YouTube oglaševanje – Google Ads

Apr 3, 2024
Apr 3, 2024

Video kampanje v Google oglasih (YouTube oglaševanje) omogočajo oglaševalcem promocijo njihovih videov na različnih Googlovih platformah. Video oglasi so pogosto uporabljeni za dosego ciljev prepoznavnosti blagovne znamke, zato imajo oglaševalci pogosto težave z doseganjem dobičkonosnosti svojih video oglasov. V tem članku vas bomo vodili skozi osnovne korake za postavitev in izvedbo vaših lastnih oglaševalskih kampanj.

Povzetek vsebine 

 • Kaj je video kampanja v Google Ads oglasih
 • Prednosti YouTube kampanj v Google oglasih
 • Vrste video kampanj v Google Ads oglasih
 • Koraki za postavitev video kampanje v sklopu Google Ads računa 
 • Najboljše prakse za Google video oglase
 • Kaj je video kampanja v Google Ads oglasih

Video kampanja v Google oglasih je vrsta oglaševalske kampanje, ki omogoča podjetjem promocijo svojih izdelkov ali storitev preko video oglasov na različnih platformah, vključno z YouTube in drugimi spletnimi stranmi. Te kampanje lahko dosežejo ciljno publiko in jo pritegnejo s vizualno prepričljivo video vsebino.

Video oglasi lahko vsebujejo reklame, prikaz izdelkov, pričevanja ali pripovedne zgodbe, ki učinkovito prenašajo sporočila blagovne znamke.

Prednosti video kampanje v sklopu Google Ads oglaševanja 

Video kampanje se uporabljajo za različne namene v digitalnem oglaševanju. Na tem mestu povzemamo ključne prednosti YouTube video kampanj s pomočjo dolgoročnega sodelovanja s strankami pri izvajanju video oglasov:

Širok doseg: Video kampanje vam omogočajo doseganje obsežne publike na platformah, kot je YouTube in partnerskih spletnih straneh, ki imajo množično bazo uporabnikov in globalni doseg.

Promocija izdelka: Omogočajo vam izpostavitev ključnih lastnosti in prednosti vaših izdelkov ali storitev. Z prikazovanjem vaših videov lahko spodbudite zanimanje in razmislek med potencialnimi strankami.

Ciljno oglaševanje: Omogočajo napredne možnosti ciljanja, ki vam omogočajo, da dosežete specifične demografske skupine, interese ali lokacije uporabnikov, da zagotovite, da vaše video kampanje v google oglasih dosežejo pravo publiko.

Integracija z Googlovim ekosistemom: Google video kampanje se brezhibno integrirajo z drugimi Googlovimi marketinškimi orodji, kar omogoča strategije čez več kanalov in sinhronizirano sporočanje čez več platform.

Vrste YouTube kampanj

 • Preskočljivi oglasi med predvajanjem
 • Nepreskočljivi oglasi med predvajanjem
 • Oglasi za odkrivanje videov
 • Bumper oglasi
 • Outstream oglasi
 • Oglasi na glavi strani

Preskočljivi oglasi med predvajanjem (Skippable in-stream ads)

Preskočljivi oglasi med predvajanjem v google oglasih se predvajajo pred, med ali po drugih videih in gledalci imajo možnost, da jih po 5 sekundah preskočijo.

Nepreskočljivi oglasi med predvajanjem (Non-skippable in-stream Ads)

Nepreskočljivi oglasi med predvajanjem v Google oglasih trajajo do 15 sekund in gledalci jih ne morejo preskočiti. S tem formatom lahko zagotovite, da uporabniki vidijo celotno trajanje vaših oglasov. Ta oblika oglasa ne beleži ogledov v Google oglasih, zato ogledov ne boste videli poročanih v Google oglasih. Prav tako upoštevajte, da ta format oglasa ne omogoča uporabe ponovnega trženja.

Oglasi za odkrivanje videov (Video Discovery ads)

Oglasi za odkrivanje videov vam omogočajo, da se pojavljate v iskanjih in nudijo sličice ob relevantnih videih.

Bumper oglasi 

Bumper oglasi so posebej učinkoviti za prepoznavnost blagovne znamke. Ti 6-sekundni oglasi so idealni za drzna, zapomnljiva, ključna sporočila. Ta vrsta video kampanje v Google oglasih je dober pristop za dopolnitev in predstavitev vašega izdelka ali storitve. Kot pri nepreskočljivih oglasih med predvajanjem tudi ta format oglasa ne šteje ogledov v Google oglasih in ne omogoča uporabe ponovnega trženja.

Oglasi na glavi strani

Te kampanje YouTube oglasov se pojavljajo na vrhu začetne strani Youtuba na namiznih računalnikih, mobilnih napravah in televizijskih zaslonih. Oglasi na glavi strani so na voljo le na podlagi rezervacije, kar pomeni, da jih je mogoče rezervirati samo preko prodajnega zastopnika Google. Poleg tega se običajno uporabljajo za velike uvedbe izdelkov, ki potrebujejo širok doseg. Ti oglasi so namenjeni ustvarjanju široke prepoznavnosti z obsežnimi kampanjami.

7 korakov za postavitev video kampanje

Ste se že odločili za vrsto YouTube video kampanje? Zdaj se naučite, kako postaviti svojo video kampanjo v sklopu Google oglaševanja.

Korak 1: Prijava

Prijavite se v svoj Google Ads račun ali ustvarite novega, če ga še nimate. Nato preklopite na “Expert mode” (Strokovni način).

Kliknite na modro ikono “+” za ustvarjanje nove kampanje.

Korak 2: Izberite cilje kampanje

Izberite cilj, ki se ujema s cilji vaše video kampanje. Za video kampanje so pogosto izbrani cilji, povezani s prepoznavnostjo blagovne znamke, predstavitvijo izdelka/storitve ali povečanjem obiska na spletni strani.

cilj video kampanje

Vendar pa lahko izberete možnost “Ustvari kampanjo brez usmeritve cilja” (Create a campaign without a goal’s guidance), če je vaš cilj doseganje drugačnih rezultatov z vašimi video kampanjami na omrežju YouTube.

cilj video google ads kampanje

Obstajajo različne vrste Google oglasov, zato ne pozabite izbrati “Video” kot tip kampanje. To zagotavlja, da bo vaša kampanja specifično optimizirana za video kampanje v Google oglasih.

različni tipi youtube kampanje

Nato izberite podvrsto kampanje glede na vaš cilj in format video oglasa.

podvrsta youtube kampanje

Korak 3: Postavitev kampanje

Ime kampanje: Podajte opisno ime za vašo kampanjo, da jo boste lažje prepoznali.

Strategija ponudb in proračun: Dnevni proračun: Izberite način dostave – standarden ali pospešen. Standardni način vam omogoča, da porabite svoj proračun enakomerno skozi čas, pospešeni način pa omogoča hitrejšo porabo.

Skupni proračun kampanje: Izberite začetni in končni datum kampanje. Z vnosom začetnega in končnega datuma se bo vaša kampanja samodejno ustavila po vašem obdobju. Morda boste želeli porabiti več v dnevih, ko želite povečati klike ali konverzije.

prpračun za video google ads kampanjo

Najpogostejša strategija za video kampanje v Google oglasih je najvišji CPV (strošek na ogled), kjer določite najvišji znesek, ki ste ga pripravljeni plačati za ogled vašega video oglasa. Nastavite svoj dnevni proračun, da določite najvišji znesek, ki ga želite porabiti vsak dan za kampanjo.

Kaj je CPV:

Metoda licitiranja za video kampanje, kjer plačate za ogled. Ogled se šteje, ko gledalec gleda 30 sekund vašega video oglasa (ali celotno trajanje, če je krajše od 30 sekund) ali interakcijo z oglasom, kar nastopi prej. Interakcije z videom vključujejo klike na pozive k dejanju (CTA), kartice in spremljevalne pasice. Nastavite CPV ponudbe, da Googlu poveste največji znesek, ki ste ga pripravljeni plačati za vsak ogled.

Lahko nastavite najvišji CPV, kar je največji znesek, ki ga lahko plačate za svoje oglase. Vendar pa boste na koncu morda plačali manj, odvisno od vaše ocene kakovosti (Quality Score), položaja oglasa (Ad Rank) in ocene kakovosti vaših konkurentov. Končni znesek, ki ga plačate, se imenuje dejanski CPV.

Korak 4: Dodajte dodatne nastavitve

Izbira omrežja: Odločite se, kje želite, da se vaši video oglasi prikazujejo. Glavna možnost je YouTube, ki omogoča, da se vaši oglasi prikazujejo pred, med ali po drugih videih na YouTubu.

Lahko se odločite tudi za Google Display Network, da razširite doseg vaših video oglasov na spletne strani in aplikacije, ki sodelujejo z Googlom pri prikazovanju oglasov.

izbira omrežja za prikaziovanje video oglasov

Lokacija: V oknu “Lokacije” lahko dodate mesto, regijo, državo ali celo določen naslov. Ko tipkate, vam bo Google Ads predlagal ustrezne lokacije. Izberite želene lokacije iz predlogov ali kliknite na “Napredno iskanje” za dostop do več možnosti. Lokacijsko ciljanje lahko izpopolnite z izbiro možnosti, kot je ciljanje po radiju (npr. znotraj 10 milj od določene lokacije) ali ciljanje po specifičnih demografskih podatkih znotraj lokacije.

Jezik: Izberite želeni jezik stranke, v katerem želite prikazovati vaše video kampanje v Google oglasih.

jezik video google oglasi

Izključitev vsebine: Z izključitvami lahko pomagamo preprečiti zapravljanje denarja za napačne ciljne skupine, da zagotovimo višjo kakovost proračuna naših strank.

izključitev vsebine video google ads oglasi

Prav tako lahko prilagodite, da izključite določene videe v video kampanjah v Google oglasih, kot tudi neustrezne tipe in oznake.

izključitev vsebine za video google oglase

Naprava: V tem koraku vam bo Google predlagal nekatere primerne naprave, na katerih želite prikazovati svoje oglase. Vendar priporočamo, da izključite televizijske zaslone, če je vaš cilj spodbujanje konverzij.

izbira naprave za video google ads oglase

Nato preidite na razpored oglasa, izberite čas, v katerem želite prikazovati vaše video kampanje v Google oglasih. Podobno, če želite kampanjo izvajati samo določene dni v tednu, lahko ustrezno prilagodite nastavitve.

Korak 5: Ustvarite skupine oglasov

Ime skupine oglasov: Navedite ime za vašo skupino oglasov, ki odraža temo ali ciljanje skupine video kampanje v Google oglasih.

Demografija: Določite starost, spol, starševski status in dohodek gospodinjstva vaše ciljne publike. To vam pomaga doseči uporabnike, ki ustrezajo profilu vaših želenih strank.

demografija za video kampanjo

Segmenti občinstva: Izbirate lahko svoje občinstvo po skupinah interesov, dogodkih v življenju in na trgu ter skupinah za ponovno trženje. Skupine interesov vam omogočajo, da ste zelo specifični glede občinstva, ki ga iščete. Prav tako lahko kombinirate skupine.

izbira občinstva za video kampanjo

Ključne besede: besede ali fraze, ki lahko ujemajo vaše oglase z iskalnimi izrazi.

izbira ključnih besed za video kampanjo

Tema: Pazljivo razvrstite svoje video oglase v pravo temo, tako da lahko potencialne ciljne skupine vidijo vaše video kampanje v Google oglasih.

izbira teme za video oglaševanje

Umestitve: Umestitev določa, kje želite prikazati svoj oglas. Medtem, če obstajajo določeni YouTube kanali ali videi, na katerih bi želeli vnaprej naročiti svoj oglas, jih vnesite tukaj!

Korak 6: Ustvarite video oglas

Nazadnje potrebujete aktiven YouTube račun z video vsebino, da zaključite ta korak. Če na vašem YouTube kanalu še nimate nobenega videa, naložite svoj video in zagotovite, da vaš video ustreza formatu in dolžini, ki ju določa Google Ads.

Nastavite ponudbo za to skupino oglasov.

ponudba za video oglase

Format oglasa: Izberite vrsto formata video oglasa, ki ga želite uporabiti.

Izberite ustrezen format oglasa glede na izbrani cilj.

 • Vnesite URL vaše ciljne strani in prikazani URL.
 • Vnesite prepričljiv poziv k dejanju (CTA), da usmerite ljudi na ciljno stran.
 • Vnesite naslov, ki naj bo relevanten za vašo ciljno stran in oglas.
 • Kliknite na možnosti URL oglasa, da dodate sledilno predlogo (neobvezno).
 • Dodajte spremljevalno pasico, da ustvarite sliko ali skupino slik, ki se bodo prikazovale ob vašem videu.
 • Vnesite ime za vašo video kampanjo v Google oglasih.

Po tem kliknite na “Ustvari kampanjo” in končali ste.

Korak 7: Spremljanje učinkovitosti

Po ustvarjanju oglasov lahko traja nekaj dni, preden se vaši oglasi dejansko začnejo prikazovati. Ne pozabite aktivno spremljati svoj račun, da vidite, kdaj je vaš oglas odobren.

Ko se vaši oglasi začnejo prikazovati, lahko uporabite Google Analytics za sledenje vašim metrikam in vidite, kako se vaše občinstvo odziva, vključno z:

Prikazi: prikaz se šteje vsakič, ko nekdo pogleda vaš video. Sledite lahko prikazom sličic, (kolikokrat ljudje vidijo sličico vašega videa) in video prikazom (število krat, ko ljudje gledajo vaš oglas 30 sekund ali manj).

Ogledi: Ogledi se štejejo, ko nekdo gleda vaš in-stream oglas 30 sekund ali več.

Kliki: Število klikov se beleži vsakič, ko nekdo klikne na vaš oglas, kar vam daje več informacij o tem, kako zanimiv je vaš oglas.

Videi predvajani do: Ta metrika vam pove, kako dobro gledalci gledajo vaš video. Vidite lahko, koliko gledalcev vidi 25%, 50%, 75% ali 100% vašega oglasa.

Najboljše prakse za YouTube oglase

Pri izvajanju video kampanje v Google oglasih obstaja več nasvetov, ki vam pomagajo učinkoviteje porabiti denar za vaše oglase. Tukaj je nekaj primerov Google video oglasov in najboljših praks za maksimizacijo učinkovitosti vaše kampanje.

Testirajte več kot samo videe

Testiranje oglaševanja je pomemben del vsake plačane medijske strategije in oglaševanje na YouTube-u ni izjema. Vaši video oglasi bi morali biti element, ki ga testirate največkrat v vaših video kampanjah. Če pa imate na voljo samo en video, lahko eksperimentirate z drugimi komponentami vašega video oglasa.

V vaših in-stream oglasih bi morda razmislili o testiranju nekaj različnih razširjenih sporočil, da vidite, katera spodbujajo več klikov.

Pri video oglasih v viru (in-feed) bi morda razmislili o eksperimentiranju z različnimi sličicami, naslovi ali opisi.

Nato, glede na cilje vaše kampanje, lahko vidite, katere variacije izboljšujejo stopnjo ogledov, podaljšujejo čas ogleda, povečujejo angažiranost ali morda spodbujajo obisk in konverzije. Mnogim podjetjem je težko pridobiti veliko video oglasov, vendar pa lahko, tudi če je to primer, testirate nekaj različnih variacij oglasov, da vidite, kako lahko izboljšate učinkovitost.

Poglejmo si 4 privzete nastavitve, na katere morate biti pozorni v video kampanjah v Google oglasih.

 1. Vaše video kampanje v Google oglasih se bodo privzeto prikazovale zunaj YouTubea

Ko nastavljate video kampanjo, boste naleteli na razdelek, imenovan “Omrežje”. Če razširite ta razdelek, boste videli, da je vaša video kampanja samodejno vključena v tri omrežja za oglaševanje na YouTube:

 • Rezultati iskanja na YouTubu
 • Videi na YouTubu
 • Omrežje Display (Video partnerji)
Google ads video networks

To ni nujno slabo, če želite razširiti svoj doseg. Vendar, če želite večji nadzor nad izkušnjo, omogočanje Omrežja Display morda ni najboljša ideja.

Učinkovitost in angažiranost dobimo predvsem iz omrežja YouTube. Ko so ljudje na drugi spletni strani, obiščejo to stran, da bi videli specifično vsebino; ne vaše video oglasne vsebine. Če imate omejen proračun, odstranite Omrežje Display iz vašega ciljanja. To nastavitev lahko vedno znova omogočite, ko vaš doseg doseže svoje meje.

2. Video oglasni dodatki se ne prikazujejo na TV napravah

Dodate lahko poziv k dejanju (CTA), povezave do spletnih strani in več, da spodbudite uporabnike, da obiščejo vašo spletno stran. Velik problem s temi dodatki je, da se ne prikazujejo na večini TVnaprav. Po Googlovih navedbah “TV CTA je na voljo samo za video kampanje v Google oglasih, ki uporabljajo cilje ‘Zavedanje o blagovni znamki in doseg’ ter ‘Razmislek o izdelku in blagovni znamki'”.

Gumbi za poziv k dejanju se ne bodo prikazali na televizijskih napravah. Razširitve povezav do spletnih mest se ne bodo prikazale na televizijskih napravah. Razširitve obrazcev za vodenje se ne bodo prikazale naTV napravah. Zato, da se prepričate, izklopite TV naprave.

google ads izbira naprav

Vendar pa veliko ljudi gleda televizijo s telefoni v roki. Potem ko vidijo vaš oglas, lahko poiščejo znamko ali izdelek. Če še vedno želite zagnati svoje video oglase na TV napravah, jih razdelite na ločene kampanje. Tako boste imeli boljši nadzor nad proračunom in boljše razumevanje, kako se izvajajo vaše akcijske kampanje.

3. Google lahko prezre vaše izbrane lokacije

Pri izbiri ciljnih možnosti imajo oglaševalci možnost izbire določenih YouTube kanalov, videoposnetkov, linij, spletnih strani, aplikacij in kategorij. Vendar je pomembno opozoriti, da je lahko upravljane postavitve na YouTubu nepredvidljivo, oglasi pa se lahko pojavijo na nepričakovanih mestih kljub izboru. Za več podrobnosti preberite drobni tisk v nastavitvah Postavitve v Google Ads.

google ads izbira lokacije

Google Ads lahko prezre vaše izbrane upravljane postavitve in uporabi dodatne ciljne možnosti, kot so Tematike in Občinstva. Pomembno je, da se izognete porabi denarja za oglase, prikazane na nepričakovanih mestih.

4. Ne vse spletne strani v prikaznem omrežju prikazujejo video oglase

Nazadnje, če raziskujete spletne strani v prikaznem za upravljane postavitve, morate biti tudi previdni. Google vam bo prikazal rezultate vseh spletnih mest, ki so del prikaznega omrežja; ne samo spletnih mest z video oglasnimi postavitvami.

Zato morate skrbno spremljati vsako postavitev spletne strani v prikaznem mrežju za prikaz, ki jo dodate v ciljanje vaše skupine oglasov. Zagotavljanje, da se vaši video oglasi dejansko predvajajo na izbrani spletni strani, vam bo pomagalo izogniti se veliko zapravljenega oglaševalskega proračuna.

Zaključek

V tem članku smo raziskali ključne vidike YouTube kampanj, ki omogočajo oglaševalcem promocijo njihovih izdelkov ali storitev preko video oglasov na različnih digitalnih platformah, zlasti na YouTube-u. Spoznali smo, kako nastaviti in upravljati video kampanje ter katere vrste video oglasov so na voljo, vključno s skippable in non-skippable in-stream oglasi, video discovery oglasi, bumper oglasi in outstream oglasi.

Združevanje teh pristopov omogoča oglaševalcem, da izboljšajo prepoznavnost svoje blagovne znamke, povečajo spletni obisk in povečajo konverzije. Kljub temu je ključno, da oglaševalci nenehno spremljajo in prilagajajo svoje strategije glede na spremembe v industriji in obnašanju uporabnikov, da ohranijo konkurenčnost in uspešnost svojih kampanj. Z ustrezno uporabo orodij in pristopov lahko YouTube kampanje postanejo ključno orodje za doseganje marketinških ciljev ter ustvarjanje uspeha v digitalnem prostoru.

Ekipa Spletnik

Andreja Ogrinc Vidic

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.