovorni oglasi omogočajo uporabnikom, da “izberejo lastno avanturo” znotraj oglasne izkušnje. Ti oglasi bodo še vedno šli neposredno v uporabnikovo mapo »Prejeto« z določeno vsebino, vendar imate tudi možnost, da dodate gumbe za poziv k dejanju med posredovanjem sporočila (tj. “Več o tem” ali “Registracija”).

Ti oglasi so zelo privlačni in vam dajejo možnost ciljanja uporabnikov z različnimi vsebinami, odvisno od ponudbe, ki jo izberejo v celotnem procesu sporočanja. So veliko bolj enostavni zaradi omejenega števila znakov. To je verjetno prispevalo k uspehu in stopnji odpiranja teh oglasov, ker ne delujejo kot prodajna predstavitev in so bolj osebni.

Uporabnik resnično prilagodi svojo izkušnjo glede na ponujene možnosti.

Right-rail

To Linkedin oglaševanje predstavljajo oglasi, ki se prikažejo na desni strani strani LinkedIn strani na namiznem računalniku. Oglasi na desni strani vključujejo besedilne oglase, izpostavljene oglase in follower oglase.

Vsi ti oglasi so zasnovani tako, da pritegnejo pozornost na vaše podjetje in uporabnike spodbudijo k želenemu dejanju. Razčlenimo jih na:

?? Tekstovni oglasi

Tekstovni oglasi cenijo preprostost in se prikažejo na desni strani uporabnikovega namizja. Na voljo so v kvadratnih, vodoravnih in dolgih oblikah. Ti oglasi vsebujejo preprost naslov, besedilo in eno sliko in so zasnovani tako, da pritegnejo pozornost vaše ciljne publike, da lahko dokončajo želeno dejanje (tj. kliknejo na spletno stran).

Pri teh besedilnih oglasih LinkedIn priporoča, da naslov vsebuje 25 znakov, opis pa 75 znakov ali manj.

?? Spotlight oglasi

To so dinamični oglasi, ki se prikažejo na namizju uporabnika LinkedIn. So posebej prilagojeni uporabnikom na podlagi informacij o ciljanju, kot sta podjetje ali naslov. Cilj oglasa je usmeriti uporabnike na vaše spletno mesto ali pristajalno stran.

?? Follower ads

Spodbujajo uporabnike, da spremljajo vaš LinkedIn profil, da bodo lahko na tekočem z vašo najnovejšo vsebino in dogodki v podjetju. Ti dinamični oglasi so tudi prilagojeni vaši publiki s ciljanjem. Ti oglasi dvignejo personalizacijo na višji nivo, tako da poleg logotipa vašega podjetja vključijo profilno sliko ciljanega uporabnika na LinkedInu. Oglas vključuje tudi ime uporabnika, da še bolj pritegne njihovo pozornost.

?? Lead gen obrazci

Obrazci za potencialne stranke (angl. lead gen) so oblika oglasa, ki jo morate vsekakor uporabiti, če želite zbirati visokokakovostne potencialne stranke prek LinkedIna. Ko uporabnik klikne vaš oglas, bo takoj videl vnaprej izpolnjen obrazec, ki črpa informacije iz njegovega LinkedIn profila. Ta oblika olajša življenje tako uporabniku kot vašemu podjetju. Ko potrošnik odda obrazec, bo videl stran z zahvalo, kjer lahko vključite dodatno povezavo do vsebine ali spletne strani po vaši izbiri.

4. Določite umestitev svojega oglasa

Medtem ko se bodo vse vrste oglasov, ki smo jih omenili, prikazale neposredno na LinkedInu, boste imeli tudi možnost prikazati svoje oglase v omrežju LinkedIn Audience Network. Ta funkcija vam omogoča razširitev dosega vašega oglaševanja in kampanj tako, da se prikažejo v aplikacijah in spletnih mestih tretjih oseb.

Ta funkcija je trenutno na voljo za formate oglasov z eno sliko in video. LinkedIn navaja, da ima prikazovanje oglasov v tem omrežju 25 % večji doseg pri vaši ciljni publiki. Zakaj ne bi razširili svoje kampanje, da bi dosegli še večje občinstvo in boljše rezultate?

