Notranje povezave vaše spletne strani

Apr 19, 2012
Apr 19, 2012

Notranje povezave vašega spletnega mesta so eden najpomemnejših aspektov on site optimizacije spletne strani. S kakovostnimi notranjimi povezavami namreč razporejate takoimenovani link juice in stran naredite bolj pregledno in berljivo ter tako zadovoljite človeške obiskovalce kot tudi spletne pajke.

Kako zadovoljiti iskalnike?
Notranje povezave– Zemljevid strani: Imejte zemljevid strani, ki naj vsebuje vsaj top nivojske strani povezane z vsemi podstranmi na spletni strani. Prav tako imejte XML zemljevid strani, ki naj vsebuje vse URL naslove na spletni strani.
– Navigacija in povezave: Povezave v navigaciji spletne strani naj bodo tekstovne. Izogibajte se slik kot povezav v menuju, saj so slikovne povezave iz vidika optimizacije spletnih strani tipično slabše za iskalnike.
– Anchor teksti: Anchor tekst naj vsebuje relevantne ključne besede in fraze glede na to, kam kaže povezava. Ni nujno, da za anchor tekst vedno uporabite ključno besedo, izogibajte se samo nerelevatnim in preprostim anchor tekstom kot npr. kliknite tukaj. Naj relevantne vsebine o neki temi kažejo na glavno stran v okviru vaše spletne strani na to temo. Imejte veliko takih vsebin ter povezav in tako iskalnikom pokažite, da ste avtoriteta na svojem področju.
Kako zadovoljiti obiskovalce?
– Navigacijske povezave: Uporabite 4 tipe navigacijskih povezav, menijske, v nogi, breadcrumb in sekundarne. Naj vsebujejo povezave do najpomembnejših top nivojskih kategorij na spletni strani in povezavo nazaj na domačo stran. Zagotovite, da glavna navigacija in tista v nogi spletne strani ostaneta enaki, na vseh podstraneh spletne strani. Prav tako ne pretiravajte z povezavami in spustnimi meniji glavne navigacije, saj boste s preveč natlačenim menijem uporabnika samo zmedli in poslabšali njegovo uporabiško izkušnjo.
– Povezave iz spletnih vsebin: Tako preprosto pa vseeno pogosto pozabljeno. Ustvarite povezave na podporne vsebine vaše spletne strani, kjer si obiskovalcu lahko preberejo več o dani tematiki. Povezavo lahko ustvarite tudi na kakšo drugo sorodno spletno stran, vendar pazite, da se povezava odpre v novem oknu.
– Klic k akciji: Ne pozabite na klic k akciji. Kaj želite, da obiskovalci vaše spletne strani naredijo? Je to razvidno takoj in obiskovalcem ni potrebno skrolati nižje po strani? Želite, da obiskovalci pokličejo, kliknejo, izpolnijo obrazec, kupijo? Ne vključite klica k akciji samo na podstrani vaše spletne strani. Ker ima vaša spletna stran cilj, naj bo ta viden skozi celotno spletno stran. Pogosto lahko opazimo primere, ko lastnik spletne strani želi, da obiskovalci napravijo določeno akcijo, vendar pa jim ne, da možnosti, da to naredijo. Sporočilnost spletne strani, njen dizajn in interne povezave morajo delovati skladno in komunicirati cilj spletne strani ter tako voditi obiskovalca do konverzije.
Ko zadovoljimo vse…
Ob upoštevanju zgornjih nasvetov boste dosegli polno poindeksiranost vaše spletne strani in omogočili spletnim pajkom ter obiskovalcem dostop do vseh podstrani le te. Prav tako boste spletnega pajka usmerili in mu dali vedeti katere vsebine znotraj vaše strani so najpomembnejše. Obiskovalcem pa bo spletna stran z ustreznimi notranjimi povezavami sporočala, kje se nahajajo, na katero podstran naj gredo in kaj naj tam počno.
Lep pozdrav do prihodnjič,

5/5 - (1 vote)

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

5/5 - (1 vote)
Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.