Poskrbite za promocijo vašega spletnega mesta

Okt 30, 2012
Okt 30, 2012

Spletna stran brez obiskovalcev ni vredna počenega groša, ne glede na njeno kakovost, koliko denarja smo vložili, kakšna je njena uporabniška izkušnja… Zagotovite si močno spletno prisotnost!
Se je tudi vam zgodilo, da ste vložili kar precej sredstev v izdelavo spletne strani pa ni dosegla pričakovanih rezultatov? Ste razočarani nad izvajalci izdelave vaše strani?
Kdo je glavni »krivec«?
Promocija spletnega mestaČe ste na zgoraj zastavljeni vprašanji odgovorili pritrdilno, naj vas potolažim – Niste edini. Nič kaj spodbudna tolažba kaj ne? Problem se nahaja v prevelikih pričakovanjih strank, ki menijo, da je sama izdelava spletne strani dovolj za uspešno spletno prisotnost. Temu seveda ni tako, vendar je preprosteje za neuspeh obdolžiti nekoga drugega kot sebe.
Kakovostno izdelana spletna stran je dobra osnova za učinkovito spletno prisotnost, vendar brez  promocije ne bo šlo. Predstavljajte si, da ste odprli podjetje, ki nudi storitve, ki jih nikjer ne oglašujete. Kako bo tako podjetje uspešno delovalo? Enako je s spletnimi stranmi.
Kakšen način oglaševanja je najbolj primeren?
Na to vprašanje ni možno dati natančnega odgovora. Vsaka spletna stran je poglavje zase in način oglaševanja, ki deluje pri eni spletni strani, morda pri drugi ne deluje.
Najprej je potrebno določiti sam cilj ali namen spletne strani. To je lahko prodaja, generiranje kontaktov, izpostavitev znamke,… O ciljih spletnih strani smo že pisali v enem od predhodnih člankov – Zakaj izdelati spletno stran? .
Po določenem cilju, je potrebno razdelati kdo so naše ciljne stranke in kje ter kako jih bomo najceneje nagovorili. Seveda so to le naše predpostavke, ki jih je potrebno potrditi s testiranjem. Mnogokrat se zgodi, da si izoblikujemo mnenje o najprimernejšem načinu promocije, pa se na koncu izkaže, da temu ni tako. Ravno zato, je potrebno dati možnost vsem oblikam promocije in ne samo tistim, ki v naših očeh delujejo najbolj optimalno.
Optimizirajte posamezne promocijske kanale
V primeru, da se po prvem testu nekateri kanali ne izkažejo za učinkovite, nikar ne obupajte nad njimi. Vsak kanal (tudi uspešen) je potrebno optimizirati in ponovno testirati. To ponavljamo tolikokrat, dokler ne pridemo do realnih zaključkov o učinkovitost kanala.
Vsak promocijski kanal je poglavje zase in pri vsakem je potrebno najti tisto optimalno pot, ki bo privedla potencialne obiskovalce do cilja spletne strani. Morda bo potrebno kakšen kanal omejiti, druge pa razširiti, da bodo vsaj povrnili naš vložek.
Osredotočite se na kanale, ki vam povrnejo vložek
Po temeljitem testiranju in optimizaciji posameznih promocijskih kanalov, izločite tiste, ki vam vašega vložka (finančnega in časovnega) ne povrnejo in se usmerite na preostale kanale. Med temi izberite tistega, ki vam zagotavlja največji ROI (razmerje med vloženim denarjem in zaslužkom) in ga razširite do njegovih meja. Zavedati se morate, da ima večino kanalov svoje omejitve in širjenje v nedogled ni možno. Ko izčrpate možnosti najboljšega kanala, se usmerite v naslednji kanal in ga poizkusite privesti do meje njegovih zmožnosti. Ta proces ponavljajte, dokler ne izčrpate vseh kanalov, ki vam prinašajo dobiček.
Vse kanale je potrebno vseskozi spremljati, saj se lahko primeri, da pride na posameznem področju do korenitih sprememb, ki lahko privedejo do tega, da nekateri rentabilni kanali postanejo nerentabilni in obratno.
Promocijski kanali
Verjetno vas tudi zanima kateri so najbolj priljubljeni promocijski kanali kajne?
PPC oglaševanje
Oglaševanje na klik je izjemno učinkovit način oglaševanja, saj v tem primeru plačate le takrat, ko nekdo klikne na vaš oglas in obišče vašo spletno stran. Najbolj poznano tovrstno oglaševanje je oglaševanje na Googlu.
Oglaševanje na prikaz
Ta oblika oglaševanja je primerna predvsem za izpostavitev znamke ali podjetja. Navadno se za potrebe oglaševanja izdela oglas (banner), ki se prikazuje na popularnih straneh z veliko količino obiskovalcev. Tu morate poskrbeti, da vaš oglas obiskovalcem pade v oči. Tako povečate možnosti, da se bodo ob iskanju storitev iz vašega področja, spomnili na vas.
Optimizacija spletnih strani za iskalnike
V tem primeru vam strokovnjaki za optimizacijo spletnih strani prilagodijo stran po okusu spletnih pajkov, kar privede do višjih uvrstitev v iskalnikih za določene ključne besede. Dolgoročno je te ena izmed najučinkovitejših metod, saj se vložek v to obliko promocije po doseženih ciljih močno zniža. Slabost pa predstavlja daljše pretečeno obdobje med pričetkom promocije in doseganjem želenega cilja.
E-mail marketing
Za mnoge najučinkovitejši način oglaševanja. Stroški v omenjenem kanalu so izjemno nizki, sama promocija pa nam omogoča izgradnjo osebnega odnosa s stranko. Tu je potrebno paziti na razmerje med informativnimi in prodajnimi vsebinami. Prevelika količina prodajnih vsebin lahko odžene težko pridobljene kontakte. Če bi se želeli preizkusiti v e-mail marketingu, se lahko prijavite na brezplačni preizkus orodja Newsletter.si.
Socialni mediji
Prisotnost na socialnih medijih kot so Facebook, Youtube, Twitter,… lahko močno pripomorejo pri izpostavitvi vaše spletne strani, a je tudi tu potrebno znanje za ustrezno komunikacijo s potencialnimi obiskovalci spletne strani. Vse bolj popularne postajajo video vsebine, s katerimi pri obiskovalcih pridobimo večje zaupanje. Res pa je, da izdelava videa ni ravno preprosta zadeva, zato jo raje prepustite strokovnjakom.
Spletna stran
Ja, tudi spletna stran je učinkovito promocijsko sredstvo. Zadovoljni obiskovalci bodo spletno stran priporočili tudi drugim. To lahko storijo ustno, lahko ustvarijo povezavo na njihovi strani, možno je tudi posredovanje informacije na forumih in nenazadnje lahko vašo stran delijo s svojimi prijatelji na socialnih omrežjih. Zato izdelajte uporabnikom prijazno spletno stran in nanjo dodajte veliko kvalitetne in uporabne vsebine.
Rabite pomoč pri spletni prisotnosti? Za vas izdelamo spletno stran in vam pomagamo pri njeni promociji.

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.