To spletno mesto uporablja piškotke.
Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Program za izdelavo spletne trgovine (CMS sistem)

Vzporedno z izjemno rastočim trgom spletnih trgovin, se povečuje tudi ponudba CMS sistemov (tj. program za izdelavo spletne trgovine), s katerim si lahko sami ali pa s pomočjo spletne agencije izdelate profesionalne temelje za spletno prodajo. Pri tem je seveda izjemno težko najti pravi program za izdelavo spletne trgovine, sploh če niste podkovani s programerskim znanjem oziroma če nimate izkušenj s CMS sistemi spletne trgovine.

V tem članku boste izvedeli kakšne vrste programov za izdelavo spletne trgovine sploh poznamo in na katera 2 dela se delijo, na podlagi česar bo izbira CMS sistema smešno lahka.

Zaprtokodni ali odprtokodni programi za izdelavo spletne trgovine

Na voljo imamo 2 možnosti, ko izbiramo platformo za spletno trgovino – bodisi so to odportokodni sistemi (kot npr. Magento) ali zaprtokodni sistemi (npr. Shopify ali BigCommerce). Glavna razlika je v gostovanju spletnih trgovin in možnostih urejanja – zaprtokodni sistemi gostujejo na oddaljenem strežniku do katerega nimate dostopa, nadgradnje se delajo težje, pri urejanju pa nimate popolnoma prostih rok. Na drugi strani odprtokodni sistemi omogočajo gostovanje na vašem strežniku, določene prilagoditve, nadgradnje in module si lahko ustvarite sami. Katero od teh dveh možnosti boste izbrali je odvisno od vaših potreb in tehničnih zahtev.

Prednosti zaprtokodnega programa za izdelavo spletne trgovine:

 • Manj dela s programiranjem – pri izdelavi spletne trgovine z zaprtokodnim sistemom nimamo nobene potrebe po programerskem znanju.
 • Manj stroškov z gostovanjem (spletna trgovina gostuje na tujem strežniku)
 • Manj kompleksna izdelava – večina programov za izdelavo spletnih trgovin ima izjemno enostaven uporabniški umesnik, s katerim spreminjate vsebino oziroma gradite spletno trgovino.
 • Prednosti odprtokodnega sistema (tj. CMS sistem za izdelavo spletne trgovine):
 • Boljše funkcionalnosti – izjemna pestra izbira tem, vtičnikov in modulov, ki nam služijo za nadgradnje so na voljo na spletu – v naprej pripravljeni za namestitev in vklop v CMS sistem
 • Možnost večjih prilagoditev, modifikacij in konfiguracij – CMS sistem za izdelavo spletne trgovine nam omogoča svobodo pri dodajanju in konfiguriranju dizajna spletne trgovine, če za tem stoji tim razvijalcev, ste popolnoma svobodni pri nadgradnjah, dodajanju vtičnikov.
 • Program za izdelavo spletne trgovine v CMS obliki nam ponuja redne nadgradnje in posodobitve, ki uporabniško izkušnjo lastnika trgovine kot tudi uporabniško izkušnjo stranke na spletni trgovini resno izboljšujejo.
 • Izdelava spletne trgovine s CMS sistemom nam omogoča gostovanje na svojem strežniku, zaradi česar smo lahko svobodni pri velikosti spletne trgovine. Odvisno od našega strežnika lahko na spletno trgovino dodamo neomejeno število izdelkov in nadgradenj.

Če naredim povzetek napisanega: če razmišljate o do 50 izdelkov na spletni trgovini, ki se bodo čez čas počasi dodajali in ne potrebujete nobenih nadgradenj in naprednih konfiguracij na spletni trgovini, potem lahko izberete zaprtokodni sistem za izdelavo spletne trgovine. Če želite na spletno trgovino objaviti več kot 50 izdelkov, imate svoj tim razvijalcev, če imate več zahtev po prilagoditevi nastavitev in modulov na spletni trgovini in če želite dizajn dodobra prilagoditi vapim potrebam in CGP-ju, pote izberite program za izdelavo spletne trgovine CMS sistem (odportokodne rešitve).

Če ste ugotovili, da potrebujete CMS sistem za izdelavo spletne trgovine, potem si preberite predstavitev dveh najpogostejših in najkvalitetnejših programov, ki bodo potešili vaše zahteve.

Program za izdelavo spletne trgovine MAGENTO

magento

Cms sistem Magento uporablja 21% od 100000 top svetovnih splentih trgovin, kar program za izdelavo spletnih trgovin CMS uvršča med top najboljših rešitev. Z največjo izbiro tem, vtičnikov in nadgradenj, uporabniku omogoča enostavno uporabniško izkušnjo in neomejeno možnost prilagoditev z nizkimi stroški razvijanja.

