UX in SEO optimizacija spletne strani

Nov 8, 2023
Nov 8, 2023

V časih, ko se na uporabnika osredotočene spletne strani in algoritmi iskalnikov združujejo, je razumevanje povezave med UX in SEO ključnega pomena. UX (uporabniška izkušnja) je zdaj pomemben vidik SEO optimizacije. Iskalniki ne ocenjujejo več spletnih strani zgolj na podlagi uporabe ključnih besed. Namesto tega mora spletna stran razumeti namere uporabnika in zagotoviti odlično uporabniško izkušnjo, da se uvrsti visoko v organskih rezultatih iskalnika.

Želite izvedeti več o tem, kako lahko uporabnipka izkušnja pomaga vaši SEO strategiji? Potem berite naprej.

Povzetek:

  • SEO, ki ga vodi UX: Uporabniška izkušnja je zdaj ključni dejavnik pri SEO, ki vpliva na to, kako iskalniki ocenjujejo in razvrščajo spletne strani.
  • Vpliv UX na uvrstitev spletne strani: Metrike, kot so čas na strani, stopnja obiskov ene strani, angažiranost in število strani na sejo, neposredno vplivajo na uvrstitev spletnih strani v iskalniku.
  • Najboljše prakse za uspeh: Izvajanje strategij, kot so poenostavljena navigacija, optimizirana hitrost strani, prijaznost do mobilnih naprav, jasni pozivi k dejanjem in dosledna blagovna znamka, znatno izboljšajo učinkovitost SEO.
  • Sinergija med UX oblikovalci in SEO strokovnjaki: Sodelovanje med UX oblikovalci in strokovnjaki za SEO je bistvenega pomena za izboljšanje uporabnosti spletne strani in uvrstitve v iskalnikih.

Kaj je SEO?

SEO (angl. search engine optimization) si prizadeva izboljšati vidnost spletne strani v rezultatih organskega iskanja. Uspešno izvajanje SEO optimizacije prinaša povečan organski promet na spletno stran ter izboljša njeno uvrstitev na SERP (stran z rezultati iskalnika) za ustrezne iskalne poizvedbe.

Da bi uporabnike povezali z informacijami, ki jih iščejo, algoritmi iskalnikov ocenijo ustreznost vsebine strani za uporabnikovo iskalno poizvedbo z analizo tem in ustreznih ključnih besed. Algoritmi iskalnikov prav tako merijo avtoriteto strani z analizo povratnih povezav, PR omembe in drugih dejavnikov zunaj strani, ki kažejo na zanesljivost spletnega mesta. Merijo tudi kako uporabniki komunicirajo s spletno stranjo, da določijo kakovost uporabniške izkušnje, ki jo ponuja.

Ali lahko UX vpliva na vaše uvrstitve pri iskanju?

Algoritmi iskalnikov ocenijo interakcijo uporabnika s spletnim mestom z ocenjevanjem signalov UX, ki vključujejo klike, čas zadrževanja na spletni strani in drugo. Signali uporabniške izkušnje – ali uporabniški signali – nakazujejo uporabnikovo stopnjo angažiranosti in odražajo kakovost zasnove UX spletnega mesta. Vedenje uporabnikov je močan dejavnik razvrščanja.

Kako uporabniška izkušnja vpliva na SEO

V kontekstu SEO meritev vedenja merijo angažiranost uporabnikov in ustreznost vsebine strani glede na namen iskanja uporabnika. Da bi spletna stran postala uporabniku prijazen vir in okrepila svoje uvrstitve v iskalnikih, mora biti optimizirana za te označevalce kakovostnega UX dizajna. Na ta način imata uporabniška izkušnja in SEO skupen cilj – optimizirati uporabniško izkušnjo spletne strani.

Oglejmo si nekaj pomembnih UX metrik, ko gre za SEO.

Čas, preživet na spletni strani

Ta metrika, znana tudi kot »čas zadrževanja«, označuje čas, ki ga uporabnik preživi na spletni strani, preden se vrne na stran z rezultati iskanja.

Dolg čas zadrževanja pomeni, da je vsebina spletnega mesta privlačna in ustrezna za poizvedbe uporabnikov. Prav tako kaže, da je po spletnem mestu enostavno krmariti in ponuja bogato uporabniško izkušnjo.

