Kaj je SSL certifikat in zakaj ga vaša spletna stran potrebuje?

Dec 16, 2020
Dec 16, 2020
Kaj je SSL certifikat in zakaj ga potrebujete? - Spletnik blog

Zelo enostavno povedano, kratica SSL v digitalnem svetu predstavlja neko standardno varnostno tehnologijo, ki zagotavlja varnost pretoka spletnih podatkov, z uporabo enkripcije. Pri spletnih straneh gre tu za certifikat, ki označuje, da je neka spletna stran varna.

Ste že kdaj opazili, da se nekateri URL-ji začnejo s http://, drugi pa s https://? Mogoče ste opazili te dodatne “s-je”, ko ste brskali po spletnih straneh ali spletnih trgovinah, ki zahtevajo posredovanje občutljivih podatkov, na primer spletno plačevanje računov. Toda od kod ta dodatni “s” in kaj pomeni? Tehnologija, ki je odgovorna za te pomembne “s-je”, se imenuje SSL, kar pomeni “Secure Sockets Layer”. To pomeni, da svojo domeno zaščitite z uporabo HTTPS protokola.

Gre za šifrirano različico HTTP, ki je glavni protokol za prenos podatkov prek svetovnega spleta. HTTPS ščiti komunikacijo med brskalnikom in strežnikom pred prestrezanjem in poseganjem napadalcev. Vse spletne strani, ki v naslovni vrstici prikazujejo ikono ključavnice, uporabljajo HTTPS (HyperText Transfer Protocol Secure) oz. je opremljena z različnimi SSL certifikati (enim ali več). To pomeni, da so osebni podatki med prenosom informacij zavarovani, kar zagotavlja zaščito povezave in preverjanje pristnosti velike večine današnjega spletnega prometa. Z drugimi besedami, dodatni “s” pomeni, da je vaša povezava s to spletno stranjo varna in šifrirana. Spletne strani, ki nimajo SSL certifikata so nezaščitene in predstavljajo potencialno nevarnost, saj imajo nizko stopnjo varnosti.

Spletna stran spletnik.si je zaščitena z SSL certifikatom. - Spletnik Blog
Spletna stran spletnik.si je zaščitena z SSL certifikatom.

Kot potrošnik si vedno želite ob obisku katere koli spletne strani, ki ji zaupate svoje bistvene podatke, videti https://. Vaši osebni podatki morajo biti zaščiteni, spletne strani, katerim jih posredujete, pa zaupanja vredne. Kot lastnik domene, pa je vaša odgovornost, da svojim obiskovalcem zagotavljate določeno stopnjo varnosti pri prenosu občutljivih podatkov. Lastniki spletnih strani in spletnih trgovin takoj preverite, ali imate SSL certifikat. Certifikati SSL torej zagotavljajo visoko stopnjo varnosti. Ponudniki, ki imajo spletne strani zaščitene s certifikati SSL so zaupanja vredni.

Kaj je SSL certifikat?

SSL certifikati so majhne podatkovne datoteke, ki kriptografsko vzpostavijo šifrirano povezavo med spletnim strežnikom in brskalnikom. Ta povezava zagotavlja, da vsi podatki, ki se prenašajo med spletnim strežnikom in brskalnikom, ostanejo zasebni. Vsak SSL certifikat zagotavlja določeno stopnjo varnosti, več o različnih vrstah certifikatov pa bomo govorili v nadaljevanju.

Za zagotovitev varnejše izkušnje brskanja po spletu, se je Google že pred leti odločil, da bo označil spletne strani, ki nimajo nameščenega SSL certifikata. Če kdo ne spoštuje tega pravila, ga bodo vsi priljubljeni spletni brskalniki, ki se uporabljajo po vsem svetu, kot je npr. Google Chrome, “kaznovali” z opozorilnim sporočilom „Not Secure“  oz. “Nahajate se na nevarni spletni strani” v URL-vrstici. To pomeni, da je varnost vaših podatkov ogrožena in stran ni zaupanja vredna. Zato raje pojdite na drugo spletno stran, ki ima SSL certifikat in nudi varno povezavo svojim obiskovalcem.

SSL Secure Encryption - Spletnik blog

Internet je velik kot vesolje in na njem se ne najdejo zgolj priložnosti za odlične posle, pač pa tudi za goljufije, zaradi katerih lahko izgubite še mnogo več kot le denar. 

Če ste leta 2020 lastnik spletne strani, potem potrebujete SSL certifikat. Tako preprosto je. Za zaščito domen je nujno treba poskrbeti. Z nezaščiteno domeno lahko v poslu veliko izgubite. Samo pomislite, da grejo obiskovalci vaše spletne strani zaradi tega, ker stran nima certifikata, raje h konkurenci.

SSL certifikat ni več luksuz; dandanes je to nujna potreba. Investicija pa je tako nizka (če hkrati pri istem ponudniku zakupite gostovanje, tudi brezplačna), da to ne sme biti razlog, zakaj ga še niste namestili na vašo spletno stran.

Kako SSL certifikat deluje?

Najprej naj poenostavimo in ponazorimo komunikacijo med odjemalcem (brskalnikom) in spletno stranjo (strežnikom), ko je vmes napadalec.

Kako SSL certifikat deluje? - Spletnik Blog
Vir: https://ahrefs.com/blog/what-is-https/

Kot lahko vidite, lahko napadalci dobijo občutljive podatke, kot so podatki za prijavo in plačilo, ali v zahtevane vire vstavijo zlonamerno kodo. Potencialni omrežni napadi se lahko zgodijo na katerikoli spletni strani, ki nima SSL certifikata. SSL certifikat šifrira zahteve in odgovore HTTP, tako da bo prestrezni napadalec na primer namesto podatkov o kreditni kartici videl samo naključne znake. Certifikati SSL obiskovalcem omogočajo varno brskanje po spletu. Še vedno pa je breme zagotavljanja varnosti brskanja na spletu na lastnikih domen. Certifikati SSL so smiselni ob tem, ko poteka registracija domen in ko si uredimo gostovanje. Zato je pomembno, da zavarujemo povezavo med spletno stranjo in brskalnikom.

Katere vrste SSL certifikatov obstajajo?

Čeprav vsi SSL certifikati uporabljajo podobne metode za zagotavljanje šifriranja, preverjanja pristnosti in integritete, se med seboj bistveno razlikujejo glede informacij, ki jih vsebujejo o zaščitenih identitetah oz. kakšno stopnjo zaščite omogoča posamezni certifikat. Podatki, na katere se navezujejo SSL certifikati, so šifriranje in preverjanje veljavnosti ter številka domene. Za potrdila o šifriranju in preverjanju veljavnosti delimo SSL certifikate na domenski SSL certifikat, poslovni SSL certifikat in razširjeni SSL certifikat. SSL certifikati, opredeljeni s številko domene, so lahko enojni, večdomenski in nadomestni Wildcard SSL certifikati. Registracija domen in nakup certifikata gresta po navadi z roko v roki. Vse cene pri ponudnikih vsebujejo DDV, poleg tega pa ob zakupu gostovanja certifikat dobite brezplačno.

Glede na vrsto storitve, ki jo ponujate na spletnih straneh, se odločite za primeren SSL certifikat. V nadaljevanju podrobneje predstavljamo posamezne tipe SSL certifikatov. Tako certifikate delimo glede na vrsto.

Razširjeni SSL certifikati (EV SSL)

Razširjeni SSL certifikati (EV SSL) v naslovni vrstici prikazujejo ključavnice, HTTPS, ime podjetja in državo podjetja. Vsi ti podatki so vidni naslovni vrstici, da ne bi bili zamenjani z neželeno spletno stranjo. EV SSL certifikati so najdražji certifikati, ki jih lahko dobite, vendar so dragoceni za prikaz legitimnosti vaše domene oz. da poslujete s spletno stranjo, ki je vredna zaupanja. Če želite nastaviti razširjeni EV SSL certifikat, morate dokazati, da ste lastnik domene, ki bi jo radi zaščitili z uporabo HTTPS protokola. To uporabnikom zagotavlja, da zakonito zbirate podatke, potrebne za izvedbo določenih dejanj – na primer številko kreditne kartice za spletno transakcijo. Razširjeni EV SSL certifikat lahko pridobi katero koli podjetje oz. organizacija. Če na primer vaša stran obdeluje spletna plačila ali zbira podatke, morate ta certifikat nujno pridobiti, saj zagotavlja varno povezavo.

Kako je videti EV potrdilo v spletnem brskalniku? Če kliknete ključavnico za ogled SSL certifikata spletnega mesta in je spletno mesto zaščiteno, bo prikazano ime lastnika spletnega mesta.

SSL certifikat - Spletnik blog

V Chromu kliknite certifikat, nato izberite zavihek Podrobnosti in polje Zadeva. Prikazani podatki o lastniku spletnega mesta so potrjeni s certifikatom, zato lahko zaupate, da je subjekt, ki upravlja spletno mesto, takšen, za katerega trdi, da je.

EV subject information in Chrome
Vir: https://www.ssl.com/article/dv-ov-and-ev-certificates/

Poslovni SSL certifikati

Validacija organizacije oz. podjetja poteka s poslovnim SSL certifikatom, ki preveri identiteto organizacije (npr. podjetja, neprofitne ali vladne organizacije). Poslovni SSL certifikat oz. certifikat za različne organizacije potrjuje, da je preverjanje vaše organizacije in domene resnično. Ti SSL certifikati ponujajo srednjo stopnjo zaupanja in so pridobljeni v dveh korakih. Najprej bo overitelj potrdil, kdo je lastnik domene in ali organizacija deluje zakonito. V naslovni vrstici brskalnika uporabniki vidijo majhno zeleno ključavnico z imenom podjetja. To vrsto potrdila uporabite, če nimate finančnih virov za razširjen SSL certifikat, a vseeno želite ponuditi zmerno raven preverjanja.

Poslovne certifikate oz. SSL certifikate za organizacije pogosto uporabljajo korporacije, vlade in drugi subjekti, ki želijo svojim obiskovalcem zagotoviti dodatno stopnjo zaupanja. Poleg tega, da ta tip certifikata nudi varnost, se lahko to vrsto SSL certifikata se uporablja tudi za podpisovanje dokumentov, overjanje odjemalca ipd.

Kako je v spletnem brskalniku videti SSL certifikat za organizacije? Ko kliknete ključavnico za ogled informacij o certifikatu v spletnem brskalniku, je ta certifikat videti enako kot domenski certifikat.

OV certificate in Google Chrome

Poglobite se lahko tako, da si ogledate polje Zadeva potrdila. V Chromu lahko to storite tako, da kliknete na certifikat, nato izberete zavihek Podrobnosti in polje Zadeva.

Vir: https://www.ssl.com/article/dv-ov-and-ev-certificates/

Domenski SSL certifikati

Preverjanje domene, ki ga opravlja domenski SSL, je najnižja raven preverjanja. Domenski SSL certifikat ponuja nizko stopnjo šifriranja, ki je prikazana kot zelena ključavnica poleg URL-ja v naslovni vrstici. Domenski SSL certifikat je najhitrejša potrditev, ki jo lahko prejmete, za prijavo pa boste potrebovali le nekaj dokumentov podjetja. Za Domenski SSL certifikat bo overitelj preveril pravico prosilca do lastništva predložene domene. Domenski SSL certifikati ne zaščitijo poddomen, samo ampak samo domeno. Za razliko od razširjenega SSL certifikata domenski SSL certifikat ne preveri nobenih identitetnih podatkov, zato ne boste vedeli, kdo prejema vaše šifrirane podatke. Če pa ste del podjetja, ki si ne more privoščiti SSL certifikata na višji ravni, to delo opravi domenski SSL certifikat.

Kako izgleda domenski certifikat v spletnem brskalniku? Enako kot certifikat za organizacije (zgoraj).

Wildcard SSL certifikati

Wildcard SSL certifikati so nadomestni SSL certifikati v kategoriji “številka domene in poddomene”. Nadomestni Wildcard SSL certiikati zagotavljajo, da lahko, če kupite potrdilo za eno domeno, isto potrdilo uporabite za poddomene. Če ste na primer kupili nadomestni znak za example.com, ga lahko uporabite za mail.example.com in blog.example.com. Takšna možnost je cenejša kot pridobitev več SSL certifikatov za številko ali domeno. Tudi pri tem certifikatu v naslovni vrstici vidite znak ključavnice.

Večdomenski SSL certifikati

Večdomenski SSL certifikati omogočajo, da je več imen domen na istem SSL certifikatu. Večdomesnki SSL certifikati so bili ustvarjeni za premostitev komunikacije med enim strežnikom in brskalnikom, vendar so se od takrat razširili, tako da so vključevali več imen domen istega lastnika. Večdomesnki SSL certifikati v naslovni vrstici prikazuje ključavnico za prikaz preverjanja. Lahko se štejejo tudi za razširjene SSL certifikate, če so konfigurirani tako, da prikazujejo to zeleno besedilo, ključavnico in domačo državo. Razlika je le v številu domen, povezanih s tem potrdilom. Večdomesnki SSL certifikati zajemajo do 100 domen.

Enodomenski SSL certifikati

Enodomenski SSL certifikat ščiti eno domeno. Pri enodomenskem SSL certifikatu si morate zapomniti, da ga ne morete uporabiti za zaščito poddomen ali popolnoma druge domene. Če na primer ta certifikat kupite za na primer example.com, ga ne morete uporabiti za blog.example.com ali 2ndexample.com. Tudi pri tem certifikatu se v naslovni vrstici pojavi znak ključavnice.

Katere so prednosti uporabe SSL certifikatov?

Varnost je torej prva beseda, ko pride do izmenjave podatkov med spletno stranjo in brskalnikom. SSL certifikati imajo svoj namen in ta je v prvi vrsti varovanje podatkov, ki jih na spletni strani pustijo obiskovalci. Npr. zaupanja vredni ponudnik oz. lastnik domene že ima SSL certifikat (ali SSL certifikate), kar mu omogoča visoko stopnjo varnosti, ki jo ima prenašanje podatkov z njegovo spletno stranjo. V nadaljevanju si bomo ogledali, katere so prednosti uporabe SSL certifikatov.

Katere so prednosti uporabe SSL certifikatov? - Spletnik blog

SSL certifikati ščitijo podatke

SSL certifikati skrbijo za varen prenos podatkov uporabnikov po spletu. Njihova naloga je, da sproti šifrirajo vse besedilne podatke: imena, naslove, gesla, številke kreditnih kartic in podobnega. Dešifrira jih pa jih lahko le stran, ki so ji ti podatki dejansko namenjeni.

Če ste torej lastnik spletne trgovine ali pa izvajate spletno anketo, mora biti vaša prioriteta skrb za podatke vaših uporabnikov. SSL certifikat lahko seveda namestite tudi na osebno spletno stran ali blog, saj boste s tem povečali ne samo varnost svojih obiskovalcev pač pa tudi svoj ugled. 1 od 10 spletnih strani ne ščiti občutljivih podatkov uporabnikov in je zato nevarna.

Pokažite svojim strankam, ki vam zagotavljajo posel, da vam lahko zaupajo svoje podatke in namestite SSL certifikat. Vaša stran bo tako opremljena s simbolom zaklenjene ključavnice, ki vzbuja zaupanje in ščiti domene – to pa povečuje promet. Tega pa vsi potrebujemo, mar ne? Brez certifikata pa to ne gre.

Pa še nekaj. SSL certifikati predstavljajo nezlomljivo obrambo vaših podatkov, ki je na poti po svetovnem spletu ne morejo zlomiti niti najbolj pretkani hekerski napadi. Varnost, varnost in še enkrat varnost!

SSL certifikati ščitijo podatke - Spletnik blog

SSL certifikati potrjujejo vašo identiteto

Druga glavna naloga SSL certifikatov je zagotavljanje pristnosti spletni strani. Preverjanje identitete je eden najpomembnejših vidikov spletne varnosti. Z vidika uporabnikov je pomembno, da vaša stran uporablja certifikat tudi za to, ker ta potrjuje vašo identiteto. Uporabniki zato vašo stran raje obiščejo, saj imajo do vas zaupanje.

Obstajajo primeri, ko so ljudje na ponarejenih spletnih straneh izgubili tudi po tisoče eur. Verjetno poznate maile, ki od vas v treh dneh zahtevajo nekaj bitcoinov, drugače sledi kraja vseh podatkov ali izginotje vaše spletne strani. Tu se začne igra z SSL certifikatom in skrb za splošno varnost vašega poslovanja.

Sedaj veste, da SSL certifikati pomagajo uporabnikom, da so preusmerjeni na vašo resnično spletno stran, uporabnike pa reši pred goljufijami in poveča vaš ugled. 

Vsak mesec nastane okoli 1.5 milijona novih phishing strani, kar pomeni, da so možnosti, da se vanje ujamete, precej velike. Če se to zgodi vaši spletni banki, boste le z nekaj kliki ves svoj denar podarili neznancem. Ponudite torej svojim strankam zagotovilo, da so na pravi spletni strani, ki ji lahko zaupajo.

SSL certifikati omogočajo višjo uvrstitev v Googlu

Google je nekaj časa nazaj spremenil svoj algoritem, tako da daje prednost za visoke organske pozicije tistim spletnim stranem, ki imajo certifikat SSL. To je razvidno iz različnih raziskav, ki so jih izvedli strokovnjaki za SEO po vsem svetu. Torej, če si želite visokih organskih pozicij, potem bo poleg optimizacije spletne strani, nujno poskrbeti tudi za SSL certifikat. Čeprav je obiskovalcem pomembna uporabniška izkušnja, pa varnost zagotavlja, da se bodo vračali.

Spomladi leta 2019 je imelo 84,2 % strani naloženih na Chromu certifikat SSL. To pomeni, da vse strani še niso opremljene s certifikatom, ki zagotavlja varnost občutljivih podatkov. Vendar Chrome v glavnem prikazuje tiste, ki ga imajo. To pomeni, da SSL certifikati omogočajo višje pozicije v brskalnikih. Skrajni čas je, da ujamete ta vlak, sicer boste še zmeraj ostali na drugem peronu. 

Nenazadnje, kdo pa noče biti na prvi strani Googla, kajne? Uporaba SSL certifikata deluje tudi na to.

SSL certifikati omogočajo varnost pri plačilu s kreditnimi karticami

Če sprejemate spletna plačila, morate vedeti nekaj o zahtevah, ki jih pogojuje vaš ponudnik plačilno kartičnega poslovanja. Za prejemanje plačil prek spleta mora vaša stran ustrezati vsem varnostnim kriterijem. Namestitev SSL certifikata je ena od glavnih zahtev, ki jih je postavila industrija ponudnikov plačil s karticami za zagotavljanje brezskbnega nakupovanja preko spleta.

V tem primeru so SSL certifikati bistvenega pomena – ne glede na to ali ga želite ali ne. Brskalniki vsak dan usmerjajo na milijone obiskovalcev v spletne trgovine, ki se poslužujejo protokola zaščite s certifikatom. Te imajo namreč prednost pri umestitvah v brskalnikih.

Če se bodo vaše stranke pri vas počutile varno, bodo seveda lažje razvezale mošnjiček in vas nagradile z nakupom. Vsi pa vemo, da dobre izkušnje radi delimo s svojimi znanci in prijatelji, kar pomeni, da se lahko nadejate še kakšnemu dodatnemu priporočilu.

SSL certifikati omogočajo varnost pri plačilu s kreditnimi karticami - Spletnik blog

SSL certifikati izboljšujejo zaupanje strank

Poleg šifriranja in overjanja spletnih stani so SSL certifikati ključnega pomena tudi z vidika zaupanja strank. Z znaki, ki jih je enostavno prepoznati, uporabniku sporočamo, da bodo podatki, ki jih pošiljajo, zavarovani. Če ste namestili kvaliteten SSL certifikat, uporabniki vedo, da ste zakonita oseba, s tem pa dosežete tudi veliko večjo kredibilnost, zaupanje v očeh potrošnika in s tem povečate verjetnost, da bodo poslovali ravno z vami.

Google nalaga uporabo SSL certifikata že od leta 2018

Kot smo že omenili, bo stran brez SSL certifikata označena kot “Not secure” oziroma “Nahajate se na nevarni spletni strani”.  Možno je, da se bo stran v bližnji prihodnosti celo blokirala in se sploh ne bo naložila v brskalnik. Ne glede na to, katero spletno stran imate, od osebnega bloga, spletne strani ali do katere koli spletne trgovine, SSL certifikat je obvezen in če ga ne upoštevate, lahko pride do izgube obiskovalcev, s čimer se lastniki spletnih mest verjetno ne želite soočiti.

Kako varni se osebno počutite, če vas brskalnik opozoril, da ste na spletni strani, ki ni varna? 

Kajti to zadnje se prikazuje v Chrome iskalniku, če nimate SSL certifikata. 

Ali zavestno hočete, da je prva stvar, ki jo spoznajo vaši obiskovalci ob obisku vaše spletne strani, obvestilo o “Nevarni spletni strani”? Verjamemo, da ne. Tudi vaša spletna banka temelji na takem protokolu.

Kako naj vem, ali ima moja spletna stran SSL certifikat?

Obstaja nekaj načinov, kako ugotoviti, ali ima vaša stran SSL certifikat. Ko obiščete spletno stran s SSL certifikatom, se v brskalniku prikaže nekaj posebnih razlik.

V URL piše “https: //” in ne “http: //”

URL bi moral biti podoben spodnjemu posnetku zaslona. Ne pozabite, da ima stran s SSL certifikatom vedno tisti “s”, kar pomeni “varno”. Poleg tega se lahko to besedilo prikaže zeleno in sledi zeleni ključavnici (drug kazalnik, razložen spodaj).

V vrstici URL boste videli ikono ključavnice

Ključavnica se prikaže na levi ali desni strani vrstice URL, odvisno od vašega brskalnika. Na primer, v Chromu in Safariju bo na levi. Če želite prebrati več informacij o spletni strani in podjetju, ki je izdalo potrdilo, lahko kliknete na ključavnico.

SSL certifikat je veljaven

Tudi če ima stran https:// in ključavnico, bi lahko potrdilo še vedno poteklo – kar pomeni, da vaša povezava ne bi bila varna. V večini primerov bo stran, ki se prikaže kot https, varna, če pa naletite na spletno stran, ki zahteva veliko osebnih podatkov, je morda vredno dvakrat preveriti, ali je potrdilo veljavno.

Če želite ugotoviti, ali je potrdilo veljavno v Chromu, pojdite v Pogled > Razvijalec > Orodja za razvijalce. Od tam boste morali odpreti zavihek Varnost in preveriti, ali so SSL certifikati veljavni ali so potekli. Če kliknete gumb Ogled potrdila, boste lahko videli več informacij o SSL certifikatu in določenem datumu, do katerega je veljaven.

Ko boste naslednjič obiskali spletno stran, preverite njeno stanje šifriranja. Če ste del podjetja, ki nima SSL certifikata, jih vključite v naslednji cilj, da boste lahko zaščitili podatke in zasebnost svojih strank.

Kako lahko pridobim SSL certifikat za svojo spletno stran?

Edini način, da na svoji spletni strani omogočite HTTPS, je pridobiti SSL certifikat in ga namestiti na strežnik. Nekateri ponudniki ob zakupu gostovanja ponujajo zastonj SSL certifikat. V primeru, da vaša stran še nima SSL certifikata, glede SSL certifikata povprašajte svojega ponudnika gostovanja.

Prvi korak je določiti, katero vrsto potrdila potrebujete. Če na primer gostite vsebino na več platformah (na ločenih domenah/poddomenah), lahko to pomeni, da potrebujete različne SSL certifikate. O različnih vrstah certifikatov smo govorili zgoraj.

Za večino bodo standardni SSL certifikati povsem zadostovali. Toda za podjetja v regulirani panogi – kot so finance ali zavarovalništvo – se morda splača pogovoriti z vašo IT ekipo, ki bo zagotovila, da izpolnjujete posebne zahteve za SSL certifikate, določene v vaši panogi. Stroški SSL certifikatov se razlikujejo, vendar lahko certifikat dobite brezplačno ali ga plačujete mesečno.

Drugi ključni vidik je obdobje veljavnosti certifikata. Večina standardnih SSL certifikatov, ki jih kupite, veljajo od enega do dveh let, če pa iščete dolgoročnejše možnosti, razmislite o naprednejših SSL certifikatih, ki omogočajo varnost povezave daljša časovna obdobja.

Kako nastaviti SSL certifikat?

To je odvisno od vašega scenarija.

SSL certifikati za nove spletne strani

Vse, kar morate storiti, je imeti dobrega ponudnika gostovanja, ki vas bo vodil skozi postopek in ki podpira najnovejše različice protokola HTTP in SSL.

SSL certifikati za že obstoječe spletne strani

Nekaj ​​časa bo trajalo, da se vse pripravi in ​​naredi. Kompleksnost selitve je odvisna od:

  • Velikost in zapletenost vaše spletne strani.
  • Kakšen CMS uporabljate.
  • Vašega ponudnika gostovanja.
  • Vaše tehnične sposobnosti.

V Spletniku verjamemo, da lahko lastniki majhnih spletnih strani, ki delujejo na priljubljenem CMS in solidnem gostovanju, sami opravijo selitev, vendar je kljub temu v igri veliko spremenljivk. Predlagamo, da preverite dokumentacijo vašega sistema za upravljanje vsebin / strežnika / gostovanja in nadaljujete v skladu s tem. Obstaja kar nekaj korakov, ki jih morate izvesti, zato ustvarite ali sledite kontrolnemu seznamu za selitev. Če se vam vse to zdi preveč tehnično, najemite strokovnjaka. Prihranili boste ure časa, živce in dobili odlično izvedbo.

Ali imajo SSL certifikati vpliv na SEO?

Da. Čeprav je primarni namen SSL certifikatov varovanje informacij med obiskovalcem in vašo spletno stranjo, pa tudi koristi SEO. Po mnenju analitikov Google Webmaster Trends so SSL certifikati del Googlovega algoritma za razvrščanje po iskalnem omrežju.

Npr. dve spletni strani sta si po vsebini podobni, vendar ima ena omogočen SSL certifikat, druga pa ne. Ta prva spletna stan se bo bolje uvrščala v rezultatih iskalnika, ker je šifrirana. Obstaja očitna korist SEO, če omogočite SSL certifikate na svoji spletni strani.

Prednosti SSL certifikatov, ki se vežejo na SEO, so:

  • Lahek signal za uvrstitev.
  • Boljša varnost in zasebnost.
  • Shrani podatke o napotitvi.
  • Omogoča uporabo sodobnih protokolov, ki povečujejo varnost in hitrost spletne strani.

Ali imajo SSL certifikati vpliv na SEO? - Spletnik blog

SSL certifikati so lahek signal za uvrstitev

SSL certifikati so lahek dejavnik razvrstitve že od leta 2014. To je v bistvu Googlov prispevek k hitrejšemu sprejemanju SSL certifikatov po vsem svetu.

SSL certifikati omogočajo boljšo varnost in zasebnost

Spletno mesto brez SSL certifikata ne gradi zaupanja, kajne? Spletne strani s certifikati SSL podaljšajo čas zadrževanja uporabnikov na strani, kar je z vidika SEO in lastnikov spletnih strani in spletnih trgovin zelo želeno.

SSL certifikati shranijo podatke o napotitvi

Če je vaša spletna stran še vedno brez SSL certifikata in uporabljate storitve spletne analitike, kot je Google Analytics, imamo za vas slabe novice: napotitveni podatki se ne prenašajo med stranmi, ki imajo SSL certifikate in stranmi, ki SSL certifikatov nimajo. Ker danes večina spleta deluje na spletnih straneh, ki so zaščitene s SSL certifikati, bo vir večine referenčnega prometa (kliki na povezave z drugih spletnih strani) v večini analitične programske opreme označen kot neposreden. Slaba stran tega je, da so vaši podatki neurejeni in površni. Druga težava je, da ne vidite najboljših referenčnih virov, kar je zapravljena priložnost za gradnjo povezav.

SSL certifikati omogočajo uporabo sodobnih protokolov, ki povečujejo varnost in hitrost spletnih strani

Na papirju so spletne strani s SSL certifikati zaradi dodanih varnostnih funkcij počasnejše od spletnih strani, ki SSL certifikata nimajo. Vendar je uporaba SSL certifikatov predpogoj za uporabo najnovejše tehnologije za varnost in spletno delovanje. Z drugimi besedami, SSL certifikati poleg varnosti omogočajo tudi to, da vaše spletne strani izboljšajo hitrost strani.

Kako narediti spletne strani bolj varne?

SSL certifikati so vaša varnost na spletu. Kot lastnik domene ste dolžni poskrbeti za varnost svojih uporabnikov in njihovih občutljivih podatkov. Prvi korak je določiti, kateri SSL certifikat potrebujete, ali pa mogoče potrebujete celo več SSL certifikatov. Če gostite vsebino na več platformah, na primer ločenih domenah ali poddomenah, boste morda potrebovali drugačne SSL certifikate.

Kar zadeva stroške, vas SSL certifikat stane od nič do nekaj sto eur na mesec. Običajno v povprečju znaša približno 30 EUR + DDV na leto na domeno. Nekateri ponudniki gostovanja imajo SSL certifikat že vključen v paket, zato se pred kakršnimi koli potezami posvetujte z njimi. Uporaba SSL certifikata je postala nuja.

Če potrebujete pri razumevanju ali uporabi SSL certifikata za vaše spletno mesto še kakšen dodaten nasvet, nas kontaktirajte na blog@spletnik.si in z veseljem vam pomagamo.

Uspešno,
Spletnik

2.7/5 - (4 votes)

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

2.7/5 - (4 votes)
Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.