Ali vaše podjetje fukcionira? Naj se to vidi tudi na vaši spletni strani!

Feb 23, 2009
Feb 23, 2009

Učinkovitost spletne strani je v veliki meri odvisna od obiska na spletni strani. To vsekakor!
Zavedati pa se je potrebno, da vsak obiskovalec, ki obišče vašo spletno stran pričakuje tudi funkcionalno spletno stran. Ljudje smo izbirčni in pikolovski in posledično lahko že manjša nepazljivost pri izdelavi ali osveževanju vaše spletne strani povzroči, da težko pridobljeni obiskovalec z vaše spletne strani odide na najlažji možen način – s klikom na „zapri okno“. In takšni se ponavadi tudi ne vračajo! Kako jih torej prepričati da ostanejo in da se še kdaj vrnejo recimo s svojimi prijatelji?

Kaj je sploh tisto kar vašo spletno stran naredi za funkcionalno in kaj so tisti elementi, ki ponavadi odločajo o tem ali bo kdo ostal ali odšel?

Če npr. odprete iskalnik Najdi.si in si ogledate nove spletne strani (neupoštevajoč sponzorirane spletne strani), morda ne boste zgroženi tako kot jaz, ki se ukvarjam z izdelavo spletnih strani, vseeno pa boste opazili, da je vsaj polovica spletnih strani ali spletnih trgovin nefunkcionalnih. Kar je za spletno stran, ki je ravno izdelana in zato objavljena kot novost na tržišču že kar malo neresno.
Pri nekaterih spletnih straneh sem takoj opazil, da imajo v meniju povezavo do podstrani ali neke rubrike, ki pa še ne obstaja ali pa je „v izdelavi“. V takem primeru obiskovalec ne bo nikoli hodil nazaj in vsake toliko preverjal, če je bila mogoče v vmesnem času taista rubrika ali podstran že zapolnjena z vsebino, saj bo v vmesnem času informacije, ki jih je iskal, našel drugje (pri konkurenci). Torej je podjetje na ta račun, že na samem začetku izgubilo nekaj potencialnih kupcev!
V takem primeru je besedno zvezo „v izdelavi“ bolje zamenjati s kakšnim stavkom, napovedjo ali pa celo kontaktnim obrazcem, kamor obiskovalec vpiše svoj e-mail naslov, da ga lahko nato (ko bo vsebina dodana) obvestite o tem. Veliko več se jih bo na ta način vrnilo, kot pa za vedno odšlo, vmes pa ste dejansko spremenili samo malenkost.
Druga hiba, ki onemogoča funkcionalnost spletne strani in sem jo opazil pri skoraj vsaki drugi spletni strani na prvi strani Najdi.si , so t.i. broken links ali pretrgane povezave. To so linki/povezave, ki se nahajajo na spletni strani, ne vodijo pa nikamor. Bile so sicer v načrtu, vsebine na katero naj bi vaše obiskovalce te povezave preumerjale, pa ni nikjer. V takšnem primeru je te „slepe“ povezave bolje začasno umakniti, če ne drugega, vsaj zaradi Googlovega pajka, ki bo poskušal indeksirati spletno stran za iskalnik. V takšnem primeru…je pač ne bo!
V primeru, da za izdelavo ali prenovo spletne strani najamete spletno agencijo, bodo ti s pomočjo spletnih orodij z lahkoto določili tiste dele in elemente spletne strani, ki so krivi za slabo funkcionalnost. Četudi je prej vse štimalo, je možno da je nekdo ali premaknil določeno vsebino na katero linkate, ali pa ste vi v procesu osveževanja spletne strani umaknili kakšno datoteko ali mapo, nezavedujoč se, da je nanjo usmerjena tudi kakšna povezava, ki pa je ostala na istem mestu.
To se dogaja in se bo dogajalo, tako da če ne drugega, preklikajte malo svojo spletno stran in preverite, če je vse tako kot je potrebno. Saj veste, lastniki spletnih strani na lastno spletno stran gledamo s povsem druge perspektive, kot pa jo vidijo naši morebitni obiskovalci in zato marsičesa ne moremo videti.
Naslednja stvar je globina vaše spletne strani. Ponavadi so spletne strani ob izdelavi načrtovane tako, da ne gredo preveč v globino, kar pomeni da je dobro imeti podstrani, ni pa dobro imeti tudi podstrani od podstrani ali celo podstrani od podstrani od podstrani :)). Pajku namreč to ne bo zelo všeč in posledično bo tudi vaša spletna stran slabše uvrščena v iskalniku Google. Tudi tukaj vam bodo strokovnjaki svetovali kaj je najbolje.
Naslednji elementi, ki pravtako igrajo veliko vlogo pri podajanju pravih informacij vašim obiskovalcem, so elementi kot so: nakupovalni voziček, blog, kontaktni obrazci, animacije, forumi, fotogalerije, itd… Če ti elementi ne delujejo brezhibno, se zgodba lahko hitro ponovi: Obiskovalci bodo odšli drugam!
In naj vas spomnim na nekaj kar že veste…obiskovalce ni tako enostavno pridobivati!
Ugotovili smo torej, da je zelo pomembno da vaša spletna stran deluje! Če se na njej nahajajo elementi, ki štekajo ali se počasi nalagajo, ali pa nekatere povezave ne „povezujejo“ ničesar, potem je to lahko razlog, da na vaši strani ni pravega obiska. Torej takšnega, da se iz njega kdaj pa kdaj izcimi tudi kakšen nov kupec.
Dejstvo je, da je kar 90 odstotkov spletnih strani že vnaprej obsojeno na propad! Ali zaradi premajhnega obiska, ali pa zaradi tega ker še tiste redke obiskovalce lastniki teh spletnih strani ne znajo „spreobrniti“ v končne kupce. In to samo zaradi površnosti ali neznanja ali pa nenagnjenosti k tveganju.
V primeru da na spletni strani opazite kakšno napako, ali pa se vam zdi da nekateri elementi ne delujejo optimalno, nas prosim kontaktirajte. Z izdelavo spletnih strani se ukvarjamo že zelo dolgo in meddrugim bomo zelo veseli, če nas boste vprašali za naše mnenje. Vašo spletno stran lahko pregledamo, zanaliziramo in podamo končno oceno.
V primeru da ste Spletnikov naročnik, lahko za to koristite tudi temu namenjene uredniške ure.
Če imate kakršnokoli vprašanje, nam lahko pišete preko kontaktnega obrazca, e-maila info@spletnik.si ali pa nas pokličete preko brezplačnega telefona 080 33 39.
Drugi članki na to temo:

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.