8 trikov za večjo učinkovitost vaših e-novic

Jul 3, 2024
Jul 3, 2024

Danes, ko informacije potujejo hitreje kot kdaj koli prej, je e-mail marketing eno izmed pomembnejših strategij za komunikacijo s strankami in naročniki. 

E-novice ne le omogočajo redno obveščanje o novostih, ponudbah in pomembnih ter izobraževalnih vsebinah, temveč tudi krepijo odnos med blagovno znamko ter potencialnimi in obstoječimi strankami. 

triki za učinkovite e-novice

Vendar pa se z naraščajočo količino e-poštnih sporočil povečuje tudi ”boj” za pozornost v prenatrpanih e-poštnih predalih. Zato je pomembno, da vaše e-novice izstopajo in učinkovito komunicirajo vaše sporočilo.

Preden pa nadaljujemo s triki, ki bodo vaš e-mail marketing še izboljšali, z vami delimo nekaj zanimivih statističnih podatkov o e-mail marketingu iz leta 2023: 

 • Vsak dan e-pošto uporablja 4 milijarde ljudi, do leta 205 naj bi ta številka narasla na 4,5 milijarde 
 • 37 % podjetij povečuje svoj proračun za e-mail marketing
 • Podjetja, ki uporabljajo e-mail marketing pošilja mobilnim napravam prilagojene e-novice 
 • Segmentirani e-maili dosegajo 30 % več odprtij in 50 % več klikov kot nesegmentirani.
 • 12 % podjetij pošlje tedensko e-novico svojim prejemnikom 

Iz tega lahko sklepamo, da e-mail marketing ostaja pomemben del marketinške strategije vsakega podjetja – ne glede na velikosti in panogo. 

V tem članku bomo raziskali 8 naprednih tehnik in trikov, ki vam bodo pomagali maksimalno izkoristiti vaše e-novice. 

Pa še namig – mi za pošiljanje naših e-novic uporabljamo orodje MailerLite, ki je enostavno za uporabo in izredno učinkovito. Če ga še ne poznate, si poglejte kako lahko z MailerLite-om postavite svojo prvo e-mail kampanjo na enostaven način. 

1. Ustvarite gumb, ki doda naročnike v točno določeno skupino prejemnikov

Vključevanje funkcionalnosti, ki omogoča naročnikom, da se sami razvrstijo v določene skupine prejemnikov, je izjemno koristno za izboljšanje ciljanja in personalizacije e-novic

Ta pristop zagotavlja, da prejemniki prejmejo vsebine, ki so zanje najbolj relevantne in zanimive. Iz tega sledi, da se bralci tudi več angažirajo in bolj odzivajo na klic k akciji, če v svoj e-poštni predal dobijo vsebino, ki jih preverjeno zanima. 

Kako vključiti gumb v e-novice? 

 1. Oblikovanje gumba: Oblikujte jasno označen gumb ali povezavo v e-novicah, ki naročnike spodbuja k izbiri skupine. Na primer, gumbi kot so “Novice za IT strokovnjake”, “Ponudbe za starše”, ali “Zadnje novice iz sveta mode”.
 1. Enostavna izbira: Ko naročnik klikne na gumb, ga mora ta povezati na preprost obrazec ali stran, kjer lahko potrdi svojo izbiro. Pomembno je, da je postopek čim bolj enostaven in ne zahteva dodatnega vnašanja podatkov.
 1. Posodobitev podatkovne baze: Ko naročnik izbere določeno skupino, je ključno, da se njegova izbira takoj zabeleži v vaši podatkovni bazi. To omogoča, da so vsa nadaljnja sporočila ustrezno ciljana.
 1. Preglednost in nadzor: Zagotovite, da so naročniki obveščeni, kako bo njihova izbira uporabljena za personalizacijo prejetih e-novic. Prav tako jim omogočite enostavno možnost za spremembo njihove skupine kadarkoli želijo.
 1. Testiranje in optimizacija: Redno preverjajte, kako dobro deluje sistem izbire skupin. Testirajte različne pristope v oblikovanju gumbov in pozivov k dejanju, da najdete najbolj učinkovito metodo za spodbujanje naročnikov k segmentaciji.
 1. Brez avtomatizacije: Ključna prednost tega pristopa je, da naročniki sami izberejo, katerim skupinam želijo pripadati, kar zmanjšuje potrebo po zapletenih avtomatiziranih pravilih in algoritmih za segmentacijo.
gumb za dodajanje bralcev v skupine

Vir: MailerLite

2. Vključite PDF datoteko v e-novice

Vključevanje PDF datotek v e-novice je odličen način za obogatitev vaših e-novic. 

PDF datoteke vam omogočajo deljenje bolj obsežnih in kompleksnih vsebin, ki so lahko preobsežne za standardne e-novice. 

Kako vključiti PDF vsebino v e-novice? 

 1. Izberite relevantno vsebino: PDF priloge naj bodo smiselno povezane z vsebino e-novic. To so lahko podrobna navodila za uporabo vašega izdelka, študije primerov, uporabniški priročniki ali celo ekskluzivni katalogi izdelkov.
 1. Optimizacija za prenos: Poskrbite, da bodo PDF datoteke optimizirane za hitro prenašanje, saj lahko prevelike datoteke povzročijo težave pri prenosu in odpiranju. Velikost datoteke naj bo manjša od 5 MB.
 1. Enostavna dostopnost: Namesto da PDF datoteko dodate kot prilogo, jo naložite na Google Drive in delite povezavo do datoteke. To omogoča lažje prenašanje in zmanjšuje tveganje, da bi e-poštni filtri označili vašo e-novico kot nezaželeno pošto.
 1. Preglednost in opis: Zagotovite jasen opis PDF datoteke in pojasnite, zakaj je ta vredna prenosa in branja. To spodbudi večje zanimanje in interakcijo s strani prejemnikov.
 1. Klic k akciji: Uporabite močan “klic k akciji”, ki spodbuja prejemnike k kliku na povezavo in prenosu datoteke. Na primer:  “Prenesite naš brezplačni vodič zdaj!” ali “Naučite se novih trikov!”

Ta pristop ne samo da obogati vsebino vaših e-novic, ampak tudi povečuje angažiranost bralcev, ki cenijo dostop do kakovostnejših in bolj informativnih (brezplačnih) vsebin. 

3. Spremenite kampanjo v avtomatizirano sporočilo 

Avtomatizacija marketinških kampanj je pomembna za doseganje večje učinkovitosti, zmanjšanje ročnega dela in zagotavljanje doslednosti v komunikaciji. 

Včasih pošljete e-pošto kot enkratno kampanjo, nato pa ugotovite, da bi bila enako učinkovita tudi kot avtomatizirano sporočilo.

Na primer, če ste poslali kampanjo z informacijami o urniku dogodka prijavljenim na dogodek, bi bilo prav tako smiselno, če bi iste informacije poslali bodočim prijavljenim na dogodek. 

V tem primeru preprosto uporabite nedavno poslano kampanjo kot osnovo za vašo avtomatizirano e-novico.

Prihranili boste ogromno časa in si olajšali delo, saj je lažje in hitreje, da v obstoječi kampanji le popravite datum, kot da ustvarite kampanjo čisto od začetka. 

4. Uporaba ikon za vizualno komunikacijo in profesionalni izgled

Vključitev ikon v e-novice lahko bistveno izboljša razumevanje in vizualno privlačnost vaših sporočil. Ikone so učinkovito orodje za hitro in jasno predstavitev osrednjih idej ali ključnih sporočil. 

ikone v e-novicah

Vir: MailerLite

Zakaj dodati ikone v e-novice

 1. Povečanje jasnosti: Ikone lahko pomagajo vašim bralcem hitreje absorbirati informacije z vizualnim prikazom konceptov, kot so: 
 • funkcije, 
 • prednosti ali 
 • klici k akciji 
 1. Povečanje pozornosti: Uporabite ikone za poudarjanje pomembnih delov vsebine ali akcij, ki jih želite od bralcev. To ne samo da izboljša videz e-novice, ampak tudi usmerja bralčevo pozornost tja, kjer je najbolj potrebna.
 2. Profesionalni izgled: Dobro izbrane in kakovostno oblikovane ikone dodajo profesionalen izgled vašim e-novicam, kar povečuje zaupanje in dober vtis pri bralcih. 
 3. Enostavna integracija: Orodja za e-mail marketing kot je MailerLite, ponujajo integrirane knjižnice ikon, ki omogočajo enostavno in hitro dodajanje ikon brez potrebe po dodatnih prenosih ali kompleksni integraciji. To prihrani čas in olajša oblikovanje privlačnih e-novic.
 4. Prilagodljivost: Ikone lahko prilagodite po velikosti, barvi in slogu, da se ujemajo z vašo blagovno znamko in sporočilnostjo, kar zagotavlja konsistentnost vaših marketinških materialov.

Za maksimalen učinek uporabite ikone čim bolj smiselno, saj lahko preveč ikon naredi vaše sporočilo preobremenjeno in manj učinkovito. Premišljena uporaba ikon lahko vaše e-novice spremeni v vizualno privlačna in prepričljiva sporočila.

5. Shranite elemente e-novic za ponovno uporabo 

Ena izmed najbolj učinkovitih metod za optimizacijo procesa ustvarjanja e-novic je shranjevanje pogosto uporabljenih elementov za njihovo kasnejšo ponovno uporabo. 

To ne samo da prihrani čas pri oblikovanju vsake nove e-novice, ampak tudi zagotavlja konsistentnost vaših sporočil. 

shranjeni elemtni v e-novicah

Vir: MailerLite

E-mail predloge vam omogočajo ponovno uporabo posameznih, kot so: 

Blog objava: Gumb, ki spodbuja bralce, da preberejo najnovejšo objavo na vašem blogu ali raziskujejo vaš arhiv člankov. Primer bi bil gumb z napisom “Preberi več” ali “Odkrij zdaj”.

Nakup izdelka: Ta gumb usmerja bralce neposredno na stran izdelka ali trgovino. Ponavadi nosi napis kot “Kupi zdaj”, “Naroči tukaj” ali “Izkoristi ponudbo”.

Prijavo na e-izobraževanje: Če promovirate spletne tečaje ali delavnice, lahko uporabite gumb, ki bralce vabi k registraciji. Običajni napisi na takem gumbu so “Prijavi se zdaj”, “Začni učenje” ali “Registriraj se tukaj”.

Prenos vsebine: Če ponujate e-knjige, vodiče ali druge prenosljive vsebine, lahko uporabite gumb, kot je “Prenesi brezplačno” ali “Dostopaj do vodiča”.

Ti gumbi so zasnovani tako, da izboljšajo uporabniško izkušnjo in povečajo interakcijo z vašimi bralci, kar vodi do boljših rezultatov vaše e-mail marketing strategije. 

Vse, kar morate storiti je oblikovati želeni element in ga shraniti. Nato boste lahko ta element dodali kateri koli e-novici in prilagodili vsebino.

6. Video iz drugih virov 

Včasih želite v svoje e-novice vključiti videe, ki niso javno objavljeni na platformah kot so YouTube, Vimeo ali TikTok, ali pa so shranjeni na manj običajnih mestih, kot so Udemy, Facebook ali Skillshare. 

Čeprav tradicionalni video elementi v e-novicah ne podpirajo neposredno dostopnih ali drugače shranjenih videoposnetkov, si lahko pomagate z ustvarjanjem “ponarejenega” video elementa.

Videi so privlačni in lahko učinkovito posredujejo sporočila, ki jih je težko zajeti samo z besedilom. In danes vse raje pogledamo kratek video, kot preberemo tekst. 

video v e-novicah

Vir: MailerLite

7. Oblikovanje prilagojenega elementa za vsebino iz družbenih omrežij

Če želite svojim e-novicam dodati več dinamičnosti in povezanosti z družbenimi mediji, razmislite o dodajanju prilagojenega elementa za družbena omrežja. Ta pristop vam omogoča vključitev objav z različnih platform, kjer ste tudi aktivni. 

socail objave v e-novicah

Vir: MailerLite

Glavne prednosti: 

Večja angažiranost: Vključitev dinamičnih vsebin iz družbenih omrežij lahko poveča angažiranost bralcev.

Večja vsebinska raznolikost: Prilagodljivost pri izbiri objav z različnih platform omogoča bolj raznoliko vsebino.

Boljše povezovanje z občinstvom: Neposredna povezava z družbenimi omrežji spodbuja naročnike, da sledijo vašim kanalom in aktivno sodelujejo na njih.

povezava spletnih strani z vsebino iz družbenih omrežjih

Vir: MailerLite

8. Uporaba interaktivnih elementov 

E-novice, ki vključujejo interaktivne elemente, ne le pritegnejo pozornost prejemnikov, ampak tudi povečajo njihovo angažiranost. 

Interaktivna vsebina spodbuja bralce k večji vključenosti in interakciji z vašimi sporočili, kar vodi do boljših rezultatov vaše e-mail marketing strategije. 

Nekaj idej, kako lahko vključite interaktivne elemente v vaše e-novice:

 1. Kvizi in ankete: Kvizi in ankete so odličen način za vključevanje prejemnikov in zbiranje dragocenih informacij o njihovih interesih in mnenjih. Na primer, lahko ustvarite kratek kviz o izdelkih ali storitvah, ki jih ponujate, ali pa vključite anketo, da ugotovite, kaj si vaši naročniki želijo videti v prihodnjih e-novicah.
interaktivne vsebine v e-novicah

Vir: MailerLite

 1. Animacije in GIF-i: Animirani elementi, kot so GIF-i ali preproste animacije, lahko pritegnejo pozornost in naredijo vaše e-novice bolj dinamične in zanimive. Uporabite jih za poudarjanje ključnih informacij ali za vizualno popestritev vsebine.
 2. Interaktivne slike: Omogočite bralcem, da kliknejo na določene dele slike za dodatne informacije. Na primer, interaktivna infografika lahko prikaže podrobnosti ob kliku na posamezne elemente.
 1. Interaktivni pozivi k dejanju (CTA): Ustvarite pozive k dejanju, ki so vizualno privlačni in interaktivni. Na primer, gumbi, ki spreminjajo barvo ob prehodu miške, ali animirani pozivi k dejanju, ki pritegnejo pozornost.
 1. Prelistavanje izdelkov: Če imate spletno trgovino, lahko vključite interaktivne galerije izdelkov, ki omogočajo prejemnikom, da pregledujejo izdelke neposredno v e-novicah.
katalog izdelkov v e-novicah

Vir: MailerLite

Pomembno

Prepričajte se, da so vsi interaktivni elementi odzivni in delujejo na mobilnih napravah. S tem zagotovite, da bo vaša vsebina dostopna in privlačna ne glede na napravo, ki jo uporabljajo vaši prejemniki.

Uporaba interaktivnih elementov je odličen način za popestritev vaših e-novic in povečanje njihove učinkovitosti. Z vključitvijo teh elementov lahko ustvarite bolj privlačno in vključujočo komunikacijo z vašimi naročniki.

Zaključek 

V dobi digitalne komunikacije so e-novice eno najmočnejših orodij za ohranjanje odnosa s strankami in širjenje informacij. 

S pomočjo nekaj preprostih, a učinkovitih trikov lahko znatno povečate uspešnost vaših e-novic in dosežete boljše rezultate. 

Uporaba personalizacije, interaktivnih elementov, segmentacije in avtomatizacije lahko vaše e-novice spremeni v močno orodje za povečanje angažiranosti in konverzij.

Ne glede na to, ali ste na začetku vaše poti z e-mail marketingom ali pa iščete načine za izboljšanje obstoječih kampanj, vam lahko teh osem trikov pomaga doseči vaše cilje. 

Pomembno je, da nenehno preizkušate nove pristope, analizirate rezultate in prilagajate svojo strategijo glede na odzive prejemnikov.

Uspešne e-novice niso zgolj produkt tehničnih znanj, ampak tudi razumevanja potreb in želja vašega občinstva. 

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran