Samostojna izdelava spletne strani

Maj 5, 2021
Maj 5, 2021

Spletna stran je pomembno marketinško orodje, ki nas predstavlja svetovni javnosti. Poleg vsega lahko ljudje venomer dostopajo do naših podatkov 24 ur na dan, 7 dni v tednu. Na spletni strani nudimo tiste informacije in dostop do podatkov, ki jih želimo deliti z javnostjo.

V današnjih časih skorajda ni več mogoče voditi podjetja, brez spletne prisotnosti. Potrošniki iščejo na spletu informacije o različnih izdelkih, storitve, zanimajo jih cene, lokacije trgovin in delovni čas. Že samo preprosto, dobro oblikovano spletno mesto vam prinaša prednost in vidnost v vaši panogi. In če imate izdelke za prodajo, lahko spletna stran odpre nove trge ter omogoča poceni in enostavno razširitev poslovanja.

CMS sistemi in ostala orodja za oblikovanje spletnih strani so se razvila do te mere, da jih lahko vsakdo enostavno uporablja. Za razvoj privlačnega in funkcionalnega spletnega mesta vam ni treba poznati kodiranja. Ne glede na to, kateri program ali platformo uporabljate, morate upoštevati le nekaj osnovnih pravil in nasvetov, da boste svojemu spletnemu mestu dali profesionalen videz, želene (osnovne) funkcije in predstavili svoje podjetje v najboljši luči.

Samostojna izdelava spletne strani

Je samostojna izdelava spletne strani smiselna?

Mnogi odlašajo z izdelavo spletne strani zgolj zaradi tega, ker jo morajo naročiti. Le zakaj si je ne bi enostavno izdelali sami? Seveda obstajajo določene prednosti ter slabosti samostojne izdelave spletne strani. Potrebno se je odločiti, kaj vam je pomembno ter kakšno znanje imate. Stran je možno izdelati, tudi če nimate znanja s področja programiranja in oblikovanja. Na srečo dandanes obstajajo številna orodja, ki vam pomagajo pri samostojni izdelavi spletne strani. Izbirate lahko med različnimi CMS sistemi, ki imajo funkcijo vmesnika za samostojno urejanje vsebine ali izdelavo spletnih mest. Pomembno je, da veste, kaj želite in da najdete odgovore na naslednja vprašanja:

1. Kako zelo kompleksno spletno stran potrebujete?

To je zelo pomembno. Kajti, če potrebujete samo osnovno spletno stran z e-poštnim naslovom, telefonsko številko in morda naslovom podjetja, bo najhitreje, če jo naredite sami. Obstaja veliko CMS sistemov za izdelavo spletnih strani in vnaprej narejenih predlog za eno stran, s katerimi lahko hitro naredite prve korake do svoje strani.

Pred tem še razmislite o vseh naprednih funkcijah, ki jih pogosto vidite na spletnih straneh podjetij in če jih morda potrebujete tudi vi. To so:

  • e-poslovanje
  • uporabniški računi, članstva
  • sistem za naročanje strank (prosti in zasedeni termini)
  • kompleksni obrazci za prijave ali naročila
  • podpora za uporabnike

Morda boste našli ustrezen vtičnik, ki vam bo dal to kar si želite, vendar, če gre za bolj kompleksne zadeve, kjer je nujno, da tečejo stvari kot po maslu, pa razmislite o tem, da bi to zaupali strokovnjaku ali digitalni agenciji.

kompleksnost spletne strani

2. Koliko časa imate na razpolago?

V primeru, da se vam mudi in potrebujete le osnovno enostransko spletno stran, je najbolje, da to storite sami. Po drugi strani pa, če potrebujete spletno stran v čim krajšem času in z velikim številom (kompleksnih) funkcij, boste verjetno najeli strokovno pomoč. Tako vam tudi preostane veliko časa in energije za druge, bolj pomembne stvari v vašem poslu.

3. Koliko denarja ste pripravljeni investirati?

Obstaja napačno prepričanje, da je gradnja spletnega mesta draga. Dejstvo je, da še nikoli ni bilo ceneje ali lažje vzpostaviti spletno stran, kot v današnjem času, kjer so na voljo različne agencije ali brezplačna orodja. CMS sistemi kot so Squarespace, Wix ali Weebly, vas stanejo že pet dolarjev na mesec. Dražje platforme, kot je Shopify, se začnejo pri 30 dolarjev na mesec ali več, hkrati pa ponujajo veliko več funkcij e-trgovine.

In tudi če nameravate najeti strokovnjaka za izdelavo vaše spletne strani, večina uporabi vnaprej narejene predloge kot podlago za začetek, kar znatno zmanjša stroške, kot če začnete iz nič. CMS platforme, kot so WordPress, Shopify ali Drupal, imajo na razpolago na tisoče teh dizajnov ali predlog, zato izberite tisto, ki ustreza temu kar potrebujete.

4. Ste se pripravljeni učiti?

Se radi učite novih stvari ali pa vas ob besedi računalnik, vtičnik, CMS in podobnih izrazih, zvije v trebuhu? Četudi poznavanje kode, ni obvezno za postavitev spletne strani, vam učenje HTML-ja in CSS-ja, lahko odpre nekatere druge možnosti, kot so prilagajanje predlog in strani po meri ter dodajanje izjemnih, kompleksnejših funkcij. Da, programiranje ima tudi svoj čar.

učenje

5. Kako pomembna je spletna stran za vaš posel?

Spletna stran ima za vsako podjetje različno velik vpliv in pomen. To je odvisno od panoge v kateri se nahajate in vaše ponudbe. V kolikor se želite podati v spletno prodajo, že vnaprej veste, da mora biti vaša spletna stran “brezhiben stroj” za konverzije, zaradi česar bi verjetno morali najeti strokovnjaka. Amaterji, ki se podajo v izdelavo spletnih strani, se pogosto soočajo s tehničnimi težavami kot so počasno nalaganje strani, napake 404, varnostne težave in druge ranljivosti, ki negativno vplivajo na delovanje spletne strani.

6. Imate visoka pričakovanja ali zahteve glede spletne strani?

Pomembna točka za vse perfekcioniste. Torej, če ste oseba, ki se hitro vznemiri, ko zadeve na strani ne tečejo tako kot ste želeli, če bi bila barva za en odtenek drugačna od tistega, kar ste planirali; ali če navigacija po meniju ni tako smiselna, kot bi želeli, je verjetno najbolje, da najamete strokovnjaka.

Tudi CMS sistemi in vnaprej narejene predloge niso tako prilagodljive kot bi si nekateri želeli, in če ne poznate HTML-ja in CSS-ja, bo težko narediti želene spremembe na strani.

Kako se boste torej odločili? Ste pripravljeni zavihati rokave in sami izdelati spletno stran? Ali pa boste to prepustili strokovnjakom? Če si odgovorite na zgornja ključna vprašanja, boste lažje sprejeli odločitev, ki je najboljša za vaše podjetje.

Zahteve glede spletne strani

Katere so možnosti za izdelavo spletnih strani?

Kako se torej lahko lotite izdelave spletne strani, ki bo ustrezala vašim potrebam in pričakovanjem uporabnikov? Na razpolago imate 2 možnosti:

  • Da vam spletno stran izdela profesionalni spletni oblikovalec oziroma digitalna agencija, ki lahko prevzame tudi vzdrževanje spletne strani.
  • Spletno stran ustvarite in upravljate sami (sem spada tudi samostojna izdelava spletne trgovine).

Obe možnosti sta povsem izvedljivi, le odločiti se morate, katera je najboljša za vas.

Strokovnjak ali agencija

Med pomembne investicije vašega podjetja, spada tudi profesionalno narejena spletna stran, ki je lahko izjemna odskočna deska za poslovno rast.

V kolikor se odločate za profesionalno izdelavo spletne strani, vam podajamo nekaj nasvetov:

  • Ustvarite ožji seznam agencij ali oblikovalcev, za katere menite, da bi bili odlična izbira za sodelovanje. Vprašajte prijatelje ali poslovne partnerje za priporočila ali poiščite spletne strani, ki so vam všeč, in najdite podatek, kdo jih je ustvaril.
  • Preglejte portfelje oblikovalcev in se odločite, ali vam je njihovo delo všeč.
  • Naredite ožji seznam treh podjetij, s katerimi bi z veseljem sodelovali, in jih povprašajte za ponudbo.
  • Preden se odločite, se jasno seznanite z vsemi stroški za spletno stran, kar med drugim zajema postavitev, dizajn, gostovanje, domeno in vzdrževanje strani, ko bo ta dokončana.
strokovnjak ali agencija iz izdelavo strani

Samostojna izdelava spletnih strani

V kolikor se podajate v samostojno izdelavo in urejanje spletne strani je nujno, da dobro razumete, kako deluje vaša stran ali določena platforma. Kadar spletno stran ustvarite sami, bo potrebno usvojiti določeno znanje, pridobiti ključne informacije o tem, kako vse skupaj sploh deluje in kako nadaljevati z vzdrževanjem vaše spletne strani.

Najbolj priljubljena orodja za izdelavo spletnih strani

Odgovor na vprašanje za katero orodje se je najbolje odločiti, ko se lotite izdelave spletne strani, je odvisen od tega, kaj želite doseči s spletno stranjo, koliko funkcionalnosti želite da ima, kakšen je vaš budget, čas ter volja za delo.

CMS sistemi ali platforme za ustvarjanje spletnih strani, kot sta Wix in Squarespace, vam z relativno lahkoto pomagajo ustvariti vizualno privlačne spletne strani. Kot pri vsakem novem orodju bo potrebno tudi za razumevanje procesa vložiti nekaj časa in energije. Med bolj popularne spada tudi odprtokodni sistem WordPress, ki ima malce bolj strmo učno krivuljo. Je pa zagotovo njegova prednost v tem, da nudi popolno prilagodljivost in neskončne možnosti razširitev. Ne glede za katero platformo se odločite, boste morali sami poskrbeti tudi za gostovanje in domeno. In čeprav lahko z različnimi platformami hitro ustvarite zanimivo stran, obstajajo omejitve glede funkcionalnosti teh spletnih mest, ki jih opazite takoj, ko vaše podjetje raste in s tem tudi zahteve na spletni strani. Ozadje raznih vmesnikov, ki pomagajo graditi stran po principu “povleci in spusti ” (t.i. drag and drop) je taka, da je v njih veliko kode, zaradi česar so te strani manj prijazne iskalnikom. Poleg tega mnoge preseneti velik strošek neštetih vtičnikov, ki so potrebni za dodatne funkcionalnosti spletne strani.

Preberite tudi: Vse o CMS urejevalnikih spletnih strani

Orodja za izdelavo spletne strani

6 razlogov zakaj ni dobro, da se sami lotite izdelave spletne strani

Samostojna izdelava spletne strani je lahko za marsikoga precej stresno opravilo ali pretrd oreh, ki ne da želenih rezultatov. Zato povzemamo dejstva o izdelavi spletne strani v 6 razlogov, zakaj je pametno premisliti komu zaupati izdelavo spletne strani. Profesionalna izdelava spletne strani zahteva v resnici veliko znanja o kodiranju, ki ga izvajajo usposobljeni spletni razvijalci oziroma digitalne agencije. In velikokrat se strokovna pomoč izkaže kot najboljša možnost, kadar želimo, da je zadeva narejena “kot se šika”.

Navajamo 6 razlogov, zakaj je najem strokovnjaka optimalna izbira za vaše podjetje:

1. Več kot le izdelava spletnih strani

Digitalna agencija naredi veliko več kot le »izdelavo spletne strani«. Velikokrat istočasno sodelujeta razvojna in marketinška ekipa, ki zagotovita, da spletna stran, ki jo izdelujejo za vas, ustreza vašim poslovnim ciljem. To vključuje funkcionalnost, videz strani, strategijo, spremljanje stanja spletne strani, nastavitev spletne analitike, s katero boste lahko vi ali agencija spremljali učinkovitost spletne strani in po potrebi izvedli prilagoditve.

Delo v agenciji

2. Prilagodljivost

Čeprav vam platforme za izdelavo spletne strani zagotavljajo vnaprej narejene predloge, vam lahko digitalna agencija ponudi veliko več prilagodljivosti. Že v samem štartu lahko naredite spletno stran po meri, ki ne samo da izgleda tako kot si želite, ampak vključuje funkcije, ki jih potrebujete za vaš posel. Samostojna izdelava spletne strani, bo sprva videti enostavna in dizajn strani zelo dober, a na koncu ostaja vprašanje ali bo prestala preizkus časa in uporabniško izkušnjo. Digitalna agencija vam bo omogočila prilagoditev spletne strani za nadaljnji razvoj vaše spletne prisotnosti. Tako lahko vaša stran še naprej raste in se razvija tako kot vaše podjetje.

3. Uporabnost in dizajn spletne strani

Čeprav lahko naredite ali uporabite zelo zanimivo predlogo oziroma že pripravljen dizajn strani, bodo obiskovalci sčasoma naleteli na spletno stran, ki je enaka ali podobna dizajnu vaše strani. Uporabniška izkušnja je ključnega pomena in dobri oblikovalci v digitalnih agencijah sledijo najboljšim praksam, da ustvarijo najboljše možne izkušnje uporabnikov. Uporabnost in oblikovanje spletne strani morata izražati cilje in značaj vašega podjetja. In vsaka spletna stran ima svojo zgodbo. Nobena platforma ali CMS sistem, ki temelji na predlogah, tega ne more storiti namesto vas.

4. Izkušnje in znanje

Na koncu ne morete vedeti, česa vse ne veste. Pomislite na svoje podjetje. Veliko časa in energije ste porabili za izpopolnjevanje svojih spretnosti in vzpostavitev posla. Tudi spletni razvijalci delajo enako. Poznajo najboljši način za optimizacijo spletne strani. Imajo odlične ideje, na katere morda vi ne bi niti pomislili. Digitalna agencija te stvari živi in ​​diha vsak dan, tako kot lastniki podjetij, ki vsak dan živijo in dihajo posel znotraj neke panoge. Zakaj ne bi dovolili, da izdela spletno stran nekdo z izkušnjami in znanjem, vi pa s tem prihranite svoj čas in tudi denar?

Izkušnje in znanje

5. SEO optimizacija

Kakšen smisel imajo čudovito oblikovane spletne strani, če jih nihče ne bo mogel najti? Iskalniki, kot sta Google in Bing, ocenjujejo vašo spletno stran glede na vse druge strani. Stvari, kot so prekinjene povezave, podvojene strani ali napačno kodiranje, lahko preprečijo, da bi vaša spletna stran prišla na prvo stran rezultatov iskanja. To so vse stvari, ki jih na raznih platformah za izdelavo spletne strani ne boste mogli videti ali urejati. Vendar vplivajo na vaše uvrstitve v iskalnikih na neželen način. Smisel najema strokovnjaka je ravno pravilna izdelava spletne strani in optimizacija le-te.

Google uporablja zapletene algoritme, ki so za nekatere, ki se lotevajo samostojne izdelave spletne strani, morda preveč napredni, da bi jih takoj razumeli ali znali uporabljati sebi v prid. Za agencije ali spletne razvijalce so orodja kot npr. Google Webmaster Tools ali Google Analytics stalna praksa, s katerimi upravljajo in merijo funkcionalnost, delovanje in konverzije na spletni strani.

6. Stalna podpora

Ko je profesionalna spletna stran vzpostavljena, si bo vsaka dobra digitalna agencija želela vašega uspeha skupaj z vami. V primeru kakršnihkoli tehničnih težav, imate vedno na voljo ekipo strokovnjakov, ki je pripravljena skočiti na pomoč, kadar je potrebno.

stalna podpora

Naj bo izdelava spletne strani lahkotna ampak profesionalna

Zdaj razumete, kdaj je bolje, da spletno stran ustvarite sami in kdaj se obrnete na strokovnjaka oziroma digitalno agencijo. Vedite, da so spletne strani podobne avtomobilom – vsi jih uporabljamo, ni pa treba ali nujno, da se vsi znajdemo pod pokrovom motorja.

Na koncu je to, ali bi morali sami narediti spletno stran ali ne, večinoma odvisno od časa in denarja. Če imate veliko prostega časa, je lahko zabavno in poučno ustvariti zelo osnovno spletno mesto. Po drugi strani pa, če potrebujete nekaj bolj profesionalnega, boste verjetno zelo hitro ugotovili, da je postavitev in vodenje spletnega mesta za vaše podjetje precej zahtevna naloga, ki jo lahko predate ljudem, ki to obvladajo.

Kadar razmišljate, ali bi morali spletno mesto zgraditi sami ali najeti strokovnjaka, ne pozabite na stari rek: “Dobite, kar plačate.”

Za dodatna vprašanja ali nasvet pri izdelavi spletne strani ali spletne trgovine smo kot vedno na voljo na blog@spletnik.si.

Uspešno,
Spletnik

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.