Kratek čas zadrževanja pogosto pomeni, da vsebina spletne strani ni bila usklajena z uporabnikovim namenom iskanja ali ciljnimi ključnimi besedami. Kratki časi zadrževanja lahko odražajo tudi slabosti uporabniške izkušnje, kot so počasne hitrosti nalaganja ali neveljavne povezave.

povprečen čas na strani

Stopnja vključenosti

Stopnja vključenosti je seja, kjer je uporabnik na spletni strani:

  • preživel vsaj 10 sekund,
  • je izvedel konverzijo ali
  • je imel dve ali več interakcij s stranjo.

Stopnja angažiranosti (Engagement Rate) je metrika, ki se uporablja za merjenje stopnje interakcije uporabnikov z določeno vsebino ali spletno stranjo.

Ta metrika ni omejena le na eno specifično dejanje, temveč zajema širok spekter uporabniških interakcij, vključno s klikanjem na povezave, ogledom strani, izpolnjevanjem obrazcev, prenosom datotek, gledanjem videoposnetkov in drugimi dejanji, ki presegajo zgolj ogled strani.

V kontekstu uporabniške izkušnje na spletni strani nam podatek o stopnji anagižarnosti pove če je vsebina na strani primerna, iusklajena z iskalnim pojmom in zanima do te mere, da obiskovalce angažira in vzpobudi, da ostane na strani ali opravi konverzijo.

stopnja vključenosti na spletni strani

Visoko stopnja angažiranosti lahko Google interpretira kot znak, da je vsebina na spletni strani koristna in relevantna za iskalne poizvedbe. To lahko vodi do izboljšanja pozicij v iskalnih rezultatih. Nasprotno pa lahko nizka stopnja angažiranosti pomeni, da vsebina ni zadovoljila pričakovanj uporabnikov ali ni bila relevantna za njihove poizvedbe, kar lahko negativno vpliva na SEO.

Poleg tega lahko Google uporablja podatke o angažiranosti za izboljšanje svojih storitev, kot so prilagajanje prikazanih oglasov in personalizacija iskalnih rezultatov. Spletna mesta, ki zagotavljajo visoko stopnjo angažiranosti, lahko pridobijo tudi več organskega prometa, saj Google pogosto nagradi strani, ki ustvarjajo pozitivne uporabniške izkušnje.

Angažiranost uporabnikov

Močna vsebinska strategija je ključnega pomena, vendar robusten uporabniški vmesnik poveča angažiranost uporabnikov (angl. engagement). Učinkovita vsebina, intuitivna arhitektura spletnega mesta in enostavna navigacija pomagajo občinstvu najti informacije, ki jih iščejo, in olajšajo sodelovanje z drugimi deli spletnega mesta.

Svojo vlogo igra tudi uporabniški vmesnik (UI). Po podatkih Adobe ima 66 % anketiranih uporabnikov raje »lepo oblikovano« vsebino.

Google nagrajuje strani, ki ponujajo informativno, visokokakovostno vsebino, ki uporabnike zadovolji z natančnimi, lahko dostopnimi odgovori na ustrezne iskalne poizvedbe. Meritve angažiranosti uporabnikov vključujejo čas zadrževanja, klike in drugo.

Angažirane seje

Izraz angažirane seje (eng. engaged sessions) se nanaša na seje, med katerimi so uporabniki pokazali višjo stopnjo interakcije z vsebino spletne strani. GA4 definira angažirane seje na podlagi naslednjih kriterijev:

  • Trajanje seje: Seja traja 10 sekund ali več.
  • Konverzije: Med sejo se zgodi vsaj en dogodek, ki je označen kot konverzija.
  • Število ogledov strani ali zaslonov: Uporabnik si ogleda dve ali več strani ali zaslone.


“Engaged sessions” so pomembna metrika, saj dajejo boljši vpogled v kakovost obiska in uporabniške izkušnje. Namesto da bi se osredotočali samo na količino obiska ali število ogledov strani, angažirane seje pomagajo razumeti, kako zainteresirani ali vključeni so uporabniki z vsebino.


Analiza angažiranih sej lahko razkrije, kateri deli spletne strani so najbolj učinkoviti pri pridobivanju in ohranjanju pozornosti uporabnikov, kar lahko vodi do boljših odločitev pri oblikovanju vsebine in uporabniške izkušnje (UX).


V praksi “engaged sessions” pomagajo oblikovati bolj celovito sliko o tem, kako uporabniki vstopajo v interakcijo z blagovno znamko preko digitalnih kanalov, in omogočajo bolj informirane odločitve pri optimizaciji spletnih strategij.

Uvrstitve

uvrstitve na pravi strani googla

Zgornji dejavniki določajo položaj spletne strani v rezultatih iskalnikov. Uvrstitev strani na strani z rezultati iskalnika določa njeno vidnost. Dobro uvrščena, vidno predstavljena stran bo pritegnila več prometa – prvi rezultat v Googlovem iskanju na primer pridobi 34 % celotnega organskega prometa, medtem ko rezultat številka dve pritegne le 17 %. Uvrstitve niso vklesane v kamen in se lahko spreminjajo glede na konkurenco ključnih besed, starost spletne strani ali spremembe v algoritmih iskalnikov.

5 najboljših UX SEO praks

V kolikor želite izboljšati uvrstitev svoje spletne strani na prvi strani Googla, uporabite te najboljše UX SEO prakse:

1. Poenostavite navigacijo

Pomagajte uporabnikom najti informacije, ki jih iščejo. Organizirajte vsebino v penostavne, optimizaciji prijazne formate, ki uporabljajo oznake, sezname, glave in slike. Povežite se z uporabno sorodno vsebino in vpeljite klice k akciji (angl. CTA), ki bodo pomagali olajšati uporabniško pot na vašem spletnem mestu.

2. Osredotočite se na hitrost spletnih strani

Hitrost strani pokaže, kako hitro se vsebina naloži na stran. Na hitrost strani vplivajo namestitve tem in vtičnikov, kodiranje spletnega mesta in skripta na strani strežnika ter količina slik, videoposnetkov in dodatnih medijskih datotek, ki obstajajo na spletnem mestu.

hitrost spletne strani

Počasnejše hitrosti strani so povezane z nižjimi stopnjami vključenosti in beležijo manj časa, porabljenega na strani. Ker je dobra uporabniška izkušnja v neposredni povezavi s hitrostjo nalaganja strani/vsebine, Googlov algoritem za razvrščanje ocenjuje hitrost strani.

Stiskanje datotek, optimizacija kode in zmanjšanje preusmeritev na drugo stran pomagajo izboljšati hitrost strani.

Uporabite spletna orodja, kot je PageSpeed ​​Insights, da opravite osnovno oceno strani in ugotovite, kako zmanjšati čas nalaganja.

3. Prednost dajte mobilnim uporabnikom

Google močno priporoča uporabo odzivnega dizajna za zagotovitev pozitivne uporabniške izkušnje v vseh napravah. Ker večina uporabnikov trenutno dostopa do Googla prek telefonov, iskalnik zdaj uporablja indeksiranje najprej na mobilnih napravah, kar pomeni, da pajki iskalnikov pretežno analizirajo mobilno različico vsebine strani.

Odzivno oblikovanje omogoča spletnim mestom prilagajanje mobilnim telefonom, tabličnim računalnikom in drugim napravam. Mobilne postavitve poudarjajo preprostost in jasnost, zato naj bo vaša vsebina lahko berljiva in naredite pozive k dejanju preproste za dotik.

mobilni uporabniki

V kolikor želite ustvariti boljšo mobilno uporabniško izkušnjo, bi morali opustiti zapletene navigacijske poti, skrajšati čas nalaganja in racionalizirati zasnovo menija. Osredotočite se na ključne informacije in odstranite morebitno dodatno vsebino.

4. Dajte uporabniku jasne signale

Pomagajte uporabnikom pri doseganju ciljev z dobro oblikovanimi gumbi in pozivi k dejanjem. Postavite elemente uporabniškega vmesnika na poznana mesta in naredite te elemente zelo vidne in interaktivne. Ti elementi morajo biti pregledni in enostavni za uporabo. Za velika spletna mesta omogočite uporabnikom predogled vsebine (nižje ravni) s spustnimi navigacijskimi meniji.

In ker Google nagrajuje vsebino, ki je deljena tudi na družbenih platformah, vključite gumbe za skupno rabo na družbenih omrežjih – na vseh straneh vašega spletnega mesta.

5. Zagotovite kredibilnost blagovni znamki

Študije so pokazale, da si uporabniki ustvarijo mnenje o spletnem mestu v samo 50 milisekundah – in da ta mnenja odločajo o tem, ali bodo ostali ali odšli. Dober dizajn UI/UX in kredibilna blagovna znamka pomagata ustvariti pozitiven prvi vtis in sta bistvenega pomena za vzpostavitev verodostojnosti, pridobitev zaupanja uporabnikov in ustvarjanje visoke angažiranosti.

Stabilna blagovna znamka prav tako izboljšuje prepoznavnost blagovne znamke – in 71 % potrošnikov poroča, da dajejo prednost blagovnim znamkam, ki jih prepoznajo. To pomeni več obiska in višje stopnje konverzije.

Da zagotovite kredibilnost blagovne znamke, ustvarite vsebinske smernice glede tona in sloga. Uporabite vašo barvno paleto, vaš logotip in premišljeno izberite teme vsebin. Uskladite tržne strategije med platformami, da ustvarite enotno, povezano izkušnjo.

Sodelovanje UX oblikovalcev in SEO strokovnjakov

Ker se UX in SEO prekrivata, oblikovalci UX in strokovnjaki za SEO pogosto sodelujejo, da bi izboljšali uporabnost spletnega mesta in uvrstitev SERP. V naslednjih točkah podrobneje pojasnimo to sodelovanje.

Delite podatke in poročila

Oblikovalci in strokovnjaki za SEO si izmenjujejo poročila za izboljšanje delovanja spletnega mesta. Podatki o UX signalih iz storitve Google Analytics lahko potrdijo oblikovalske UX odločitve ali razkrijejo mesta trenja, ki negativno vplivajo na uvrstitev strani v SEO. Revizija SEO lahko pokaže na težave z uporabniško izkušnjo, analiza uporabniških signalov pa lahko pokaže tudi na šibke točke, povezane s kakovostjo vsebine spletnega mesta.

Povezovanje

Obe “ekipi” želita bolje razumeti občinstvo spletnega mesta. S preučevanjem osebnosti uporabnikov in zemljevidov uporabniških poti, ki so jih ustvarili UX oblikovalci, strokovnjaki za SEO zbirajo podrobne vpoglede v namene uporabnikov in oblikujejo ustrezno vsebino, ki se bo ujemala z njihovimi iskalnimi poizvedbami.

Posvetujte se, preden sprejmete pomembne odločitve

UX in SEO obstajata v enotnem, na uporabnika osredotočenem ekosistemu. Google ocenjuje številne enake meritve, kot jih oblikovalci merijo pri uporabniškem testiranju. Tako kot je SEO konkurenčno okolje, v katerem elementi uporabniške izkušnje igrajo ključno vlogo.

Izboljšanje UX in SEO spletnega mesta za optimalno delovanje

Simbioza med uporabniško izkušnjo (UX) in optimizacijo iskalnikov (SEO) je postala bolj pomembna kot kdaj koli prej. Spletna stran se ne more več zanašati samo na ključne besede; zdaj mora dati prednost zagotavljanju brezhibne, privlačne uporabniške izkušnje, da si zagotovi vidno mesto na lestvici organskega iskanja.

Z razumevanjem zapletenega prepleta med UX in SEO lahko podjetja odklenejo ogromno priložnosti. Metrike kot so; čas preživet na strani, stopnja vključenosti, angažirane sejestrani, angažiranost in strani na sejo – služijo kot kompas, ki vodi spletne strani k uspehu. Ti ključni kazalniki ne odražajo le zadovoljstva uporabnikov, ampak imajo tudi velik vpliv na uvrstitev spletnega mesta v iskalniku.

Pri Spletniku razumemo dinamično prepletanje med uporabniško in optimizacijo. Naša predana ekipa strokovnjakov je pripravljena preoblikovati vašo spletno stran na način, da izpolni ter preseže pričakovanja uporabnikov, hkrati pa doseže prvo mesto na lestvici iskalnikov. Ste pripravljeni na uspeh? Kontaktirajte nas!

Uspešno!

Vaš Spletnik

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran