To spletno mesto uporablja piškotke.
Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Piškotki v spletni kuhinji

Sigurno ste že slišali za izraz piškotki ali izvorno cookies v kontekstu spletnega marketinga. Če takrat niste vedeli, zakaj gre, preberite ta članek in za vedno boste poznali povezavo med peko in računalniki.

Kaj so spletni piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, shranjene na računalniku. Njihov namen je zadržati skromno količino specifičnih podatkov določenega uporabnika ali spletne strani. Do njih lahko dostopamo preko serverja ali uporabnikovega računalnika. To omogoča serverju, da dostavi uporabniku prilagojeno spletno stran, ali pa sama stran vsebuje takšne skripte, ki poznajo podatke v piškotku in zato lahko podajo informacije od enega obiska spletne strani (ali sorodne strani) do naslednjega.

Ali so piškotki omogočeni v brskalniku?

Želite vedeti, ali imate omogočene piškotke v svojem brskalniku? Obiščite stran, kjer lahko to preverite. Tukaj lahko poljubno nastavljate dostop piškotkov. V brskalniku Google Chrome izgleda tako:

spletni piškotki

Kaj vsebuje spletni piškotek?

Vsak piškotek je majhna preglednica vrednosti, ki se pojavljajo v paru (ključ, podatek) – na primer (ime, Janez) (priimek, Novak). Ko koda na serverju ali računalniku prebere in prikliče podatke v piškotku, jih uporabi, da ustrezno prilagodi podstran.

Kdaj so piškotki ustvarjeni?

Podatki se običajno ustvarijo, ko je naložena nova podstran – na primer ob kliku na gumb prijavi – podstrani so odgovorne, da shranijo vrednosti v piškotek. Če se je uporabnik odločil, da onemogoči piškotke v brskalniku, bo operacija zapisovanja neuspešna, naslednje strani, ki se opirajo na piškotke, pa bodo morale poseči po privzeti možnosti ali pozvati uporabnika, naj ponovno vnese informacije v piškotek.

Zakaj jih uporabljamo?

Piškotki so primerni za prenos informacij med sejami podstrani, ali med sejami sorodnih strani, ne da bi pri tem obremenjevali server z ogromnimi količinami podatkov. Shranjevanje podatkov na server brez cookijev bi bilo problematično tudi zato, ker je težko priklicati določen podatkek o uporabniku brez dodatnega logiranja ob vsakem obisku strani.

spletni piškotek

Če je veliko informacij za arhiviranje, uporabljamo piškotke kot sredstvo za identifikacijo uporabnika, tako da lahko nadaljnje sorodne informacije poiščemo v bazi podatkov na strani strežnika. Na primer, prvič, ko obiskovalec obišče stran, lahko izbere uporabniško ime, ki je že shranjeno v piškotku, in zagotovi informacije, kot so geslo, ime, naslov in podobno. Ti podatki so shranjeni v bazi z uporabo uporabniškega imena kot ključa. Kasneje, ko ponovno obišče spletne stran, bo server prebral piškotek, da najde uporabniško ime, in prikliče vse informacije o uporabniku, ne da bi jih moral pri tem ponovno vnesti.

Koliko časa je spletni piškotek veljaven?

Čas veljavnosti piškotka je lahko določen, ko je le-ta ustvarjen. Piškotek je po privzetem načinu uničen, ko uporabnik zapre vsa okna brskalnika, življenjsko dob pa lahko poljubno nastavljamo.

Kdo lahko dostopa do piškotkov?

Ko je cookie ustvarjen, ga je možno nadzorovati z nastavitvijo njegove root domene. Na takšen načine je dostopen z vsakim URL naslovom, ki pripadajo root domeni. Na primer – root nastavimo na kajjepiskotek.si, piškotek pa bo tako na voljo stranem www.kajjepiskotek.si ali blog.kajjepiskotek.si. To uporabljamo zato, da lahko sorodne podstrani komunicirajo med seboj. Privzeto so piškotki vidni vsem stranem njihove domene, toda ob ustvarjenju jim lahko omejimo dostop do podstrani – na primer www.kajjepiskotek./galerija.

Kako varni so piškotki?

Veliko je polemik o varnosti in privatnosti na spletu. Piškotki niso grožnja varnosti, saj so uporabljeni le za shranjevanje od uporabnika dovoljenih informacij ter takšnih, ki jih server že ima.

Res je, peka, kot jo poznamo v kuhinji, nima veliko povezave s spletnimi stranmi. Toda sedaj veste, kaj so piškotki v spletnem marketingu.

Če potrebujete novo spletno stran ali bi jo radi le malo osvežili, pa nam pišite.

Sladek dan želim!

Spletnik marketing

Copyright © 2020 Spletnik . Vse pravice pridržane