5. Nastavite proračun za oglase in razpored

Proračun za LinkedIn oglaševanje

Ko izberete cilj oglasa, targetiranje, vrsto in umestitev, je čas, da nastavite proračun za oglase in razpored, da lahko zaženete oglaševanje oziroma vaše kampanje. Stroški LinkedIn oglaševanja so podobni drugim platformam, saj se stroški določijo z dajanjem ponudb za vaše oglase, da usvojijo različne umestitve.

S ponudbo pokažete koliko ste pripravljeni plačati za uporabnika, da izvede želeno dejanje (tj. klik, sledenje itd.). Vaša ponudba nato tekmuje z drugimi podjetji ali oglaševalci, ki želijo doseči isto skupino uporabnikov. Na LinkedInu so na voljo naslednje ponudbe:

  • Maximum delivery – če šele začenjate, LinkedIn priporoča uporabo ponudb z “največjo dostavo”, kjer njihov sistem opravi trdo delo namesto vas. Namen najvišje ponudbe za dostavo je zagotoviti najboljše rezultate v okviru vašega dodeljenega proračuna. Pri izbiri te možnosti bo LinkedIn uporabil pretekle podatke oglaševalske kampanje, da bo samodejno nastavil ustrezno ponudbo za vaš oglas.
  • Target cost bidding – ponudbe za ciljno ceno so na voljo za CPC (cena na klik), CPM (cena na prikaz) in CPV (cena na ogled). Tudi ta možnost je avtomatizirana in vam omogoča, da izberete določen ciljni strošek na rezultat. Glede na LinkedIn bo dnevni povprečni strošek na rezultat dosegel vašo določeno ciljno vrednost stroškov ali do 30 % več. Pomembno je vedeti, da ponudbe za ciljno ceno niso na voljo za lead generation, konverzije na spletni strani ali ciljanje kandidatov za zaposlitev.
  • Manual bidding – “ročno ustvarjene” ponudbe vam dajejo največ nadzora nad vrednostjo ponudbe in stroški ne bodo presegli te vrednosti. Ta možnost je na voljo za vse oblike oglasov, cilje oglaševalske kampanje in cilje optimizacije.

Pri razporejanju kampanj oglaševanja, lahko izbirate med dvema možnostima. Izberete lahko neprekinjeno izvajanje oglaševalske kampanje od določenega začetnega datuma ali pa nastavite začetni in končni datum.

Namig: Ne pozabite upoštevati časa, ki ga potrebuje LinkedIn, da pregleda in odobri vaš oglas v skladu s svojimi pravili oglaševanja. Oglasi so običajno odobreni v 24 urah.

Koliko stane oglaševanje na LinkedInu?

Kot smo na kratko omenili, imate moč nadzirati strošek svojih oglasov in kampanj na LinkedInu. Skupna poraba se lahko razlikuje glede na vaše posebne cilje in poslovne potrebe, vendar se morda še vedno sprašujete, “kakšen je minimalni proračun za oglase LinkedIn?”

Glede na LinkedIn je minimalna dnevna poraba za katero koli obliko oglasa na platformi 10 EUR. Najnižji življenjski proračun za nove, neaktivne oglaševalske kampanje je 100 EUR, in ko se kampanja začne, se najnižji “lifetime” proračun prilagodi minimalnemu dnevnemu proračunu 10 EUR, pomnoženemu s skupnim številom načrtovanih dni.

6. Nastavite sledenje konverzijam

Medtem ko nastavitev sledenja konverzijam ni obvezna na LinkedInu, je zelo priporočljiva, saj lahko sledite resnični donosnosti naložbe in vplivu vaše kampanje in oglasov.

Ko sledite konverzijam, boste lahko videli, kaj deluje in kaj je mogoče optimizirati, da boste bolje dosegli svojo ciljno skupino. To poročanje vam lahko pomaga bolje razumeti, kakšna dejanja ljudje izvajajo v zvezi z vašimi oglasi.

Nastavitev sledenja konverzijam traja le nekaj minut in zahteva minimalno vzdrževanje. Za začetek sledite tem petim hitrim korakom:

? Določite, kje želite slediti konverzijam

Za večino bo to spletno mesto vašega podjetja. Svojo “high-level” domeno boste vnesli v Campaign Manager in od tam boste lahko sledili konverzijam kjer koli na vašem spletnem mestu.

? Dodajte LinkedInovo oznako Insight na vašo spletno stran

Ta javascript koda nudi preprosto sledenje konverzijam spletnega mesta iz vaših oglaševalskih kampanj. Insight Tag je preprost za namestitev in ne bo upočasnil hitrosti vaših spletnih strani.

? Ustvarite dejanje konverzije

Če nastavite dejanje konverzije, lahko poveste LinkedInu, kaj želite šteti kot konverzijo.

? Dodajte dejanje konverzije v izbrano oglaševalsko kampanjo

Ste pripravljeni začeti slediti konverzijam? Ko dodate dejanje, se bo začelo sledenje. Dodate lahko toliko dejanj, kot želite.

? Izmerite uspešnost

Znotraj Campaign Managerja boste lahko sledili rezultatom konverzij na eni enostavno dostopni platformi. Od tam boste lahko bolje ocenili splošno uspešnost svoje oglaševalske kampanje in ugotovili, ali morate prilagoditi kateri koli vidik svojih oglaševalskih prizadevanj na LinkedInu.

Najboljše prakse za oglaševanje na LinkedInu

Kot lahko vidite, gre veliko fokusa za načrtovanje in pripravo oglaševalske kampanje na LinkedInu. In čeprav je LinkedIn morda dražji v primerjavi z drugimi platformami vedite, da plačujete za visoko kvalificirane potencialne stranke. Kako torej zagotoviti, da boste za svoj denar dobili največ? Z vami delimo tri najboljše prakse, ki jih je treba upoštevati pri oglaševanju na LinkedInu:

1. Nastavite sledenje za uspeh

Prepričajte se, da je LinkedIn piksel nameščen na vseh straneh, do katerih peljejo oglasi in nastavite konverzije, da boste razumeli, ali pravilno sledi.

2. Uporabite izključitve in sezname blokiranih

Ne pozabite uporabiti izključitev (angl. exclusions) in seznamov blokiranih, da zagotovite večjo natančnost pri ciljanju in varnosti blagovne znamke. Vaša vsebina tako ne bo prikazana na straneh, ki so nepomembne ali nevarne za blagovno znamko.

3. Vedno testirajte in se učite

Enako pomembno je razumeti, kaj odmeva pri vaši ciljni skupini uporabnikov, kot tudi preizkusiti svoje Linkedin oglaševanje in oglase, da vidite, kako uspešni so.

Linkedin oglaševanje – primeri oglasov

Obstaja veliko oglasov LinkedIn, toda kaj jih dela uspešne? Oglejte si nekaj primerov podjetja AppFolio:

LinkedIn oglas
Primer linkedin oglasa
LinkedIn oglas 3

V vsakem od teh primerov oglasov je sporočilo AppFolio jasno, jedrnato in močno usmerjeno na njihovo ciljno publiko. Vsak primer uporablja privlačne slike in vključuje močne pozive k dejanjem, ki usmerjajo uporabnike, da izvedo več o njihovi celoviti rešitvi ali da si ogledajo ustrezen spletni seminar o prihodnosti nepremičnin.

Kot smo že omenili, je ključnega pomena, da uporabnikom zagotovimo informacije ali storitve, ki jih iščejo, na privlačen način, in ti primeri oglasov naredijo prav to.

LinkedIn oglaševanje je prava rešitev za B2B

Z milijoni uporabnikov, ki vsak dan sodelujejo na LinkedInu, je to platforma, ki bi jo zagotovo morali dodati v svoj marketinški splet. Ne glede na to, ali želi vaše podjetje pridobiti potencialne B2B stranke ali doseči strokovnjake v vaši panogi, je Linkedin oglaševanje prava pot za dosego teh ciljev na spletu. Ob pravilni uporabi, vaši blagovni znamki omogoča, da izstopa in doseže želene rezultate oziroma bolj natančno ciljno publiko.

V tem vodniku za LinkedIn oglaševanje smo zajeli vse, od občinstva oglasov do najboljših praks, da boš vaš začetek čim lažji in seveda čim bolj uspešen.

Uspešno!

Vaš Spletnik

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran