Na kaj morate paziti, ko se odločate o tem kdo bo izdelal vašo spletno stran?

Dec 7, 2015
Dec 7, 2015

Vsak dan se pojavi kakšen študent, ki bi vam lahko izdelal spletno stran, prav tako spletne agencije rastejo kot gobe po dežju. Morda pa bi si morali spletno stran izdelati sami? Kaj pa vaš prijatelj, ki je programer? V tem članku vas želimo opozoriti stvari, na katere morate biti pozorni, ko izbirate način do vaše spletne strani.

Kakšne možnosti torej imate?

1.) Za pomoč prosite prijatelja

Ni boljšega, kot da vam spletno stran izdela prijatelj, ki ima nekaj znanja s programskimi jeziki in je v preteklosti že izdelal kakšno spletno stran. Spletna stran bo relativno poceni, … in to je to. V kolikor se boste spustili v ta korak, se jasno prepričajte, da vam bo prijatelj znal svetovati glede spletne strani, vam bil na voljo v kolikor boste na spletni strani želeli karkoli spremeniti. Zavedati se morate, da spletna stran v vseh dejavnostih ni le neka predstavitev za eno leto. Gre za dolgoročno naložbo, je odraz vašega podjetja, na njej pa morate delati vsaj tedensko, v kolikor želite, da vam prinese obisk in povpraševanja.
Vaš prijatelj mora torej znati:

Če smo popolnoma iskreni, takega prijatelja tudi naša spletna agencija težko najde, zato pa nas sestavlja  ekipa 30 članov, vsak pa skrbi za svoje področje.
 

2.) Spletna agencija

Gre za podjetje, ki se ukvarja z izdelavo spletnih strani, s spletnim marketingom ali kombinacija obojega. Na tem področju lahko najdemo ogromno anomalij, zato je zelo pomembno, da ste pozorni na naslednje točke:

  • že v prvem koraku naj vam svetujejo pri pripravi gradiva
  • spletna stran mora biti lepa in uporabna (učinkovita uporabniška izkušnja)
  • izdelati mora biti na način, da ustvarja povpraševanja
  • spletna agencija vam mora znati svetovati pri spletnem marketingu
  • na voljo vam morajo biti kadarkoli po postavitvi spletne strani (za spremembe na spletni strani, vzdrževanje in morebitna vprašanja v zvezi z marketingom)
  • za vas je dobro, če vam ponudijo samostojno urejanje spletne strani

spletna agencija. spletna agencija spletnik, spletnik
Kako prepoznate kvalitetno spletno agencijo? 
Dobra spletna agencija vam bo že pred začetkom izdelave postregla z informacijami o spletni strani, svetovali vam bodo pri spletnem marketingu in vam ponudili tisti produkt, ji je najboljši za vas ter vašo dejavnost. Popolnoma jasno je, da boste spletno stran prej kot slej morali urediti, če si želite s spletno stranjo prodajati vam mora spletna agencija pri tem pomagati.

3.) Spletno stran si izdelajte sami

Res je. Tudi sami si lahko izdelate spletno stran, četudi morda ne znate programirati. Na spletu lahko najdemo namreč ogromno urejevalnikov, s katerim si lahko spletno stran postavimo od začetka do konca (to so WordPress, Jomla, Wix, …). Stroški s tako spletno stranjo so pri tem minimalni (cca. 50€ začetnega stroška), je pa res, da pri tem nimate popolnoma nobene podpore. Velikokrat se zgodi, da ima spletno stran narejena na Jomli posodobitve, ki ne podpira šumnikov. Če urejate WordPress spletno stran, je lahko le ena beseda na napačnem mestu vzrok, da se vam spletna stran sesuje. In potem? Takrat boste zadevo poskušali rešiti sami, dobili nekaj sivih las, nato pa našli programerja, ki vam bo za uro dela zaračunal 40€.
Kako se temu izogniti?
Spletnik vam prav tako ponuja samostojno in popolnoma brezplačno izdelavo spletne strani na urejevalniku, ki je enostaven skoraj tako kot “Microsoft Office” 🙂 Prijavite se, izberite predlogo, uredite slike, besedilo, zavihke in podatke podjetja ter v nekaj urah imate narejeno spletno stran.
Kaj pa gostovanje in vzdrževanje spletne strani? Kdo vam bo v nadaljevanju pomagal pri spletni strani? Naša ekipa Spletnik vam bo spletno stran postavila na vašo domeno, v mesečno vzdrežavnje pa je vključeno gostovanje in vsa podpora, ki jo boste kadarkoli potrebovali.

4.) Najdite izdelovalca spletne strani v svojem kraju

Tudi tega načina se poslužuje veliko podjetij. Izdelovalci spletnih strani so v tem primeru majhna podjetja oziroma samostojni podjetniki, ki vam bodo po vsej verjetnosti pogosto na voljo za sestanke, brez težav jim boste posredovali gradivo za spletno stran, cena pa bo tudi v tem primeru relativno nizka. Taka podjetja bodo kaj kmalu prišla na dan preko poznanstev, vendar tudi tu zna biti problem. Seveda obstajajo tudi kvalitetna podjetja, ki vam bodo izdelali spletno stran “kot se šika”, vendar niso vsi izdelovalci spletnih strani tudi strokovnjaki za spletni marketing. Prepričajte se samo pri dveh stvareh – da spletna stran ne bo sama sebi namen in da po izdelavi ne boste prepuščeni samemu sebi.

5.) Kaj pa študentje?

Danes spletne strani izdelujejo tako študentje ekonomije, kot študentje računalništva, praktično kdorkoli lahko sam izdela spletno stran. Tu obstajajo zgolj in samo 2 možnosti:
1. študent se spozna na programske jezike in vam bo spletno stran napisal v kodah
Taka spletna stran je lahko odlično narejena, saj ni omejena s spletnimi predlogami, temveč gre za spletno stran po meri. Paziti je potrebno, da je spletna stran kvalitetna in prodajno zastavljena, preden jo prevzamete pa preverite:

  • da se spletna stran pravilno prikazuje na vseh brskalnikih (Mozzila Firefox, Chrome, tudi Safari ali Opera, …)
  • da vsebuje vse kontaktne obrazce
  • da vam bo študent vedno dosegljiv, ko boste želeli spletno stran urediti (programskega jezika namreč ne obvladamo vsi, zato sami spletne strani ne boste mogli urejati)

2. študent vam bo spletno stran izdelal z brezplačnim urejevalnikom
V tem primeru bo cena izdelave spletne strani od 50€ pa do 1000€ ali več. Kaj pa boste za to dobili? V povprečju bo izdelave spletne strani trajala od enega meseca pa do pol leta. Vsi razumemo, da študentje nimajo veliko izkušenj in se na svoji poti še nekoliko lovijo. Vsak študent bo lahko napel vse moči, vendar le redko pa bo na koncu rezultat profesionalna spletna stran. Saj veste – lepa spletna stran še ne pomeni, da boste začeli na veliko prodajati 🙂
Kaj morate torej narediti? Izberite si svoj način do spletne strani. Vprašajte prijatelja kaj vam lahko ponudi, pišite spletnim agencijam in zahtevajte najboljše za vas (vprašajte jih za nasvete, vprašajte po urejevalniku).
Lahko pa pišete nam preko kontaktnega obrazca, info@spletnik.si, ali nas pokličite na 080 33 39.  Zahtevajte najboljše zase.
Obilo spletnih uspehov vam želim,
Matjaž Sedlar

5/5 - (1 vote)

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

5/5 - (1 vote)
Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.