9 pogostih napak pri Google oglaševanju

Feb 21, 2024
Feb 21, 2024

V svetu digitalnega marketinga je dragocen vsak klik in vsak vložen evro v oglaševanje mora prinašati rezultate. Pri tem se mnoga podjetja soočajo z izzivom: kako zagotoviti, da njihove Google Ads kampanje ne samo trošijo proračun, ampak dejansko prispevajo k rasti podjetja?

Zakaj Google oglaševanje ne deluje?” je vprašanje, ki si ga zastavljajo mnogi, a odgovor ni vedno tako očiten, kot se zdi na prvi pogled.

V tem članku bomo razkrili zakulisje Google Ads oglaševanja, osvetlili nekaj najpogostejših pasti, ki lahko pogoltnejo vaš proračun brez opaznih rezultatov in ponudili tudi konkretne strategije za njihovo premostitev.

Od subtilnih napak pri določanju ciljne skupine do pogostih zmot pri optimizaciji uporabniške izkušnje – raziskali bomo, kje se skrivajo priložnosti za izboljšave in kako lahko z majhnimi prilagoditvami dosežete velike spremembe v uspešnosti vaših kampanj.

Pripravite se na globok potop v svet Google Ads oglaševanja, kjer bomo skupaj raziskali, kako prenehati zapravljati svoj oglaševalski proračun in ga začeti uporabljati kot močno orodje za rast vašega podjetja.

Temeljne napake pri Google Ads oglaševanju

Najprej se posvetimo zahtevnejšim temam – s problemi in napakami, ki jih pri površnem pregledu Google Ads računa ni mogoče enostavno zaznati.

google oglaševanje

Te težave presegajo preprosto spreminjanje nastavitev ali vklop oziroma izklop določenih funkcij. Zahtevajo temeljit pregled in globlje razumevanje kako Google Ads deluje. Uspešna rešitev zahteva celostni pristop, ki ne obsega le tehničnih popravkov, ampak tudi:

  • strateško načrtovanje,
  • kreativno razmišljanje in
  • neprestano testiranje različnih pristopov in rešitev.

Zato je pripravljenost na učenje, prilagajanje in optimizacija ključna za vsakogar, ki želi učinkovito upravljati svoje Google Ads kampanje in se izogniti nepotrebnemu zapravljanju oglaševalskega proračuna.

Pomembno je, da oglaševalci redno spremljajo učinkovitost svojih kampanj, prepoznavajo nove priložnosti za izboljšave in se ne bojijo eksperimentirati z novimi idejami in pristopi.

Sorodna vsebina: Kako se pravilno lotiti Google oglaševanja

1. Nepravilno merjenje konverzij

Sledenje konverzijam ima velik pomen pri razumevanju učinkovitosti vašega oglaševanja, vendar pa se tukaj pogosto pojavljajo 3 glavne težave:

  • Pomanjkanje merjenja konverzij: brez sledenja konverzijam ste v temi; ne veste, kaj deluje in kaj ne, kar pomeni, da ne morete izboljšati svojih oglaševalskih kampanj.
  • Merjenje napačnih stvari: če se osredotočate na napačne metrike, vaša analiza ne bo prinesla koristnih vpogledov, ki bi vam pomagali optimizirati kampanje.
  • Prekomerno merjenje konverzij: čeprav se vam morda zdi, da več podatkov pomeni boljše odločitve, lahko prevelika količina informacij dejansko zamaje vašo pozornost in vpliva na napačno sprejemanje odločitev.
merjenje konverzij v analitiki
Kljub temu, da torej merite večjo količino eventov / interakcij na spletni strani oziroma trgovini, si kot glavno konverzijo izberite le ključne metrike: nakup, klik na telefonsko številko, poslan e-mail ipd.

Ne veste kako sploh vzpostaviti merjenje konverzij? Poglejte si naslednji video:

V Spletniku zelo pogosto dobimo Google Ads oglaševalske kampanje v vpogled od podjetij, ki bodisi sami vodijo oglaševanje ali pa za njih to izvaja druga agencija. Nemalokrat se je zgodilo, da smo med pregledom videli enormno količino konverzij (včasih 5000 in več mesečno), nato pa opazili, da konverzije niso bile pravilno nastavljene in da jih je v resnici le nekaj.

Na prvi pogled uspešno oglaševanje, se je v trenutku izkazalo kot “metanje denarja skozi okno”.

Zakaj takšna zmeda?

Ker je bilo sledenje nastavljeno za vsako mikro konverzijo – od izražanja začetnega interesa do dejanske prodaje. Sledenje mikro konverzijam samo po sebi ni problematično in lahko ponudi koristne informacije. Vendar, če vključite vse te podrobnosti v svoje analize, lahko to oteži jasen pogled na dejansko uspešnost.

To ne pomeni, da morate prenehati slediti vsem dogodkom na spletni strani (kliki na izdelek, dodajanje izdelkov v košarico, pomikanje po strani, kliki na gumbe) – pomembno je vedeti, da so te informacije dostopne tudi v Google Analytics, ne rabijo pa nujno biti vključene kot konverzije v Google Ads oglaševanju.

Velik problem sledenja vsake malenkosti je, da lahko vaša avtomatizacija hitro izgubi smisel zaradi neustreznih signalov, če niste izjemno previdni.

2. Slepo zniževanje stroškov

Prekomerno osredotočanje na varčevanje denarja, namesto na optimizacijo donosov, je pogosto izvor še večjih težav.

Seveda je zniževanje cene na klik (CPC) in cene na pridobitev stranke (CPA) vredno pohvale.

Vendar pa obstaja meja.

Ko je vaša pozornost usmerjena v varčevanje denarja namesto v rezultate, bo s časoma kampanja neučinkovita, konverzij pa bo vedno manj.

optimizacija stroškov

Nasprotno pa zdravo Google Ads oglaševanje potrebuje soliden, izvedljiv proračun za rast in širitev.

To ne pomeni, da bi morali denar metati skozi okno. Še vedno lahko ohranite trden nadzor nad skupnim donosom naložbe (ROI), medtem ko malo popustite pri finančnih omejitvah.

Ko oglaševanje vodimo za naše naročnike, to ni omejeno le na zmanjševanje stroškov; naš cilj je skupaj z naročnikom rasti. Razumemo, da je za doseganje dolgoročnih ciljev in povečanje donosnosti včasih potrebno investirati več v oglaševalske kampanje.

Vedno iščemo ravnotežje med nadzorovanjem stroškov in investiranjem v priložnosti, ki spodbujajo rast. S tem pristopom ne samo, da izboljšujemo učinkovitost kampanj, ampak tudi gradimo močnejše, dolgoročne odnose z našimi naročniki.

3. Zanemarjanje uporabniške izkušnje

Ko uporabnik klikne na vaš Google Ads oglas, je to šele začetek njegove poti. Ključnega pomena je, da nadaljevanje te poti (uporabniška izkušnja na pristajalni strani) izpolni ali preseže pričakovanja, ki jih je oglas ustvaril.

Slaba uporabniška izkušnja na tej točki lahko hitro razblini zanimanje in potencial za konverzijo.

primer dobre uporabniške izkušnje

Poglejmo si sedaj nekaj primerov slabe uporabniške izkušnje, na kar morate biti izjemno pozirni:

  • Neusklajenost med oglasom in pristajalno stranjo: če oglas obljublja posebno ponudbo, a pristajalna stran tega ne odraža, bo uporabnik zmeden in bo verjetno odšel.
  • Počasno nalaganje strani: v digitalni dobi je potrpljenje tanko. Strani, ki se nalagajo predolgo, so eden glavnih vzrokov za visoko stopnjo odboja.
  • Zapleteni postopki konverzije: če uporabnik po kliku na oglas naleti na zapleten postopek nakupa ali pridobivanja informacij, je verjetnost odhoda visoka.
  • Slabo oblikovanje: nejasna navigacija, preobremenjenost z informacijami in neodzivno oblikovanje so pogoste napake, ki zmanjšujejo uporabniško izkušnjo.

Da vaša pristajalna stran ne bo samo pridobivala obiskovalcev, ampak jih tudi spremenila v stranke, je ključnega pomena, da se osredotočite na optimizacijo uporabniške izkušnje.

?? Preverite oceno hitrosti in uporabniške izkušnje z orodjem PageSpeed Insights: https://pagespeed.web.dev/

?? Ko vidite svoj oglas na Googlu, se postavite v vlogo uporabnika – dobro preberite svoj oglas, nanj kliknite, poskusite oddati povpraševanje na svoji spletni strani, … testirajte uporabniško izkušnjo iz oči potencialne stranke.

Dobra pristajalna stran je več kot le privlačen dizajn; je kombinacija jasnosti, hitrosti, usklajenosti z oglasom in enostavnosti konverzije.

4. Pretirano urejanje podrobnosti

Pretirano ukvarjanje z drobnimi nastavitvami v vašem Google Ads računu je še ena težava, ki lahko nakazuje na zapravljanje proračuna. Seveda ni nič narobe z manjšimi prilagoditvami računa, vendar pa lahko te služijo kot znak, da morda obstajajo večje težave, na katere niste pozorni.

V želji po maksimizaciji oglaševanja pogosto opazimo preveliko spuščanje v mikro segmente brez poznavanja širše slike, kar v praksi povzroči prej več škode kot koristi, še posebaj v fazi, ko ne razpolagate z dovolj dobrimi vhodnimi podatki.

Ugotavljamo, da se oglaševalci pogosto ukvarjajo z urniki prikazov (npr. zmanjšanje porabe ob ponedeljkih med 17. in 20. uro ali povečanje porabe za 5% ob sobotah), včasih se poglabljajo o uspešnosti oglaševanja po regijah, po mestih, itd.

Medtem pa so vaše pristajalne strani neustrezne in vaš proračun za Google Ads oglaševanje leti skozi okno.

To “prilagajanje” na koncu služi le kot opravilo, ki vas odvrača od širše slike.

Pomembno je prepoznati, kdaj je čas, da prenehate z majhnimi prilagoditvami in se resno lotite reševanja temeljnih težav. To lahko pomeni preoblikovanje pristajalnih strani, preučevanje in prilagajanje vaše ciljne strategije ali celo revizijo celotne Google Ads strategije, da bi zagotovili, da vaš proračun deluje čim bolj učinkovito.

Pomembno je, da ne izgubite pogleda na celotno sliko. Medtem ko so drobne prilagoditve lahko koristne, nikoli ne smejo prevladati nad potrebo po reševanju večjih, bolj pomembnih vprašanj, ki lahko dejansko povečajo vašo uspešnost in donosnost naložbe.

Zato je pomembno, da redno preverjate in ocenjujete uspešnost vaših kampanj z makro pogledom na celoto in si s tem zagotovite, da vaše marketinške dejavnosti ostajajo usklajene z vašimi poslovnimi cilji in pričakovanji.

Manjše napake pri Google oglaševanju

Po tem, ko smo se spoprijeli z zahtevnejšimi temami, je čas, da si ogledamo nekaj lažjih.

Tukaj so štiri pogoste napake, ki jih boste zlahka opazili v svojem Google Ads računu, če jih boste iskali.

5. Ključne besede

Napaka zakupa napačnih ključnih besed je morda najbolj očitna, a hkrati pogosta težava.

Na primer, pri nedavnem pregledu računa smo opazili, da je podjetje dnevno porabilo 100€ za oglaševanje “odkup avtomobilov”, medtem ko je poročilo o ključnih besedah večinoma vključevalo izraze, povezane z nakupom avtomobila.

Da bi se izognili takšni vrsti zapravljanja, je ključnega pomena redno pregledovati poročilo o iskalnih izrazih in aktivno dodajati negativne besede v seznam. To ne samo preprečuje nepotrebno porabo, ampak tudi zagotavlja, da so vaši oglasi prikazani uporabnikom, ki dejansko iščejo vaše izdelke ali storitve.

izbira ključnih besed pri google ads

Z rednim prilagajanjem in optimiziranjem seznama ključnih besed lahko izboljšate učinkovitost svojih kampanj in povečate donosnost Google Ads oglaševanja.

6. Potrjevanje Googlovih predlogov

Slepo sledenje vsem Googlovim priporočilom v prizadevanju, da bi dosegli 100% optimizacijski rezultat, je še en zanesljiv način zapravljanja proračuna.

Kot sem že prej napisal, lahko izvajanje Googlovih priporočil za optimizacijo prinese mešane rezultate (v najboljšem primeru) ali pa se izkaže za popolno katastrofo (v najslabšem primeru).

Vedno se je pametno vprašati, ali testirati vsako priporočilo, alim pa implementirati le tista, ki so dejansko smiselna za vaš račun in oglaševalsko strategijo.

Googlovi predlogi za optimizacijo kampanj

S tem pristopom se bo vaš optimizacijski rezultat verjetno ustalil okoli 80 %, in to je v redu!

7. Povišan CPC (ECPC)

Vklop možnosti za izboljšano ceno na klik (ECPC) je še en pogost vir zapravljanja sredstev za oglase.

Povišan CPC (Enhanced Cost Per Click, ECPC) je funkcija avtomatiziranega ponujanja v Google Ads, ki omogoča Googlu, da samodejno prilagodi vaše ponudbe za posamezne klike, ki se zdijo bolj verjetno, da bodo privedli do konverzije. Drugače povedano – Google uporablja algoritme in zgodovinske podatke o uspešnosti vaše kampanje, da oceni, kdaj so možnosti za konverzijo višje. Vir: https://support.google.com/google-ads/answer/2464964?hl=sl

Čeprav je vsak račun drugačen, smo v Spletniku ugotovili, da za ECPC (tako kot ročne in avtomatizirane ponudbe) ni univerzalne rešitve. Za nekatere kampanje sicer lahko deluje zelo dobro, za večino pa precej manj.

Na žalost je ECPC privzeto vklopljen, zato, če se tega ne zavedate (in ga ročno ne izklopite), bo ostal vklopljen. Testirajte in preverite, če je to sploh nekaj, kar v resnici prinaša dobre rezultate.

8. Razširitve oglasov

Še en pogost problem, ki lahko zapravi del vašega proračuna za Google Ads, je neuporaba vseh relevantnih razširitev oglasov, saj je vsaka razširitev priložnost, da dosežete svojo ciljno publiko.

Prav tako je pomembno imeti celovito strategijo za vaše razširitve oglasov.

Pomnite, razširitve se lahko prikažejo v skoraj katerikoli kombinaciji, zato morate zagotoviti, da je vsaka možna kombinacija učinkovita. Če imajo na primer vse vaše razširitve sporočilo o “brezplačni dostavi”, to ni le ponavljajoče – ampak s tem zapravljate tudi priložnost za testiranje in vključitev drugih pomembnih sporočil, da bi prišli do idealne kombinacije za maksimalen izplen.

9. Novi oglasi in vrste kampanj

Google Ads pogosto uvaja nove funkcije in posodobitve, vključno z novimi oglasi in vrstami kampanj.

vrste kampanj Google oglaševanja

Če še niste testirali nekaterih novejših, kot so odzivni iskalni oglasi ali dinamični iskalni oglasi, Performance Max oglaševanje, verjetno izgubljate veliko potenciala. Zopet pa velja previdnost, zato je dobro o posamezni opciji pridobiti vsaj okvirne informacije čemu služi in v kakšnih primerih je lahko to prava izbira glede na vaš oglaševalski cilj.

Ne mečite denarja skozi okno

Kot ste lahko opazili, obstaja veliko načinov, kako lahko zapravite svoj proračun za Google oglase.

Na srečo, ko enkrat prepoznate te problematične točke, ste veliko bolj opremljeni, da jih popravite ali se jim izognete.

Sprejemanje proaktivnega pristopa k optimizaciji in nenehno testiranje novih strategij ter pristopov lahko preoblikuje vaše kampanje in zagotovi, da vsak evro, ki ga vložite, prispeva k doseganju vaših poslovnih ciljev.

Vedite, uspeh v Google Ads ni samo v izogibanju zapravljanju, ampak v pametnem vlaganju v tisto, kar resnično deluje.

Z združevanjem znanja o pogostih pasteh in uporabo najboljših praks boste lahko iz svojega oglaševalskega proračuna izvlekli največ in zagotovili, da vaše oglaševanje ne samo preživi, ampak resnično uspeva.

Matjaž Sedlar

5/5 - (2 votes)
Matjaž Sedlar

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

5/5 - (2 votes)