Kateri kupci so tisti, ki bi radi na vaši spletni strani zapravili največ?

Maj 10, 2016
Maj 10, 2016

Nič lažjega! Če merite vašo spletno stran, ste že na pol poti k temu spoznanju. No, kako pa potem iz izmerjenih podatkov priti do tistih pravih, s pomočjo katerih lahko veliko privarčujete in hkrati usmerite investicijo tja kamor se najbolj splača? To pa si preberite v nadaljevanju …
Najprej naj definiramo, kaj sploh pomeni meriti spletno stran.
To ne pomeni, da imamo na spletni strani števec, ali pa da vaš CMS zbira podatke o tem, kolikokrat se naloži posamezna stran.
Na ta način namreč lahko izveste zgolj, da je nekdo bil tam, da je nekdo nekaj klikal in si ogledoval vsebino. Torej vemo, da je “nekdo” bil v naši hiši, vendar ga ne poznamo in tudi ne vemo, kaj si od njega lahko obetamo.
Meriti spletno stran pomeni, da s pomočjo JavaScript kode, ki jo vstavimo na spletno stran (v primeru Google Analytics orodja) in ki se sproži ob nalaganju strani, pridobivamo podatke, ki jih nato lahko zbiramo, sortiramo, filtriramo ter interpretiramo s pomočjo prednastavljenih poročil ali nadzornih plošč. Torej veliko nekih podatkov, ki jih je potrebno samo še preoblikovati tako, da lahko nato iz njih dobimo informacije, ki nam služijo za lažje strateško odločanje. S to razliko seveda, da tokrat lahko izvemo odkod prihaja obiskovalec, kateri jezik govori, katera ura mu je najbolj po godu, katero napravo pri tem uporablja, preko kakšnega zaslona gleda, koliko časa se mu pri tem nalaga stran, katere strani si najraje ogleduje in kaj ga recimo prepriča, da opravi nakup. Takšnih primerov je nešteto. Dobesedno.
In kako si lahko s temi podatki pomagamo v realnem življenju?
Če podam par primerov.

Počasno nalaganje strani v Chromu in FirefoxuIzmerili smo, da je čas nalaganja strani strašansko dolg pri Chromu in še posebej pri Firefox-u. To pomeni, da je nujno potrebno uskladiti in prilagoditi stran tudi tema dvema brskalnikoma. Dokler tega ne naredimo, se obiskovalci lahko naveličajo čakanja in se “odklikajo” drugam. (spodnja slika).

browser-load

Nalaganje spletne strani glede na brskalnik

V naslednjem primeru smo izmerili, da največ nakupujejo obiskovalci, ki pridejo preko Googla, direktno z vpisom v brskalnik in preko e-novic. V primeru, da smo v plačani obisk preko Googla investirali 1000 € in za pripravo ter pošiljanje e-novic porabili slabo urico, nam to pove, da smo svoj čas in denar v tem primeru investirali pravilno in da moramo to investicijo samo še povečevati (vse dokler je ROI pozitiven). (spodnja slika)

revenu-cr

Primerjava med različnimi viri obiska glede na njihov prihodek.

Pri tretjem primeru vidimo, da so naši kupci največ denarja pripravljeni potrošiti v torek, medtem ko se ob ponedeljkih očitno šele dobro prebujajo :). (Spodnja slika)

aov-week

Torek, najboljši dan za prodajo.

In še zadnji … Izmerili smo, da obiskovalci, ki pridejo na spletno stran preko mobilnih naprav, veliko hitreje z nje tudi odidejo. Hkrati smo izmerili, da je teh obiskovalcev že skoraj 30%, kar v primeru, da ima spletna stran mesečno 10.818 obiskovalcev pomeni, da 2.821 obiskovalcev (ki so prišli preko mobilne naprave ali tablice) s spletne strani odide nemudoma, brez pardona. Če to podpremo še s časom nalaganja strani v primeru, da si nekdo spletno stran ogleduje preko mobilnih naprav (in ta čas je 4,69 sek), potem se lahko z gotovostjo odločimo, da je prilagoditev te spletne strani mobilnim napravam več kot le nuja.
Do takrat se (sodeč po statistiki) zavestno odpovedujemo 10-im odstotkom vseh naših obiskovalcev preko mobilnih naprav in 4.100 obiskovalcem, ki pridejo preko namiznih računalnikov. Kar ni ravno za pohvalit. Če pa grem še dlje. V primeru, da ima spletna stran stopnjo konverzije nakupa 2% in je vrednost nakupa 100 €, bi v tem primeru že v enem mesecu izgubili 5x več denarja, kot pa bi ga morali investirati v odzivno spletno stran!

Število obiskovalcev in odstotek obiskanosti ene strani (bounce rate)

Število obiskovalcev in odstotek obiskanosti ene strani (bounce rate)


Število obiskovalcev po napravah

Število obiskovalcev po napravah


Čas nalaganja spletne strani glede na napravo, ki jo uporablja obiskovalec

Čas nalaganja spletne strani glede na napravo, ki jo uporablja obiskovalec

Če torej vaša spletna stran ŠE ni odzivna, ni kaj za razmišljati. Še posebej, če je mobilnega obiska več kot pa 30%.

Takšnih in drugačnih primerov, kaj in kako lahko izmerimo ter s tem dobimo pomembno informacijo za posel, je nešteto. Karkoli vam pade na pamet. Karkoli vam lahko poda relevantne podatke, ki jih lahko nato izkoristite pri svoji prodaji in poslovanju podjetja. Na zgornjih primerih ste videli, da gre v vseh primerih za strateško zelo pomembne podatke.
Če se torej sprašujete, kaj počne konkurenca takšnega, da je zato bolj uspešna od vas, vam toplo priporočam, da najprej pogledate “pod svoj prag”, kjer se zagotovo nahaja kaj zanimivega, kakšno presenečenje. 🙂

Kako pa izmeriti vire obiska, ki se “ne dajo” izmeriti?

Najbolj zanimivo je, da lahko z domiselno nastavljenim merjenjem merite tudi obiskovalce, ki so vaš oglas videli preko tiskanih medijev, jumbo plakatov, televizije ali pa so ga slišali preko radija. Tako lahko recimo primerjate, ali se vam bolje splača investirati v PR oglas v reviji, ali v oglaševanje na Googlu.
Ker Google Analytics sam po sebi ne ve, ali je direktni obiskovalec oglas videl v reviji ali na jumbo plakatu (ker uporabnik v tem primeru vpiše domeno direktno v brskalnik), si pri prepoznavanju “neprepoznavnih” medijev pomaga z UTM kodo. Pa če najprej povem, kako jo uporabiti na virih, ki jih delno lahko izmerimo. Če ste na nekem portalu zakupili oglasni prostor in se sedaj tam prikazujejo pasice v treh različnih velikostih, z različnim sporočilom, lahko s pomočjo UTM kode ugotovite, katera od pasic je najbolj in katera najmanj učinkovita pri obsevanju potencialnih kupcev. Še pred iztekom zakupa oglasnega prostora lahko namreč določite, da se vrti samo še tisti oglas, ki proda največ.
To naredite tako, da povezavo do vstopne strani (ki jo nalepite na pasico) opremite z UTM kodo. Pri tem si lahko pomagate z orodjem za urejanje URL-jev >>.
Prekopirate povezavo, določite medij, vir in ime kampanje. V našem primeru je ime kampanje sporočilo na pasici. (spodnja slika)
utm-koda
Google Analytics nato prepozna vsako pasico posebej, vi pa ste lahko veliko bolj pametni, ko se odločate za takšen medijski zakup. (Spodnja slika)
pasice
Na ta način torej lahko še dodatno “drobite” vire obiska, kar se kumulativno nato lahko že dodobra pozna na povečanju vaše prodaje.
Če UTM kodo želite sedaj uporabiti na enem od zunanjih virov in to prakso koristiti pri merjenju uspešnosti investicije recimo v letake na sejmu (kjer ponujate popust), se lahko tega lotite tako, da najprej določite unikatno ime povezave na letaku “www.mojadomena.si/sejem” (ki jo vidijo izključno obiskovalci na sejmu), na strežniku naredite preusmeritev povezave na obstoječo vstopno stran, tej pa v nastavitvah povezave dodate še unikatno utm kodo (….koda …).
Obiskovalci, ki v brskalnik vpišejo mojadomena.si/sejem pristanejo na stran mojadomena.si/akcija, na katero prihajajo tudi obiskovalci iz drugih virov, vendar s to razliko, da sedaj veste, da so ti zagotovo na sejmu in da se vam investicija v letake s hostesami že fino vrača.
Enako lahko to storite za akcijo na jumbo plakatu, televiziji, kjerkoli … (Na spodnji sliki primer za letak)

flajer

Unikaten URL za sejem in preusmeritev univerzalne povezave na obstoječo stran z akcijo in dodano UTM kodo.


In kako vse to sedaj lahko vidite v Google Analytics orodju? (Spodnja slika)
primerjava-po-utm

Primerjava uspešnosti, na podlagi katere se lahko odločate v kateri vir obiska (spletni, zunanji) investirati denar in katero pasico še naprej uporabljati na strani, kjer ste zakupili oglasni prostor.



Verjamem, da sedaj ko veste, da se to da, ne boste več tako zlahka pristali na investicijo v zunanji vir oglaševanja, če se tega ne da dodobra izmeriti.

Drugače je seveda s spletnimi viri. Teh je že toliko, da lahko najdete takšnega, kjer se nahajajo najbolj resni kupci. Tisti, ki so pripravljeni potrošiti največ za najmanj vaše investicije.
Če želite izvedeti kaj delate prav in kaj narobe ter poiskati priložnosti s pomočjo transparentnih podatkov, ki dobesedno ležijo na pladnju, vzpostavite merjenje. Priporočam vam seveda uporabo orodja Google Analytics, ki je povsem brezplačno.
V primeru, da želite biti “pametnejši” in vzpostaviti merjenje z orodjem Google Analytics na vaši strani, nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca, nam pišite na e-mail info@spletnik.si ali pa nas pokličite na 080 33 39.
Veliko uspeha!
Uroš Bogdanović

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran