Vse kar morate vedeti o poštnih odjemalcih 

Jun 26, 2024
Jun 26, 2024

V tem članku se boste z enostavno razlago naučili kaj sploh je poštni odjemalec, kaj poštni predal in kaj vse sploh potrebujete, da bi začeli s pošiljanjem pošte preko novega e-maila npr. info@domena.si. 

Če ste posameznik, ki potrebuje zanesljivo komunikacijo za osebne namene, ali pa podjetje, ki želi optimizirati svojo poslovno komunikacijo, so poštni odjemalci pomembni za uspešno upravljanje e-pošte.

vse o poštnih odjemalcih

Začnimo z osnovno razlago:

Da bi začeli s pošiljanjem e-pošte iz novega e-maila (npr. info@domena.si), potrebujete najprej:

  1. prostor, kjer se bo ta pošta shranjevala (tj. strežnik),
  2. na njem morate odpreti poštni predal (npr. info@domena.si),
  3. nato pa uporabite poštni odjemalec (npr. Outlook), da pošto enostavno pošiljate in prejemate na poštni predal.

Kaj je poštni predal? 

Poštni predal je torej digitalni prostor na strežniku, kjer se shranjujejo vsa vaša dohodna in odhodna e-poštna sporočila. Malce simbolično rečeno je to res nek predalček, ki bi ga lahko primerjali s poštnim nabiralnikom.

Vendar pa kot veste, je lahko poštnih nabiralnikov več in tudi po izgledu so lahko enaki, zato mora imeti vsak svoje edinstveno ime. Ime poštnega predala je sestavljeno iz dveh delov – imena (priimka, vzdevka, naziva) ter domene (spletnik.si, gmail.com, …), ta dva dela pa povezuje znak @.

Ko imate svoj poštni predal lahko tudi rečemo, da imate svoj “nabiralnik” na točno “določeni ulici, hišni številki in kraju”.

Brez poštnega predala si verjetno danes niti ne znamo predstavljati poslovanja, saj še vedno večino poslovne komunikacije danes poteka prav preko spletne pošte. 

Na svoji koži ste verjetno že okusili, kako se poslovanje lahko hitro ustavi, če vam spletna pošta ne deluje. Ravno zato je pomembno, da za uporabo spletne pošte izberete zanesljivega ponudnika in ustrezen poštni odjemalnik.

Kaj je poštni odjemalec? 

Poštni odjemalec je programska aplikacija, ki omogoča uporabnikom dostopanje, upravljanje in pošiljanje elektronske pošte (e-pošte) iz enega ali več e-poštnih računov. 

Poštni odjemalci se lahko namestijo na računalnike, pametne telefone in tablice ter omogočajo uporabnikom, da upravljajo svojo e-pošto brez potrebe po dostopanju do spletnega brskalnika.

Poenostavljeno bi lahko rekli, da je nek “digitalni poštar”, ki prenaša pošto iz enega poštnega predala na drugega.

Najbolj poznani poštni odjemalci na osebnem računalniku so:  

  • Microsoft Outlook, 
  • ThunderBird
  • Apple Mail.. 

Na spletu pa: 

  • Gmail
  • Yahoo…

S pomočjo poštnega odjemalca lahko pošiljate in prejemate elektronska sporočila. 

Strežniki za uporabo e-pošte

Pri konfiguraciji poštnih računov na vašem osebnem računalniku vas ponavadi vpraša, kakšno vrsto strežnika boste uporabljali (POP3 ali IMAP).

Kakšna je razlika? 


POP3 (Post Office Protocol 3) in IMAP (Internet Message Access Protocol) sta dva protokola za dostopanje do e-pošte s strežnika. Glavna razlika med njima je v načinu, kako ravnata z e-pošto in kako jo shranjujeta na različnih napravah.

POP3

POP3 je starejši protokol, ki je zasnovan za preprosto prenesanje e-poštnih sporočil s strežnika na lokalno napravo. Če imate tako poštni predal instalrian na več napravah (mobitel, domač računalnik in služben računalnik), se bo spletna pošta videla le enkrat na tisti napravi, kjer ste jo prvič odprli.

IMAP

IMAP je modernejši protokol, ki omogoča dostop do e-poštnih sporočil neposredno na strežniku in sinhronizacijo med več napravami.

Katerega ponudnika izbrati?

Na trgu imate veliko število ponudnikov poštnih predalov – torej podjetij, ki so specializirani v nudenje strežnikov, kjer si sila enostavno odprete nove poštne predale. Naštejmo nekaj najbolj znanih:

kateri poštni odejmalec izbrati

Razlika med poštnimi odjemalci

Microsoft Outlook

Microsoft Outlook je zmogljiv poštni odjemalec, ki je del paketa Microsoft Office. Ponuja širok nabor funkcionalnosti, vključno z upravljanjem e-pošte, koledarjev, kontaktov in opravil. 

Outlook je priljubljen tako v poslovnem kot osebnem okolju zaradi svoje integracije z drugimi Microsoftovimi storitvami in aplikacijami ter zaradi naprednih funkcij, kot so kategorizacija e-pošte, pravila in avtomatizacija.

Prednosti Outlooka:

  1. Uporabnost: Enostaven za uporabo z modernim uporabniškim vmesnikom.
  2. Produktivnost: Integrirani koledar omogoča enostaven dostop.
  3. Prilagodljivost: Možnost prilagajanja tem in postavitve.
  4. Integracija: Dobro se povezuje z drugimi orodji Microsoft Office.
  5. Podpora: Močna podpora s strani Microsofta in skupnosti uporabnikov, saj gre za boljn priljubljen poštni odjemalec.

Slabosti Outlooka:

  1. Preveč funkcij: Lahko je preobremenjujoč zaradi številnih funkcij.
  2. Sistemske zahteve: Omejena podpora za ne-Microsoft operacijske sisteme.
  3. Integracija: Omejena integracija z drugimi programi, kot je Google Calendar.
  4. Cena: Vključena v paket Microsoft Office, ki je lahko drag.

Navodila za nastavitve poštnega predala

Namizni računalnik
Mobilna aplikacija (Android)
Mobilna aplikacija (iPhone / iPad)

Podrobna navodila za nastavitev poštnega predala na Outlook najdete  tudi na uradni spletni strani: https://support.microsoft.com/sl-si/office/dodajanje-e-po%C5%A1tnega-ra%C4%8Duna-v-outlook-6e27792a-9267-4aa4-8bb6-c84ef146101b 

Thunderbird

Mozilla Thunderbird je brezplačen in odprtokoden poštni odjemalec, ki ga razvija Mozilla Foundation. 

Ponuja številne funkcionalnosti, vključno s podporo za več e-poštnih računov, napredno iskanje, prilagodljive filtre in vtičnike za dodatne funkcionalnosti. Thunderbird je cenjen zaradi svoje prilagodljivosti, enostavne uporabe in robustne varnosti.

Prednosti Thunderbirda:

  1. Cena: Thunderbird je brezplačen in odprtokoden, kar pomeni, da ga lahko uporablja vsak brezplačno.
  2. Prilagodljivost: Thunderbird podpira številne dodatke, ki razširijo funkcionalnost, kot so koledarji, opravila, …
  3. Upravljanje več e-poštnih računov: Thunderbird omogoča upravljanje več e-poštnih računov iz enega samega odjemalca.
  4. Zaščita pred spamom: Thunderbird vključuje učinkovite filtre za zaščito pred neželeno pošto, kar pomaga ohranjati čistost poštnega predala.
  5. Podpora za različne operacijske sisteme: Thunderbird je združljiv z Windows in Linux operacijskimi sistemi, kar povečuje njegovo vsestranskost.

Slabosti Thunderbirda:

  1. Uporabniški vmesnik: Vmesnik je lahko videti nekoliko zastarel in ni tako intuitiven kot sodobni e-poštni odjemalci, kar lahko oteži uporabo za nove uporabnike.
  2. Brez uradne podpore: Ker je Thunderbird brezplačen, ni na voljo uradne tehnične podpore. Uporabniki se morajo zanašati na spletne vodnike in forume za pomoč.
  3. Ročna sinhronizacija: Thunderbird ne podpira sprotne sinhronizacije med napravami, kar pomeni, da morajo uporabniki ročno sinhronizirati svoje e-pošte in podatke.
  4. Kompleksnost nastavitev: Veliko možnosti in nastavitev lahko postane preobremenjujoče za manj tehnično podkovane uporabnike, kar lahko oteži začetno konfiguracijo in uporabo.

Navodila za nastavitve poštnega predala

Namizni računalnik

Navodila za nastavitev najdete tudi tukaj:

  1. https://help.one.com/hc/en-us/articles/115005586589-Setting-up-mail-in-Thunderbird-for-Windows 

Gmail

Gmail je Googlov poštni odjemalec, ki je dostopen prek spleta in kot mobilna aplikacija za Android in iOS. 

Ponuja močne funkcionalnosti, kot so napredno iskanje, filtriranje neželene pošte, integracija z Google Drive in Google Calendar ter podpora za več e-poštnih računov. Gmail je znan po svoji zanesljivosti, varnosti in enostavni uporabi, poleg tega pa omogoča uporabo brez povezave preko svojega spletnega vmesnika.

Prednosti Gmaila:

  1. Brezplačnost: Gmail je brezplačen za osebno uporabo, kar vključuje 15 GB prostora za shranjevanje v oblaku, kar je več kot pri številnih drugih ponudnikih e-pošte​.
  2. Integracija z Google orodji: Gmail se brezhibno povezuje z drugimi Google aplikacijami, kot so Google Drive, Google Calendar, Google Meet in Google Chat, kar omogoča enostavno pošiljanje priponk, načrtovanje sestankov in komunikacijo​.
  3. Napredne funkcije: Funkcije, kot sta Smart Compose in predloge e-pošte, omogočajo hitrejše pisanje sporočil in večjo produktivnost​.
  4. Iskalna funkcionalnost: Gmail ponuja robustne možnosti iskanja, ki omogočajo hitro iskanje sporočil po različnih kriterijih, kot so pošiljatelj, prejemnik, predmet, datum in velikost sporočila​.
  5. Varnost in filtriranje neželene pošte: Gmail ima zelo učinkovit sistem filtriranja neželene pošte in zlonamernih e-poštnih sporočil, kar zagotavlja, da 99,9% nevarnih sporočil ne doseže uporabnikovega nabiralnika​ (TechRadar)​.

Slabosti Gmaila:

  1. Zasebnost in varovanje podatkov: Gmail skenira uporabnikove e-pošte za oglaševalske in druge namene, kar lahko povzroča skrbi glede zasebnosti.
  2. Kompleksnost naprednih funkcij: Nekatere napredne funkcije, kot je Smart Compose, lahko zahtevajo čas za učenje in morda ne bodo koristne za vse uporabnike​.
  3. Omejena podpora za poslovne uporabnike: Čeprav je Gmail del Google Workspace, ki vključuje različne poslovne načrte, lahko stroški za podjetja hitro narastejo, odvisno od števila uporabnikov in potreb po shranjevanju.
  4. Težave z organizacijo e-pošte: Nekateri uporabniki poročajo o težavah z organizacijo in upravljanjem več e-poštnih računov v enem Gmail računu, kar lahko vpliva na uporabniško izkušnjo.

Navodila za nastavitve poštnega predala

Spletna aplikacija

Apple Mail 

Apple Mail, znan tudi kot Mail, je privzeta e-poštna aplikacija, ki je vključena v Apple operacijske sisteme macOS, iOS, iPadOS in watchOS. Prvič je bila predstavljena leta 2003 kot del Mac OS X Panther in je od takrat postala sestavni del Applovih ekosistemov.

Prednosti Apple maila:

  • Enostavna uporaba: Ponuja intuitiven vmesnik, ki je enostaven za uporabo.
  • Integracija z ekosistemom Apple: Brezhibno deluje z drugimi Apple aplikacijami in storitvami.
  • Varnost: Podpira šifriranje e-pošte in digitalne podpise.

Slabosti Apple maila:

  • Omejena podpora za ne-Apple naprave: Optimalno deluje le z Applovimi napravami.
  • Manj prilagodljivosti: Manj možnosti prilagajanja v primerjavi z nekaterimi drugimi e-poštnimi odjemalci.

Navodila za nastavitve poštnega predala

iPhone, iPad ali iPod touch
  1. Pojdi v »Settings« (Nastavitve) > »Mail« (Pošta), nato tapni »Accounts« (Računi).
  2. Tapni »Add Account« (Dodaj račun), tapni »Other« (Drugo), nato tapni »Add Mail Account« (Dodaj poštni račun).
  3. Za svoj novi račun izberi IMAP ali POP. 
  4. Vnesi podatke za »Incoming Mail Server« (Strežnik dohodne pošte) in »Outgoing Mail Server« (Strežnik odhodne pošte). Nato tapni »Next« (Naprej).
    Če aplikacija »Mail« (Pošta) ne najde nastavitev e-poštnega računa, lahko med nastavitvijo ročno vneseš podrobnosti, kot je »Host Name« (Ime gostitelja).
  5. Če so nastavitve e-pošte pravilne, tapni »Save to finish« (Shrani in dokončaj). Če nastavitve e-pošte niso pravilne, te sistem pozove, da jih urediš.

Zaključek

Poštni odjemalci so pomembni za učinkovito upravljanje e-pošte – tako za osebne kot poslovne namene.

Razumevanje osnov, kot so poštni predali, strežniki (POP3 in IMAP), ter izbira pravega odjemalca, lahko bistveno izboljša vašo komunikacijo.

  • Microsoft Outlook je priljubljen zaradi svoje integracije z Office orodji,
  • Thunderbird je cenjen zaradi prilagodljivosti in brezplačnosti,
  • Gmail izstopa po svojih naprednih funkcijah in integraciji z Google storitvami,
  • Apple Mail pa zaradi svoje brezhibne povezave z Applovim ekosistemom.

Izbira ustreznega poštnega odjemalca je odvisna od vaših specifičnih potreb in preferenc, vendar vsi ti odjemalci ponujajo robustne rešitve za upravljanje e-pošte.

Andreja Ogrinc Vidic

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran