Zakaj uporabljati orodje Google webmaster tools?

Okt 9, 2012
Okt 9, 2012

Uspešne spletne strani se ponašajo z dobro uporabniško izkušnjo in ta je vidna vsakemu obiskovalcu. Za obiskovalce neopazno, vendar enako pomembno vlogo  pa predstavlja tehnični vidik spletne strani ter uporabnost v očeh iskalnikov in njihovih pajkov. Tukaj pa se izkaže uporabnost orodja Google webmaster tools.
Google webmaster toolsSicer je orodje zelo obsežno in nekateri njegovi elementi prekompleksni za povprečnega uporabnika, zato se bomo v članku usmerili le na najkoristnejše in lažje razumljive elemente.
Za pridobitev želenih podatkov moramo našo spletno stran povezati s samim orodjem. To storite tako, da se prijavite v Google webmaster tools z vašim obstoječim  Google računom. Če tega še nimate, se vam bo prikazala možnost kreiranja novega, kar vam bo vzelo približno 5 minut. Ko ste prijavljeni v orodje, se vam prikaže okno z vsemi spletnimi stranmi, ki so povezane z vašim računom, ter možnost dodajanja novih strani. Za vpis strani vnesete njen URL naslov, nato pa vas čaka še verifikacija lastništva spletne strani, za kar sledite navodilom.
Tako, sedaj je stran vpisana v orodje. Tukaj naj omenim, da se bodo nekateri podatki prikazali šele po nekaj dneh, ko bodo spletni pajki zbrali dovolj le teh.
Sedaj pa si oglejmo, katere koristne informacije lahko pridobimo in kaj lahko storite za izboljšanje izkušnje pajkov na vaši spletni strani.
Nadzorna plošča
Tukaj se nahaja kratek pregled raznih elementov orodja, preko katerih lahko na hitro pregledamo stanje naše spletne strani. Glede na to, da si želimo bolj detajlnih informacij, nam ta pogled ne bo ravno veliko pomagal, definitivno pa je lepo videti, ko vam v zgornjem levem kotu v sekciji »Novosti in pomembna obvestila« izpiše »Ni novih sporočil ali nedavnih resnih težav«. V nasprotnem primeru osebno frantično pričnem klikati na detajlni ogled problema ?.
Konfiguracija
V tem sklopu se nahajajo nekatere osnovne nastavitve vašega spletnega mesta, kot naprimer določanje prikazovanja URL naslova spletne strani z ali brez oznake WWW, geografsko ciljanje, dodajanje uporabnikov, ki imajo dostop do ogleda strani preko Webmaster toola…
Poleg tega, lahko na tem mestu upravljamo s preusmeritvijo spletnega mesta, v primeru, da smo zakupili novo domeno in spletno stran preselili. Tako pajke spletnih strani opomnimo na selitev in s tem smo poskrbeli, da bodo obiskovalci stare domene preusmerjeni na novo domeno.
Večinoma ta sklop predelamo ob vpisu spletne strani v samo orodje, nato pa le ob izrednih razmerah, kot so selitve na novo domeno.
Stanje
To je mnogo bolj pomemben sklop za večino uporabnikov. Tukaj najdemo nekaj koristnih statističnih podatkov o obiskanosti naše strani, kar je vedno dobrodošlo. Sicer lahko podobne podatke pridobimo z orodjem Google analytics, vendar se te vseeno nekoliko razlikujejo.
Izjemno pomemben segment se imenuje »Napake pri iskanju po vsebini«. Tu nam orodje postreže z informacijami, kot so napačne povezave, napake strežnika in tako naprej. Te napake so detajlno zavedene, kar nam omogoča tudi njihovo odpravo. Seveda ni potrebno razlagati, da manj napak pomeni boljšo spletno izkušnjo za pajke in uporabnike, kar posledično privede do boljših uvrstitev v iskalnikih.
Naslednji segment, ki je vreden ogleda se imenuje »Blokirani spletni naslovi«. Tukaj si lahko ogledamo, katere URL naslove pajki ne morejo obiskati. Navadno je to storjeno iz strani izdelovalca strani ali administratorja, ki je ustvaril datoteko robots.txt in v njej določil omejitve. Mnogokrat na spletnih straneh obstajajo strani, za katere želimo omejiti dostop pajkom in s tem preprečimo njihovo indeksiranje. Si predstavljate, da bi v iskalniku našli stran, ki je namenjena le določenim osebam?
V tem sklopu pa najdemo tudi informacijo o zlonamerni programski opremi, oziroma obstoj le te na našem spletnem mestu.
Promet
Ta sklop je bolj informativne narave. Tukaj najdemo kar nekaj podatkov o prikazovanju spletne strani v iskalnikih, ki so dobra podlaga za nadaljnjo optimizacijo spletne strani. Dodatno tukaj najdemo informacije o notranjih povezavah in še pomembnejših zunanjih povezavah.
Že večkrat smo govorili o pomembnosti zunanjih povezav pri uvrščanju spletnih strani v iskalnikih in tukaj imamo zavedene vse povezave, ki jih je iskalnik Google zaznal. Glede na to, da te informacije niso več javne narave, so zlata jama za tiste, ki se ukvarjajo z optimizacijo spletne strani. S pomočjo orodja dobimo informacije od kod prihajajo povezave, koliko jih je, iz koliko domen, kakšno je besedilo v povezavi… izredno koristna zadeva.
Na zadnje najdemo v sklopu tudi  informacije o našem +1 socialnem omrežju, ki ga pa roko na srce ne uporabljam prav pogosto.
Optimizacija
Kakor pove že samo ime je ta sklop namenjen optimizaciji spletne strani. Tu bi najbolj izpostavil dve sekciji, »zemljevid spletnih strani« in »izboljšave HTML-ja.
Zemljevid spletnih strani (sitemap) je zelo pomemben za indeksacijo posameznih strani. Več indeksiranih strani pomeni več obiskovalcev. Zato je pomembno, da sitemap pogosto obnavljamo.  Za kreiranje zemljevida vam priporočam brezplačno orodje SitemapX, ki vam sam generira želeno obliko zemljevida. Na vaših plečih je le še nalaganje zemljevida na spletno stran.
V sekciji »izboljšave HTML-ja« najdemo nasvete, ki nam pomagajo pri urejanju meta podatkov spletne strani. Tukaj imamo zavedene podvojene, prekratke ali predolge ter manjkajoče meta podatke. Veliko administratorjev ne da veliko na te informacije, vendar če pomislimo, te podatke nam nudi podjetje, ki si lasti največji iskalnik in v njihovih očeh te podatki sigurno nosijo velik pomen. Zakaj bi jih drugače dajali v orodje, ki nam pomaga izboljšati spletni nastop?
Kot vidite je Google webmaster tools izjemno koristno orodje za preverjanje pravilnega delovanja spletne strani v skladu s politiko iskalnika Google. Verjamem, da bo prvi obisk orodja kar nekoliko zastrašujoč, vendar ko ga boste osvojili, bo upravljanje z njim mala malica, da ne omenim še enkrat koristi, ki je bo deležna vaša spletna stran v iskalnikih.
Če pa boste imeli pri uporabi orodja prevelike težave, pa se lahko obrnete tudi na nas in nas kontaktirate .

Ocenite to stran

Politika piškotkov

To spletno mesto uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe strani se strinjate z uporabo le-teh.

Kliknite za več informacij o piškotkih.