Kaj je SMS marketing oglaševanje? Kako se ga lotiti?

Mar 6, 2024
Mar 6, 2024

Z že več kot 6,71 milijardami uporabnikov mobilnih telefonov ni dvoma, da je SMS marketing eden najboljših načinov za širjenje glasu o vašem podjetju. Z nekaj vpogledi boste odkrili, kako to marketiško strategijo uporabiti za izboljšanje vaših digitalnih marketinških akcij.

V tem članku bomo razpravljali o SMS marketingu, vključno z vrstami, prednostmi, najboljšimi praksami, ki jih je treba upoštevati, in primeri marketinških strategij, ki vas bodo postavile pred vaše konkurente.

  • Kaj je SMS marketing?
  • Vrste SMS tekstovnih marketinških kampanj
  • Prednosti SMS marketinga
  • 6 najboljših praks SMS marketinga, ki jih je treba upoštevati
  • SMS marketinške strategije s primeri
  • Programska oprema za SMS marketing, ki jo morate preizkusiti
  • Izkoristite prednosti SMS marketinga

Kaj je SMS marketing?

SMS marketing (ali tekstovni marketing) je oblika mobilnega marketinga, ki podjetjem omogoča pošiljanje tekstovnih sporočil strankam in potencialnim kupcem. To vključuje uporabo storitve kratkih sporočil (SMS) za pošiljanje sporočil, kot so promocijske ponudbe, popusti, opomniki za sestanke in obvestila o dostavi.

SMS marketing ima veliko prednosti v primerjavi z drugimi marketinškimi strategijami, na primer z e-mail marketingom. Ena od prednosti SMS marketinga je povprečna stopnja odpiranja sporočil, ki znaša 98%, kar je 5-krat več kot pri e-mailu (20%), kar pomeni, da je večja verjetnost, da bo vaša ciljna skupina videla vaše tekstovno sporočilo kot vaš e-mail.

SMS marketing se ponaša tudi s 9,18-odstotno stopnjo klikov v primerjavi z 2,5-odstotno pri e-mailu.

SMS marketing je odličen način za dosego vaše ciljne publike s kratkim in jasnim sporočilom. Lahko ga uporabite, da obvestite svoje stranke o vikend razprodaji ali promociji ter oglašujete svoje podjetje z večjo verjetnostjo prejema in odziva.

Vrste SMS tekstovnih marketinških kampanj

Obstaja veliko vrst SMS marketinških kampanj, od preprostih do kompleksnih. Tukaj so tri najučinkovitejše oblike:

Promocijske SMS marketinške kampanje

Promocijske SMS marketinške kampanje so zasnovane z namenom vzpodbuditi zanimanje za izdelek ali storitev. Vključujejo lahko popuste, kupone in druge posebne ponudbe. Vsak ima rad spodbude, brezplačne ponudbe pa so vedno bile odličen način za pritegnitev pozornosti in privabljanje več ljudi v vašo trgovino. To deluje še bolje z močnim pozivom k dejanju (CTA).

sms s kodo za popust

Transakcijske SMS marketinške kampanje

Transakcijska SMS marketinška sporočila so poslana kot odgovor na dogodek ali dejanje. Te kampanje nudijo časovno občutljive informacije stranki, kot so opomniki za sestanke, obvestila o dostavi, ponastavitve gesel ali obvestila o novih izdelkih. Ker so ta sporočila pravočasna in relevantna, imajo visoko stopnjo odpiranja in lahko učinkovito spodbujajo konverzije.

sms o odostavi

Pogovorne SMS marketinške kampanje

Glavna razlika med pogovornim SMS marketingom in drugimi konvencionalnimi metodami SMS marketinga je, da vključuje tekstovne odgovore kot spodbude. Ta dvosmerna SMS marketinška kampanja posnema človeške pogovore z avtomatiziranimi odzivi naprej in nazaj med vašo znamko in stranko.

Pogovorni SMS združuje obdelavo naravnega jezika za življenjsko podobne digitalne pogovore, kombinirajoč človeške agente in avtomatizirana besedila za učinkovito vključevanje strank in njihovo zadrževanje.

Prednosti SMS marketinga

Z ocenjenimi 7,3 milijarde ljudi, ki bodo imeli pametne telefone do leta 2026, zakaj ne bi tega izkoristili za dosego vaše ciljne publike? Tukaj je pet prednosti SMS marketinga:

Hitrejši doseg stranke

V primeru, da želite deliti informacije, ki so časovno omejene, je SMS pravi medij, saj se 95% tekstovnih sporočil odpre v treh minutah po prejemu. Na primer, če imate omejeno ponudbo/popust, lahko s SMS sporočilom obvestite svoje stranke.

Povečanje odzivnosti

V nasprotju z drugimi marketinškimi kanali, SMS omogoča neposreden dostop do strank na njihovih mobilnih napravah, in stranke so 134% bolj verjetno, da bodo odgovorile na SMS kot na e-mail.

Zaradi visoke stopnje odzivnosti tekstovnih sporočil se stranke lažje vključujejo v vaše SMS marketinške dejavnosti, kar odpira priložnosti za ponujanje nadaljnjih ponudb in spodbuja stalno komunikacijo.

Dopolnitev drugih marketinških kanalov

Čeprav je strategija SMS marketinga močna sama po sebi, jo lahko uporabite tudi za izboljšanje drugih marketinških kanalov. Na primer, lahko uporabite SMS za promocijo tekmovanja ali razprodaje na družbenih medijih ali za povečanje naročnikov na vaš e-mail seznam.

Prav tako lahko uporabite SMS za opomnik strankam o prihajajočem dogodku ali webinarju za povečanje prijav.

Gradnja zvestobe strank

SMS marketing vam lahko pomaga graditi zvestobo strank z osebnimi sporočili in personaliziranimi ponudbami. To je odličen način, da se vaše stranke počutijo cenjene in povečate njihovo verjetnost, da se bodo vrnile k vašemu podjetju.

Povečanje prihodkov

Platforme za SMS marketing lahko povečajo prihodke z usmerjanjem prometa v vašo trgovino ali na spletno stran. SMS sporočila lahko uporabljate za promocijo posebnih prodaj in dogodkov ter opomnike strankam, da dokončajo svoje nakupe v košarici.

Ta mobilni marketinški pristop učinkovito izkorišča enostavnost tekstovnih sporočil in se gladko vključuje v vaše trženjske aktivnosti, kar omogoča hitro in neposredno komunikacijo z vašimi strankami.

6 najboljših praks SMS marketinga, ki jih je treba upoštevati

Zdaj, ko smo pregledali, kako izvajati SMS marketing za vaše podjetje, si oglejmo nekaj najboljših praks, da boste iz svojih kampanj iztržili največ.

Pošiljajte sporočila le tistim, ki so se strinjali s prejemanjem

Pošiljajte sporočila samo tistim, ki so vam dovolili to storiti. Najboljši način za to je vključitev obrazca za privolitev na vaši spletni strani ali drugih spletnih kanalih.

Tudi če imate privolitev, je dobra ideja poslati začetno besedilo, s katerim se zahvalite novemu naročniku in ga prosite, da potrdi privolitev s preprostim odgovorom “Da” ali “Ne”. Odličen primer tega je sporočilo za privolitev od Flexispot, ki navaja ime podjetja, da obvesti, kdo pošilja sporočilo, preden potrdi naročilo na marketinška in promocijska sporočila.

Strankam olajšajte odjavo

Strankam olajšajte možnost, da prenehajo prejemati vaša sporočila, tako da vključite možnost odjave. To je lahko tako preprosto kot odgovor s “STOP” ali “odjava” na sporočilo. Tako se bodo lahko odjavile iz vaše SMS marketinške kampanje.

odjava od sms obveščanja

Hitro identificirajte svojo znamko

Ohranite svoja sporočila kratka. Ko imate telefonsko številko vaše ciljne publike, takoj predstavite svojo znamko. To naredi prejemnike bolj dovzetne za vaše sporočilo, ki prihaja iz neznane številke. Začnite z imenom vaše znamke, sledi mu neustavljiva ponudba že v drugem stavku. Takojšnja prepoznavnost znamke in jedrnatost sta ključni.

Ohranite sporočila kratka in jedrnata

Za uspeh v SMS marketingu ohranite sporočila znotraj 160-znakovne omejitve. Odstranite nepotrebno vsebino, da povečate stopnjo odpiranja sporočil in klike. Učinkovit okvir za SMS kampanjo je običajno v naslednjem formatu:

  • ime podjetja
  • ime stranke
  • mamljiva ponudba ali promocija znamke
  • pogoji za privolitev
  • močan poziv k akciji in
  • možnost odjave

Ponujanje možnosti odjave daje potrošnikom občutek sproščenosti, saj je to predstavljeno kot izbira, ne zahteva. Če je potrebno, vključite skrajšano povezavo za dodatne informacije.

kratko sms obvestilo

Ustvarite dosledno strategijo pošiljanja

Kot pri vsaki vrsti marketinških prizadevanj je pomembna doslednost. Najdite pravo ravnotežje števila sporočil, ki jih lahko pošljete v razumnem časovnem okviru. Ne preobremenjujte naročnikov s preveč sporočili, vendar tudi ne bodite tiho. Ustvarjanje ravnotežja ohranja vašo znamko relevantno, ne da bi postala nadležna.

Spoštujte zakone in predpise o zasebnosti

Nazadnje, zagotovite, da se vaše SMS marketinške dejavnosti skladajo z zakoni in predpisi o zasebnosti Zakona o zaščiti potrošnikov pri telekomunikacijah (TCPA).

Pridobite izrecno pisno soglasje, vedno vključite ime svojega podjetja, zagotovite jasne pogoje in določila, ponudite možnost odjave med delovnim časom in spoštujte zasebnost ter pravice potrošnikov.

Spoštovanje teh predpisov vas varuje pred pravnimi težavami in ščiti zasebnost potrošnikov.

SMS marketinške strategije (s primeri)

Ste pripravljeni okrepiti svoj SMS marketing? Tukaj je nekaj kreativnih SMS marketinških strategij skupaj s primeri, ki vam bodo pomagale začeti:

Pošljite “dobrodošlico” novim naročnikom

Ko se stranka naroči na vašo SMS marketinško kampanjo, ji pošljite dobrodošlo sporočilo. To bo zagotovilo, da vedo, da so naročeni, in vam omogočilo, da takoj vzpostavite stik z njimi. Poleg tega določa ton za prihodnje interakcije.

Dobrodošla sporočila ne smejo biti dolga ali zapletena. Preprost “hvala za vaše naročilo” bo zadostovalo. Lahko celo vključite kodo kupona ali posebno ponudbo, da zadevo še izboljšate.

Najavite nove izdelke

Še ena pametna uporaba SMS oglaševanja je najaviti nove izdelke. Delite navdušenje s svojimi naročniki, da ustvarite zanimanje in ponovno pritegnete stranke, ki že nekaj časa niso nakupovale pri vas.

sms link do trgovine

Lahko tudi povečate promet v vaši trgovini ali na spletni strani tako, da vključite povezavo v vaši SMS kampanji, da spodbudite ljudi, da si ogledajo vašo najnovejšo ponudbo. Na primer, pošiljanje besedila “Oglejte si naše nove prihode” s neposredno povezavo na vašo spletno stran lahko poveča promet in ljudem da razlog za obisk vaše strani.

Spremljajte zapuščene nakupovalne košarice

Povprečna stopnja zapuščene košarice za e-trgovine je 70,19%. To je veliko potencialnega prihodka, ki ostane neizkoriščen. SMS marketing vam lahko pomaga pridobiti nekaj tega izgubljenega prihodka tako, da pošljete sporočila tistim, ki so košarico zapustili in niso opravili nakupa.

ROIsender - sms marketing

Obveščajte stranke, ko so izdelki ponovno na zalogi

Kot potrošniki sami razumemo frustracije, ko so izdelki, ki jih želimo, razprodani.. SMS marketing ponuja rešitev za obveščanje strank, ko so izdelki ponovno na zalogi, zagotavljajoč, da ne zamudijo priložnosti za ponovno zalogo. Lahko tudi obvestite stranke o podobnih ali sorodnih izdelkih, ki bodo morda prišli na razprodajo.

Zbiranje povratnih informacij strank

Povratne informacije strank so bistvene za izboljšanje poslovanja. SMS ankete hitro in enostavno zbirajo povratne informacije strank. Lahko ustvarite kratko anketo z uporabo orodij, kot sta Google Forms ali SurveyMonkey, in pošljete povezavo preko SMS. Ali pa prosite stranke, da odgovorijo z oceno (od ena do pet) in nato stopite v stik s tistimi, ki so dali nizko oceno, da odkrijete področja za izboljšave.

Prosite za ocene izdelkov ali storitev

Mnoga podjetja uporabljajo SMS marketinške storitve za zbiranje ocen o svojih storitvah ali osebju. Verjetno ste že videli to pri podjetjih kot je Uber, ki prosi stranke, da ocenijo voznike po vožnji, da dobijo povratne informacije o svojih izkušnjah in identificirajo področja za izboljšave.

Po podatkih Sprout Social Index™ 83% potrošnikov priporoča znamko, ki ji sledijo na družbenih medijih, prijateljem in družini. Razmislite o prikazu teh ocen na vaši spletni strani, straneh na družbenih medijih in v SMS marketinških sporočilih.

Promovirajte dogodke

Promoviranje vaših prihajajočih dogodkov preko SMS marketinga lahko ljudi navduši in angažira. Vaši SMS opomniki dogodkov lahko vključujejo:

  • Datum, čas in lokacijo vašega dogodka
  • CTA (poziv k dejanju), ki spodbuja ljudi k nakupu vstopnic ali prijavi
  • Povezavo na vašo spletno stran ali stran dogodka
  • Podrobnosti o tem, kaj lahko udeleženci pričakujejo
  • Hashtagi za promocijo na družbenih medijih
  • Emojiji za povečanje angažiranosti

Če imate omejeno število mest na voljo, ne pozabite vključiti povezave za potrditev prisotnosti (RSVP) v vaše besedilo, tako da se naročniki lahko takoj rezervirajo svoja mesta.

Začnite VIP program

VIP program spodbuja zvestobo med vašimi strankami in naročniki. Ljudem je všeč, če se počutijo, kot da so del ekskluzivne skupine, zato jih naredite posebne tako, da jim ponudite popuste samo za VIP, zgodnji dostop do razprodaj in novih izdelkov ter druge ugodnosti.

Za promocijo vašega VIP programa vključite povezavo za prijavo v vaša SMS sporočila, ko stranke kupijo izdelek. Prav tako lahko promovirate vaš VIP program na družbenih medijih, vaši spletni strani ali v trgovini. Uporabite pravo SMS marketinško storitev, da pošljete relevantna sporočila različnim skupinam znotraj vaše ciljne publike in povečajte vašo stopnjo konverzije.

Orodja za pošiljanje SMS sporočil

ROIsender

ROI Sender je platforma za SMS in Viber marketing, namenjena podjetjem za povečanje dobička in učinkovitosti njihovih marketinških kampanj. Ponuja funkcije, kot so obnavljanje opuščenih nakupovalnih vozičkov, marketinške kampanje po nakupu, promocijske kampanje in prilagojeni tokovi.

Platforma se ponaša z enostavno uporabo, brez potrebe po programiranju, pisanju besedil ali prevajanju, obljublja pa visok donos na investicijo (ROI).

ROI Sender je primeren za hitro vzpostavitev in uporabo, brez dolgoročnih pogodb ali skritih stroškov, z možnostjo uporabe v različnih spletnih okoljih, kot so WordPress in Shopify.

orodje za sms marketing

Attentive

Z intuitivnim in enostavnim vmesnikom, Attentive uvršča visoko kot učinkovita programska oprema za SMS marketing za pošiljanje personaliziranih sporočil vaši znamki.

To lahko integrirate s seznamom naročnikov na vaše e-pošte in zagotavljate ciljana sporočila različnim skupinam.

Attentive orodje za sms marketing

SlickText

Integrirajte SlickText z obstoječo programsko opremo vaše znamke z uporabo njegove globalne API platforme za najboljšo izkušnjo SMS marketinga.

Na splošno ta programska oprema za SMS marketing vsebuje osnovne funkcije, kot so načrtovanje tekstovnih sporočil, dvosmerno tekstovno sporočanje, analitika in poročila sledenja za spremljanje angažiranosti uporabnikov.

orordje za sms marketing


2Mobile

2Mobile ponuja SMS platformo, ki omogoča enostavno pošiljanje SMS sporočil prek spletnega vmesnika. Njihova platforma podpira enosmerno in dvosmerno SMS komunikacijo ter premium SMS možnosti za plačevanje izdelkov ali storitev.

Uporabniki lahko uvozijo svoje baze telefonskih številk, personalizirajo sporočila in spremljajo dostavo ter uspeh sporočil s statističnimi podatki.

2Mobile platforma je primerna za različne vrste SMS komunikacije, vključno s tržnimi sporočili, varnostnimi obvestili in zagotavljanjem zadovoljstva strank.

2Mobile orodje za sms marketing

Izkoristite prednosti SMS marketinga

SMS marketing vam lahko pomaga doseči vašo ciljno publiko in povečati angažiranost. Z oglaševanjem strankam tam, kjer so najbolj aktivne, imate boljše možnosti za ohranjanje njihove pozornosti.

Ne bojte se eksperimentirati z različnimi vrstami SMS strategij na začetku. Nekatere stranke imajo morda raje popuste ali posebne ponudbe, medtem ko druge iščejo podporo za stranke preko potrditve naročila ali posodobitev o dostavi. Z vključitvijo SMS marketinga v vaša splošna marketinška prizadevanja lahko še bolj izostrite in opredelite svojo strategijo trženja na družbenih medijih.

Zaključek

SMS marketing omogoča hitro in učinkovito komunikacijo s ciljno publiko, zagotavlja visoko stopnjo odpiranja sporočil in izboljšuje odzivnost strank. Različne strategije, kot so promocijska obvestila in personalizirana komunikacija, podjetjem nudijo priložnost za gradnjo močnih odnosov s strankami.

Ta pristop ne le poveča zavzetost strank, ampak tudi omogoča boljšo prilagoditev ponudbe in spodbuja poslovno rast, hkrati pa zagotavlja spoštovanje pravil zasebnosti.

5/5 - (1 vote)

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

5/5 - (1 vote)