Ključne metrike v GA4, ki jih morate poznati in razumeti

Jan 31, 2024
Jan 31, 2024

Ta članek je namenjen razjasnitvi in poudarjanju pomembnosti metrik, ki jih ponuja Google Analytics 4 (GA4), orodje, ki je postalo nepogrešljivo za vsakogar, ki želi izboljšati svoje spletno poslovanje.

Razumevanje teh metrik ni samo vprašanje spremljanja uspešnosti; gre za strateško orodje, ki vam omogoča, da sprejemate informirane odločitve, prilagajate svoje strategije in optimizirate svoje spletne aktivnosti.

Od spremljanja obiskovalcev in analize njihovega vedenja do merjenja uspešnosti konverzij in razumevanja finančne uspešnosti – vsaka metrika, ki jo bomo obravnavali v tem članku, igra ključno vlogo pri oblikovanju uspešne spletne strategije.

V tem članku bomo raziskali osnovne, a ključne metrike, kot so; obiskovalci, seje, stopnja vključenosti, konverzije in še več.

Te metrike so temelj za razumevanje, kako uporabniki interagirajo z vašo spletno stranjo in kako lahko te interakcije pretvorite v uspešno poslovno rast.

Začnimo!

Kaj so metrike?

Meritev je kvantitativno merjenje, predstavljeno kot vsota ali razmerje.

Z drugimi besedami, meritev je niz številk v analitiki, ki vam dajejo informacije o vaši spletni strani.

Na ta način lahko jasno izpostavite oz. prepoznate prednosti in slabosti vašega poslovanja ter identificirate področja, ki jih je treba izboljšati.

Če znate brati poročilo, hkrati pa znate rezultate tudi razumeti in jih med seboj povezati v celoto, potem lahko svoje poslovanje nadzorovano in cilju usmerjeno, dvignete na višjo raven. Google Analytics 4 ponuja neskončno meritev za sledenje, toda kako se osredotočiti na najbolj relevantne tj. na tiste prave, ki povedo največ?

Predstavljamo vam pregled ključnih meritev v GA4, ki vam bodo pomagali zagotoviti dragocene vpoglede v uspešnost vašega poslovanja oz. vlaganja v digitalni marketing. To pa še ni vse, hkrati boste lahko pridobili tudi vpogled v to kako dobro vaše poslovne cilje uresničuje sama spletna stran/trgovina, pogostokrat se pozabi, da vse marketinške aktivnosti na spletu, vašega uporabnika peljejo prav na vašo spletno stran – pomembno je da veste tudi kaj uporabniki menijo o vaši strani oz. kako se na njej obnašajo.

Ključne meritve v GA4

 • Obiskovalci
 • Seje
 • Stopnja vključenosti
 • Povprečni čas vključenosti
 • Ogledi
 • Število dogodkov
 • Konverzije
 • Stopnja konverzije
 • Življenjska vrednost obiskovalca
 • Skupni prihodki
 • Kliki in obisk iz oglasnih kampanj (Google, Facebook…)

1. Obiskovalci

Meritev obiskovalcev v Google Analytics 4 je ključna meritev, ki vam omogoča razumevanje vaše ciljne publike. Prikazuje skupno število edinstvenih obiskovalcev, ki so obiskali vašo spletno stran. Z analizo te meritve lahko ugotovite, kako se vaše stranke obnašajo na vaši spletni strani. Lahko vam pomaga tudi razumeti, ali je vaša vsebina dovolj interaktivna in ali vaše poslovanje kaže pozitivno dinamiko v smislu rasti obiskovalcev.

Kje najdete to metriko:

 1. V levem meniju izberite “Reports”.
 2. Znotraj “Reports”, poiščite “Life cycle” in pod tem “Acquisition”
 3. Pod “Acquisition” kliknite na “User acquisition”, kjer boste našli podatke o obiskovalcih (“Users”).
obiskovalci v GA4

Vprašanje za razmislek: Ali moja vsebina privablja obiskovalce?

Poleg spremljanja metrike “obiskovalci” v GA4 boste odgovor na to vprašanje našli tudi izven analitike.

Povratne informacije obiskovalcev: Zbirajte povratne informacije od uporabnikov preko anket, komentarjev ali družbenih omrežij. To vam lahko da neposreden vpogled v to, kaj si obiskovalci mislijo o vaši vsebini.

Spremljanje deljenja vsebine: Poglejte, koliko se vaša vsebina deli na družbenih omrežjih. Visoka stopnja deljenja lahko kaže na to, da je vsebina privlačna in relevantna.

Primerjava z konkurenco: Analizirajte, kako se vaša vsebina obnese v primerjavi z vsebino vaših konkurentov. To lahko storite z orodji za analizo konkurence in ključnih besed.

Sledenje konverzijam: Če vaša vsebina vodi do konverzij, kot so prijave na e-novice, prenosi e-knjig ali prodaja, je to dober znak, da privablja pravo publiko.

2. Seje

Ta temeljna meritev prikazuje število sej, ki so se začele na vaši spletni strani ali trgovini.

Seje v sklopu Google Analytics 4 (GA4) so obdobja aktivnosti, ki jih uporabnik preživi na vaši spletni strani ali v trgovini. Vsakič, ko uporabnik obišče vašo spletno stran, se začne nova seja. Ta seja traja, dokler uporabnik aktivno brska po vaši strani. Če uporabnik zapusti spletno stran in se vrne po določenem času neaktivnosti (običajno 30 minut), se začne nova seja.

V GA4 seje niso več vezane na določene vire prometa, kot je bilo to v prejšnjih različicah Google Analytics. To pomeni, da če uporabnik pride na vašo spletno stran iz enega vira (npr. iz iskalnika) in nato nadaljuje z obiskom iz drugega vira (npr. iz družbenih omrežij), GA4 to še vedno šteje kot eno samo sejo. Prav tako seje ne prenehajo in se ne začnejo na novo ob polnoči, kar omogoča bolj natančno sledenje dejanskemu obisku in vedenju uporabnikov na vaši spletni strani ali trgovini.

Kje najdete to metriko:

 1. V levem meniju izberite “Reports” (Poročila).
 2. Znotraj “Reports” (Poročila), poiščite “Life cycle” (Življenjski cikel) in pod tem izberite “Acquisition” (Pridobitev).
 3. Pod “Acquisition” (Pridobitev) kliknite na “User acquisition” (Pridobivanje uporabnikov), kjer boste našli podatke o “Sessions” (Sejah).

seje v GA4

Seje še vedno predstavljajo eno ključnih meritev v poročilih.

Zato bi GA4 moral odražati natančnejše število obiskovalcev vaše spletne strani.

Meritev sej v GA4 je ključna za vašo temeljito analizo, saj vam pomaga določiti, koliko obiska se generira in opaziti nekatere trende v vedenju vaših uporabnikov.

Vprašanje za razmislek: kako lahko povečam obisk na spletno stran?

Za povečanje obiska na vaši spletni strani ali spletni trgovini lahko uporabite več strategij.

Optimizacija za iskalnike (SEO): Organski obisk je praviloma najboljši vir za visok delež nakupov in zagotovljen dotok strank, zato razmislite, preverite dejstva v vaši analitiki in optimizirajte svojo spletno stran za iskalnike, da izboljšate njeno vidnost v rezultatih iskanja.

SEO postaja vedno kompleksnejši in konkurenčne prednosti dobre SEO optimizacije so lastnikom strani/trgovin vedno bolj poznane, zato za zasedanje najvišjih pozicij, v večini branž, danes všečna in navidezno poceni ponudba, rezultatov žal več ne daje. Izvajalca SEO velja zato dobro preveriti (če že optimizirate ali pa o tem razmišljate) tudi zaradi dejstva, da bodo (so) prvi resnejši učinki vidni šele po 4-6 mesecih izvedbe, to pa je lahko obdobje, ko je oportunitetna škoda lahko že precejšna, sanacija pa precej draga.

SEO v kratkem vključuje: nabor oz. uporabo pravih ključnih besed za optimizacijo, ki je narejena na podlagi natančne analize, tako samega iskalnega potenciala, kot tudi analize vaših neposrednih konkurentov, zagotoviti je potrebno izjemne hitrosti nalaganja strani, zagotovljena mora biti pravilna struktura, zagotovljena tehnična pravilnost zasnove, ustvarjana mora biti kakovostna vsebina in zagotavljana kakovostna mobilna odzivnost vaše spletne strani.

Vsebinski marketing: Redno objavljajte zanimivo in relevantno vsebino, ki pritegne vašo ciljno publiko. Blogi, video vsebine, infografike in e-knjige so odlični načini za privabljanje obiskovalcev.

Družbena omrežja: Aktivno uporabljajte družbena omrežja za promocijo vaše vsebine in interakcijo z vašo publiko. Družbena omrežja lahko povečajo vašo prepoznavnost in privabijo nove obiskovalce.

Google oglaševanje: Uporabite Google Ads oglaševanje s katerim boste dosegli točno tiste ljudi, ki vas iščejo.

google oglas

E-mail marketing: Ustvarite e-poštne kampanje, ki spodbujajo prejemnike k obisku vaše spletne strani. To je lahko učinkovit način za ponovno pritegnitev obstoječih strank ali obiskovalcev.

Partnerstva in gostujoče objave: Sodelujte z drugimi spletnimi stranmi ali vplivneži v vaši industriji za gostujoče objave ali partnerstva. To lahko poveča vaš doseg in privabi nove obiskovalce.

3. Stopnja vključenosti

To je nova meritev v GA4, ki vam omogoča prepoznati, kako se vaše stranke vključujejo z vašo vsebino. Pomembno je tudi razumeti, kaj v GA4 pomeni vključena seja.

Seja se šteje za vključeno, če je izpolnjen eden od naslednjih pogojev:

 • Trajala je več kot 10 sekund;
 • Pripeljala je do enega ali več dogodkov konverzije;
 • Pripeljala je do dveh ali več ogledov strani/zaslona.

Kje najdete to metriko:

 1. V levem meniju izberite “Reports” (Poročila).
 2. Znotraj “Reports” (Poročila), poiščite “Life cycle” (Življenjski cikel) in pod tem izberite “Engagement” (Vključenost).
 3. Na strani “Engagement” (Vključenost) boste našli razdelek “Engagement Rate” (Stopnja vključenosti), kjer so prikazani podatki o stopnji vključenosti uporabnikov.
stopnja vključenosti v GA4

Ni dvoma, da je novi ekvivalent stopnje odboja (bounce rate) v GA4 učinkovitejši, saj nam daje več informacij o resnični interakciji z spletno stranjo, namesto da bi uporabniki samo zapustili vašo spletno stran. Stopnja vključenosti se izračuna kot razmerje med številom vključenih sej in skupnim številom sej. Ta metrika vam pomaga razumeti, kako učinkovito vaša vsebina pritegne in zadrži pozornost obiskovalcev, kar je ključno za ocenjevanje uporabniške izkušnje na vaši spletni strani.

Predpostavimo, da ima spletna stran 10.000 sej v določenem časovnem obdobju. Od teh sej:

 • 6.000 sej traja več kot 10 sekund,
 • 2.000 sej vodi do enega ali več dogodkov konverzije,
 • 4.000 sej vključuje dva ali več ogledov strani.

Če se nekatere seje prekrivajo v več kategorijah, recimo da je skupno število vključenih sej 7.000. Stopnja vključenosti bi se nato izračunala kot:

primer izračuna stopnje vključnosti

V tem primeru je 70% stopnja vključenosti zelo dobra, saj kaže, da večina obiskovalcev ne samo obišče spletno stran, ampak se tudi aktivno vključuje z vsebino, bodisi preko daljšega časa obiska, konverzij ali večkratnih ogledov strani. To kaže na visoko stopnjo angažiranosti in pozitivno uporabniško izkušnjo.

Stopnja vključenosti je močna meritev, ki vam daje razumevanje uporabniške izkušnje in kako jo lahko izboljšate. Na ta način lahko ugotovite, ali vaša vsebina izpolnjuje pričakovanja vaših uporabnikov.

Vprašanje za razmislek: Ali moji uporabniki najdejo, kar iščejo? Kako lahko optimiziram svojo vsebino?

Odgovor se skriva v bolj poglobljeni analizi, ki jo lahko izvedete z naslednjimi koraki:

Pregled ključnih besed: Preverite, katere ključne besede uporabniki uporabljajo za iskanje vaše spletne strani. To vam lahko pomaga razumeti, kaj iščejo, in prilagoditi vsebino, da bolje ustreza tem iskanjem.

Uporabniški testi in povratne informacije: Izvedite uporabniške teste ali ankete, da dobite neposredne povratne informacije od uporabnikov o tem, kako enostavno najdejo informacije ali izdelke na vaši spletni strani.

Optimizacija strukture spletne strani: Zagotovite, da je vaša spletna stran logično strukturirana in da uporabniki lahko intuitivno najdejo informacije. To vključuje jasno navigacijo, učinkovito iskalno funkcijo in dobro organizirane kategorije.

Izboljšanje kakovosti vsebine: Poskrbite, da je vaša vsebina informativna, relevantna in ažurna. Dobro napisana in koristna vsebina lahko izboljša uporabniško izkušnjo in poveča zadovoljstvo obiskovalcev.

Mobilna odzivnost: Prepričajte se, da je vaša spletna stran optimizirana za mobilne naprave, saj vedno več uporabnikov dostopa do spleta preko pametnih telefonov in tablic.

A/B testiranje: Izvedite A/B testiranje različnih elementov vaše spletne strani (npr. naslovi, slike, postavitve) za ugotavljanje, kateri elementi najbolje delujejo pri privabljanju in zadrževanju obiskovalcev.

4. Povprečen čas vključenosti

Meritev, ki vam prikazuje povprečni čas, ko je bila vaša spletna stran v središču pozornosti vašega uporabnika.Povprečni čas vključenosti v GA4 se izračuna kot vsota trajanj vključenosti uporabnikov na aktivnega uporabnika.

To številka je pomembno, ker vam lahko pove veliko o poti vašega uporabnika na vaši spletni strani.

Povprečni čas je odvisen tudi od vrste vašega poslovanja in se lahko razlikuje. Zato je priporočljivo, da to število gledate v različnih časovnih okvirih. Ta meritev vam lahko pomaga oceniti različne vidike vaše spletne strani, vključno s hitrostjo nalaganja, obstojem napak in uporabniku prijaznim vmesnikom, ki so odločilni dejavniki pri aktivni vključenosti uporabnikov. Tako lahko zmanjšana vključenost ponudi namige o vidikih spletne strani, ki jih je treba izboljšati.

Kje najdete to metriko:

 1. V levem meniju izberite “Reports” (Poročila).
 2. Znotraj “Reports” (Poročila), poiščite “Life cycle” (Življenjski cikel) in pod tem izberite “Engagement” (Vključenost).
 3. Na strani “Engagement” (Vključenost) poiščite “Average Engagement Time” (Povprečen čas vključenosti), kjer bodo prikazani podatki o povprečnem času, ki ga uporabniki preživijo z vključenostjo na vaši spletni strani.
povprečen čas vključenosti v GA4

Vprašanje za razmislek: kaj vaše obiskovalce zmoti, da spletno stran hitro zapustijo?

Hitrost nalaganja strani: Če se vaša spletna stran nalaga počasi, obiskovalci morda ne bodo želeli čakati. Uporabite orodja, kot je Google PageSpeed Insights, za analizo in izboljšanje hitrosti nalaganja.

Uporabniška izkušnja: Preverite, ali je navigacija po vaši spletni strani enostavna in intuitivna. Zapletena ali zmedena navigacija lahko odvrne obiskovalce.

Kakovost vsebine: Ali je vaša vsebina relevantna, zanimiva in vredna časa obiskovalcev? Nezanimiva ali neustrezna vsebina lahko hitro odvrne obiskovalce.

Mobilna odzivnost: Če vaša spletna stran ni optimizirana za mobilne naprave, lahko to odvrne velik del uporabnikov, ki dostopajo do interneta preko pametnih telefonov.

Napake na spletni strani: Preverite, ali so na vaši spletni strani tehnične težave ali napake, ki bi lahko vplivale na uporabniško izkušnjo.

Pomanjkanje jasnosti: Če obiskovalci ne razumejo, kaj vaša spletna stran ponuja ali kako lahko izkoristijo vaše storitve/izdelke, bodo morda hitro odšli.

Preveč oglasov ali pop-upov: Prekomerno število oglasov ali nadležnih pop-upov lahko negativno vpliva na uporabniško izkušnjo in povzroči, da obiskovalci zapustijo stran.

Pomanjkanje angažiranosti: Pomanjkanje interaktivnih elementov, kot so video vsebine, ocene, komentarji ali forumi, lahko zmanjša angažiranost obiskovalcev.

5. Ogledi

To je še ena pomembna meritev vključenosti, ki prikazuje število, kolikokrat so vaši uporabniki ogledali spletno stran.

Z ocenjevanjem merjenja ogledov v GA4 lahko razvijete učinkovito strategijo optimizacije za iskalnike (SEO). Poleg tega vam ogledi lahko pomagajo ugotoviti, kako se vaša spletna stran obnese in kako spremembe na spletni strani vplivajo na vedenje vaših uporabnikov.

Kje najdete to metriko:

 1. V levem meniju izberite “Reports” (Poročila).
 2. Znotraj “Reports” (Poročila), poiščite “Life cycle” (Življenjski cikel) in pod tem izberite “Acquisition” (Pridobitev).
 3. Pod “Acquisition” (Pridobitev) izberite “Traffic acquisition” (Pridobivanje prometa).
 4. Na strani “Traffic acquisition” (Pridobivanje prometa) boste našli podatke o ogledih strani, razčlenjenih po različnih virih obiska, kot so direktni obisk, preko iskalnikov, socialnih medijev itd.

ogledi v GA4

Vprašanje: ali na vaši spletni strani nudite učinkovito uporabniško izkušnjo?

Razumete priljubljenost posameznih strani: Ugotovite, katere strani so najbolj obiskane in katere manj, kar vam lahko pomaga pri odločanju o tem, kam usmeriti svoje SEO in vsebinske napore.

Prepoznate trende v obisku: Spremljanje sprememb v številu ogledov čez čas vam lahko pokaže, kako se spreminja zanimanje za vašo spletno stran in katere vsebine so trenutno najbolj aktualne.

Ocenite učinkovitost sprememb na spletni strani: Če ste nedavno posodobili vsebino, dizajn ali funkcionalnost vaše spletne strani, lahko spremljanje ogledov pokaže, kako te spremembe vplivajo na zanimanje in vedenje obiskovalcev.

Izboljšate uporabniško izkušnjo: Z analizo, katere strani so najbolj ogledane in kako dolgo, lahko prilagodite vsebino in navigacijo, da izboljšate uporabniško izkušnjo in zadržite obiskovalce na vaši spletni strani dlje časa.

6. Dogodki

Število dogodkov v GA4 označuje, kolikokrat so vaši uporabniki sprožili določen dogodek. Razkrivanje podrobnosti o poti vašega uporabnika vam bo omogočilo bolj poglobljeno razumevanje vaših strank.

Dogodek je lahko katera koli interakcija uporabnika z vašo spletno stranjo, ki jo želite spremljati. To vključuje različne aktivnosti, kot so:

 • Kliki na povezave,
 • Oddaja obrazcev,
 • Prenosi datotek,
 • Ogledi video vsebin,
 • Dodajanje izdelkov v košarico,
 • Zaključek nakupa,
 • Spremembe nastavitev.

Kje najdete to metriko:

 1. V levem meniju izberite “Reports” (Poročila).
 2. Znotraj “Reports” (Poročila), poiščite “Life cycle” (Življenjski cikel) in pod tem izberite “Engagement” (Vključenost).
 3. Na strani “Engagement” (Vključenost) poiščite “Events” (Dogodki), kjer boste našli podatke o različnih dogodkih, ki so bili zabeleženi na vaši spletni strani.

Tole pa je primer dogodkov, ki so v GA4 dodeljeni avtomatsko. Od vas je odvisno katere boste izbrali za sledenje in kateri so taki, ki za vas niso pomembni/dovolj zgovorni.

primer dogodkov v GA4

Vsakič, ko uporabnik izvede enega od teh dogodkov, se to zabeleži in šteje v skupno število dogodkov. Ta metrika vam omogoča, da vidite, katere funkcije ali vsebine na vaši spletni strani so najbolj priljubljene med uporabniki. S spremljanjem “Števila dogodkov” lahko bolje razumete, kako uporabniki interagirajo z vašo spletno stranjo, kar vam pomaga pri optimizaciji uporabniške izkušnje in izboljšanju učinkovitosti vašega spletnega mesta.

Vprašanje za razmislek: Kateri so vaši najpomembnejši dogodki?

Določanje, kateri dogodki so za vas najbolj pomembni v kontekstu analize spletnega obiska in vedenja uporabnikov, je ključnega pomena za uspešno digitalno strategijo. Tukaj je nekaj korakov, ki vam bodo pomagali identificirati te ključne dogodke:

Razumevanje poslovnih ciljev: Najprej jasno opredelite, kaj želite doseči s svojo spletno stranjo. Ali je to povečanje prodaje, generiranje potencialnih strank, povečanje angažiranosti uporabnikov, izobraževanje obiskovalcev ali kaj drugega?

Analiza poti uporabnika: Razmislite o poti, ki jo uporabnik opravi na vaši spletni strani. Kateri koraki so ključni za doseganje vaših poslovnih ciljev? To so lahko dejanja, kot so dodajanje izdelka v košarico, izpolnitev kontaktnega obrazca, prijava na e-novice ali prenos dokumenta.

Vrednotenje Interakcij: Preučite, katere interakcije in vedenja uporabnikov so najbolj povezane z visoko vrednostjo za vaše poslovanje. Na primer, za e-trgovino bi lahko bili to ogledi izdelkov, dodajanja v košarico in zaključki nakupa.

Usklajevanje z marketinškimi kampanjami: Identificirajte dogodke, ki so pomembni za uspeh vaših marketinških kampanj, kot so kliki na oglase, prijave na dogodke ali sodelovanje v promocijah.

7. Konverzije

Podatki o konverzijah so bistveni del poročil o uspešnosti vašega poslovanja. S spremljanjem ključnih dejanj vaših uporabnikov lahko identificirate optimalne načine za izboljšanje vaše donosnosti naložbe. V Google Analytics 4 (GA4) lahko določite, kateri dogodki naj se štejejo kot konverzije in sicer takole:

 • Najprej se prijavite v svoj Google Analytics račun in odprite želene GA4 nastavitve.
 • V levem bočnem meniju kliknite na “Configure” (Nastavitve) in nato izberite “Events” (Dogodki).
 • Tukaj boste videli seznam dogodkov, ki so že zabeleženi v vašem GA4 računu. Ti dogodki so lahko avtomatsko zabeleženi s strani GA4 ali pa ste jih ročno nastavili.
 • Poiščite dogodek, ki ga želite označiti kot konverzijo. Ob dogodku boste videli možnost “Mark as conversion” (Označi kot konverzijo) ali nekaj podobnega.
 • Kliknite na to možnost. Ko je dogodek označen kot konverzija, se bo to odražalo v vaših poročilih.
 • Če dogodek, ki ga želite spremljati kot konverzijo, še ni na seznamu, ga lahko ustvarite. Kliknite na “Create Event” (Ustvari dogodek) in sledite navodilom za nastavitev novega dogodka.
 • Po označitvi dogodkov kot konverzij lahko preverite njihovo uspešnost v razdelku “Conversions” (Konverzije) v vaših GA4 poročilih.

Kje najdete to metriko:

 1. V levem meniju izberite “Reports” (Poročila).
 2. Znotraj “Reports” (Poročila), poiščite “Life cycle” (Življenjski cikel) in pod tem izberite “Conversions” (Konverzije).
 3. Na strani “Conversions” (Konverzije) boste našli podatke o konverzijah, ki so bile zabeležene na vaši spletni strani.

Vsako GA4 poročilo ima že prednastavljeno konverzijo “nakup”, ampak če nimate spletne trgovine vam ta podatek ne bo prišel nič prav. V tem primeru morate sami ustvariti dogodke, ki jih nato označite za konverzije.

dogodki, ki so konverzije v GA4

Vprašanje: kako lahko dobim več konverzij?

Poudarite edinstvene prodajne prednosti (USP): Jasno komunicirajte, zakaj bi se stranke morale odločiti za vaš izdelek ali storitev. Poudarite prednosti in razloge, ki vas ločujejo od konkurence.

Optimizirajte obrazce za konverzijo: Zmanjšajte število polj v obrazcih in poenostavite postopek oddaje. Dolgi ali zapleteni obrazci lahko odvrnejo potencialne stranke.

Ustvarite prepričljive pozive k dejanju (CTA): Uporabite jasne in prepričljive pozive k dejanju, ki obiskovalce vodijo k naslednjemu koraku v procesu konverzije.

Uporabite ocene in izjave strank: Izjave zadovoljnih strank lahko povečajo zaupanje in verodostojnost vaše ponudbe.

Izboljšajte uporabniško izkušnjo: Zagotovite, da je vaša spletna stran enostavna za navigacijo, uporabite podatke o uporabnikih za prikaz prilagojenih sporočil, ponudb ali priporočil, ki so relevantna za posamezne obiskovalce.

8. Stopnja konverzije

Stopnja konverzije je meritev, ki prikazuje odstotek obiskovalcev vaše spletne strani, ki izvedejo želeno dejanje (konverzijo). Ta želena dejanja lahko vključujejo različne aktivnosti, kot so nakup izdelka, prijava na e-novice, izpolnitev kontaktnega obrazca, prenos datoteke ali opravljanje drugega pomembnega dejanja, ki je v skladu s cilji vaše spletne strani.

Stopnja konverzije se izračuna tako, da se število konverzij deli s skupnim številom obiskovalcev spletne strani in nato pomnoži s 100, da se dobi odstotek. Na primer, če ima vaša spletna stran 100 obiskovalcev in 5 od njih opravi nakup, je vaša stopnja konverzije 5%.

Kje najdete to metriko:

 1. Znotraj “Reports” (Poročila), poiščite “Life cycle” (Življenjski cikel) in pod tem izberite “Acquisition” (Pridobitev).
 2. Pod “Acquisition” (Pridobitev) izberite “User acquisition”.
 3. Na strani “User acquisition” poiščite podatke o stopnji konverzije, razčlenjene glede na različne vire obiska.

stopnja konverzije v GA4

Kakšna je dobra stopnja konverzije?

V e-trgovini se na primer dobra stopnja konverzije običajno giblje med 2% in 5%. To pomeni, da od vsakih 100 obiskovalcev spletne trgovine, med 2 in 5 obiskovalcev opravi nakup.

V B2B sektorju, kjer so konverzije pogosto povezane z izpolnitvijo obrazcev za povpraševanje ali prijavo na demo, je lahko dobra stopnja konverzije nižja, na primer med 1% in 3%, saj so ti cilji običajno bolj specifični in zahtevajo večjo zavezanost s strani obiskovalca.

Za spletne strani, ki se osredotočajo na generiranje potencialnih strank (lead generation), kot so prijave na e-novice ali prenosi vsebin, je lahko dobra stopnja konverzije višja, na primer med 5% in 10%.

Ta meritev je ključna za razumevanje učinkovitosti vaše spletne strani pri spodbujanju obiskovalcev k izvedbi ciljnih dejanj in je pomemben kazalnik uspešnosti vaših marketinških in prodajnih strategij.

Vprašanje za razmislek: kateri viri prometa so z vidika stopnje konverzije najbolj učinkoviti?

Ocenjevanje stopnje konverzije po virih: Preverite, kateri viri prometa prinašajo najvišje stopnje konverzije. To vam bo pomagalo razumeti, kateri kanali so najbolj učinkoviti pri spodbujanju ciljnih dejanj, kot so prodaja, prijave ali prenosi.

Analiza vrednosti obiskovalcev: Ocenite, kateri viri prometa prinašajo obiskovalce z najvišjo vrednostjo, na primer tiste, ki porabijo več ali se pogosteje vračajo na vašo spletno stran.

Spremljanje angažiranosti: Preučite, kateri viri prometa prinašajo najbolj angažirane obiskovalce, merjeno z metrikami, kot so čas na strani, število ogledanih strani in stopnja odboja.

Primerjava s cilji in pričakovanji: Primerjajte uspešnost različnih virov prometa s svojimi poslovnimi cilji in pričakovanji. To vam bo pomagalo pri odločanju o tem, kje usmeriti svoje marketinške napore in proračun.

9. Življenjska vrednost kupca

Ta metrika vam pomaga razumeti, kako dragoceni so vaši uporabniki za vaše poslovanje na podlagi njihove angažiranosti skozi celotno obdobje njihovega sodelovanja z vašim podjetjem.

To meritev lahko uporabite v kombinaciji z viri obiska, da identificirate najučinkovitejšo razporeditev vaših marketinških virov za pridobivanje teh uporabnikov.

Kje najdete to metriko:

 1. V levem meniju GA4 odprite razdelek “Explorations”.
 2. Pomaknite se vodoravno vse do konca, da najdete predlogo “User lifetime”.
 3. Kliknite na to predlogo, da ustvarite raziskavo o življenjski vrednosti uporabnikov. Poročilo bo avtomatično ustvarjeno z vnaprej določenimi dimenzijami in metrikami, ki vključujejo “First user medium”, “Total users”, “LTV Average”, “Average lifetime engagement duration” in “Average Lifetime transactions”.

življenjska vrednost kupca v GA4

Z analizo življenjske vrednosti v GA4 lahko tudi ugotovite, katere metode vam prinašajo uporabnike z visoko vrednostjo. Prav tako vam pomaga določiti, koliko denarja bi morali vložiti v pridobitev novega uporabnika.

Življenjska vrednost (LTV) uporabnika je pomembna, ker vam omogoča, da vidite dolgoročno vrednost vaših strank, ne le kratkoročnih dobičkov od posameznih transakcij. To vam omogoča boljše razumevanje dolgoročne donosnosti vaših marketinških kampanj in strategij pridobivanja strank.

Vprašanje: kako dragoceni so moji uporabniki glede na njihovo življenjsko vrednost?

Za oceno vrednosti vaših uporabnikov glede na njihovo življenjsko uspešnost lahko upoštevate naslednje korake:

Segmentacija uporabnikov: Razdelite svoje uporabnike v različne segmente na podlagi njihovega vedenja, demografskih podatkov in načina pridobivanja. To vam bo pomagalo razumeti, kateri segmenti so najbolj dragoceni.

Primerjava LTV s stroški pridobivanja: Ocenite, koliko vas stane pridobitev novega uporabnika (CAC – Customer Acquisition Cost) in to primerjajte z njihovo življenjsko vrednostjo. Idealno je, da je LTV znatno višji od CAC.

10. Skupni prihodki

Meritev skupnih prihodkov v GA4 prikazuje vsoto prihodkov iz prodaje. Ta meritev vam pomaga oceniti uspešnost vašega poslovanja v primerjavi z zastavljenimi cilji.

S spremljanjem teh številk lahko podjetje nadzoruje dinamiko svojih prodaj in po potrebi izvede prilagoditve. Poleg tega vam meritev skupnih prihodkov omogoča sledenje napredku vaših prodaj skozi čas in vas spodbuja k razmišljanju o izvedljivih rešitvah za generiranje večjih prihodkov.

Kje najdete to metriko:

 1. V levem meniju izberite “Reports” (Poročila).
 2. Znotraj “Reports” (Poročila), poiščite “Life cycle” (Življenjski cikel) in pod tem izberite “Monetization” (Monetizacija).
 3. Pod “Monetization” (Monetizacija) izberite “E-commerce purchases”.
 4. Na strani, ki se odpre, boste našli podatke o skupnih prihodkih, ki vključujejo različne metrike povezane s prihodki, kot so skupni prihodki, povprečna vrednost naročila in število transakcij.

skupni prihodki v GA4

S spremljanjem skupnih prihodkov lahko dobite jasno sliko o finančnem stanju vašega podjetja in učinkovitosti vaših prodajnih in marketinških strategij. To je ključno za dolgoročno načrtovanje in odločanje o strategijah za rast.

Na skupne prihodke lahko pogledate tudi širše in sicer iz teh treh perspektiv:

 • Celovit pogled na dohodek

Skupni prihodki združujejo različne vire dohodka, kot so prodaja izdelkov, naročnine in prihodki od oglaševanja. To daje celovit pogled na finančno uspešnost podjetja.

 • Ocenjevanje uspešnosti prodaje

Merjenje skupnih prihodkov vam omogoča, da ocenite, kako dobro vaši izdelki ali storitve ustvarjajo dohodek. To je še posebej pomembno za e-trgovino in druge spletne poslovne modele.

 • Razumevanje vpliva marketinških kampanj

Analiza skupnih prihodkov v povezavi z različnimi marketinškimi kampanjami vam omogoča, da ocenite njihovo učinkovitost in donosnost naložbe (ROI).

11. Obisk iz oglaševalskih kampanj

Ta meritev je pomembna, če izvajate oglaševalske kampanje. Prikazuje skupno število klikov na vaš oglas.

Meritev klikov na oglase oglaševalcev v GA4 je na voljo v vaših poročilih, če ste svoj GA4 povezali z oglaševalsko platformo.

Kje najdete to metriko:

 1. V levem meniju izberite “Reports” (Poročila).
 2. Znotraj “Reports” (Poročila), poiščite “Life cycle” (Življenjski cikel) in izberite “Acquisition” (Pridobitev).
 3. Pod “Acquisition” (Pridobitev) izberite “Traffic acquisition” (Pridobivanje prometa) ali podobno poimenovan razdelek.
 4. Na strani “Traffic acquisition” (Pridobivanje prometa) boste našli podatke o obiskih, razčlenjene po različnih virih, vključno z oglaševalskimi kampanjami.

obisk iz oglaševalskih kampanj

Vprašanje: ali moje oglasne kampanje generirajo dovolj (kvalitetnih ) klikov?

Pomembno vprašanje, ki skriva odgovore o učinkvitosti kampanj, ki pa je sestavljen iz več različnih metrik in sicer:

Pregled podatkov o klikih: Preverite število klikov, ki jih generirajo vaše kampanje, in jih primerjajte s cilji, ki ste si jih zastavili.

Analiza CTR: Ocenite razmerje med prikazi oglasov in številom klikov (CTR), da ugotovite, kako učinkovito vaši oglasi pritegnejo pozornost in spodbujajo k dejanju.

 • Povprečni CTR za iskalniško oglaševanje se običajno giblje okoli 1,5% – 3%. Vendar pa lahko za nekatere industrije ali specifične ključne besede ta številka preseže 5%.
 • Na platformah, kot so Facebook, Instagram in LinkedIn, se CTR močno razlikuje glede na ciljno publiko in vrsto vsebine. Povprečni CTR na teh platformah se lahko giblje od 0,5% do 1,5%, odvisno od industrije in kakovosti oglasov.

Segmentacija kampanj: Analizirajte, katere kampanje, oglasi ali ciljne skupine prinašajo največ klikov in prepoznajte vzorce uspešnosti.

Optimizacija oglasov: Na podlagi teh analiz prilagodite elemente, kot so kopija oglasa, slike, ciljne skupine ali ponudbe, da izboljšate število klikov.

Testiranje in prilagajanje: Redno izvajajte A/B testiranje različnih verzij oglasov, da ugotovite, kateri elementi najbolj učinkovito spodbujajo klike.

Zaključek

V tem članku smo raziskali ključne metrike Google Analytics 4 (GA4), ki so bistvene za razumevanje in izboljšanje vašega spletnega poslovanja. Od obiskovalcev in sej, ki osvetljujejo vašo ciljno publiko in njihovo vedenje, do stopnje vključenosti in povprečnega časa vključenosti, ki kažeta na kakovost uporabniške izkušnje. Prav tako smo obravnavali pomen spremljanja konverzij in stopnje konverzije, ki sta ključna za merjenje uspešnosti vaših marketinških prizadevanj.

Poleg tega smo poudarili, kako lahko analiza življenjske vrednosti uporabnikov in skupnih prihodkov ponudi vpogled v dolgoročno vrednost in finančno uspešnost vašega poslovanja. Prav tako smo razložili, kako lahko meritev klikov na oglase oglaševalcev pomaga pri ocenjevanju uspešnosti vaših oglaševalskih kampanj.

Vsaka od teh metrik igra ključno vlogo pri oblikovanju celovite slike o uspešnosti vašega spletnega poslovanja. Z rednim spremljanjem in analizo teh podatkov lahko natančno določite, kje so vaše močne točke in kje obstajajo priložnosti za izboljšave. To vam omogoča, da sprejemate podatkovno podprte odločitve, ki vodijo k boljši uspešnosti, večji donosnosti naložbe in trajnostni rasti vašega podjetja.

V svetu digitalnega marketinga je ključnega pomena, da ste vedno korak pred konkurenco. Z uporabo GA4 in njegovih naprednih analitičnih zmogljivosti lahko zagotovite, da so vaše marketinške strategije usmerjene, učinkovite in prilagojene potrebam vaše ciljne publike.

Uspešno.

Ekipa Spletnik

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran