Magento 1: Konec podpore. Nadgradite na Magento 2

Dec 2, 2019
Dec 2, 2019

Še vedno upravljate svojo spletno trgovino na Magento 1?

Potem to pomeni, da vam ni več ostalo prav veliko časa. Podpora za Magento 1 se počasi, a zanesljivo končuje. Pomena nadgradnje vaše spletne trgovine Magento ne gre podcenjevati, saj so posledice lahko kar resne.

Ta članek odkriva glavne podrobnosti, ki jih morate vedeti o Magentovem koncu podpore za 1. verzijo spletnih trgovin.

O podpori za Magento 1

Magento je uspel opraviti res vrhunsko delo, saj je vseh 6 let po izdaji zadnje različice Magento 1 (Magento 1.9) redno zagotavljal vse potrebne varnostne posodobitve, kar je omenjeni platformi samo dodatno utrdilo vrhunski sloves med vsemi trgovinskimi platformami na trgu. Kot pri vsej tehnologiji, pa se tudi doba podpore za Magento 1 sedaj počasi končuje. Prva različica Magento 1 je bila izdana že davnega leta 2007. In po skoraj 13. letih, kar verjetno opažate tudi sami, se je na področju spletnega nakupovanja spremenilo veliko stvari. Magento je odločen, da bo temu trendu sledil tudi v prihodnje in s tem še naprej zagotavljal in ohranjal primat vrhunske trgovinske platforme.

Kdaj se bo končala podpora za Magento 1?

Magento je prvo napoved o nameri umika podpore za 1. verzijo, objavil sicer že leta 2018. Leto pozneje so podporo dodatno podaljšali, vse z namenom, da so lastnikom spletnih trgovin omogočili dovolj časa za premik poslovanja e-trgovine na novo Magento različico. Tokrat pa je informacija dokončna. Podpora prvi različici Magento se bo končala junija 2020.

Oglejmo si podrobneje, kaj pričakovati ob koncu podpore za 1. verzijo Magenta.

Ali bo podpora za Magento 1 ukinjena v celoti?

Če vaša trgovina deluje na Magento 1, boste lahko deležni samo še najnujnejših varnostnih posodobitev. Magento jih načrtuje izdati za različice od Magento 1.5 do Magento 1.9. Te posodobitve pa bo v vsakem primeru potrebno dodatno plačevati. Za lastnike starejših verzij, to že sedaj pomeni, da je nadgradnja v najnovejšo različico bolj ekonomična odločitev. Medtem, ko bo podjetje Magento nekaj časa še pripravljeno skrbeti za osnovne varnostne zadeve, pa istočasno tudi navaja, da lastniki lahko vseeno pričakujejo spremembe v sami kakovosti delovanja omenjenih različic. Še posebej to velja za brezhibno delovanje modulov. Enostavno povedano, Magento ne bo več vlagal v platformo, ki je zastarela.

Ali je nujno, da svojo trgovino nadgradim?

Čeprav vam to odsvetujemo, lahko nadgradnjo tudi zanemarite. Vseeno pa vas pravočasno obveščamo, da s tem lahko pričakujete sledeče izzive:

  1. Tisti, ki imate na spletni trgovini nameščene plačilne sisteme (Paypal, Bankart,…) lahko v 90 dneh po zaključku podpore za Magento 1, zaradi pomanjkljivih varnostnih popravkov izgubite dostop do omenjenih plačilnih sistemov. Brez posodobljenih sistemov za plačila, nakup s kreditno kartico ne bo mogoč, posledično pa temu sledi zmanjšana prodaja.
  2. V primeru nevšečnosti z Magento 1, po omenjenem datumu, bodite pripravljeni na pogoste plačljive varnostne preglede. Stroški za stalne varnostne preglede bodo v praksi višji kot nadgradnja vaše Magento trgovine na novo različico. Še več, iskanje in najem specialistov za Magento 1 bo v prihodnje na trgu vedno težje najti.
  3. Lastniki trgovin, ki se bodo odločili ostati na različici Magento 1 v prihodnje ne bodo več konkurenčni s tistimi, ki bodo poskrbeli za nadgradnjo. Razlog je preprost, na trgu nihče ne bo nadaljeval z razvojem modulov za prvo različico. Že zadnjih nekaj let se v praksi glavnina razvijalcev modulskih rešitev prilagaja in ukvarja izključno z razvojem modulov za Magento 2.

Kot jasno vidite, z ignoriranjem nadgradnje vaše spletne trgovine torej tvegate izgubo konkurenčne prednosti. Svojo trgovino in vse, ki kupujejo na njej, pa lahko celo ogrozite. Zato je priporočljivo, da se preselite na Magento 2 pred navedenim datumom.

Razlogi za nadgradnjo

Če se še vedno sprašujete, zakaj je vredno nadgraditi Magento 2, je tukaj nekaj dodatnih razlogov poleg že omenjenih:

  • hitrejše delovanje trgovine
  • izboljšan vmesnik urejevalnika
  • napredne funkcije za kupce
  • združljivost mobilnih nakupov
  • boljša programska arhitektura

Zdaj je torej pravi čas za brezskrbno nadgradnjo vaše Magento trgovine.

Kako nadgraditi svojo trgovino na Magento 2

Pri nadgradnji Magento trgovine pa je smiselno poznati pravilen postopek, zato sledi kratek potek o tem, kaj morate storiti:

  1. Preverite, na kateri verziji je narejena vaša trenutna Magento trgovina,
  2. poiščite zanesljivo razvojno podjetje, ki ima dokazane izkušnje z Magento trgovinami,
  3. poskrbite za stabilno nadgradnjo vseh potrebnih modulov za novo verzijo ter
  4. poskrbite za nadgradnjo svoje spletne trgovine do junija 2020

Potrebujete strokovno pomoč pri nadgradnji spletnega mesta Magento?

Stopite v stik z ekipo Spletnik in ugodno nadgradite vašo spletno trgovino na Magento 2. Imamo že več kot 9 let izkušenj na področju razvoja Magento spletnih trgovin in končanih več kot 130 e-commerce projektov. Naši strokovnjaki vedo, kako hitro in učinkovito nadgraditi vašo Magento spletno trgovino in vam zagotoviti njeno brezhibno delovanje.

Uspešno,
Spletnik

5/5 - (1 vote)

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

5/5 - (1 vote)
Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.