To spletno mesto uporablja piškotke.
Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Spletni piškotki – ali kaj moramo o njih vedeti

Če na vaši spletni strani uporabljate storitve kot so Google Analytics, Google Remarketing, Behavior scoring, sledilne piškotke socialnih omrežij, ali druge piškotke, ki niso nujni za delovanje samih storitev ali pretok informacij, morate od obiskovalcev vaše spletne strani za uporabo piškotkov tovrstnih storitev po novem zahtevati privolitev.

Rok za implementacijo zakonskih sprememb je 15. 6. 2013.

Konec lanskega leta je Slovenija namreč sprejela nov Zakon o elektronskih komunikacijah, ki v 157. členu predpisuje način uporabe spletnih piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Konec marca je informacijska pooblaščenka izdala smernice, v katerih opisuje, kako se lahko piškoti uporabljajo. V teh smernicah informacijski pooblaščenec strogo omejuje uporabo piškotov na spletnih straneh.

Kaj so piškotki?

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave uporabnikov, s katerimi dostopajo do interneta. Sam piškotek ne vsebuje ali zbira informacij. Če pa ga prebere strežnik skupaj s spletnim brskalnikom, je to lahko spletnemu mestu v pomoč pri izvajanju uporabniku prijaznejših storitev – na primer tako, da se spomni prejšnjih nakupov ali podatkov o uporabnikovem računu. Samo strežnik, ki je poslal piškotek, lahko  prebere in uporablja ta piškotek. Na spletnem mestu, vrednem zaupanja, lahko tako piškotki obogatijo izkušnjo.

Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom uporabnika, saj lahko v brskalniku, ki ga uporablja, hranjenje piškotkov omeji ali onemogoči.

Kakšne vrste piškotkov ureja zakon?

157. člen ZEKom-1 določa dve izjemi, pri katerih od uporabnika NI POTREBNO VNAPREJ PRIDOBITI SOGLASJA za uporabo:

 • Piškotki, s katerimi se zagotavlja pravilen pretok zahtev in informacij med strežniki in končnimi točkami (load balancing).
 • Sejni piškotki, ki so uporabljeni za to, da si spletno mesto zapomni uporabnikov vnose v spletne obrazce, nakupovalno košarico, ipd.
 • Piškotki za avtentikacijo uporabnika, ki so potrebni, da si spletno mesto uporabnika zapomni, potem, ko se je prijavil v storitev (npr. spletna banka, storitve, kjer se uporabnik vpiše s svojim uporabniškim imenom in geslom …).
 • Piškotki, ki so potrebni zaradi varnosti in zavarovanja (npr. zaznavajo napačne vpise in tako preprečujejo zlorabe sistemov za vpisovanje in registracijo).
 • Piškotki, ki omogočajo predvajanje multi-medijskih vsebin in so potrebni zato, da se predvaja video ali avdio vsebina na spletnem mestu (t.i. flash cookies, ker je najpogostejša tehnologija za predvajanje Adobe Flash).
 • Piškotki za prilagoditev nastavitev uporabnikovim željam, kot so nastavitve jezika ali način razvrščanja rezultatov/vsebine. Uporabnik tako zahtevo nedvomno izrazi z izborom določenega ukaza in brez piškotka tega ni moč izvesti.
 • Piškotki, ki so vezani na vtičnike (social media plug-in) družbenih omrežij in storitev: družbena omrežja omogočajo spletnim mestom, da v svojo vsebino integrirajo njihove produkte – tako lahko uporabniki delijo vsebine s svojimi prijatelji (različni gumbi, kot so všeč mi je, deli vsebino, priporoči …).

Primeri piškotkov, pri katerih JE POTREBNO VNAPREJ PRIDOBITI SOGLASJE UPORABNIKA:

 • Piškotki, ki omogočajo boljše funkcionalnosti, boljše delovanje spletnega mesta in boljšo uporabniško izkušnjo, pa jih ni mogoče šteti za izjemo – torej niso nujno potrebni, da se izvede neka storitev.
 • Piškotki, vezani na vtičnike družbenih omrežij, kadar so ti uporabljeni kot sledilni piškotki in ne prenehajo po tem, ko se uporabnik izpiše iz družbenega omrežja.
 • Piškotki vezani na namen oglaševanja in trženja – lahko jih naloži obiskano spletno mesto (1st party) ali pa prihajajo s strani tretjih (oglaševalske mreže, partnerske spletne strani, ponudniki storitev – 3rd party).
 • Spletno vedenjsko oglaševanje je posebna vrsta oglaševanja, ki vključuje sledenje uporabnikom preko različnih spletnih strani in beleženje njihovih interesov, preferenc.

Nova zakonodaja uporabe piškotkov torej ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila – pod kakšnimi pogoji in kako je piškotke in podobne tehnologije dovoljeno uporabljati. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.

 

Kaj morate storiti, če uporabljate piškotke?

Če na vaši spletni strani uporabljate storitve kot so Google Analytics, Google Remarketing, Behavior scoring, sledilne piškotke socialnih omrežij, ali druge piškotke, ki niso nujni za delovanje samih storitev ali pretok informacij, morate od obiskovalcev vaše spletne strani od 15.6.2013 dalje za uporabo piškotkov tovrstnih storitev zahtevati privolitev.

Vašo spletno stran morate opremiti najmanj s takšnim opozorilom, ki ga mora pred namestitvijo piškotka na spletni strani obiskovalec potrditi – šele nato je spletni strani dovoljena namestitev piškotka v brskalnik uporabnika.

Pri tem je potrebno obvezno upoštevati, da uporabniku spletne strani ob obisku vaše spletne strani ni dovoljeno brez soglasja naložiti nobenih piškotkov, za katere je po zakonu potrebno vnaprejšnja privolitev. Šele po privolitvi je uporabniku dovoljeno namestiti piškotke za storitve kot so Google Analytics, Google Remarketing, sledenje obiskovalcem itn.

 

Ali obstaja kakšna enostavna rešitev?

Za vse lastnike spletnih strani, ki želijo še naprej uporabljati storitve kot so Google Analytics, Google Remarketing, sledenje obiskovalcem itn.. smo pripravili posebno ponudbo, s katero boste zadostili zakonskim zahtevam za uporabo neobveznih piškotkov – programski dodatek “Piškotek 2013”.

Programski dodatek “Piškotek 2013”

Programski dodatek “Piškotek 2013” vključuje:

 • vgradnjo opozorila “BOX” ali “BAR” z izbranim tekstom naročnika
 • prilagoditev barve gumba barvam naročnikove CGP
 • vgradnjo skripte za preprečitev zapisovanja piškotkov do oddaje privolitve

Cena: 80 € + DDV

Cena za naročnike spletnih strani Spletnik: 30 € + DDV
Cena za naročnike spletnih trgovin Shop123.si: 40 €+ DDV

 

Naročnikom svetujemo tudi pripravo in objavo informacij o vrsti piškotkov in načinu uporabe zbranih podatkov na posebni podstrani – bodisi v sklopu splošnih pogojev poslovanja, sklopu varovanja osebnih podatkov ali samostojnem sklopu, namenjenem spletnim piškotkom.

 • Priprava in objava strani z informacijami o uporabi spletnih piškotkih.

Cena: 40 € + DDV

Cena za naročnike spletnih strani Spletnik: 20 € + DDV
Cena za naročnike spletnih trgovin Shop123.si: 20 €+ DDV

 

 

Dodatne informacije in naročila

Za naročilo in več informacij nas lahko kontaktirate preko kontaktnega obrazca, nas pokličete na 01 600 99 30 ali nam pišete na info@spletnik.si

 

[VIR: Spletni piškotki ali kaj moramo o njih vedeti, Spletnik.si]
Poganja Spletnik | Vse pravice pridržane © 2017