Prednosti programa za izdelavo spletnih trgovin CMS Magento:

 • Robustna platforma z veliko možnostmi nadgradenj.
 • Širok nabor vtičnikov in modulov (veliko od teh je brezplačnih, cene ostalih se gibljejo od 20€ pa do nekaj 100€).
 • Dobra podporna in ogromno video vsebin, ki nam pomagajo pri morebitnih težavah, vprašanjih.
 • Program za izdelavo splete trgovine CMS Magento je izjemno prijazen iskalnikom, v primerjavi z drugimi platformami (spletni pajki lažje preberejo vso vsebino, lažje je spletno trgovino optimizirati za višje uvrščanje na iskalniku Google).

Slabosti programa za izdelavo spletnih trgovin CMS Magento:

 • Zahteva močen strežnik (ponavadi VPS strežnik) za hitro delovanje.
 • Lahko je prekompleksna platforma za manjša podjetja.

Program za izdelavo spletne trgovine CMS WOOCOMMERCE

woocommerce

Gre za program izdelave splete trgovine, ki je vtičnik platformi WordPress. Velika večina WordPress tem ima možnost brezplačne nadgradnje v spletno trgovino, kar je razlog za drugo najbolj razširjeno obliko spletnih trgovin v spletu. Program za izdelavo spletne trgovine WooCommerce je primeren za manjša podjetja, sistem je uporabniku prijazen in cenejši, kar pa rezultira v izjemno slabši kvaliteti in stabilnosti spletne trgovine.

Prednosti programa za izdelavo spletnih trgovin CMS WooCommerce:

 • Enostavna in hitra inštalacija (če imate WordPress spletno stran že postavljeno).
 • Teče na WordPressu, kar pomeni da ne zahteva močnih strežnikov.
 • CMS program Woocommerce nudi veliko šetvilo brezplačnih vtičnikov in modulov.
 • Močna spletna podpora za uporabnike.

Slabosti programa za izdelavo spletnih trgovin CMS WooCommerce:

 • Slaba izbira za srednja do velika podjetja, oziroma za tiste, ki se nameravajo skozi čas širiti.

OPOZORILO: Če iščete program za izdelavo spletne trgovine CMS sistem, ki je izjemno lahek za uporabo, ne zahteva nobenega strokovnega znanja iz spletnih sistemov, ima veliko spletne podpore in je primeren tudi za večje število izdelkov – potem vam že sedaj povem, da ne obstaja. Tudi če izberete WooCommerce, ki je na prvi pogled izjemno lahek, ponuja široko paleto tem, to ne pomeni, da je zagon spletne prodaje mačji kašelj.

Program za izdelavo spletne trgovine Shopify

shopify_logo

Shopify je program za izdelavo splete trgovine, ki deluje na tujem strežniku, gre za zaprtokodno rešitev in je z 74.418 zgrajenimi spletnimi trgovina med najbolj razširjenimi programi v svoji skupini.

Prednosti programa za izdelavo spletne trgovine Shopify:

 • Velika paleta dodatkov in modulov, široka izbira tem za uporabo
 • 24/7 podpora strankam – dostopna preko telefona, preko sporočil ali e-maila.
 • Enostavna optimizacija strani

Slabosti programa za izdelavo spletne trgovine Shopify:

 • Dražja platforma v primerjavi z drugimi zaprtokodnimi rešitvami (od 13€/mesec pa do 163€/mesec)
 • Uporabniški vmesnik je pri programu za izdelavo spletnih trgovin Shopify nekoliko težji, ko se prvič z njim srečujete

Program za izdelavo spletne trgovine BigCommerce

bc-logo

Z 17% izdelanih spletnih trgovin na omenjeni platformi, gre za najbolj razširjen program za izdelavo spletnih trgovin v skupini zaprtokodnih rešitev.

Prednosti programa za izdelavo spletnih trgovin BigCommerce:

 • Široka baza znanja – BigCommerce ima na voljo izjemno veliko priročnikov za uporabo.
 • Enostaven uporabniški vmesnik.

Slabosti programa za izdelavo spletnih trgovin BigCommerce:

 • Podpora strankam je pogosto počasna in neodzivna, pravijo uporabniki tega zaprtokodnega programa.
 • Cena se giblje do 181€/mesec.

Zaključek

Mi smo že izbrali svoj CMS sistem za izdelavo spletne trgovine – tj. Magento. Ko sami izbirate med različnimi opcijami, pa imejte v mislih naslednje – spletna trgovina ni statična ampak dinamična oziroma živa zadeva, zato jo je potrebno redno nadgrajevati. Ne glede na količino podpore, ki jo ponudniki platform nudijo za svoje stranke, morate razumeti da le ta ni zadovoljiva, če sami nimate nič znanja iz spletnega razvijanja oziroma postavitve spletnih trgovin. Torej – razmislite o spletni agenciji, ki vam bo nudila dnevno podporo pri konfiguriranju vašega spletnega nastopa in bo poznala zakonitosti spletne prodaje in ne le enega od CMS sistemov za izdelavo spletnih trgovin.

Pokličite nas na 016009930, nam pišite na info@spletnik.si ali izpolnite kontaktni obrazec, da vam mi ponudimo pomoč in podporo pri vaši spletni prodaji.

Poganja Spletnik | Vse pravice pridržane © 2017