Prihodnost družbenih omrežij – kaj lahko pričakujemo?

Maj 29, 2024
Maj 29, 2024

Družbena omrežja so v zadnjem desetletju doživela izjemen razvoj in postala nepogrešljiv del našega vsakdana. Od prvih dni MySpacea do danes, ko prevladujejo platforme kot so Facebook, Instagram in TikTok, so družbena omrežja korenito spremenila način komuniciranja, zabave in poslovanja. 

Vsi, ki delamo v marketingu se soočamo z vedno novimi izzivi in priložnostmi, saj moramo ves čas slediti hitremu razvoju tehnologije in spreminjajočim se navadam potrošnikov.

Kaj prinaša prihodnost družbenih omrežij? Kako se bodo blagovne znamke morale prilagoditi, da bodo ostale relevantne in konkurenčne v tem hitro spreminjajočem se okolju? 

V tem članku raziskujemo najnovejše ugotovitve, podatke in napovedi ter ponujamo vpogled v to, kaj lahko pričakujemo v prihodnjih letih.

prihodnost socialnih omrežij

Vsebina članka

  • Kakšna je prihodnost družbenih omrežij
  • Iskanje na družbenih omrežjih namesto v iskalnikih
  • Večje zanašanje na vplivneže namesto na slavne osebnosti
  • Brezhibna nakupovalna izkušnja na večini družbenih omrežij
  • Kratki videoposnetki bodo postali pomembnejši kot kadarkoli prej
  • Umetna inteligenca bo postala koristno orodje za izboljšanje strategij na družbenih omrežjih
  • Večji poudarek na gradnji aktivne skupnosti na družbenih omrežjih

Kakšna je prihodnost družbenih omrežij

Na podlagi številnih anket, raziskav in dodatnih podatkov napovedujemo naslednje za prihodnost družbenih omrežij:

  • potrošniki bodo iskali informacije na družbenih omrežjih ali preko umetne inteligence namesto tradicionalnih iskalnikov,
  • blagovne znamke se bodo bolj zanašale na vplivneže, zlasti mikro vplivneže, namesto na slavne osebnosti,
  • potrošniki bodo uživali v brezhibni nakupovalni izkušnji na družbenih omrežjih,
  • blagovne znamke bodo ustvarjale več kratke vsebine za povezovanje s svojo publiko (predvsem video vsebine),
  • blagovne znamke bodo uporabljale orodja umetne inteligence za ustvarjanje prilagojene vsebine za svojo publiko,
  • blagovne znamke bodo dale večji poudarek na ustvarjanje aktivne skupnosti na družbenih omrežjih.

1. Iskanje na družbenih omrežjih namesto v iskalnikih

Pred nekaj tedni smo na Facebooku povprašali za priporočila za najboljšega lokalnega fotografa za nove portretne fotografije. S pomočjo predlogov svojih prijateljev smo našli izjemno fotografinjo, ki nas je navdušila s kakovostjo svojega dela.

Nismo edini, ki uporabljajo družbena omrežja za priporočila in mnenja. Vedno pogosteje potrošniki iščemo izdelke, priporočila ali mnenja na družbenih omrežjih namesto v iskalnikih.

Po poročilu o trendih družbenih omrežij za leto 2024, kar 87% oglaševalcev na družbenih omrežjih verjame, da bodo potrošniki pogosteje iskali blagovne znamke na družbenih omrežjih, preden se obrnejo na iskalnik.

V članku TechCrunch je izvršni direktor Googla navedel, da aplikacije, kot so TikTok in Instagram, zajedajo v uporabo njihovih aplikaciji za odkrivanje vsebin »Google Maps in Google Search«.

“V naših študijah se je pokazalo, da skoraj 40% mladih, ko iščejo kraj za kosilo, ne uporablja Google Maps ali Search,” je dejal višji podpredsednik Prabhakar Raghavan, ki vodi Googlovo področje znanja in informacij “Obrnejo se na TikTok ali Instagram”.

Zakaj se to dogaja? Raghavan meni, da je razlog v tem, da mlajši raje odkrivajo vsebine preko vizualnih medijev.

Ker vedno več ljudi uporablja TikTok kot iskalnik je smiselno, da je aplikacija dodala več funkcij iskanja, da bi uporabnike zadržala.

Preden nadaljujemo si poglejmo kaj je Tik Tok in kako deluje

Avgusta 2022 je TikTok testiral funkcijo, kjer so ključne besede iz komentarjev na videoposnetkih označene in povezane z rezultati iskanja. To uporabnikom omogoča dodatne načine za odkrivanje novih vsebin med brskanjem po platformi.

Sedaj, ko gledate videoposnetek na TikToku, boste opazili majhno iskalno vrstico na dnu zaslona s ključnimi besedami ali temo, povezano z njim. Ko kliknete na to iskalno vrstico, vas bo aplikacija usmerila na več videoposnetkov, povezanih s ključno besedo.

Če tradicionalni iskalniki ne bodo zadovoljili potreb potrošnikov, bodo TikTok in druge družbene platforme prevzele vodilno vlogo pri odkrivanju izdelkov in vsebin, saj dajejo prednost vizualni vsebini.

Drugi tekmec za iskalnike so AI klepetalniki, kot je ChatGPT. Uporabniki lahko ChatGPT zastavijo vprašanja v obliki pozivov, bot pa bo ustvaril odgovore na njihove poizvedbe.

Čeprav je malo podatkov o tem, kako pogosto ljudje uporabljajo ChatGPT namesto iskalnikov, ima ChatGPT trenutno približno 1 milijardo obiskovalcev mesečno in okrog 100 milijonov aktivnih uporabnikov. To je razlog, da je ChatGPT postal eden najhitreje rastočih spletnih storitev v zgodovini.

kaj je chatGPT

2. Večje zanašanje na vplivneže namesto na slavne osebnosti

Kot smo že omenili, 84% blagovnih znamk načrtuje sodelovanje z vplivneži in ustvarjalci, da bi predstavljali njihove blagovne znamke. 31% oglaševalcev pravi, da je sodelovanje z manjšimi vplivneži, zlasti tistimi, ki imajo med 1.000 in 100.000 sledilcev odlična naložba. Sodelovanje z manjšimi vplivneži je za blagovne znamke stroškovno bolj učinkovito, kot sodelovanje s slavnimi osebnostmi.

Še pomembneje je, da potrošniki zaupajo vplivnežem in ustvarjalcem. En razlog je, da se ljudje lažje poistovetijo z vplivneži kot z brezosebno blagovno znamko, drug razlog pa je, da jim bolj zaupajo, sploh če so specializirani za določeno področje. 

Recimo, da iščemo opremo za pohodništvo. Vplivnež, ki hodi v hribe skozi vse leto in ima zgodovino pregledovanja pohodniških izdelkov, bo verjetno ponudil več vpogleda kot prijatelj, ki je šel na pohod enkrat.

Posledično so lahko vplivneži – čeprav tujci – bolj dragoceni kot bližnji. V prihodnosti se bo ta trend verjetno nadaljeval, saj se novi ustvarjalci vsebin pojavljajo vsak dan.

3. Brezhibna nakupovalna izkušnja na večini družbenih omrežij

Po poročilu o trendih družbenih omrežij za leto 2024, 31% oglaševalcev želi uporabljati svoje platforme družbenih omrežij za neposredno prodajo svojim strankam. 27% anketirancev je povedalo, da je prodaja njihovih izdelkov neposredno na družbeni platformi učinkovitejša kot usmerjanje obiska na njihovo spletno stran.

Instagram je bil ena prvih družbenih platform, ki je ponudila brezhibno nakupovalno izkušnjo. Kmalu so se temu trendu pridružile tudi druge platforme, saj so v tem zase prepoznale novo priložnost.

Predstavljajmo si naslednjo situacijo: Čez nekaj let bo generacija Z v celoti vstopila na trg delovne sile in bo imela ogromno kupno moč. Naše poročilo o potrošniških trendih je pokazalo, da večina predstavnikov generacije Z raje odkriva nove izdelke na družbenih omrežjih – še posebej preko kratkih videoposnetkov.

prodaja na instagramu

Vir: https://www.allure.com/

To pomeni, da bodo morale družbene platforme, če bodo želele ostati konkurenčne, ponuditi integrirane nakupovalne izkušnje, da bodo obdržale potrošnike na platformi. Prav tako to pomeni, da bodo morale blagovne znamke prilagoditi svoje marketinške strategije.

Čeprav je Instagram pionir na področju trgovine preko družbenih omrežij, 38% oglaševalcev pravi, da večino svojih prodajnih prizadevanj usmerja na Facebook.

Lahko rečemo, da je prodaja na družbenih omrežjih še kako učinkovita in bo še naprej oblikovala trende na družbenih omrežjih.

4. Kratki videoposnetki bodo postali pomembnejši kot kdajkoli prej

Če drži rek “Vsebina je kralj”, potem so kratki videoposnetki naslednji v vrsti za krono. Po raziskavah 29% oglaševalcev pravi, da so kratki videoposnetki pomembnejši kot kdajkoli prej. 57% blagovnih znamk načrtuje vključitev te vsebine v svojo strategijo družbenih omrežij.

Kratki videoposnetki vključujejo vse, od nakupovalnih oglasov do zabave in razlagalnih videov. 24% oglaševalcev se strinja, da zabavni videoposnetki prinašajo najvišjo donosnost naložbe (ROI).

Logično je, da oglaševalci načrtujejo večji poudarek na ustvarjanju kratkih videoposnetkov, saj prav tako poročajo, da so Facebook, YouTube in Instagram glavne platforme družbenih omrežij.

Poglejte si kaj je reel in kako ga lahko ustvarite

Podobno kot TikTok, ki je na četrtem mestu med platformami, imajo tudi Facebook, YouTube in Instagram svoje različice platform za kratke videoposnetke.

Prepričani smo, da obstajajo tudi drugi uporabniki družbenih omrežij, ki obstanejo na  gledanju videoposnetkov, ko se pojavijo v novicah oz. feed-u. Ker so kratki videoposnetki (ang. reels) enostavno dostopni, ne preseneča, da se 71% oglaševalcev strinja, da imajo na ta način visoko donosnost naložbe (ROI).

67% anketirancev načrtuje večje vlaganje svojih marketinških sredstev v ustvarjanje kratkih vsebin tako v letu 2024 kot tudi v bodoče. 

5. Umetna inteligenca bo postala koristno orodje za izboljšanje strategij na družbenih omrežjih

Poročilo o trendih družbenih omrežij kaže, da 73% oglaševalcev uporablja generativna orodja umetne inteligence za ustvarjanje vsebin za družbena omrežja. In 81% oglaševalcev, ki že uporabljajo AI, pravi, da pozitivno vpliva na njihovo delo.

Presenetljivo je, da se za namere marketinga, pogosto uporabljajo generativna orodja AI in to ne zgolj za ustvarjanje besedil za objavo na družbenih omrežjih, temveč tudi za prilagajanje tona besedil, vse z namenom, da bi se bolje povezali s svojimi sledilci na družbenih omrežjih.

Dejansko 48% oglaševalcev pravi, da uporabljajo AI za ustvarjanje slik za svoje objave, 55% oglaševalcev pa uporablja AI za ustvarjanje kratkih videoposnetkov. 

Orodja AI niso brez napak; nenehno se prilagajajo novim naborom podatkov in spremembam algoritmov. Kljub omejitvam, ki jih ima AI, kar 54% ljudi, ki delajo v marketingu, pravi, da jim lahko AI pomaga ustvarjati vsebine, ki se bolje ujemajo z interesi njihove ciljne publike.

Ustvarjanje ciljno usmerjenih objav na družbenih omrežjih je ključno, saj se 34% oglaševalcev strinja, da je osredotočanje na interese njihove publike ključni del njihove strategije trženja na družbenih omrežjih za leto 2024.

Glede na to, da naj bi trg tehnologije AI do leta 2030 zrasel na 1,4 milijarde dolarjev, ni nemogoče, da bodo orodja AI postala velik del strategije trženja na družbenih omrežjih za vsakega, ki dela v klasičnem in digitalnem marketingu.

umetna inteligenca AI

6. Večji poudarek na gradnjo aktivne skupnosti na družbenih omrežjih

Po poročilu o trendih družbenih omrežij za leto 2024,  je ocenjeno, da je po svetu  5,17 milijarde uporabnikov družbenih omrežij, zato vse več blagovnih znamk načrtuje, da bodo vložile čas v gradnjo aktivne in angažirane skupnosti na družbenih omrežjih.

79% marketinških strokovnjakov pravi, da je aktivna skupnost na družbenih omrežjih bistvenega pomena za njihovo celotno strategijo družbenih omrežij.  

V želji, da bi ustvarili čim bolj aktivno skupnost se poslužujejo raznolikih strategij, navajamo nekaj ključnih:

  • 18% marketinških strokovnjakov pravi, da se bodo osredotočili na rast sledilcev na družbenih omrežjih,
  • 25% upravljavcev družbenih omrežij načrtuje ustvarjanje boljše prepoznavnosti blagovne znamke in ciljanje na nove publike,
  • 21% oglaševalcev upa, da bodo bolje razumeli svoje stranke in njihove potrebe,
  • 26% anketirancev načrtuje razširitev marketinških aktivnosti z vplivneži, za rast svoje skupnosti.

Večina oglaševalcev verjame, da bo njihova blagovna znamka sv pomočjo tetehmi strategij imela aktivno skupnost na družbenih omrežjih v letu 2024.

Družbena omrežja se izjemno hitro spreminjajo, zato ne moremo z gotovostjo reči, kako bo videti prihodnost. Toda glede na zbrane podatke vse kaže, da se pomika v to smer.

Zaključek

Prihodnost družbenih omrežij prinaša številne pomembne spremembe in priložnosti za blagovne znamke ter marketinške strokovnjake. S povečanjem števila uporabnikov družbenih omrežij in hitrim razvojem tehnologij, kot je umetna inteligenca, je jasno, da bodo podjetja morala prilagoditi svoje strategije, da ostanejo konkurenčna in relevantna.

V prihodnjih letih bomo videli večjo uporabo družbenih omrežij kot iskalnikov, kjer bodo uporabniki iskali informacije, priporočila in ocene neposredno na platformah, kot so TikTok in Instagram. Poleg tega se bo povečala vloga vplivnežev, še posebej mikro-vplivnežev, ki bodo predstavljali bolj dostopno in zaupanja vredno alternativo slavnim osebnostim.

S širitvijo funkcij za neposredno nakupovanje na družbenih omrežjih bodo uporabniki lahko nakupovali izdelke brez zapuščanja platforme, kar bo poenostavilo nakupovalno izkušnjo in povečalo prodajo. 

Kratki videoposnetki bodo postali še pomembnejši, saj so enostavno dostopni in prinašajo visoko donosnost naložbe, kar bo blagovne znamke spodbudilo k ustvarjanju več tovrstnih vsebin.

Umetna inteligenca bo postala nepogrešljivo orodje za ustvarjanje personaliziranih vsebin, od besedil do slik in videoposnetkov. Z njeno pomočjo bodo marketinški strokovnjaki lažje razumeli interese in potrebe svojih ciljnih občinstev ter ustvarjali vsebine, ki bodo bolje odmevale med sledilci.

ekipa v delovnem okolju

Nazadnje, gradnja aktivne in angažirane skupnosti na družbenih omrežjih bo ključnega pomena za uspeh. Blagovne znamke bodo morale vlagati čas in sredstva v vzpostavljanje povezav s svojimi sledilci, ustvarjanje prepoznavnosti blagovne znamke in razumevanje potreb svojih strank.

Družbena omrežja se razvijajo z neverjetno hitrostjo, zato je za blagovne znamke in marketinške strokovnjake ključnega pomena, da ostanejo prilagodljivi in pripravljeni na sprejemanje novih trendov in tehnologij. Le tako bodo lahko izkoristili vse priložnosti, ki jih prinaša prihodnost družbenih omrežij.

V prihodnosti lahko pričakujemo še več inovacij, kot so naprednejši algoritmi za personalizacijo vsebin, uporaba navidezne in razširjene resničnosti za bolj interaktivne izkušnje ter nadaljnji razvoj AI orodij, ki bodo omogočala še bolj natančno ciljanje in merjenje uspešnosti kampanj. Pripravite se na razburljivo prihodnost družbenih omrežij, ki bo polna priložnosti za rast in uspeh.

Če za vodenje socialnih omrežij nimate dovolj časa in/ali znanja nam pišite na info@spletnik.si ali pokličite na 01 600 99 30.

Ekipa Spletnik

Andreja Ogrinc Vidic

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran