Veliki Google – 15 orodij, zaradi katerih ga boste oboževali

Avg 11, 2010
Avg 11, 2010

Vsi poznamo iskalnik Google, saj je postal že ikona spletnega iskanja. Karkoli nas zanima, Google nam vedno postreže s pravimi informacijami. Verjamem, da tudi vi že uporabljate glagol »(po)guglati« v svojem vsakdanjem pogovornem jeziku, saj z eno besedo pove tisto, kar povedo besedne zveze »iskanje po iskalniku«, »iskati po googlu«, »brskati po spletu« in podobne.
google-orodjaMorda pa ne veste, da je Google mnogo več kot le iskalnik. Ponuja celo vrsto brezplačnih orodij, ki vam olajšajo delo in pomagajo organizirati privatno življenje. Naj vam na kratko predstavim nekaj najbolj uporabnih orodij, med njimi boste našli tudi takšne, ki jih že poznate ali uporabljate.
1. Google Mail (Gmail)
http://mail.google.com
Gmail gradi na zamisli, da je e-mail lahko intuitiven, učinkovit, uporaben in zabaven. Gmailova inovativna tehnologija pomaga preprečiti neželenim sporočilom, da pridejo v mapo »Prejeto«. Dostopen je preko mobilnih telefonov, ponuja tudi velik prostor za shranjevanje.
2. Google Iskanje Slik (Google Image Search) http://images.google.com
Google je založen z več kot 880 milijoni slik, kar je dovolj velik razlog za uporabo te storitve. Rezultati iskanj so predstavljeni kot majhne slike, ob kliku nanje pa odprete sliko v polni velikosti ter spletno stran kot njen vir. Morda niste opazili, toda konec julija so lansirali nov dizajn iskanja po slikah, ki je še bolj funkcionalen.
3. Google Prevajalnik (Google Translate) http://translate.google.com
Z Google prevajalnikom prevajate besedilo, spletne strani ali dokumente. Storitev se izvaja v skoraj 60 svetovnih jezikih, vseh od afrikanščine do vietnamščine.
4. Google Zemljevidi (Google Maps) http://maps.google.com
Z Googlovimi zemljevidi boste našli vsak naslov na lokalni, regionalni, državni ali globalni ravni. Veliko spletnih straneh jih doda na svojo stran, da označi lokacijo sedež podjetja.
5. Google Skupine (Google Groups) http://groups.google.com
Googlove skupine vam omogočajo ustvarjanje skupin, pridruževanje skupinam ali iskanje drugih seznamov e-mail naslovov. Te skupine vam pridejo prav za namene zabave, študija, aktivnosti raznih skupnosti, zdravstvene namene, namene rekreacije, znanstvene namene … Preko njih lahko razpravljate v živo ali preko e-maila.
6. Google Spletni albumi (Google Picasa) http://picasaweb.google.com
S Picaso lahko organizirate, uredite in natisnete fotografije, shranjene v računalniku. S tem orodjem lahko pošiljate fotografije prijateljem ali pa raziskujete javne fotografije.
7. Google Blog (Blogger) http://www.blogger.com
Brezplačno orodje za ustvarjanje spletnih dnevnikov (blogov). Delite svoje misli, fotografije s prijatelji in drugimi. Če obenem uporabljate tudi Googlovo orodno vrstico, lahko na enostaven način med brskanjem po spletu na blog dodajate vsebino.
8. Google Koledar (Google Calendar) http://www.google.com/calendar
Na enem mestu enostavno spremljate vse pomembne dogodke. Organizirate razpored in dogodke date v skupno rabo s prijatelji. Opomnike na dogodke lahko prejmete v obliki e-pošte ali SMS sporočila neposredno v mobilni telefon, tako da nikoli ne boste pozabili na dogodek.
9. Google Novice (Google News) http://news.google.com
Če želite imeti na voljo sveženj dnevnih novic vedno pri sebi, potem je Google News praktična izbira. Na voljo imate preko 4500 virov novic, ki jih nenehno posodabljajo.
10. Google Dokumenti (Google Documents) http://docs.google.com
To orodje omogoča hitro ustvarjanje, urejanje in nalaganje dokumentov. Uvozite lahko svoje obstoječe dokumente, preglednice, predstavitve ali ustvarite nove. Pri urejanju dokumentov vam lahko pomagajo tudi tisti, ki jim omogočite dostop.
11. Google Učenjak (Google Scholar) http://scholar.google.com
Google Učenjak je preprost način za obsežno iskanje po akademski literaturi. Z enega mesta lahko iščete po številnih disciplinah in virih, kot so pregledane različice, disertacije, izvlečki in članki akademskih založnikov, strokovnih združenj, zbirk nepregledanih različic, univerz in drugih akademskih organizacij. Pomaga vam najti najustreznejše akademske raziskave.
12. Google Froogle http://froogle.google.com
Storitev za spletno nakupovanje, ki omogoča enostavno iskanje informacij o tisočih produktov, ki so naprodaj na spletu. Z Google Froogle spletno storitvijo lahko poiščete najboljše cene izdelka, ki ga želite kupiti.
13. Google Orodna vrstica (Google Deskbar/Toolbar) http://toolbar.google.com
Z Googlovo orodno vrstico, ki jo lahko naložite na računalnik, lahko delite in prispevate uporabne informacije o kateri koli spletni strani.
14. Google Mobile http://www.google.com/mobile
Če ste »guglali« na stacionarnem računalniku, nato pa ste morali nekam nujno od doma, lahko iskanje nadaljujete z mobilnika preko tega orodja. Imeti pa morate seveda prenosni telefon, ki to podpira.
15. Google Earth
http://earth.google.com
Google Earth vam omogoča, da hitro obiščete katero koli mesto na Zemlji, si ogledate satelitske posnetke, zemljevide, reliefe … Vidite vse od galaksij v vesolju do kanjonov v oceanu. Raziskujete lahko bogato geografsko vsebino, shranite lokacije, ki ste si jih obiskali, in jih delite z drugimi.
Kot vidite je Google veliko, veliko več kot spletni iskalnik. Na voljo je cela vrsta orodij, ki vam olajša organizacijo vašega vsakdana tako na delovnem mestu kot doma. Google od začetka nastanka posluša uporabnike spleta in razvija spletne storitve z namenom, da jim pomaga.
Z Googlom pišete maile, iščete ali izmenjujete slike, prevajate, najdete lokacijo, ustvarjate skupine, organizirate dneve, spremljate dogajanje po svetu, urejate dokumente, najdete strokovne članke, kupujete, pišete blog ali sanjarite o daljnih krajih. Kjerkoli in kadarkoli. Mi ga obožujemo, sem prepričala tudi vas?

Želim vam lep dan in veliko uspeha!

Spletnik marketing

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.